Punky Lion, 400W HID, DR60 II - Prvi pokušaj :)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Hempy

Aktivan Član
20.02.2014
75
213
0
Prvi mi je grow, ne nadam se nekom čudu, ali ću valjda nešto naučiti. Pokušavam uzgojiti primarno za kremu, a testirati ću ipak i da li mogu zamjeniti Normabel (za spavanje). Probati ću izvesti sve koliko je moguće "organski".
Ne stignem se od posla previše baviti uzgajanjem, ali sam rezervirao većinu onoga što imam slobodno, pa ćemo vidjeti...

Sjeme: Samsara Punky Lion x 4 (besplatne bonus sjemenke, Sensijeve čuvam :icon_lol:), to je Matanuska Tundra (iliti Thunder Fuck :icon_lol:) x Chronic
Zemlja: Biobizz Allmix + Perlit (mješavina od cca 8l allmixa + 2,5l perlita), Rockwool za klijanje
Vaze: Neki kao smart-potovi od tekstila, 3 galona (cca 11,35 l) svaki, bez tanjura ispod (ima šator vodonepropusnu podnicu, pa će valjda biti dovoljno)
Gnojivo: Organski Femeg Guano (60g praha ubacio u svaki pot), Grow, Bloom i Extract tekuće.

Šator: Pro60 (prije Secret Jardin DR60 II), 60 x 60 x 160 cm.
Ventilacija: S&P TD SILENT 350/125 (280/380 m3, stavljen na veću brzinu), Proklima filter 125A (do 360m3), alu cijevi 125mm, pasivni usis
Rasvjeta: 400W MH (+ HPS koji trenutno čeka svoj trenutak), Lumatek 600 elektronički balast (radi i sa 400W žaruljama), Cooltube Primaklima 400/125mm.
Ostalo: Timer, mali 16w vent, ovlaživač zraka, temp/higro metar, digitalni PH metar, SCRoG mreža za DR60, lanci, roller...

Kako to izgleda (Filter -> Cool tube -> Vent -> Ispuh):


Mikroklima u šatoru: Ovaj S&P vent sam dugo tražio. Iako je prilično velik, ugurao sam ga (jedva) u šator radi smanjivanja buke. Specifikacija pokazuje samo 19 dB na 380m3, no daleko je to od tišine. Protok zraka proizvodi vjerojatno veću buku od venta, te to još uvijek nije buka pored koje možeš mirno spavati. Raditi, čitati, razgovarati i sl. nije problem ni na 50cm od šatora. Ne čuje se ništa u susjednoj sobi čak i sa otvorenim vratima od sobe. U usporedbi s centrifugalnim je gotovo nečujan. Vjerojatno je problem u meni što ne mogu spavati uz to.

Što se tiče efikasnosti hlađenja žarulje i šatora, 400W je puno previše za ovu veličinu šatora. Probao sam s otvorenim reflektorom i nikako ispod 33 C iako je bio spojen samo filter i vent, gotovo bez cijevi, dakle s velikom efikasnošću izvlačenja zraka, bez gubitaka protoka u cijevima i zavojima. Cooltube je bez ikakve sumnje obavezan za ovakve male prostore.
Osim toga, temperature nisu bile idealne dok cijev ispuha nisam stavio kroz polu-otvoreni prozor. Ventilator izbaci toliko topline od te 400W žarulje, da zagrije cijelu sobu bez problema u vrlo kratkom vremenu i onda na pasivni usis ulazi previše topao zrak. Probao sam i da samo usis uzima zrak kroz prozor, ali to nije dalo dovoljno dobre rezultate. Sada ispuh baca zrak izvan kuće kroz vrh prozora, a usis uzima zrak s dna prozora i temperature su idealne (za sada). Cooltube se mirno može rukom primiti s donje strane, dakle isijava minimalno topline i dobro se hladi.

Jak ispuh rezultirao je jasno i vrlo niskom vlagom u šatoru 20 - 30%, pa sam morao ugurati nekako i ovlaživač zraka (s hladnom maglicom jasno). Vaze od tekstila su prilagodljivog oblika, pa sam ih malo spljoštio da stane i ovlaživač. No, ti ovlaživači troše popriličnu količinu destilirane vode (cca 2l dnevno), koja je otprilike 1,2 EUR za 5 litara. Vlaga je sada oko 50%, a bilo što više zahtjeva nenormalne količine destilirane vode, pa nema smisla.

