Rasvjeta

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
28.07.2011
6
4
0
39
prevedeno s eng.

Energetski učinkovite rasvjete

Količina i kvaliteta svjetlosti oko nas odrediti koliko dobro vidimo i rada. Svjetlo utječe na naše zdravlje, sigurnost, moral, udobnost i productivity.Lighting također izravno utječe na naše gospodarstvo. U principu, mi potrošiti oko jedne trećine naših (struja) proračun rasvjete. Tehnologije razvijene u posljednjih 10 godina nam može pomoći smanjiti troškove rasvjete 30% do 60%, dok je poboljšanje kvalitete i rasvjeta smanjenje utjecaja na okoliš.

Rasvjeta Načela i uvjeti

Osvjetljenje

Lumen je mjerenje svjetla iz svjetiljke, često se naziva cijev ili žarulja. Sve lampe su ocijenjeno u lumena. Na primjer, 100-Watt žarulja sa žarnom niti proizvodi oko 1750 lumena. To je tiskan na svjetiljku. Raspodjela svjetlosti na horizontalnu površinu se zove svoje osvjetljenje. Osvjetljenje se mjeri u footcandles ili lux. Footcandle rasvjete je lumena svjetla distribuira preko 1-trg-noga (0,09 četvornih metara) području. Lux rasvjete je lumena svjetla distribuira preko 1-četvornih metara prostora. Iznos osvjetljenja potreban varira s obzirom na težinu vizualni zadatak. Illuminating Engineering Society, kaže da je prosvjetljenje od 30 do 50 footcandles je primjerena za većinu dom i ured rada. Teško i dugotrajno vizualne tasks.like šivanje dulje time.require 200 do 500 footcandles. Ako se ne vide zadataka (npr., zadaci čiji su brzina i točnost završetku su pogođeni po kvaliteti i količini svjetlosti) izvode se, rasvjeta treba osigurati samo sigurnost, sigurnost, ili vizualne comfort.requiring 5 do 20 footcandles rasvjete. Drugi rasvjeta pojam ćete čuti je učinkovitost. To je omjer svjetla od lampe do električne energije troši i mjeri se u lumena po vatu. To ukazuje na učinkovitost svjetla.

Svjetlo kvalitete

Svjetlo kvalitete opisuje kako dobro ljudi u osvijetljeni prostor može vidjeti da to vizualno zadatke i na koji način vizualno ugodno se osjećaju u tom prostoru. Svjetlo kvaliteta je važno za energetsku učinkovitost, jer prostore s višim kvalitete rasvjete potrebno manje osvjetljenje. Kvalitetna rasvjeta je prilično jedinstvena u svjetlosti i nema odraza. Na primjer, izravne sunčeve svjetlosti intenzivnog strujanja kroz prozore u sobi sa čokoladno smeđe tepiha i tamno oplata će vjerojatno dati previše kontrast svjetline. S druge strane, u blijede boje soba okupana u mekom svjetlu, jedva može reći gdje svjetlost dolazi iz jednog područja jer nitko u sobi pojavljuje puno svjetlija od druge. Zidovi, strop, katu, a radne površine su relativno istom svjetlu boje.

Blještanje

Uklanjanje odsjaja (tj. prekomjernog osvjetljenja od izravnog izvora svjetlosti) je bitno za postizanje dobre kvalitete rasvjete. Prikladna nijanse, okovi će se koristiti.

Svijetle boje i uzvrat boja

Svjetiljke su dodijeljeni temperature boje (prema ljestvici Kelvina temperatura) na temelju svoje "cool" ili "toplinu". Ljudsko oko percipira boje kao kul ako su u plavo-zelena kraju spektra boja, i toplo ako su na crvenom kraju spectrum.Cool svjetla poželjna je za vizualni zadatke, jer proizvodi veći kontrast nego toplo svjetlo. Kontrast je razlika svjetlina između različitih dijelova vidnog polja, što je prostranstvo prostora možete vidjeti u određenom trenutku, bez micanja očima. Topla svjetlost se preferira za stambene prostore, jer je ljepše za tonove kože i odjeće (posebno u hladnim zemljama, a ne u južnim državama Indije). Imajte na umu, međutim, da umjetni izvori svjetla uvelike variraju u svojim indekse uzvrat boja ( CRI). CRI je mjerenje izvor svjetla sposobnost za prikaz boja isto kao i sunčeva svjetlost ne. Na primjer, žarulje sa žarnom niti su ocijenjeno na CRI od 100.nearly jednaka sunlight.while neke visokotlačne natrijeve žarulje imaju CRI od 22, što znači da čine boje vrlo slabo.

nastavak slijedi
 
28.07.2011
6
4
0
39
Vrste Rasvjeta

Postoje četiri osnovne vrste rasvjete: žarulja, fluorescentno, visokog intenziteta pražnjenja i niskog tlaka natrij.

Žarulje (općenito našem žarulje)

Žarulje sa žarnom niti su najmanje skupo kupiti, ali najskuplji za rad. Žarulje svjetlo produced by maleni svitak od volframa niti da svijetli kada se zagrijava električne struje. Žarulje sa žarnom niti su najkraći životi (500-1000 radnih sati) zajedničke rasvjete vrste. Oni su također relativno neučinkovite u usporedbi s drugim tipovima rasvjete.

