Prirodni sprej protiv kukaca

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
25.01.2007
44
22
0
Potrebno je:

1) boca sa prskalicom: u velikim trgovackim centrima (pevec, baumax, bauhaus) na vrtnom odjelu
2) 3 velike ljute papricice, sto ljuce to bolje!
3) 3 - 6 reznja cesnjaka (bijelog luka)
4) 4 cajne zlicice deterdjenta za pranje sudja ali da nije antibakterijski jer neke bakterije trebamo na biljci
5) par salica ciste vode (iz pipe, boce, bunara..)
6) blender - samostojeci mikser za hranu (onaj koji reze, ne onaj za kolace)

Mjere opreza:

Staviti naocale, nositi rukavice i zastitite nos i usta da ne udahnete kapljice. Tekucina jako iritira kozu. Jao si vama ako dode u kontakt s ocima... najebali ste! Ako se to dogodi, odmah doktoru, sto prije!


Postupak:

1. u blender ubacimo papricice i cesnjak i to jednu minutu isjeckamo na najbrzoj brzini
2. ulijemo vodu i opet sve izmjesamo pri najbrzoj brzini (isto 1 minutu)

To sto smo dobili izlijemo u neku privremenu posudu i dodamo deterdjent za pranje sudja. Sve to ostavimo da fermentira i da se slegne 24 sata. Tokom fermentacije ce biti puno baloncica i pjene na vrhu - to je dobro. Nakon 24 sata ce ta pjena nestati. Kada se slegne, procjedimo je. Moze i par puta kroz sto finiju mrezicu. Ako nemate cjediljku, carape od cure ce dobro odraditi svoje. Nakon toga ih naravno bacite jer smrde na cesnjak..a njoj kupite druge :icon_smile:

Kada ste tekucinu procjedili, spremite je u prskalicu.

Primjena:

Pospricajte po cijeloj biljci. Po listovima i ispod listova, po stabiljci i po tlu oko biljke. S obzirom da je potpuno prirodno, mozete spricati biljku svaki tjedan tokom vegetacije. Tokom cvjetanja ... ako bas morate. Ali ne u zadnjih 3 tjedna cvjetanja jer ce ostati miris i okus :shit2: Najbolje bi bilo tokom vegetacije kao prevencija protiv crvenog pauka, gusjenica, skakavaca i ostalih buba.


Sprej nakon upotrebe bacite jer ne moze dugo trajati. Maksimalno do 5 dana ako se drzi u frizideru.

Izvor: OverGrow.com (RIP)
 
21.03.2007
23
0
0
43
Pozdrav!Biljke su mi tek par centi znaci ima tek par listova ali ih je nesto pocelo jesti neke crne letece bubice pa me zanima da li mogu ja sad da primenim ovaj recept iznad?Bojim se da ne ostetim biljke dok su tako male!
 
25.01.2007
44
22
0
...geras... je napisao(la):
Pozdrav!Biljke su mi tek par centi znaci ima tek par listova ali ih je nesto pocelo jesti neke crne letece bubice pa me zanima da li mogu ja sad da primenim ovaj recept iznad?Bojim se da ne ostetim biljke dok su tako male!


Nemoj jos. Napravi sapunicu i lagano ih spuzvicom operi iznad i ispod listova.
 

cannebosanac

Aktivan Član
13.10.2006
391
47
0
46
Kako je prirodni jebo ga ti kad je s deterdžentom , samo mi nemoj reći male su količine .I još koliko je prirodan trebaš nositi zaštitu , ako ti treba prirodni imaš ovaj slovenski starinski piše da je prirodni na bazi piretrina , meni je bio dobar jednom kad sam vani radio nikakvih problema nisam imao ni sa tripsom ni sa kakvim insektima a vani sam radio , poprskao sam jednu onu bocu od 500 ml čini mi se , potrošio sam je pola kod prvog prskanja na 20 biljaka veličine po 1.5 m su bile u vegetaciji ne nešto pretjerano razgranate ali su imale dosta zdravih listova i onda kod drugog sam ostatak od pola boce razvodnio tako što sam bocu napunio vodom do vrha, sve prije cvjetanja naravno , jednostavno sam ih zaštitio na zdravo ,a tako i treba napraviti jer kad zvjeri napadnu onda je većinom već kasno .

Pips se zove , zeleno bjela boca s pumpicom-prskalicom , čini mi se i piše da je ne otrovan za čovjeka i životinje osim onih u vodi , to i ne kontam ali tako piše i sumnjam da bi Slovenci mogli tako lako prodavat maglu ipak su oni u EU .
 