Ostale napomene: Lumatek balast je savršen i bešuman iako sam se malo izgnjavio tražeći kabel za svjetlo (ko za napajanje PCa, ali ženski). Dosta se zna zagrijati, pa mora biti van šatora.
Timer preko noći gasi sve živo, jer moram nekako i spavati. Zato je i režim trenutno 17/7, a ne 18/6, pa mi šator dođe ko (nježnija) budilica svaki dan. :icon_lol:
Ovi "rolleri" koji drže CoolTube su genijalni (iako izgledaju nekako jadno), jer ih možeš bez ikakvog petljanja, samo uz malo sile dizati/spuštati (bez šarafljenja, kačenja i sl.). Npr. kod zaljevanja samo rukom digneš Cool tube, a on ostane stajati...pa ga poslije spustiš natrag. Za fiksne stvari, kao vent i filter, dovoljni su i lanci ili one trake od tekstila (gdje ima tih traka za kupiti??).
Cooltube duljine 40cm je savršen za ovaj šator, no biseri iz Primaklime ne isporučuju nastavak i šaraf za žicu za uzemljenje, a očekuju i da sami bušilicom "zašarafite" tj. izbušite šarafom i Cooltube i krilca, jer inače ih ništa ne drži, pa jednostavno padnu. :icon_lol:
Šator je odličan, "tekstil" nekako masivan i kvalitetan, a na vrhu ima čak tri prečke koje se mogu micati, što je meni bilo važno kako bi mogao povješati svu tu opremu u tako minijaturan prostor. Nabavio sam i mali lokot za ciferšlus da ne bi geokodirane slikice biljoza završile na Facebooku ili negdje slično, kad neki random klinac naleti u stan. :icon_lol:

Guano gnojiva sam uzeo jer me odmah iziritiralo kad sam vidio koliko bočica ima npr. Hesi starter kit, a i organsko je valjda bolje (pojma nemam zapravo :icon_lol: ). Rockwool sam uzeo jer je pisalo na Internetu da je to dobro. :icon_lol: Stavio sam vjerojatno previše perlita u zemlju, jer Biobizz Allmix već ima brdo perlita u sebi, što sam naravno zaključio kad sam već sve presadio i počeo okidati fotke. :icon_lol:

Zaključak: Svakako izbjegavati 400W HID u ovako malim prostorima. Cooltube obavezan. Uzgajanje u ovako malim prostorima, prava je umjetnost.
 

metalmaniac

Sve već piše na forumu, koristite Search. :)
16.10.2009
3.148
6.157
298
54
lijepi uvod, nema šta. slažem se da je 400W overkill za taj prostor, samo će ti stvarati muke sa temperaturom, a uz to trošiš više el. energije. ako nemaš klimu u stanu, ljeti nećeš moći dovoljno ohladiti boks...

sretno, pratim!
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Hempy

jurca

Aktivan Član
20.05.2012
115
169
43
36
jebena oprema bit će tu hrpa hedova , kakvi su to strainovi , sve neka egzotična imena valjda nisu zahtjevni obzirom da ti je prvi put ;)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Hempy

Hempy

Aktivan Član
20.02.2014
75
213
0
Kad vidim koliki trud je potreban oko malog 60 x 60 cm prostora, uzgajanje u PC-boxovima mi se čini kao pravo malo čudo.
Ove sjemenke sam dobio besplatno uz Sensijeve, pa su mi se činile idealne za prvi pokušaj. Osim toga, lijepo su mi izgledale, sa onim tamnim trakicama po sebi. :icon_lol: Navodno bi trebale dati pristojan prinos. Fotoperiodni je strain, a sjemenke feminizirane. Za opremu sam se dosta potrudio (i vremena i novaca) no na kraju sam morao prestati zbrajati troškove...da ostanem priseban. :icon_lol:

Hvala puno na podršci, no nije mi baš krenulo idealno. Slijedi izvještaj i fotke ovih prvih tjedan dana uzgoja.

