Prvi Grow - Pomoc i Sugestije

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

razvratnik

Aktivan Član
29.04.2010
57
22
8
57
www.i-am-flying-so-high.me
Pozdrav svima,
Dugo sam citao po forumu i resio da krenem sa indoor grow i imam par pitanja.... Nadam se da vas necu smoriti sa pitanjima - znam da su mnogo puta odgovorena, ali MOLIM VAS da imate razumevanja i da mi pomegnete, kao sto cu i ja pomagati buducim kolegama kada budem stekao iskustvo.

Prvo da kazem sa cime raspolazem:
1. Box 120 cm (duzina) x120cm (sirina) x 200cm (visina)
2. Svetlo: 600w MH + 600w HPS sa cool-tube, ventilatori, filteri itd...
3. 10 semenki Super Lemon Haze (fem)
4. Merac PH zemlj i vode, timer, merac vlage, glinene kuglice za drenazu :)

Dosta sam ulozio u opremu i hteo bih da mi ovo uspe kako treba. Nadam se da cete mi i vi pomoci :) Rekoh dosta stvari znam, ali samo hocu da budem 100% siguran da idem pravim putem zato i pitam vas iskusne growere.

Stavljam od nedelje seme na klijanje pa me zanima sledece:
1. Hocu da mi biljke budu sto vece (drzacu ih do 70-80cm u vege fazi da bi na kraju cvetanja bile preko 160cm). Da li ce mi saksija od 10 litara (valjkasta-izduzena) biti dovoljna ili da uzmem vece?

2. Necu da se bavim presadjivanjem posto su sve fem (a i necu mnogo da se igram sa prvim grow-om jer nemam iskustva, pa bih zeleo greske da svedem na minimum), zato planiram da cim proklijaju - da ih stavim u saksije i ne presadjujem dalje. Zivim u BG-u i zanima me koja je najbolja zemlja koja moze da se nadje ovde. Trazio sam Compo Sana, ali nema nigde :( pa bi svaki info na bazi growera iz BG bio dobrodosao

Posto verujem da se sve greske mogu izbeci ako se sve dobro isplanira, da vam predstavim moj plan grow-a (ova tema ce biti premestena u dnevnik grow-a kada budem zasadio).

FAZA 1 - KLIJANjE:
U tolet papiru dok ne budu pustile klice, a potom presadjivanje direktno u saksije gde ce biti do harvest-a.
U saksije cu na dnu staviti glinene kuglice, a zemlju cu isto izmesati sa malo tih kuglica i napuniti saksiju 3-4cm od vrha, a na vrh toga opet malo glinenih kuglica.

FAZA 2 - Vege:
Vege faza do visine od 70-80cm sa MH lampom (uvek ce biti na 50cm od vrha biljke). Radicu Toping i (bas sam uradjen sa nekim ludim skunkom i zaboravih kako se zove ona metoda kada savijam vrh biljke prema dole da bi se i strane dobro razvile i dobila onaj "bush" oblik).

To mi je plan, a vas molim da mi odgovorite na pitnja i da mi skrenete paznju ako sam negde pogresio (i da imate razumevanja za 1st time grower-a). :smoke18:
 

Svetilist

Aktivan Član
17.12.2009
362
67
0
34
pozz.. saksije od 10l jesu dovoljne al cim su vece raćunaj da će i biljkama biti mnogo bolje, ako nisi već uzo od 10l onda uzmi veće
to vezivanje i savijanje biljke se zove LST (low stress training) a imas i HST (HIGH Stress Training) pa još proući te metode
to šta odma idu u stalne saksije je odlično i naravno ventilacija i vlaga valjda znaš kako već ide
pozz i sretno
 

razvratnik

Aktivan Član
29.04.2010
57
22
8
57
www.i-am-flying-so-high.me
Hvala na savetu - uzecu onda od 15-20 litara...
Sada mi treba samo savet za dobru zemlju. Ako ima neki iskusni grower iz BG-a da me posavetuje koja je zemlja najbolja na BG trzistu bio bih mu zahvalan na savetu ...trazih Compo Sanu po svim poljoprivrednim apotekama i garden centrima, ali nemaju :(
 

blkarw

Aktivan Član
27.02.2010
79
4
8
42
...dobrodosao....
...sa istog smo podrucja, neces naci composanu, nego uzmi 3 ili 4 razlicite vrste, ( od skupljih ) i izmesaj ih sve, najpre medjusobno, pa onda sa perlitom, vermikulitom, .... daje rezultate, ja sam priveo kraju grow, a da mi ni jedan list nije pozuteo ni otpao niti promenio boju od pocetka je sve 5.....dacu ti recept
 

upitnik???

