Pure Ideology Grow Solutions (PIGS) ormarić za gajenje pušiva - kratko uputstvo za izgradnju

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Slavol Žižek

od dzabe do max 100 eura na ebay klajnezajningen
Poznanik Foruma
28.11.2018
1.170
3.912
188
Slavol Žižek predstavlja:

P
ure Ideology Grow Solutions

Uputstvo za izradu ormara za kućno gajenje ljekovitog bilja

gotov boks.jpg


Pozdrav, početniče u kućnom uzgoju. Prva stvar koja ti je potrebna za uspješno bavljenje ovim sportom jeste šator ili ormarić, u našem narodu poznat kao grow box. Kupovni šator je svakako najjednostavnije rješenje, ali ako nisi u mogućnosti doći do njega, ne možeš naći model odgovarajućih dimenzija i/ili karakteristika, ili jednostavno voliš “uradi sam” pristup, čitaj dalje da naučiš kako se pravi Žižekov PIGS ormar za uzgoj.

Prvo trebaš odlučiti koje dimenzije su ti potrebne. Širinu i dužinu ormara prilagođavaš svojim potrebama, prostoriji u kojoj ćeš gajiti, broju biljaka koje želiš gajiti odjednom, itd. Što se tiče visine, 180-200 cm je standard, mada je moguće uspješno gajiti i u puno nižem ormariću, s tim da kod niskih ormarića MH/HPS rasvjeta nije dobar izbor jer je teško održavati temperaturu i neophodni razmak između biljaka i lampe.

Za potrebe ovog uputstva baratat ćemo dimenzijama mog boksa, tj. 125 cm X 60 cm X 200 cm. Visina od 200 cm omogućuje korištenje svih dostupnih tipova svjetla, a 125 X 60 su dimenzije ploče stirodura od kojeg sam ja radio zidove ormarića. To mi je uštedilo malo rezanja, a dobio sam boks u koji stanu jedna do druge tri saksije kapaciteta 25 l, ili pet komada od 15 l.

MATERIJAL

Letvice za kostur:


2 cm X 2 cm X 200 cm 5 kom.
2 cm X 2 cm X 125 cm 6 kom.
2 cm X 2 cm X 60 cm 6 kom.
2 cm X 2 cm X 155 cm 4 kom.
2 cm X 10 cm X 155 cm 1 kom.
2 cm X 2 cm X 58,5 cm 4 kom.
0,5 cm X 5 cm X 155 cm 2 kom.
0,5 cm X 5 cm X 125 cm 2 kom.

Napomena: nemoj kupovati letvice u Obiju, Pennyju, i sličnim mjestima. Dobit ćeš krive i/ili izvitoperene komade koje je nemoguće dovesti u vinkl, što sam ja naučio na teži i skuplji način. Odi kod stolara neka ti izreže po mjeri od jelove daske, naglasi da moraju biti ravne. Tako ćeš uštediti gomilu novca, vremena i živaca, i imati bolji ormarić na kraju.

Materijal za zidove:

Ja sam za svoj PIGS boks koristio stirodur “tricu”, nekih 12-15 ploča, za potrebe ovog uputstva pretpostavit ću da ćeš i ti, mada ću iznositi tu i tamo napomene i opažanja vezana za OSB ploču. Stirodur ima određene prednosti ako si podstanar ili živiš u stambenoj zgradi. Možeš ga dovlačiti u stan ploču po ploču relativno neupadljivo, lijepi se za kostur od letvica ljepilom i nema ga potrebe bušiti (što je važno ako moraš biti tih), i na kraju imaš relativno lagan ormarić koji možeš sam pomjerati po prostoriji.

Mane stirodura: jako ga je teško ravno rezati ako nemaš stroj za rezanje stiropora, propušta svjetlo pa ga moraš spolja oblijepiti tapetama, a izuzetno je loša podloga za lijepljenje. Također, mislim da ne treba uzimati falcani stirodur. Problem s njim je što su falcovi na suprotnim stranama ploče, pa ćeš morati jako puno rezati da ih iskoristiš kako treba. A rezanje stirodura je meni bio apsolutno najgori dio posla.

Ako nećeš morati demontirati ili pomjerati boks, i ako ne smeta buka električnog alata, OSB ploča je puno bolja varijanta, i u konačnici jeftinija od stirodura. Najtanja na koju sam ja naišao je 0,6 cm, i ta je sasvim ok, nema potrebe za debljom. Boks od OSB ploče se može iznutra oblijepiti tanjim stirodurom ili stiroporom, “kecom” recimo, radi toplinske i zvučne izolacije, ili se može ofarbati u bijelo za malo para, pa nije potrebna folija. Također ne propušta svjetlo, pa ga ne treba lijepiti tapetama spolja.