31.03.2014 - Početak: Počeo sam standardno u mokrom papirnatom ručniku, pa u plastičnu vrećicu, pa na mračno mjesto. Nisam imao rezultata nakon 24h pa sam ih ubacio u šator i pokrio crnim tanjurom za vaze, da ih malo zagrijem HPSom (najskuplje grijanje ikad :icon_lol:). E onda su počela sjemenja klijati ko blesava. Dakle, visoke temperature su stvarno dobre za klijanje.

03.04.2014 - Klijanje: Potpio Rockwool kocke u 5.5 pH vodu na jedno 4 sata, malo ih iscjedio, protresao i presadio sjemenke u njih. Prekrio s malo rockwoola da ne vide svjetla. Pomalo zeznut posao, jer te rupe u Rockwoolu nisu baš tako mekane kao zemlja, a korijen je izrastao već 1cm van sjemenke. Naravno, stradalo mi je 2mm vrha jednog korijena. :vb_smash: Fotka s Rockwool kockama na ovaj dan u uvodnom upisu.

06.04.2014 - Prvi pravi listovi: Ipak su sve izletile iz Rockwool kocki nakon 3 dana. U ovom trenutku sam dodao i ovlaživač zraka. "Zaljevanje" Rockwoola je bilo jako praktično, Samo do polovice umočiš kocku u pH 5,5 vodu i za 10-15 sekundi Rockwool usiše koliko treba. Kad se kocka osuši (obično 1-2 puta dnevno) opet umočiš. Dodao sam vodi 20% normalne doze Guano Extracta (za rast korijenja) koji nema visoki udio NPK.



07.04.2014 - Presađivanje u zemlju: Korijenje je dosta izašlo iz dna Rockwoola, pa sam ih presadio u finalne 11l vaze tj. zemlju (neću više presađivati do kraja).
Ispiranje perlita za medij, bilo je malo nezgrapno i problematično (ili sam ja trapav, svejedno :icon_lol: ), no uspjelo mi je. Biobizz Allmix zemlja čini mi se jako lijepa. Moji imaju dosta cvijeća i baš su kupovali neku nepoznatu zemlju, pa mi se ova Biobizzova na izgled puno više sviđa. Vrlo je lagana i prozračna i ima već nešto perlita. Ja sam, vjerojatno nepotrebno, dodao još perlita. Omjer zemlja/dodatni perlit, 8/2,5l.



09.04.2014 - Prvi problem: Lagano sam zalijevao s cca 1l oko biljčice s malo odstajalom/dekloriranom vodom sređenog pH. Otprilike jednom dnevno. Sad čitam da kod organskog uzgoja nije bitno toliko paziti oko pH, ali nema veze. Kod mene je inače voda iz slavine pH 7.3 - 7.4, što malo padne nakon što odstoji.

Eh sad, 2 biljke rastu lijepo, jedna mrvicu manje, ali još uvijek OK, a zadnja je potpuno prestala rasti. :(
Evo i fotki. Lijeva je OK, desna je prestala rasti, a na kraju zajedno (lijevo OK, desno-gore stala):


Ova koje je stala rasti stavljena je pored malog ventilatora i ovlaživača, jer ne znam više što učiniti da nastavi rasti. Izgleda OK, ali jednostavno stoji. I danas (10.4.) je situacija ista...sve raste osim te. :(
 

ChiliHead

HOT GROWER
Prijatelj Foruma
20.09.2013
2.265
11.155
358
Tomorrowland
Box i oprema za svaku pohvalu.
Samo smanji zalivanje kad su ovako male,ne treba 1l vode po biljci dok su u seedling fazi,zalivaj samo kad se zemlja SKROZ isuši,gurni prst u zemlju pa ako je na 4-5cm suvo onda zalivaj ili vidi po težini saksije-ako je skroz lagana zalivaj.

