Projekt Growbox 2.0

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

the Dreamer

drimerica
03.03.2012
488
296
63
39
Pozdrav svima, novoj ekipi i starima koji me se sjećaju.:let:

Nakon 7-8 godina povremenog growanja u mojem DIY improviziranom growboxu od PC stolića, na 150 W HPS-u, došlo je vrijeme za promjene i napredovanja :)

Projektirati ću novi prostor, nešto veći i profesionalniji (ali samo za osobnu upotrebu). Radi se o prostoru od oko 1m2, koji sam zamislila izgraditi u maniri stealth ormarića. Znači, izvana bi trebalo izgledati kao obični "ormar" u smočnici. Prostor se nalazi pokraj neaktivnog dimnjaka, koji će odlično poslužiti kao odvod za ventilaciju. Dimezije boxa bi bile Š=150 cm x D=70 cm V= 190 cm (ne znam da li mi je potrebna tolika visina i da li bi mogla uštedjeti na rasvjeti ako smanjim visinu?)

Ovo je početna gruba skica:
2019-02-12 11.35.03 am.png

Budžet mi je ograničen pa sam otvorila ovu temu u nadi da ću skupiti dovoljno savjeta od iskusnih growera, u vezi opreme i same izrade. Za sada još nisam počela skupljati materijal, a od svih materijala koje imam od prvog boxa, mislim da jedino mogu iskoristiti cool tube, ....jer cjelokupna ventilacija u starom boxu je bazirana na PC ventilatorima, a za ovaj novi projekt oni vjerojatno neće biti dovoljni...? (uvjerite me u suprotno)

Što se samog ormara tiče, planiram ga napraviti od OSB ili gips ploča .. ili već šta bude povoljnije....možda i od iverice za kuhinjske elemente. Najviše savjeta mi je potrebno oko ventilacije, rasvjete. U planu mi je HPS (400 ili 600 W...?), ali vidim da se dosta toga promjenilo i da su LED rasvjete sve povoljnije i dostupnije....ali ne znam dovoljno o ovoj temi i zato se nadam ovdje skupiti vaše korisne savjete.

Toliko za sada, svaki savjet je i više nego dobro došao. Nadam se da ću uz pomoć ekipe za Vutre i ovaj growbox uspješno izraditi, kao što je to bio slučaj i sa mojim prvim Mini-boxom od PC stolića :)

Hvala i čitamo se ekipo:rolleyes:
 

.i.

Radioaktivan Član
03.05.2018
1.486
7.999
258
bunar
www.vutra.org
bravo sestro,
da li mi je potrebna tolika visina
visine nikad dosta, udaljenost od krošnje se lako regulira lancima i konpcima
neaktivnog dimnjaka
:thumb:
U planu mi je HPS
treba ti jača turbina, pc ventići nisu naj rješenje za HPS od 400W ako ćeš led i ne brinu te mirisi onda PC ventići rade....

OSB ili gips ploča
gips ploča i drveni profili (levice 5*8)
 

ilz

Banned
Banovan
04.09.2017
129
358
63
kolko ti budžet?
150x70, trebaju ti dvije rasvjete ako mislis sve pokriti, s jednom ne znam kako ces jer su nezgodne dimenzije.. to je zapravo 75x70 i 75x70.. u to moze ici ili 2x250w ili 2x400w, s tim da ces s drugim prijedlogom morati rijesiti odvod topline.. ako je za osobne potrebe, trebalo bi ti 2x250 biti i vise nego dovoljno, onda ti vjerojatno nece ni trebati rjesenje za toplinu.. sto se ventilacije tice, ima racunica za to, al opet ovisi o svjetlu..
 

the Dreamer

drimerica
03.03.2012
488
296
63
39
Puno hvala na dosadašnjim savjetima @.i. & @ilz :thumb:

Prema ovom što kažete (i još nekim savjetima s teme o rasvjeti) zaključujem da ću možda ipak skratiti širinu boxa tako da unutra ide samo jedna lampa. Budžet nemam određen, ali trebalo bi biti što manje troškova.

Što se topline tiče, mislim da neće ovdje biti problem jer je prostorija u podrumu, gdje je i ljeti prilično svježe. Sada je tamo temperatura oko 12 stupnjeva pa zapravo se nadam da bi toplina HPS-a bila taman dovoljna da stvori jednu ugodnu temperaturu u boxu i da ne moram tražiti rješenja za grijanje prostora. Zato i dajem prednost HPS-u jer znam da ako pređem na LED morati ću tražiti rješenja za grijanje, a to zaista nemam u budžetu.