Mane OSB ploče su težina i tvrdoća. Ako ne želiš da ti otpadnu obje ruke od ručne bušilice, morat ćeš koristiti električnu, a to znači puno buke i neželjene pažnje. Također, bude li trebalo prebaciti boks iz prostorije u prostoriju, najlakše ga je rastaviti pa montirati na novoj lokaciji, bez pomoći ćeš ga teško pomjeriti bez da uništiš parket u sobi.

Materijal za spajanje:

L-profili za spajanje 64 kom.
I-profili za spajanje 32 kom.
Šarafi za drvo 200 kom.
Šarke za vrata 4-6 kom.
Rajberi 6-8 kom.
Kukasti šarafi 10 kom.
Ljepilo Tekafix 10 kom.
Ljepilo Drvofix, 2-3 bočice
Ljepilo Sintelan, 2-3 velike tube
Ljepljiva traka, crna, svjetlonepropusna 2 kom.

Materijal za oblaganje:

Folija za podno grijanje ili Mylar 10 m2
Tapete 10 m2 (samo kod stirodura)

Ostalo:

Keder guma za prozore E-profil 10 m
Spojnica za ventilaciju fi 125 1 kom.
PVC koljeno fi 125 1 kom.
Najlonska čarapa 1 kom.

ALAT

Pila za drvo
Bušilica
Pištolj za silikon
Skalper
Aluminijski linijar
Šarafcigeri
Metar
Kutomjer
Vaservaga
Kantica i četkica za ljepilo

Navedene količine materijala su orijentacione prirode, ne odgovaram za njihovu tačnost.

IZRADA

Prvo je potrebno napraviti kostur. Nadam se da si me poslušao i letvice nabavio kod stolara, koji ih je izrezao na mjeru da se ti ne moraš patiti. Ako nisi, pilu u šake i izreži ih na gore navedene dimenzije, ili neke druge koje ti više odgovaraju. Dobro pazi da odrežeš ravno, inače će biti problema kasnije. Ne zaboravi da boks mora biti svjetlonepropusan, dakle sve se mora uklapati, sve mora biti pod vinkl i u vaservagu, i precizno koliko god je moguće.

Ravno rezanje stirodura skalperom je najveći izazov na koji sam naišao u procesu gradnje. Najbolji savjet koji mogu dati: nađi nekog majstora koji ima onu žicu za rezanje stiropora i plati čovjeku da ti sve izreže na prethodno izračunate mjere. Ako već moraš skalperom, ako je debljina ploče 3 cm, ograniči sječivo na 3 cm, da ne ide dublje. Ne koristi obični linijar već aluminijski, makar pola centimetra debeo. Kad sječivo nasloniš uz malo deblji linijar lakše je odrezati ravno. Najvažnije od svega: ne koristi tupo sječivo i NE PRITIŠĆI. Pusti da sječivo samo radi.

Letvice se spajaju pomoću L i I profila, a ako si u mogućnosti koristiti električnu bušilicu, i naročito ako radiš od OSB ploče, savjetovao bih malo jače letvice i spajanje odgovarajućim šarafima za drvo. Evo kako izgledaju spojevi napravljeni profilima:

spojevi profili.jpg

Na slici vidimo jedan L i jedan I profil, te moju bušilicu, pomoću koje sam izburgijao svih 9847 rupa potrebnih za izgradnju PIGS boksa, znatno nabildavši biceps.


Najpametnije je prvo napraviti kostur poda i krova. Na krov odmah pričvrsti sve poprečne letvice koje su potrebne za kačenje opreme. Evo kako izgleda kostur krova:

krov.jpg

Pod izgleda isto ovako, samo bez poprečnih letvica. Nakon što si napravio pod, testiraj ga vaservagom i kutnikom na podu prostorije, zalijepi ploču stirodura i montiraj letvice za stranice i poleđinu. Sve što spojiš provjeri kutnikom i vaservagom, i napravi korekcije odmah, to će ti uštediti brdo vremena i živaca kasnije. Preporučujem da krov i pod odmah oblijepiš reflektivnom folijom, odnosno folijom i tapetom u slučaju krova. Također, u poprečne letvice na odgovarajuća mjesta uvrni kukaste šarafe, lakše je nego kad je krov instaliran pa moraš raditi s rukama u zraku. Obori cijelu konstrukciju postrance, montiraj krov, i polijepi ostatak stirodura. Izreži upuh, ispuh i otvor za kablažu. Ako je moguće, gledaj da su otvori za upuh i ispuh na suprotnim krajevima boksa. Evo kako bi trebalo izgledati u ovoj fazi:

