Psihodelici i Hegemonija

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
24.01.2009
2
0
0
39
Sistematična uporaba psihodeličnih i disociativnih supstanci kao protusredstvo utjecaju kulturološke hegemoinije na pojedinca

znam da je več stoput ponovljeno ali eto


mišljenja, komentari, iskustva prakse?
 
22.04.2009
34
3
0
35
Ne trebaju ti psihodelici da bi se odupirao kultuloroskoj hegemoniji, niko te ne tera da gledas TV i slicno. Malo pojasni samo sta si hteo reci.
 

EXARP

Aktivan Član
10.12.2006
488
66
48
50
Pretpostavljam da je tija reć da su psihodelici itd. korisni radi toga jer pružaju uvid u "stvarnost" iz nekog drugog kuta gledanja...

@Ovan
Potpuno se slažem s tobom to u vezi TV-a itd. Niko nikog nesili da gleda TV, prati politička zbivanja itd...
 

choki123

Aktivan Član
25.04.2007
477
29
0
35
Znate ono šta kažu da se sa psihodelicima "bježi od stvarnosti" e prije bi reko da se ulazi u stvarnost :bis:
 

Beyond

Vutra Veteran
07.08.2006
1.948
335
0
38
E upravo to! Sa psihodelicima se suočavaš sa stvarnošću, a ne da bježiš, svijest se jako širi a ne sužuje kao npr. kod alkohola. Sa tvarima poput alkohola se bježi od stvarnosti, psihodelici su suprotni.
Suočavaš se sa svojom stvarnošću, koja je i jedina realna i bitna, za tebe. Psihodelici su lijek za ljudsku psihu, ok to sad kako koji, ali osobno mislim da su psilocibe jedan od najvrijednojih ljekova. Psihodelici ne potiskuju probleme uma već ih bacaju sve na površinu i tada mogu biti riješeni. Poznate su S. Grofove stdije o tome.
Ali stvarno... "normalan" život u ovom društvu zabrijava ljude, on ih zapravo odvaja od realnosti, stvara egoističan um, iluziju identitata i odvojenosti, psihodelici to ruše.


EXARP je napisao(la):
...Niko nikog nesili da gleda TV, prati politička zbivanja itd...
TV mi jedino služi kao light show, dok sam stoniran i slušam neki čil ili bilo šta, lijepo mi se u mraku boje izmjenjuju koje dolaze iz pozadine :)
 
22.04.2009
34
3
0
35
Weedran je napisao(la):
Ali stvarno... "normalan" život u ovom društvu zabrijava ljude, on ih zapravo odvaja od realnosti, stvara egoističan um, iluziju identitata i odvojenosti, psihodelici to ruše.

Ziva istina, samo ima nekih ljudi koji stvarno zloupotrebljavaju psihodelike:eek:hno:
 

ROX

Aktivan Član
21.11.2006
342
18
0
36
dio jednog mog posta od prije par mjeseci, moje isprike sto mi se neda ovo prevodit, ovo su najnoviji zapisi mog pogleda na ovu temu


Almost all drugs were initially banned with politics, not safety in mind. Racial and ideological motives initiated the drug prohibition. Opium was banned out of anti-Chinese sentiment (who used it the most) in the 1870/80's, cocaine was banned because of the blacks in the 1910's, cannabis because of the Mexicans in the 1930's, psychedelics because of the hippy/counterculture/anti-war movement in the 60's, MDMA because of the rave scene in the 80's. Anything different from the establishment's definition of "American" was a threat, especially movements of young people, the nation's future, which differed from the current politics and accepted worldview. And on top of that (for the hippies and ravers) fueled by powerful agents of realization. Because no lie or manipulation is effective against the ability to see and experience for yourself, and no hate and fear politics will work against someone who has realized universal love through psychedelics or empathogens. Not to say there are not other means, but mind expanding drugs are the quickest, most convenient and accessible method, and thus the most dangerous to those that want them banned. The country leaders want their people ignorant and naive, not educated and enlightened.

i jos jedan

I guess that's the core of what the psychedelic experience is all about. The true oneness of everything. When you become aware of yourself and everything around you right down to the smallest subatomic particles and realize, how ever cliche it may sound, that you *are* everything. The "becoming of universe" feeling that everyone talks about, is that you realize that everything is fundamentally made out of the same stuff, that your first ancestor was nothing but interstellar dust floating in mid space 13 billion years ago, that everything you ever knew begins here, in this dust that eventually formed everything we ever came in contact with, everything that is. When you look yourself in the mirror you see the universe as much as you see a human being. Everything is fundamentally one, just arranged in different ways. It is that moment that all prejudices are lost.

--

I potpuno se slazem u vezi suocavanja sa stvarnoscu, ustvari su oni koji daju cudne poglede i komentiraju kako nisi normalan kad im prepricavas iskustvo i ono sto ti je pokazalo, oni su ti koji se skrivaju od stvarnosti. Nasa stvarnost je samo projekcija naseg uma, psihodelici kratkotrajno micu taj plast i izlazu nas svoj sili prave stvarnosti. Nikako ne mislim da u potpuno otkljucanoj stvarnosti treba stalno zivjeti, zapravo to bi bilo katastrofalno jer um je kakav je s razlogom, ali povremene ekskurzije u necenzuriranu stvarnost nam pomazu integrirati zivotna iskustva i dogadjaje u vecu sliku koja nije vidljiva u defaultnom stanju uma.

E da i, znam da sam ovo vec postao svagdje, al jedan je od najdrazih mi citata i odlicno objasnjava sto zelim reci ovdje:

"Why is it that people think it's so evil, what is it about it that...scares people so deeply?
Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either because then we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control."
-Ken Kesey
 
24.01.2009
2
0
0
39
Ovan je napisao(la):
Ne trebaju ti psihodelici da bi se odupirao kultuloroskoj hegemoniji, niko te ne tera da gledas TV i slicno. Malo pojasni samo sta si hteo reci.

ne nisam mislio samo na TV, iako su mediji bitni u formiranju načina mišljenja
također nije stvar u pračenju ili ne pračenju medija, več u razumjevanju sadržaja

mislio sam na one oblike mišljenja, sistema vrijednosti, poimanja normalnog i nenormalnog, međuodnosa i koncenzusa, oblike svjetonazora, itd... koje ovisno o društvenom segmentu u kojem se nađemo, učimo od malih nogu pa smatramo za nešto što se podrazumjeva

mislio sam na prepoznavanje gore navedenog kao nečega proizvedenog, nečega što postoji kao posljedica ili proizvod niza međuodnosa, dakle nešto što se mora konstantno reproducirati, i u toj reprodukciji sudjelovati, što podrazumjeva bilo svjesno bilo nesvjesno prihvačanje, davanje svjesnog ili nesvjesnog pristanka, dan za danom

neznam ima li na hrvatskom/srpskom rječ za "common sence"

znam da otkrivam toplu vodu al nema veze, dosadno mi je

naravno da psihodelici nisu nužni, dobro dođe i doza kritičnog mišljenja, samo mi se čine kao praktičan katalist za cjeli proces, pogotovo kod individua koje su nešto začepljenije ili sporije, ili ako očete "za masu"
 
27.03.2012
26
1
0
30
Ljudi,imam jedno pitanje..:D Sta je "brzalica"? Znam da je sinonim,ali za sta? Nekako me podseca na speed ali mi neka saznjanja govore o Ecstasy-u..:D
 

Domaja the best

BANOVAN
Banovan
22.03.2012
459
14
0
32
Po meni psihodelici sluze za suocavanje sa nestvarnoscu,dok se iz mozga sa djelovanjem psihodelika javlja nasa podsvijest.
Sve zavisi koliko je covijek jak umno,i koji je psihodelik uzeo jer ti se tad vrata otvaraju a ti ih biras gdje ces uc...Dali se moze izljecit depresivno stanje ili popusit neka psihoza ili panicni napadi,mislim da se moze i jedno i drugo a na kraju i smrt.Nisam za psihodelike osim neke bolesne sative koja je prirodna i raspali me ko svinju sa nekim halucinacijama sto mi se znalo dogodit.Ne bi u svoj zivot donosio psihodelike ni na kojoj razini,jer to je samo brija mislis da nesto shvacas ali zapravo si jos pitanja stvoris i to ide u nedogled dok ne prolupas...