Problem: nestanci struje

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
16.10.2019
2
1
3
36
Pozdrav Vutraši,

evo da se predstavim za početak... Nekoliko godina već pratim ovaj forum i imam nekoliko uspješno odrađenih growova iza sebe (3 u indooru i 1 u outdooru). Do sada se nisam aktivno uključivao u rasprave jer sam uglavnom sve informacije koje su mi trebale nalazio u postojećim temama, no sada imam jednu specifičnu situaciju oko koje mi treba pomoć. Živim u jednom malom dalmatinskom mjestu od 20-ak kuća, i planiram napraviti grow sa MH/HPS 250W. Ono što me brine je što ovdje kod nas nije neobično da tijekom lošeg vremena i grmljavine nestane struje. Ne događa se to pre često, i uglavnom se radi o kratkim prekidima od par sekunda (minuta max), no znam da na lampama piše da jednom kad se ugase ne smiju se paliti barem 10-ak min. Tu je problem. Ni jedan indoor grow do sada nisam radio ovdje, svi ostali su bili po ormarima dok sam živio u Zagrebu pa nije bilo ovih problema, no jednom mi se dogodilo da sam lampu slučajno upalio kad se tek ugasila i počela je glasno zujati i nije gorila. Naravno, brzo sam je ugasio, no neznam što bi se dogodilo kad bih je ostavio da tako zuji? Sada je situacija takva da radim uglavnom na terenu, i veći dio dana nisam kod kuće (uglavnom sam po 20-30 km daleko) niti mogu doći kad hoću. Brine me moguća situacija u kojoj ja nisam doma, lampa gori a nestane struje na 5 sekundi – što onda? Postoji li način da se ovaj problem zaobiđe? Nažalost moje poznavanje struje je ograničeno, pa bih volio da me neko iskusniji savjetuje... Postoji li kakva sklopka/prekidač koji će se npr. trajno ugasiti kada nestane struje (pa jbg, bilja dok ne dođem doma neće imat svjetla, al bar neće kuća izgorit...) ili nešto slično?
 

likfrik

Aktivan Član
18.07.2018
310
1.310
143
44
"ups" iliti neprekidno napajanje za kompjutere, 250 w kažeš. gledaj da je UPS jači od toga. nek je 500w, kao i da možeš spojiti, drugu bateriju umjesto njegove koje su obično male. Akumulator recimo. čisto ako bi ti trebalo malo duže struje od koje minute.
kažeš dalmacija. može i neka solarna ploču koja bi punila akumulator, ali bi ti onda trebao i ispravljač sa 12v na 220v kao i neki relej koji bi prebacivao to kad nestane struje. ali je kompliciranije od UPS-a
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Windfucker9000
16.10.2019
2
1
3
36
Uf šta ste brzi, hvala na odgovorima!
Nažalost solari ne dolaze u obzir pošto kuću povremeno posjećuju familija i susjedi, a nemam volje objašnjavat niti skidat svaki put kad netko dođe... LED također otpada pošto imam svu potrebnu opremu za MH/HPS, a i u prostoriji koju sam namijenio za grow je zimi dosta hladno pa mi odgovara da lampa malo jače grije. Zanimljiva mi je ova opcija sa UPS-om. Evo našao sam neki u chipoteci za 500kn, kaže 480W ( https://www.chipoteka.hr/artikl/136465/ups-c-lion-aurora-vista-850-480w-avr-usb-6129277392 ). Znači, na njega bi trebalo staviti jaču bateriju? Pretpostavljam da bi to ne može biti starter akumulator od auta, nego baterija namijenjena kontinuiranom pražnjenju poput onih korištenih u solarnim sustavima ili električnim vozilima, kao ova u linku - http://www.solarno.hr/katalog/proizvod/0097/akumulator-solarni-sole-55-ah . Ovo mi se čini kao odlično rješenje, no dosta mi podiže cijenu cjelokupnog procesa, pa prije nego zaključimo temu volio bih čuti ima li još koja mogućnost. Kad bih postojala nekakva sklopka koja će se kad nestane struje jednostavno ugasiti, to bi bilo idealno. Ne nestaje struje baš toliko često, ne očekujem da bi se ova situacija (da nestane kad me nema doma) mogla dogoditi više od 1-2 puta tijekom čitavog grow-a (ako se uopće dogodi). Mislim da na rast i razvoj biljke jedan dan neurednog svjetlosnog režima neće imati nekog značajnog efekta (uostalom dogodilo mi se nekoliko puta da se stari kineski tajmer ne upali, pa bi sve ispalo okej - imam novi tajmer sad :), samo želim biti siguran da neće biti nekih kratkih spojeva, iskri, topljenja, gorenja i sl. dok me nema doma.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: likfrik

Windfucker9000

Aktivan Član
23.08.2015
482
2.065
143
UPS kaj si linkao bi tebi bilo dovoljno, kaze da moze 20min na 100W izdrzati, znaci na 250W bi trebao 5min gurati. Samo sto ti taj nema klasicnu uticnicu u sebi tako da bi trebao srediti neki kratki kabel koji na jednom kraju ima IEC muski a na drugom klasicnu uticnicu.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: likfrik
17.11.2015
252
118
43
i mene ova stvar dugo muci, padalo mi na pamet da bi na ups bilo ok vezati makar i jednu ili dve tri led, tu do 100w, bez obzira koliko ima ukupno rasveta, jer kontam nesto, valjda im je bolje da ostanu pod ikakvim svetlom, u slucaju nestanka struje, pa da po dolasku opet samo dobiju jace svetlo, nego da ih taj nestanak struje presece potpunim mrakom?
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Stipe