gotov kostur.jpg

Izlijepi unutrašnjost reflektivnom folijom; razmuti Drvofix u malo vode i premaži dobro podlogu, sačekaj 2-3 minute i zalijepi komade folije/tapete koje si prethodno izrezao na mjeru. Neka ti se folija preklapa na spojevima, da se ne vidi ni jedan komadić stirodura. Evo slikice:

ljepljenje folije.jpg

NE LIJEPI STIRODUR SINTELANOM, SUPER LJEPILOM, SEKUNDARNIM i sl. jer ćeš upropastiti ploču, ta ljepila izgrizu materijal kao kiselina. I za foliju i za tapete najbolje je i najjeftinije koristiti gusto razmućen Drvofix. Ljepilo za tapete apsolutno ne hvata za stiru i beskorisno je.

Nakon što si izlijepio stirodur, foliju i tapete instaliraj boks na mjesto na kojem će stajati i bacaj se na najteži dio, a to su vrata. Nepotrebno je imati vrata iste visine kao cijeli boks, zato pričvrsti na prednjoj strani, na visini od 50 cm od krova, jednu poprečnu letvu od 125 cm, zatvori to stirodurom, izlijepi folijom i tapetama:


zatvoreno naprijed.jpg

Zatim spoji uspravnu letvu širine 10 cm. Pazi dobro da je nacicaš na samu sredinu, da je ne bi morao kasnije skidati i pomjerati.

prednja strana.jpg

zatvoreno naprijed 2.jpg

Izlijepi letvu kederom. Ja sam koristio E profil, ali postoje i P, D i ne znam ni ja koji još, skontaj koji će ti najbolje obaviti posao. Bitno je sljedeće, nemoj se pouzdati u ljepilo koje dođe na poleđini kedera, čim malo vlaga skoči u boksu odlijepit će se. Namaži drvo tankim i ravnomjernim slojem Sintelana, i zalijepi keder kad se ljepak malo osuši - daj mu minutu, ne duže. Također, gledaj da keder bude u komadu, a ne da lijepiš komadiće od 10-20 cm kao ja na ovim slikama, to će se brže odlijepiti.

Kad si to obavio, sastavi kostur vrata - to su četiri letvice od 155 cm i četiri od 58,5. Standardno izlijepi stirodur, oblijepi unutarnju stranu folijom, vanjsku tapetom. Na sve četiri letvice koje čine okvir vrata s unutarnje strane zalijepi prozorski keder. Evo kako to izgleda:

vrata.jpg

Montiraj šarke na vrata i postavi jedno krilo. Uvjeri se da je sve ravno, pod vinkl, u vaservagu, da sve prianja bez trenja. Zatvori to jedno krilo, instaliraj rajbere duž uspravne letve. Ne idi rajberom kroz keder, uzmi skalper i otkini komadić na mjestu gdje ćeš ga uvrnuti u letvu. Ako to ne uradiš stalno će ti rajberi čupati keder. Kad zatvoriš to jedno krilo uđi u boks. Sad je već korisno imati neko svjetlo u njemu. Postavi iza ruba stranice letvicu 0,5 X 5 X 155, tako da prekriva spoj vrata i stranice. Evo pokušaja ilustracije:

vrata spoj 2.jpg

vrata spoj.jpg

Prva slika bi trebala biti nacrt, druga je pokušaj tlocrta, nisu bogzna šta ali poslužit će svrsi.

To isto napravi s druge strane, duž poda, te duž poprečne prednje letve kojom smo smanjili visinu prednje strane za 50 cm. Izlijepi keder, montiraj drugo krilo, i ako je sve ok s grubim radovima si manje-više gotov, ostalo su sitnice i korekcije koje imaju za cilj spriječiti ulazak svjetla.

