Pretraga foruma korištenjem Google-a

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

nostromo

CSI Baščaršija
16.09.2014
262
1.147
143
Prvo jedan disclamer: Funkcionalno i sadržajno ovo je daleko najbolji forum koji pratim. Tačka.

Boljka svih foruma je manje ili više prilagodljiva Search funkcija, pogotovu kada čovjek jednom navikne na Google, pa mu onda rezultati forumske pretrage izgledaju nepregledno i šturo.

Zato je riješenje koristiti upravo najbolji index na netu, dobri stari Google, a evo kako:
U search bar Google-a unesite traženi pojam, a onda na kraj dodajte parametar site:vutra.org, i voila rezultati su tu, baš kao što smo i navikli. Naravno, rade i svi Google-ovi fulteri i ostali parametri.​

Primjeri, ukucajte u Google ili copy/paste:
  • white widow site:vutra.org - vraća sve rezultate sa vutra.org koji sadrže ključne riječi
  • white widow -autoflower site:vutra.org - vraća sve rezultate sa vutra.org koji sadrže ključne riječi, a ne tiču se npr. autoflowera
  • white widow +dinafem site:vutra.org - vraća sve rezultate sa vutra.org koji sadrže ključne riječi, i obavezno sadrže riječ dinafem
  • "white widow" site:vutra.org - vraća sve rezultate koji sadrže tačnu frazu koju smo stavili u navodnike. Npr., nećete deobiti rezultate za white rhino.

Također rade i svi filteri koji se tiču datuma traženih postova, a koji se nalaze pod opcijom Search tools.

Jedina mana je što Gogle-u treba par sati za ažuriranje i indexiranje pa postovi koji su postavljeni unazad sat-dva neće biti trenutno vidljivi.

Just my two cents...
 

Сјај

Oбаока оkа око
Poznanik Foruma
27.11.2015
935
5.967
233
Шчбћа
.
:thumb:
Boljka svih foruma je manje ili više prilagodljiva Search funkcija, pogotovu kada čovjek jednom navikne na Google, pa mu onda rezultati forumske pretrage izgledaju nepregledno i šturo.
Tačno. Da dodam i to da ako se razlikuje jedno pogrešno ili izbačeno slovo, ja ne dolazim do linka, baš tog pojma koji tražim.
Uz to, primećujem olakšicu preko Google jer nudi link teme koju sam posećivao.
Edit:

offtopik : U izradi je "
:thumb:
Uz naglasak na to da prvi post svake teme predstavlja čitaocu, na neki način obavezu da postuje po pravilima iste, da ih sada ne nabrajam.
 
Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reactions: Bizzzo and Z&N

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
Dobar tip. Dodao bih samo da se rezultati koje google baca razlikuju. Utjecaj ima lokacija te cookies vaseg browsera. Mozete to testirati tako da otvorite identican search(pretragu), jedan kroz normalan tab, jedan kroz Incognito (skriveni).

offtopik : U izradi je "Vutra organizacija for dummies". Radim na njemu cirka 3 tjedna vec. Ukljucivati ce razne tips & tricks kako se koristiti samim forumom. Pretragom. Novim postovima. News Feed, chat, efektivno taganje/citiranje i tako dalje. Definitivno imamo ogromanjsku bazu i kompleksan web, tako da neke insturukcije kako ga koristiti ce dobro doci.