Aktivan Član
27.04.2009
496
67
48
45
Brale koje saksije od 10 litara i više pa gdje to misliš da staviš....
Imaš 10 biljki fem... a prostor je 120x120 računaj koliko ti treba prostora za tolike saksije...
Ja nebi išta na veće od 5 litara i to ako ti može stat u Box...
Sretno svakako to ti želim....
Pusti toping,LST itd... ostani na klasiki i sam kažeš previše si uložio pa po ovom što si napisao imaš ljepu opremu onda nemoj da se zezaš ostani na klasiki i završi do kraja bez komplikacija...
 

mr.dr.Smok

Prijatelj Foruma
13.03.2010
1.495
3.538
188
57
Prijatelju dobro ti Upitnik govori.Pusti LST i to,drž se klasike za prvi put.Možeš topirat ako želiš da ne rastu više,odnosno da usporiš rast pojedine biljke.I to je to za prvi puta!
Šta se opreme tiče nije loše,mada nismo dobili neki info osim za lampe,Nadam se da imaš dobru ventilaciju.
Šta se vaza tiče 10l ili malo,malo više sasvim dovoljno.Samo kao što ti Upitnik reče ako uzmeš klasične vaze okrugle neče da ti stane.Ja osobno imam 11l kockaste,22,5x22,5cm.Tako nešto bilo bi ti idealno!
Ljep pozdrav i srečno!
 

razvratnik

Aktivan Član
29.04.2010
57
22
8
57
www.i-am-flying-so-high.me
Pa videcu kakve saksije budem nasao.. Sutra cu videti za saksije ali ideju namam za zemlju, mada ocekujem da me blkarw uputi.
Od ventilacije:
-za cooltube sam mislio da uzmem sa komp-a cooler
- 3 Aspiratora za kupatila sto se koristi.... elisa ø90 mm, P28W na 220V protok 50m3/h i na njih sam nalemio potenciometre (za svetlo) tako da cu moci da kontrolisem brzinu svakog ventilatora posebno i donekle kontrolisem protok vazduha/temperaturu u box-u.
Jel' mislis da ce to biti dovoljno ?
 

mjesecar

Aktivan Član
02.06.2009
318
32
0
37
nadji teramagmu zemlju mislim da to nije problem u bg,a dobro ti rece upitnik uzmi manje saksije 10 fem.ako sve bude kako treba suma i ne pomisljaj na lst i velike saksije tako bi mogao ubaciti samo par biljaka,ja bi ti preporucio saksije od 7l,i nemoj ih drzati u vegetaciji do 70cm visine,nije bitna visina bitna je sirina,mi ti za sada nista nemozemo pomoci dok ne krenes jedino mozemo reci sredi ventilaciju nemoj ni pomisljati da krenes bez adekvatne vent,jer 600w dosta grije,otvori dnevnik kad krenes pa ce ti ekipa pomoci kao i svima....sretno
 
02.04.2010
33
1
8
33
razvratnik je napisao(la):
Vege faza do visine od 70-80cm sa MH lampom (uvek ce biti na 50cm od vrha biljke).

Unaprijed sry za upad ako se ispostavi glupavim ^^ Al interesira me (i sam slazem vrlo slican setup soon). Zar nije poanta cooltubea da se moze full priblizit lampa vrhovima biljaka i namjestati tako da se ima kontrola nad rastom pojedinih djelova? Mislim, drzati na 50cm od vrha nije potrebno?
 

mjesecar

Aktivan Član
02.06.2009
318
32
0
37
u vegetaciji nema potrebe tako priblizavati lampe jer i netreba toliko svjetlosti kao u cvjetanju,u cvjetanju treba 3xvise svjetla i tu treba drzati lampe sto blize vrhovima da bi se lumeni sto bolje iskoristili,600w grije kao luda i treba vam sto jaci izduvni ven.bilo bi pozeljno i sa druge strane cool tuba ubaciti vent da puse prema sijalici i usput je hladi tako ce topli zrak sto napravi hps izlaziti napolje i onda mozete forsirati svjetlo sto blize to i jeste bit,ja sam 400w drzao na 20cm od vrha biljaka,sve zavisi koliko je jak vent.