Rastavljanje CFL-a DIY

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

doSnova

Aktivan Član
12.12.2007
93
14
0
33
www.ajmo-malo.co.nr
Kako rastaviti CFL DIY

Potrebno vam je (pored samog CFL-a):
-Zice
-Lemilica
-Secice
-Kalaj (tinol)
-Bonsek ili nesto slicno bonseku
-Srafciger

Moj mini bonsek i zice (zice su za zvucnik, mozete koristiti bilo koje samo da nisu mnogo tanke)


Prvo je potrebno zaseci bonsekom CFL tacno na liniji sklapanja, dovoljno je seci 2mm ne vise:


Zatim u taj rez koji ste isekli gurnete srafciger i kruznim pokretom srafcigera otvorite CFL


Kada ste to uradili dobili ste nesto sto izgleda priblizno ovako:


Sada je potrebno iseci 2 zice za napajanje i 4 zicice koje idu u fluo cev (ove zice nije potrebno seci, mogu se odvojiti same) Vodite racuna pri odvajanju te 4 zice koje idu u fluo cev, morate znati njihov raspored, preporucujem da obelezite (i same zice i na stampanoj plocici) ili da radite jednu po jednu zicu da ne bi doslo do greske.



Sada je potrebno imati 4 zice iste duzine kako bi ste povezali fluo cev sa stampanom plocom, raspored je jako bitan, kada to zalemite obavezno izolujte onaj deo kod fluo cevi da se gole zice ne pipaju! vrlo bitno! ja sam to uradio sa malim parcetom izlolir trake.

Kada ste to uradili samo vam je jos ostalo da zalemite i zice za napajanje.

evo kako izgleda finalni proizvod:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: SiD

Vujadin

Aktivan Član
19.12.2009
88
11
0
35
pitanje: zashto je uopshte bitno rastavljanje cfl od njegove prigushnice? jedina logika,zbog toplote..
 

Data

Aktivan Član
13.05.2010
226
265
43
44
Evo da ne otvaram novu temu a i da malo oživimo ovu jer je zaista korisna, imam pitanja.Trenutno radim nešta slično.
Naime ako napravimo po gore navedenom načinu i recimo imam 6 sijalica sa svake mi trebaju ići 4 žice do prigušnice pa je to onako dosta žica i ispadne priličan snop.prednost je što je prigušnica vani(ne grije box,sigurna od vlage).

Međutim ako ostavimo prigušnicu onako kako je a samo sprovedemo žice po ovom receptu:
https://forums.vutra.org/threads/78...uot-izumi-quot?p=152699&viewfull=1#post152699
onda imamo po dvije žice iz sijalice koje se u biti mogu sve spojit na jednu klemu na reflektoru pa onda sa reflektora idu samo dvije žice do utičnice.Prednost je majne zahebancije oko rastavljanja,nema lemljenja.Nedostatak je što prigušnica ostaje unutra,skupa s prigušnicom sijalica zauzima malo više mjesta-5cm razlika-(al opet netreba grlo).

pa sad vi recite svoje mišljenje,ja sam neznam što bih:eek:hno:

inače ako rastavljate Osram Duluxstar sijalice netreba ništa rezat,samo se sa odvijačem rastavi pa izgleda ovako


pozdrav
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Možeš pokušati samo maknuti pločicu van grla i stavit ju na gornju stranu eflektora,eventualno neki hladnjak napravit (poput onog za procesor u računalu).Jedino povedi računa da pločice ne dodiruju jedna drugu (čisto prevencije radi) i da se nalaze na nekom izolatoru koji nije lako topljiv (ne griju se one ne znam koliko,ali opet-prevencija).
Tako bi barem mogao izbjeći da se sama fluo cijev zagrijava,pa bi mogle i biljke bit bliže.Javi dali si uspio i jel se griju još,ili su,kad se makne pločica,hladne kao i obične fluo kad je prigušnica dalje.
 

Data

Aktivan Član
13.05.2010
226
265
43
44
Evo ljudovi eksperiment je gotov,bilo je lemljenja,brikanja,ljepljenja,rezanja,psovanja,elektrošokova.......učinjeno je 96 spojeva znači vremenski jako zahtjevno a o strpljenju da ne govorim.Znači odvojio sam prigušnicu svake sijalice i stavio van boxa.Rezultat je bio da svijetle četiri od šest koje sam spajao.evo ovako:




Uglavnom temperatura u boxu se nije znatnio smanjila ali eto ima nešto više prostora(visine).Vidjet ćemo još koliko će izdržat ovako modificirane.Znači baš se i ne isplati gubit vrijeme u ovom slučaju ali ako stavljate svega dvi tri sijalice ali veće wataže onda bi ovo bilo ok.

zlo&naopako je napisao(la):
Tako bi barem mogao izbjeći da se sama fluo cijev zagrijava,pa bi mogle i biljke bit bliže.Javi dali si uspio i jel se griju još,ili su,kad se makne pločica,hladne kao i obične fluo kad je prigušnica dalje.

Neznam ja šta bi ti koliko da biljke budu blizu ako su inače na 5cm(bez rastavljanja):icon_lol::icon_lol: a što se tiče temp.griju jednako kao i kad nisu rastavljene.

Live long and prosper
 
  • Sviđa mi se
Reactions: HazeSeeker