Znači ako se odlučim na dimenzije npr. 70x100x190 jedan HPS 400 W bi bio dovoljan? Mislim da bi na ove dimenzije bez problema rasla 4 autosa, a ako poželim uzgojiti neke visoke fotose, imam za to i visinu.

Također trebam još pronaći neke ideje za stealth ventilaciju . Odvod imam riješen jer ide na neaktivni dimnjak i to se neće iz vana vidjeti, ali ne znam još kako ću riješiti dovod zraka, a da se ne vidi iz vana. Ideja je za sad možda ispod boxa ostaviti prostor, znači podići cijeli box za nekih 5 cm od poda .... ili moždaodostraga, odmaknuti od zida... ne znam.

Zapravo sve ideje su još u počecima razvoja, ali se nadam početi čim prije s izradom, tako da odradim jedan ili dva growa prije ljeta.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: .i.

ilz

Banned
Banovan
04.09.2017
129
358
63
Da, za dimenzije 70x100 je HPS400. Ako su temperature tako male, onda ti nece trebati posebna odvodnja topline. Slozis tako da ti biljke spavaju po danu dok bi trebala biti najveca temperatura u boxu jer je 12C malo, ali prezivit ce, posebno automati (nikad nisam skuzio zasto se netko u indooru odlucuje na automate, al ok).
Sto se tice dovoda zraka, ja bi to napravio na nacin da bi uzeo paletu i stavio tegle na paletu. Extraktor ce ti povlacit zrak iz palete, a ako te brine sto ce svjetlost potencijalno probijat kroz paletu, upotrijebi zenske carape (one tanke i duge) i kamufliraj rupe.
 

the Dreamer

drimerica
03.03.2012
488
296
63
39
Odlična ideja za paletu! Znači čarape na paleti će blokirati svjetlost dovoljno da od ispod ne probija? I onda bi ispuh zraka rješavao i miris, tj. miris se ne bi širio kroz paletu u prostoriju?

Autose ću growati jer imam još sjemenki, a kupovala sam ih isključivo zbog malog boxa koji sam imala do sada!
 

ilz

Banned
Banovan
04.09.2017
129
358
63
Ne bi jer ventilacija radi 0-24 i samo bi sisala zrak, ne bi ga van pustala. S tim da je, naravno, preduvjet da se sve dobro napravi, tj. "da dihta". Posto imas podrum, pretpostavka je da si u kuci, teoretski nemas potrebe za filterom, ali bi svakako preporucio jer zna se dogodit pritisak pa nije bas pozeljno bez karbonskog. Carape bi trebale blokirati svjetlo jer ce sama biljka vec blokirat, tegle, paleta i tak, mozda bi trebao tanki sloj iznad/ispod/u paleti, al to moras vidjet na licu mjesta. Ugl. sve se da rijesit.
 

Srale7

Aktivan Član
23.10.2018
236
697
93
38
Situacija ti je odlična jer ako ces to imati u podrumu, racunaj da ces otprilike imati vrlo sličnu temperatu i po ljetu i po zimi, tako da neces trebat imati 2 odvojen rezima.

Druga stvar je koliko mislis growati u tom satoru (mjeseci /godisnje), ko je to jedan grow godisnje, onda nema bas misla ulagati u neke bolje stvari, ali ako se radi o 4 grow-a godisnje, onda naravno ima.

U veličini boxa 100x70 i 400w hps-a, mozes bez problema uzgojiti 4 automatica, potovi od cca 12-15l. Kad rjesis te automate, bacas se na prave biljke :)

Sto se tiče samog ulaska zraka, najbolje sa strane staviti neku plastičnu resetku u boji/dezenu samog ormara i kao takva ce biti poprilično stealth.

Ili ici na varijantu da mali uzvisenjem na podnici ormara i tu ubaciti ventilator, te osigurati dovoljnu količinu zraka oko njega.

Ne znam koliko ti je taj stealth intake tako bitan, jer to kad sve popalis, sve to skupa se poprilično čuje (ventilatori)


Trebas odlučit jel ti treba filter sa aktivnim ugljenom, mislim rekla si da ces ispuh staviti u dimnjak koji se ne koristi, frend zivi u kuci na 3 kata, ista situacija, uzgajao u podrumu i ispuh spojio na dimnjak. Zajeb j bio sto se u cijeloj kući na svim katovima osjetio miris. Ok, svi su frendovi pa nije bilo nekih nepozeljnih situacija.

Tako da provjeri kud taj dimnjak ide da ne bi netko zantiženjan dosao do tvog boxa.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: the Dreamer and .i.

Palac

So Fuckin High
Poznanik Foruma
03.08.2015
1.348
10.763
358
A sta mislis da na taj hps od 150w dodas jos nekih 200w led sijalica e27. Hps bi trebalo da ti pravi pristojnu temperaturu tako da bi mogla ventilacija da ostane na pc venticima.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: the Dreamer and .i.

Space_Lulu

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
17.09.2015
491
1.957
143
Ja sam u nekim svojim idejama oko gradnje boksa, pa da bacim mišljenje.

- Što se dimnjaka tiče, prvo ti preporučujem da proveriš da li on radi i kako. Možeš da zapališ cigaretu i prineseš je otvoru, dimnjak bi trebalo da ima pasivno povlačenje vazduha i "ako radi" trebalo bi da povuče dim od cigarete.

- Ventilaciju možeš da organizuješ sa samo jednim ventilatorom, CoolTube je obavezan. Ja sam uzela duži CoolTube tako da u njega može da mi stane i ventilator i sijalica. I onda ventilator izvlači vazduh iz boksa i preko sijalice ide direktno u dimnjak. Sa tim da ako ti pasivno povlačenje iz dimnjaka radi dobro, 400W kvalitetna MH i ne greje toliko mnogo, i ventilator ne bi morao da radi 24/7.
Mislim da će s'obzirom na temperature ovo biti sasvim OK (ali moraćeš da pratiš situaciju kada dođe do cvetanja zbog vlage i sl).

- CarbonFilter u ovoj varijanti mislim da nije potreban. Tj možda ne moraš da ga kupuješ unapred.

- Visinu definitivno ostavi. 190cm je taman da imaš prostora da manevrišeš.
100x70 je ok širina i dužina.
Gledam ovu skicu i možda bih ja ostavila dužinu i 120. Tako da ovih 20ak možeš da iskoristiš za neku malu grejalicu ili nešto, a biljke da ti budu u ovom ostatku, vidim da imaš i ovaj "zub" na zidu. Kao što ti je neko rekao 12C je dosta malo, i moguće je da će ti trebati grejalica kada se ugase svetla.
Može taj mali deo dobro doći i da okačiš vent ili već nešto (možda i deovlaživač bude bio potreban ako je podrum vlažan).

- Što se svetla tiče 400W je OK, ali da sam ja na tvom mestu išla bih na digitalni dimmable balast (i onda varijanta 400W za grow, 600W za flower). Digitalni jeste skuplja investicija, ali po meni mislim da vredi.

Srećno! ::lulamira::
 
  • Sviđa mi se
Reactions: the Dreamer and .i.

.i.

Radioaktivan Član
03.05.2018
1.486
7.999
258
bunar
www.vutra.org
zaključujem da ću možda ipak skratiti širinu boxa tako da unutra ide samo jedna lampa.
no no, financijski ti je vjerovatno zanemariva razlika između 150*70 i 100*70 (u izradi isto tako), prostora nikad dosta, to što danas ne možeš osvijetliti 150*70 ne znaći da i sutra nećeš moći, ako je prilika uradi box što veći (neka i ležaljka stane unutra kao može). Svjetlo je lako dodati ili zamjeniti, prostor baš i ne.
 

the Dreamer

drimerica
03.03.2012
488
296
63
39
Hvala svima koji su se uključili u raspravu, vaši savjeti mi zaista mnogo znače. :respect:

Evo nakon promišljanja o svemu što sam ovdje pročitala došla sam do trenutnog novog rješenja. S obzirom da nemam preveliki budžet radije ću napraviti box s jednom žaruljom, pa možda nekad kasnije dodati još jednu kada budžet bude dozvoljavao, kao što je sugerirao @.i.

Novi nacrt:
2019-02-13 09.37.18 am.png
Znači dimenzije su sada 120x60, što mi daje 0,7 m2 Nije baš veliko, ali nadam se da će biti dosta i kasnije kada budem uzgajala fotoperiodne. (možda barem samo za jednu malo veću biljku?) Prostor s lijeve strane, iza isprekidane crte, iskoristiti ću za postavljanje strujnog panela za rasvjetu i ostale elektronike koju ću eventualno trebati (možda kasnije ubacim neki arduino da mogu regulirati stanje u boxu preko smartfona.)
Također u istom prostoru će biti smještena odvodna cijev za ventilaciju. Što mislite da li će biti dovoljan jedan otvor fi=10 cm u gornjem lijevom kutu boxa i onda što kraća savitljiva cijev, izolirana od buke sa ventilatorom koji izvlači zrak smještenim kod otvora dimnjaka? Ili je bolje ventilator staviti na sami izlaz iz boxa? Planiram staviti kupaonski ventilator fi=10 cm, poput ovoga... nadam se da će to biti dovoljno?

Sad razmišljam, trebam li uopće zid tamo gdje je isprekidana crta ili bi funkcioniralo da jednostavno zatvorim sve s prednje strane i stavim samo ventilator za izvlačnje zraka u dimnjak, bez cijevi? Naravno, zatvorim kompletno cijeli box da dihta, osim pasivnog otvora odozdo. (ali kako onda riješiti odvod za CT?)

Imam i priličan broj PC ventilatora i modificirano ATX napajanje iz prošlog boxa pa sam mislila njih možda saviti da pušu po biljkama u boxu, ali ne mogu si predstaviti da li će to funkcionirati u ovim dimenzijama boxa, ili trebam jače ventilatore... zato je svaki savjet oko ventilacije i više nego dobro došao.

- Što se dimnjaka tiče, prvo ti preporučujem da proveriš da li on radi i kako.
Dimnjak je očišćen i radi. Nije da vuče kao turbina, ali dim cigarete zaista povlači kada se prinese k otvoru. Mislim da će funkcionirati sasvim ok kada ventilator bude vukao zrak iz boxa u dimnjak.

- Ventilaciju možeš da organizuješ sa samo jednim ventilatorom, CoolTube je obavezan.
NIsam sigurna misliš li samo jedan ventilator na ulazu u CT i onda da sve ide preko njega van iz boxa? Znači da nema posebni odvod za zrak iz boxa, a posebni za CT? Zvuči kao dobro rješenje, ako bi zaista tako funkcioniralo...ako bi, trebam preporuke kakav ventilator uzeti, naravno, da što manje oštetim budžet :)

Inače imam DIY CT iz starog boxa, vidi se na slici ovdje. Vjerujem da ću ga moći uz neke preinake koristiti i sada. Ono što trebam jest kupiti novu žarulju, i prigušnicu (balast) (ne znam da li trebam kupovati i starter ili može ovaj koji imam i za jaču žarulju?) Digitalni balast zvuči zanimljivo, ali moram kresati budžet pa za sada idem na obični + 400 W HPS (vidim da ste sugerirali MH, moram se inforimarati jer ne znam ništa o tim žaruljama, pa vidjeti šta je bolja opcija)

Filter za sada neću kupovati, jedino ako se slučajno kasnije ukaže potreba.

A sta mislis da na taj hps od 150w dodas jos nekih 200w led sijalica e27. Hps bi trebalo da ti pravi pristojnu temperaturu tako da bi mogla ventilacija da ostane na pc venticima.
Ovo je definitvno zanimljiva sugestija. Ne znam da li je financijski povoljnije kupiti 200 W led žarulja, grla i sve to spojiti na nekakakv panel, ili jednostavno uzeti jedan 400 W HPS i spojiti u CT koji već imam.

Situacija ti je odlična jer ako ces to imati u podrumu, racunaj da ces otprilike imati vrlo sličnu temperatu i po ljetu i po zimi, tako da neces trebat imati 2 odvojen rezima.
Upravo tako, temperatura bi cijele godine trebala biti približno ista. Jučer sam napisala kako je temperatura 12 stupnjeva u prostoriji, međutim, podatak je krivi. Jučer sam izmjerila čak 18 stupnjeva kada sam ostavila otvorena vrata na prostoriji (susjedna prostorija se grije). Ta vrata mogu biti otvorena ako će box imati dobar stealth. Krajem prošle godine sam imala grow automatika u istoj prostoriji, ali u starom boxu sa 150 W HPS. Po "mraku" temperatura se spuštala na 12 stupnjeva, ali sve je uspješno odrađeno (režim 18/6).

Druga stvar je koliko mislis growati u tom satoru (mjeseci /godisnje), ko je to jedan grow godisnje, onda nema bas misla ulagati u neke bolje stvari, ali ako se radi o 4 grow-a godisnje, onda naravno ima.
Definitvno neće biti jedan grow godišnje, 3-4 bi bila OK brojka! Tolerancija mi je prilično visoka pa trošim jako puno bilja :rasta:

Sto se tiče samog ulaska zraka, najbolje sa strane staviti neku plastičnu resetku u boji/dezenu samog ormara i kao takva ce biti poprilično stealth...ili mali uzvisenjem na podnici ormara i tu ubaciti ventilator
Rešetka je super ideja, nešto tako ću definitvno izvesti. Podnica ormara će vjerojatno biti paleta, pa će automatski biti podignuto. (hvala @ilz ) I onda s vanjske strane rešetka. Najviše me zapravo muči kako od gipsanih plolča napraviti dobar ormar, koji zaista izgleda kao ormar. Zato sam i razmišljala o varijanti iverice za kuhinjske elemente...to ću još morati vidjeti što je najisplativije. Ne znam još niti kako ću odraditi vrata na boxu, nadala sam se u nekoj maniri kuhinjskih elemenata, uf... :zvezda::

Isprike na ovako dugom postu, ali puno mi pomaže da negdje izbacim sve misli na "papir" i onda još uz vaše super savjete znam da ću ovo odraditi maximalno profesionlano.
::listomahanje::
 
Poslednja izmena:

1310

Aktivan Član
Banovan
14.04.2014
3.800
15.242
398
Prostor maksimalno velik jer kubici zraka i prostranost uvelike doprinose zdravoj klimi. Lako pregradis - ogradis bilje sa komadom stiropora oblozenim reflektnom folijom, kako nebi rasipala svijetlost. Mislim da bi sa hps rasvjetom bolje prosla, treba zagrijati podrumsku prostoriju na 25-28C tokom dana uz stalni protok zraka.
Vent kojeg si zamislila nije dovoljan, imas u grow shopovima cijevne vente fi 125, kostaju 120 kn cca , ct je fi 125, ako je tvoj manji lako napravis reduktor od kartona ili plastike. Cjevni fi 100 vent je malo preslab pa se ne zaljeci. Pc ventice ces moci iskoristiti, jedan pored drugog 3 i vise komada sasvim dobro funkcioniraju.
Vidim da ti cjene materijala nisu poznate a razlike su velike, predpostavljam da ni o fizickim svojstvima ne znas puno pa se radije navodi mislju , skrtac placa dvostruko ili nisam dovoljno bogat za jeftilen. Kako je sa zvukom, vent se cuje, manje od turbine al se cuje.
Vrata?
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Ono što trebam jest kupiti novu žarulju, i prigušnicu (balast) (ne znam da li trebam kupovati i starter ili može ovaj koji imam i za jaču žarulju?)
Na starteru ti treba pisati da je za 70-400W ako se ne varam. Pogledaj što piše, 99% sam siguran da ne moraš kupovati novi.
vidim da ste sugerirali MH, moram se inforimarati jer ne znam ništa o tim žaruljama, pa vidjeti šta je bolja opcija
Možeš i ne moraš. Mnogi imaju slabiju MH žarulju za vegetaciju i jaču HPS za cvjetanje. Možeš npr. koristiti 150W za vege dok su biljke male, pa kad malo narastu prebaciš na veću lampu. Mali problem s tim je što su 150W MH lampe 3000K što je bliže boji svjetla za cvjetanje, pa nema baš puno efekta, osim uštede struje dok su biljke male. Tako možeš i ovaj HPS koristit onda, barem za početak :) Vjerujem da se naradila ta lampa, pa kad mjenjaš možeš kupit MH
Inače imam DIY CT
Ako se ne varam, to je 100mm promjera. Možeš probati, ali nisam siguran da će biti dobro za 400W.
Ne znam da li je financijski povoljnije kupiti 200 W led žarulja
Gledam šta ekipa radi sa ledicama i sve si nešto mislim, da sad počinjem, išao bih sa tom varijantom :) Vidi malo dnevnike ;)
+ ledice ne griju jako, tako da bi ti bio dosta kupaonski vent.

Dobro došla nazad :) Nadam se da ćeš se ovaj puta zadržati malo duže ;)
 

the Dreamer

drimerica
03.03.2012
488
296
63
39
Pozdrav Zlo, stara gardo :cool23: Hvala na dobrodošlici, voljela bih se i ja zadržati ovdje jer ova zajednica je nenadmašiva, sve što sam o growanju ikada naučila i napravila bilo je zahvaljujući ekipi za ovog foruma.

Možeš npr. koristiti 150W za vege dok su biljke male, pa kad malo narastu prebaciš na veću lampu.
I meni je pala na pamet ova solucija, ako ništa drugo barem da započnem grow sa ovom lampom pa kad krene cvjetanje montiram jaču.