A što se ove male tiče,izgleda super zdravo,neka je,uvek kilave kad su ovako male,videćeš posle kad prešaltaju u petu,nećeš znati kud sa njima :D

Srećan grow!
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Hempy

metalmaniac

Sve već piše na forumu, koristite Search. :)
16.10.2009
3.148
6.157
298
54
još jedan savjet, da znaš za ubuduće: sjemenke ne treba proklijavati prije, nego ih staviš odmah u rockwool, dobro namočiš kocke, i to je to...

edit:

malo sam računao, ako uzmemo da HPS daje 125 lm/W (daje 110-150, ovisno o proizvođaču), to znači da imaš 50k lumena, podijeljeno sa tvojom površinom od 0.36m^2, ispada da imaš preko 130 000 lux-a, što je i više nego previše, i to nije baš zdravo za biljke. trebao si proračunati malo prije nego si bilo što kupovao, 250W bi za taj prostor bio taman, ovako samo bezveze griješ boks.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Hempy and CilI

boss117

Zen
01.03.2014
96
180
33
Tristan da Chunha
Punky lion, je meni uvjek tesko isao jednostavno od 5 biljki prezive 2, dok npr special queen moze da raste bez ikakve brige i umjeca, bar je kod mene do sad tako islo. Sretno sa tim ljepoticama jer stvarno vrijedi na kraju jednostavno te zalijepi na pod toliko je jako.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Hempy

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
odlicno je to :) kocke ubuduce netrebas koristiti,eventualno za klonove .Ph u odstajaloj vodi se podize- cisto info.iako tebe netreba zamarati.
1L dnevno to svakako nije dobro....... 1dcl svaki drugi dan i to bi bilo previse :) Pa se malo zabavi oko zaljevanja,previse vode zna ubiti biljke .
 

Samuraj u čizmama

Aktivan Član
03.10.2012
302
465
63
Mislim da si malo više stavio toga perlita,neznam kao će se one ponašati,oprema je mrak sve u svemu biće to OK,pozz
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Hempy

Hempy

Aktivan Član
20.02.2014
75
213
0
Super odgovori! Hvala na lijepim željama. Puno mi znače svi ovi savjeti i iskustva, jer nemam nikakve prakse s uzgajanjem, a nakon što sam prošao dvije knjige i brdo foruma, ni sam više ne znam što je najbolje. :icon_lol: Opa cupa je bio u pravu kad mi je savjetovao da otvorim dnevnik. :thumb:

Ukratko:
Smanjujem zaljevanje pod hitno po vašim savjetima.
Ubuduće će sjeme direkt u Rockwool (ako se odlučim da ga opet koristim) ili papirnati ručnik pa odmah supstrat.

400W je zato jer nisam htio dva puta kupovati balast, a trebao bih preći u veći prostor sljedeće godine, pa onda i veći box za 600W (balast podržava i 400W i 600W), a tamo ću imati općenito bolji ambijent za uzgoj. Naravno, nisam se mogao strpiti još godinu dana, pa ajmo ipak mali šator do tada. :icon_lol: Po Internetu vidim da ljudi uspješno koriste i 400W u DR60, pa rekoh sebi, valjda će biti OK. Mogu uvijek udaljiti svjetlo, a temperature su za sada OK. Prostor je klimatiziran preko ljeta.

Nije mi se činilo da je previše perlita u mediju, dok nisam počeo gledati fotke. Sad gledam na Internetu da Biobizz Allmix vjerojatno već ima 20-30% perlita. Nadam se da neće biti nekih dramatičnih posljedica.

Nisam znao da je Punky Lion težak za uzgoj. Ako koja ne preživi, preživjele ću malo dulje vegetirati. Valjda je to OK strategija.

Evo i fotka od danas (svjetlo je otprilike 7" ~ 17,5 cm od biljaka):

 

CilI

Habanero Maya Red
Banovan
24.10.2012
5.179
7.241
258
54
Texas,USA
Hehe, imaš perlita ko moj susjed peska na dvorištu.

Za ove tvoje kante/filc/ gledaj da dobro zalijes, jer je rado
u sredini mokro a okolo sivo. Malo obrati pažnju
na to. Ići ce, ne brini.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Hempy

Himalaya

.!. .!.
Urednik
Moderator
10.08.2012
6.667
34.963
2.598
11
Himalaya
www.vutra.org
Sretno,prvenstveno sa temperaturama.
Btw da ti nece vent probijati na drugoj brzini filter?Jer je filter manjeg protoka od venta na drugoj brzini!
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Hempy
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.