Prokleta nafta!

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Torpedo

Aktivan Član
06.03.2007
80
4
0
46
.Sjajna tema Hasane!!!To je gorivo buducnosti...zato se treba boriti i za uzgajanje industrijalke u poljoprivredi.Znash kako se kaze:gde ima dima,ima i vatre,ovaj...vutre :sun2:
 
07.03.2007
23
1
0
40
Sama poljoprivreda je stravican unistavatelj okolisa, ok organski uzgoj i uzgajanje na rotacija polja te koristenje poljoprivredi nepreinteresantne zemlje etc to smanjuju il uklanjaju, al jel bez obzira na impresivan rast primjene organskog uzgoja, to je ko svaka tehnologija, treba joj vremena da zauzme dobar postotak trzista etc, realno je pretpostaviti da ce dobar broj godina u buducnosti large scale uzgoj iste biti po destruktivnim starim navikama uzgoja.. Citao sam nesto o posljedicama EU direktive o min postotku biodizela do te i te godine po jugoistocno azijske prasume... No otpornost ove biljke svakako cini takav problem manjim nego kad se razmislja o uzgoju klasicne poljoprivredne biljke ko uljane repice...

Usporedba s metanolom, a i s kukuruznim etanolom prosto nije fer. To su najlosije moguce ideje za uzgoj biogoriva. To sto ih Bush 'gura' pa su amerikancima napete ....

Onaj podatak da je hemp najbolji izbor otoh je izuzetno zanimljiv, thx! Volio bih ga potvrditi - i tocno u kojim je procesima idealan - jel jednako superioranr i u gasifikaciji? Mislim da nije impresivno efikasna za dobijanje ulja pa transesterifikacije istih, no opet ne znam jel se uzima u obzir u takvoj mjeri koliko brzo raste, a likely se ne uzima u obzir koliko je biljka u pitanju izdrzljiva etc da se moze kombinirati s uzgajanjem hrane bez da moramo zato posjeci amazoniju...

u mid-range buducnosti, gasifikacija svega i svacega je efikasniji izbor (site to takodjer spominje), tj ako baterije i struja nisu bolji il izvedljivi izbor u potrebnom vremenskom periodu (mislim da nisu, just barely so). Na siteu govore o pirolizi, mislim da je distinkcija u principu tek industrijska sofisticiranost procesa, tj gasifikacija je prosto 'next step', gdje ne ostaje nista, nikakav 'drvni' ugljen, sve se pretvori u plin i pretvori u vrlo cisti dizel. I koliko sam skuzio onaj report EUa o planu o energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji, misle jako inzistirati na biomasi, grafovi su pokazivali ogroman rast iste.

Juzna afrika trenutno proizvodi izuzetno kvalitetan dizel gasifikacijom ugljena (u mjesavinu prvenstveno CO i H2 mislim da su to u proslosti zvali gradski plin, town gas) pa Fischer Tropsch postupkom iz toga. Postupak je odavno usavrsen, njemci su to radili za drugog svjetskog rata jer su imali ugljena a ne i nafte. I kako juzna afrika dokazuje, posve je ekonomican po danasnjim cjenama nafte. I naravno, kako je u pitanju ugljen, proizvodnja unistava okolis strasno - iako je uz heavy duty prociscavanje i troskove istog, ustvari medju najciscim stvarima koje mozemo s ugljenom raditi..

A zgodno je sto se vise manje sve moze tako gasificirati - organski kucni otpad, plastika (a plastika moze i direktnije i efikasnije drugom varijantom pirolize), i cjelovita masa neke biljke uzgajane za svrhu da postane gorivo. To je daleko daleko efikasnije nego transesterifikacija njenih masti, kao i od pirolize, iskoristis sve, cjelu njenu masu.

I jos bolje je sto se logicno integrira s drugom lijepo razvijenom tehnologijom u europi, combined heat and power ...

S druge strane, transesterifikacija je dobra metoda recikliranja koristenog ulja - ulje koje koristis za kuhanje relativno jednostavnim postupkom pretvara u biodizel.

a jeli otpadne vode, il bilo kakva mokra il smocena biomasa (sto se mozda moze kombinirati s proizvodnjom hemp papira? nemam pojma), mogu stvarati bioplin (nastaje mislim i pirolizom)...

Ima impresivnih post-oil alternativa, ako cjene ostanu na ovoj razini (a ovo je bila blaga zima, a sljedi nam vruce i sve intenzivnije klimatizirano ljeto) , vjerujem da ce vrlo rapidno moci postati masovno dostupne, proliferacija im je ionako staggering, a one planirane EU statistike su stvarno, agresivne.

U svakom slucaju, site nudi prilicno low-tech opciju, cini se ekoloski far more friendly nego tradicionalni poljoprivredni energycrops, lakse i sire uzgojivu, i, kako je low-tech, koju je moguce vrlo rapidno implementirati. Tim bolje sto je hemp! :)