Ako se ne varam, to je 100mm promjera. Možeš probati, ali nisam siguran da će biti dobro za 400W.
Zašto neće biti dobro, staklo bi moglo puknuti od topline?

Gledam šta ekipa radi sa ledicama i sve si nešto mislim, da sad počinjem, išao bih sa tom varijantom
Ova solucija sa ledicama i mene kopka već duže vrijeme. Ušteda struje bi sigurno bila vidljiva naspram 400W HPS-a. Da li netko ima ideju kako izračunati potrebnu količinu svjetla? Znači kad bih ostavila 150 W HPS (osim svjetla da digne i temperaturu u boxu), koliko bih još LEDica trebala dodati da bi ovo funkcioniralo?
Pretpostavljam da je prednost ovog načina u tome da bih mogla staviti par LEDica i s bočnih strana pa bi osvjetljenje bilo ravnomjernije. Znači u ovoj soluciji 150W HPS bi držala tik iznad biljaka i pomicala gore kako rastu, a za LEDice bi onda trebala napraviti nekakve panele iznad svega i bočno....?

Hvala svima koji su se do sada ulkjučili u raspravu, vaša pomoć mi puno znači.
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Zašto neće biti dobro, staklo bi moglo puknuti od topline?
Vjerojatno nebi puklo, ali 400W grije jako, tako da nisam siguran. Ono što je meni palo na pamet je pre mali promjer za efikasno hlađenje žarulje.
Ima jedan stari dnevnik na forumu, ali ne mogu se više sjetiti čiji. Lik je imao isto diy ct i mislim da je mogao na 1m2 sa 400 radit, ali mislim da je imao bolji ventilator od kupaonskog.
Da li netko ima ideju kako izračunati potrebnu količinu svjetla? Znači kad bih ostavila 150 W HPS (osim svjetla da digne i temperaturu u boxu), koliko bih još LEDica trebala dodati da bi ovo funkcioniralo?
Vidi ovu temu https://www.vutra.org/threads/led-sijalice-žarulje-e27.17178/
Možda se i netko od LED growera javi sa savjetima. Do tada baci pogled u dnevnike ;)
Evo ti WEEDetix-ov LED dnevnik https://www.vutra.org/threads/ledeno-doba-10-veličanstvenih-indoor-grow.18739/

Edit:

Tutorijal: https://www.vutra.org/threads/izrad...a-i-led-e-27-led-moduli-bez-grla-v-tac.18738/
 

the Dreamer

drimerica
03.03.2012
488
296
63
39
Evo nakon nekoliko sati čitanja tema o LED rasvjeti (i rasvjeti općenito) došla sam do slijedećih opcija:

1. kombinirati 150W HPS iz starog boxa i na to dodati 200-250 W LED. (kolko sam shvatila pretpostavljam da je 200W stvarna snaga, a nazivna - ono što piše na kutiji, je manja? Znači ako žarulja ima npr. 6W nazivne snage, treba pogledati koliko daje stvarne snage i onda izračunati koliko takvih trebam...? Priznajem, nije mi baš 100% jasno)
2. uzeti 400 W HPS i gurati samo s njim
3. uzeti combo lambu MH+HPS

U prvoj varijanti vjerojatno neću morati previše ulagati u ventilaciju, a u 2. i 3. ću svakako trebati jači vent za ispuh. A tu je i trošak prigušnice, žarulje,.... Za sada tražim financijski najpovoljniju varijantu, a kasnije ću se lako nadograditi. Nemam ideju još kako fizički iskombinirati HPS s CT-om i LED panel istovremeno. A ni ne znam još po kojim kriterijima da se odlučim za jednu od ovih varijanti. Kao i uvijek, svaki savjet je i više nego dobrodošao. :rolleyes:
 

WEEDetix

₴Ⱨ₳₥₳₦ - VⱤ₳Č - ĐⱤɄłĐ - ⱧɆⱤ฿₳Ⱡł₴₮
Urednik
Grow Support
11.10.2010
3.186
21.085
1.098
35
คภ๔г๏๓є๔ค
kupovni led paneli najcesce oznacavaju max snagu ledica na njima ali oni nisu nikad stavljeni da rade na maks snagi najcesce je to za pola do 2/3 slabije radi toga sto onda su ledice najcesce najefikasnije najmanje se trose i griju i dulje traju
 

.i.

Radioaktivan Član
03.05.2018
1.486
7.999
258
bunar
www.vutra.org
  • Sviđa mi se
Reactions: the Dreamer