25.01.2007
44
22
0
Deterdjent je tu samo zbog crvenog pauka. Mozes ga izbaciti jer je osnovno miris (smrad?) cesnjaka (koji odbija nove bube) i ljutoca papricica (koja ubija one vec na biljci).

A zastitu trebas nositi zbog ljutih papricica u koncentratu. Nekako moras ubiti bube, zar ne? :) Ni Pips ih ne zamoli da odu, pa ni on nije "prirodan" ;)

Nije ovaj mix otrovan ali ako dode u dodir s kozom moze izazvati crvenilo. A ako dode u dodir s ocima, nebu dobro (zbog ljutoce). Pa i sampon za kosu ne smije u oci.
 

cannebosanac

Aktivan Član
13.10.2006
391
47
0
46
Samo sam rekao da nije prirodan al idobor ne mora značit da je lošaa stvar i onako se treba koristiti samo u vegetaciji , kao i ovaj sigurno nije dobro prskati ga po cvjetu jer onda ćeš to i popupiti , a ovaj Pips ,sam samo rekao da se valjda zove tako , ali je prirodan sigurno tako piše na boci , ne bi Slovenci smjeli lagati o tome , i ovaj piretrin se dobija iz neke biljke a i koristi se u onim raznim sprayevima za komarce skupa sa još nekim zaboravio sam im imena spojeva . I ne mogu nikak oda se sjetim imena pravog ovog Pipsa uglavnom bjela plastična boca s rasprskivačem , valjkastog je oblika i široka negdje oko 10 cm od dna pa do visine od nekih 12-15 cm i onda se naglo sužava prema prskalici koje je zelene boje , na bjeloj boci je većinom sve zeleno i crna slova , uglavnom služi za posipanje po cvjeću a ja sam odlučio da to koristim jer bolje nisam mogao nabavit i prirodno je sigur ne sumnjam ni malo . Čini mi se da ga Krka proizvodi Slovenci uglavnom samo ne mogu se sjetit i ne mogu da nađem googlo sam pola sata i ništa mi ne daje , sve samo pips čips i vid... kl... izbacuje ****** ih oni .
 
25.01.2007
44
22
0
...geras... je napisao(la):
Da napravim od deterdzenta sapunicu?I koliko da sacekam da bi mogao da koristim taj recept iznad?

Da, ali blagu sapunicu. Jos se savjetuje i hladna voda iz frizidera ali tvoja biljka je dosta mala pa bi joj to mogao biti prevelik stres.

Ovaj recept iznad mozes koristiti vec nakon 1. mj vegetacije. Do tada ih samo ispiri cistom vodom ili blagom sapunicom.
 

DirtyDeeds

Aktivan Član
18.12.2006
415
11
0
Ne znam za Marihuanu ali taj sprej nekim drugim biljka moze nastetiti;isto tako i sprej od duhana.Ako mislite da je potreban ukoliko niste sigurni kako ce ga biljka podnjeti prvo isprobajte samo na jednom listu i pricekajte par dana da vidite kako biljka podnosi sprej.

Koprive sasvim solidno djeluju a nimalo ne štete i 100% su prirodne.Prvo probajte s koprivama pa onda ekstremniji sprejevi.
 

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.812
583
138
52
možete napraviti proizvod iz uljne ogrščice(od nj ese pravi bio dizel,ulje,ptrolej,...) napravite 1% raztvor sa destiliranom i prskanje navečer TO JE U FAZI VEGETACIJE-kasnije nije preporučljivo

možete napraviti iz kalijeve soli, koja se koristi u poljuprivredi kao djubrivo takodje destilirana ali je raztvor 0,5% sa njom se može prskati i u prvoj fazi cvetanja.
 

UNDERCOVER

Don't tell, Don't smell, Don't sell !
27.02.2007
303
71
28
Dali se može koristiti sušene ljute paprike ili one u prahu jer sad nema friških paprika? pozz
 

wu-tra

Aktivan Član
21.02.2007
240
7
0
33
a jos bolje kad bi svi skuzili :p
zajebavam se...ovo se za promjenu razumje sta pisac zeli rec...a sto se tice ovog spreja...ma neznam...ja mislim da bi to smetalo vise meni nego stetocinama...heheh ;)
 
15.05.2008
3
0
0
37
Bok ljudi :bis:


e ovak..... zanima me u kojem omjeru se pomiješa ovaj sprej sa vodom i da li se može upotrebljavat bez razrjeđivanja sa vodom ?


hvala unaprijed :bis: