presadjivanje malo zakasnelo

Hempatia Soma Seeds Herbies Headshop

RockOfAges

Aktivan Član
29.06.2011
50
5
0
49
Pozdrav svima ovde! Bas sam se iznenadio da postoji ovakav forum kod nas. Nisam neiskusan, nisam ni bogzna koliko iskusan. Imam pitanje za one koji vise znaju: imam nekoliko biljcica i sve lepo napreduju osim jedne koju sam posadio u nekakvoj glinovitoj zemlji. Iskopao sam rupu ali nije velika bog zna koliko jer sam je napunio sa samo 10 litara zemlje. Kod gline je dobro sto zadrzava vodu ali biljka slabo napreduje jer nema mnogo mesta pa sam mislio da je presadim. Pitanje: koliki je koren biljke koja je visoka oko 20 centimetara, znaci koliko bi morao oko nje da kopam a da je ne povredim?
 

LucidDream

Miran dečak
26.02.2007
1.239
110
88
42
Kopaj oko biljke 20 cm,a u dubinu tridesetak. Moguće da je dovoljno i manje,mada ne treba rizikovati. Uglavnom,sve je do biljke. Nikad se ne zna koliko može koren da naraste. Sve do finalnog čupanja ;)
 

homegrownisha

Aktivan Član
27.04.2011
49
4
0
43
U ovom stadiju je korijen, navodno, proporcija kao i vanjski dio biljke (stabljika + lišće), znači, kolika ti je biljka, toliki je i korijen, navodno...
 

RockOfAges

Aktivan Član
29.06.2011
50
5
0
49
Mislim da sam ostetio samo jedan krak korena, i to nekog tankog, zahvatio sam tridesetak cm u dubinu, mislim da je nisam istresirao mnogo. Iskopao sam dublju rupu i dodao jos 20 litara zemlje. Od svih sto imam biljcica ona mi je najdraza jer duplo manji list ima nego ostale, kratak a uzan, nisam to video pre, ko zna kakva je ovo divlja genetika, boju lista cak ima najlepsu, a jedino mi nju insekti nisu ni pipnuli, bas lutkica prava..nego da je ne ureknem ;) Hvala :)
 

RockOfAges

Aktivan Član
29.06.2011
50
5
0
49
nadam se, hvala :) uh, jutros obisao biljku i mogu da kazem ne da nije bilo stresa nego ona nije ni osetila, vidim da su mali listovi na vrhu napredovali par milimetara :) mozda nije lose da objasnim kako sam to uradio: lopatom sam napravio oko nje sa sve 4 strane duboku kako bih rekao brazdu tako da iz pticije perspektive izgleda kao kvadrat. A onda sam samo sa jedne strane iskopao rupu bez da diram kvadrat i onda sam mogao da lepo ispod nje podvucem lopatu i da je izvadim kao tortu :) rupu koju sam kopao sam jos malo produbio tako da je nisam premestio ni pola metra ali je dobila veci prostor za rast. Zemlju sam pomesao sa stiroporom, ubacio malo peska sa plaze Lučice u Crnoj Gori od proslogodisnjeg letovanja (uzeo sin za akvarijum hehehehhe) koji sam isprao da ne bude slan od morske soli.
bas vam je forum do YAYA