SVJETLONEPROPUSNOST

Ubaci cijev ili koljeno za kablove (kod mene je na poleđini, blizu krova i ispuha, a ti možeš staviti gdje god ti odgovara), ulijepi Tekafixom, provuci kablove, zalijepi sve crnom trakom da ne curi svjetlo. Također instaliraj spojnicu za ispuh. Ako hoćeš, već možeš instalirati turbinu.

kablovi.jpg

Montiraj panel ili šta već koristiš od svjetla, upali, zatvori boks, zamrači prostoriju i gledaj gdje ti curi i gdje možeš/moraš napraviti korekcije. Prvo riješi ćoškove prednje strane. Otkini komad tapete 155 cm X 30 cm i zalijepi jedan kraj na stranicu ormara, drugi na vrata, kako je prikazano na ovim slikama:

cosak 1.jpg
cosak.jpg

Glavno je da ostaviš “trbuščić” od 2-3 cm, da se tapeta ne zateže kad se zatvore vrata.

Zatim otkini komad 155 cm x 50 cm. Presavij ga uzduž asimetrično, 10 cm od ruba, i zalijepi tako da imaš 10 cm jednostruke tapete i 20 predvostručene. Tih nepredvostručenih 10 cm namaži Sintelanom i zalijepi uz rub jednog krila vrata, tako da onih duplih 20 cm prelazi preko spoja i sasvim ga prekriva. Sintelanom zalijepi čičak traku kako je prikazano ovdje:

cicak.jpg

Dakle, na komadu koji prekriva spoj je muška, a na drugom krilu ženska čičak traka.

Zatim isto napravi za gornji spoj, s tim da tu ne moraš koristiti čičak traku, samo se pobrini da ti je udvostručeni komad dovoljno širok, gravitacija će odraditi svoje.

gornji 1.jpg
gornji 2.jpg

Lagano se približavaš završetku radova i svečanom otvaranju. Ostaje ti da središ upuh tako što ćeš, npr. ubaciti koljeno fi 125 s navučenom najlonskom čarapom, kao na ovoj slici:

koljeno.jpg

Ako ne možeš naći ovako kvrgavo i dlakavo nema veze, poslužit će ono od PVCa za vodoinstalacije.

Umjesto koljena koje baš i nije najefikasnije, možeš napraviti klopku za svjetlo (to je posebna tema, guglaj malo). Također možeš turbinu staviti u kakvu izolacijsku kutiju da smanjiš buku, pričvrstiti letvice po stranicama boksa da možeš kačiti SCROG mrežu, ventiće, i sl. ili možeš na ispuhu napraviti prigušivač, ovako:

prigusivac.jpg

Kantica od proteina za bildere, sintetička vuna iz starog jastuka, skalper, malo Tekafixa, i 5 minuta posla, i ugušili smo oko 20% buke ventilatora.

Kad pozavršavaš te sitnice, možeš boks naseliti biljem, ovako recimo:

biljoze.png

Čestitam, postao si vlasnik PIGS ormara za uzgoj zeljaste materije. Da te dugo služi, i da stalno vadiš debele topine iz njega.

Još par napomena: ne znam tačno koliko me je koštao ovaj ormar, ali znam da sam za utrošeni novac mogao kupiti dobar šator sličnih ili većih dimenzija. Troškove je znatno povisilo moje neznanje i neiskustvo, činjenica da sam dosta materijala upropastio, i činjenica da sam koristio stirodur umjesto OSB ploče. Tebe ne bi smio puno koštati ako se budeš pridržavao ovih uputa, a dodatnu uštedu možeš napraviti korištenjem OSB ploče. Isto se odnosi na vrijeme izrade - utrošio sam jako puno vremena i rada jer sam sve radio ručnim alatom i puno toga sam morao naučiti, ali da ga moram napraviti ponovo mislim da bih ga završio za 3-4 dana čak i bez električne pile i bušilice.

Hvala na čitanju i sretno! Naročito hvala na komentarima, sugestijama i pitanjima, a neću se ljutiti ni ako u nagradnoj igri koja je u toku budete glasali za PIGS grow box.

::listomahanje:: :vutra: ::listomahanje::


zizek.jpg
 
Poslednja izmena:

Slavol Žižek

od dzabe do max 100 eura na ebay klajnezajningen
Poznanik Foruma
28.11.2018
1.170
3.912
188
Mali update: kod kolege @Trulyo u tutorijalu sam vidio da ljepilo za stiropor Decolep Plus dolazi u pakovanjima od 1,4 kg za 4,5 eura. Deset tuba Tekafixa (a ja sam potrošio možda i više) je 30 eura.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Trulyo

Slavol Žižek

od dzabe do max 100 eura na ebay klajnezajningen
Poznanik Foruma
28.11.2018
1.170
3.912
188
Hvala kolega :sesir:

Inače, za ovaj tutorial možete glasati u ovoj temi:

 
Poslednja izmena: