Ja ču ono što ja najbolje znam. o tom kako napravit svoj kompost..
o stajnjaku ovakom ili nakom-najbolje neko ko stvarno radi sa tim ima doma životinje......
Najprikladnije za nas laike i dosta ga i vrtnari koriste.. je vruči kompost.
Najmanje nekako ako sami pravite oko 1m3,mora usebovati organske odpadke u optimalnoj razmeri C i N
pored mora biti obezbedjena optimalna vlaga i temperatura za stvaranje bakterija potrebnih za razgradnju-tremofilne bakterije.... Treba težiti da u masi, barem neko vreme temperatura bude iznad 50˙C
Kad sakupimo sastojke za nas kompost(napisaču sta ide ) uvek gledajte,da je sve usitnjeno-lopatom razdrobite...
Ja radim tako sto ostavim,da je donja palst koposta, direktno u kontaktu sa zemljom.To mi je najbolja drenaža

mikroorganizmi imaju omugučen prelaz...Nekih 30cm stavim razrezanih i usitnjenih drva,grana ,obrezano žbunje-grančice,...
Na to dodam kuhinjski odpadci,oljupki voča,povrča,nakošena trava.. nekih 10cm
!!!Onda je 10cm slama ,šota,piljevina,može i časopisni papir...važno je da poseduje puno više ogljika u razmeru sa dušikom!!! zbog ravnovesi C:N
VRLO VAŽNO JE NEGNJEČITI KOMPOST VEČ POSIPATI!!!!!!!
kako bi kompost mogao disati,da ne dodje do anaerobnog procesa.......
Nas ve to nabacimo tanju plast presejane zemlje,odsluženog substrata....
pripremim si prije neki preparat za bio kompost+ koprivnicu (voda sa koprivama-ustajano) koju pošečerim. Važno je,da je ta tekučiuna topla, kad zalijete kompost!!! Kompost mora biti vlažan ne previse napijen!!
POSTUPAK PONAVLJAM SVE DO DOK NE DOBIJEM DOBAR m3
Na kraju opet sve zalijem-da bude vlažno(to je nužno u vručim,suhim danima.
Na kraju pokrijem običnim razrezanim vrečama iz žaklovine-džak

i slama,težeke grane-veje-toliko, da drži temperaturu a propušta pretok zraka!!!
Na brzinu razgradnje najviše utiče temperatura,zato se trudimo održati optimalnu višu tmperaturu to postižemo premešavanjem komposta!!! Kad temeratura počinje padati/onda mešamo... neki mešaju svakih 5 dana-njima se temp.Ja to činim najčešče na 10/15 dana-kadtkad češče i gledam,da mi se kompost ne izsuši skroz!!!
Njavažnij je ustvaritoptimalne uslove za razvoj bakterija,prije svega pravilno razmerje C : N.
Načičemo inače vrlo malo materiala organskog porekla sa neugodnim razmerom C : N to su piljevina,lišče,papir,slama
za optimalan razvoj bakterija potrebno je razmerje N:C= 30:1
sestavine komposta i njihov razmer C:N
Konsjki gnoj 60:1
Kravj gnoj 20:1
olupki voča 35:1
olupki povrča,kuhinski odpadci 20:1
ako imate šote-ože 60:1
papir100:1
slama 100:1
dalamtinci,brdjani možete borove iglice 100:1
piljevina 500:1
zos kave 20:1