Volfram halogene

Ovaj noviji tip sa žarnom niti rasvjete postiže bolju energetsku učinkovitost od standardnog tipa žarulja. To je plin za punjenje i unutarnji premaz koji odražavaju toplinu. Zajedno, punjenje i sloj reciklirati toplina zadržati nit vruće s manje električne energije. Ove lampe su znatno skuplji od standardnih incandescents i prvenstveno se koristi u komercijalne svrhe: kazalište, trgovina, otvoreni i sustava rasvjete.

Reflektorske žarulje

Reflektorske žarulje (Type R) su dizajnirani za širenje svjetla nad određenim područjima. Oni se koriste uglavnom u zatvorenom prostoru za pozornicu / kazalište i pohraniti aplikacije, kao i jačine, spotlighting i downlighting.

Fluorescentna (zajednički cijevi svjetla i CFL)

Svjetlo produced by fluorescentne cijevi uzrokuje električna struja provodi se kroz živu i inertnih plinova. Fluorescentna rasvjeta se koristi uglavnom u zatvorenom prostoru i oko 3 do 4 puta kao učinkovit kao i sa žarnom niti rasvjete. Fluorescentne svjetiljke trajati oko 10 puta više od incandescents. No, da se dobije najviše učinkovitosti, trebali biste instalirati fluorescents na mjestima gdje će biti na nekoliko sati u time.Fluorescent svjetla potrebno prigušnica (tj., uređaji koji kontroliraju električne energije po jedinici) za pokretanje i spoja. Prigušnice troše energiju. Možete povećati uštede energije za postojeće fluorescentne rasvjete po relamping (npr. zamjena postojeće žarulje s jednom od niže potrošnja u vatima), zamijenivši prigušnica, i zamjena čvora s učinkovitijim modelima.

Cijevi fluorescentno

Dvije najčešće vrste su 40-W, 4-noga (1,2 metara), svjetiljke i 75-W, 8-noga (2. 4-metar) lampe. Cjevasti fluorescentne svjetiljke i lampe su prednost za ambijentalno osvjetljenje u velikim zatvorenim prostorima, jer njihove niske osvjetljenja stvara manje izravan odraza nego učiniti žarulja sa žarnom niti.

Kompaktni fluorescentni

Compact fluorescentne svjetiljke (CLF) su najznačajniji rasvjeta unaprijed razvijeno za domove u posljednjih nekoliko godina. Oni kombiniraju učinkovitost fluorescentne rasvjete s praktičnost i popularnost sa žarnom niti čvora. CLF može zamijeniti incandescents koji su otprilike 3 do 4 puta njihova potrošnja u vatima, štedi do 75% od početne rasvjete energije. Iako CLF cijeni od 10 do 20 puta više od usporedive žarulja sa žarnom niti, traju 10 do 15 puta tako dugo. To uštede energije i vrhunske dugovječnost učiniti CLF su jedan od najboljih energetske učinkovitosti ulaganja na raspolaganju.

Visokog intenziteta Discharge

High-izboja (HID) svjetla pružiti najvišu učinkovitost i najduži vijek trajanja bilo rasvjete tipa. Oni su obično se koriste za vanjsku rasvjetu i veliki zatvoreni arenama. HID lampe koriste električnog luka za proizvodnju intenzivne svjetlosti. Oni također zahtijevaju prigušnice, i oni potrajati nekoliko sekundi za proizvodnju svjetla kada se prvi uključili, jer balast treba vremena da se uspostavi električni luk. Tri najčešće vrste HID lampe su živine pare, metal halogenih i visokog tlaka natrij. HID lampe i čvora može uštedjeti 75% do 90% osvjetljenja energije kada su zamijeniti žarulje sa žarnom niti i čvora. Značajne uštede energije su također moguće mijenjati stare žarulje živine pare s novijim metal halogenih ili visokotlačne natrijeve žarulje. Merkur vapor.the najstariji tip HID lighting.is se koriste prvenstveno za uličnu rasvjetu. Živine pare žarulje daju oko 50 lumena po vatu. Oni baci vrlo kul plavo / zeleno bijelo svjetlo. Većina zatvoreni živine pare rasvjete u arenama i gimnazijama je zamijenjen metal halide rasvjeta, koja ima bolju uzvrat boja i učinkovitost. Metal halide svjetiljke su slične u izgradnji i izgledom živine pare žarulje. Dodatak metal halogenih plinova za živu plina unutar žarulje rezultate u više svjetla, više lumena po vatu, i bolje reprodukciju boja nego iz žive plina sami. Metal halide svjetiljke koriste se svjetla velikih zatvorenim prostorima kao što su gimnazije i sportskih dvorana, kao i za vanjske površine kao što su auto puno ili bilo gdje da prikaz boja je važno. Visoki tlak natrij rasvjeta postaje najčešći tip vanjske rasvjete. On daje 90 do 150 lumena po watt.an učinkovitost premašila samo niskog tlaka natrij rasvjete. Visokotlačne natrijeve žarulje su također pouzdane i imaju dugi vijek života. Njihova boja je topla bijela, i reprodukciju boja varira od slabe do vrlo dobra, ovisno o dizajnu i namjeni.

Niskog tlaka natrij

Low-natrijeve žarulje rade nešto poput fluorescentne svjetiljke. Oni su najučinkovitiji umjetne rasvjete, imaju najduži vijek trajanja, i koje zadrže svoje svjetla bolje od bilo koje druge vrste žarulje. Niskog tlaka natrij rasvjeta se koristi, gdje boja nije važna, jer čini sve boje kao tonove žute ili sive boje. Tipične primjene uključuju autoceste i sigurnosna rasvjeta.
 
28.07.2011
6
4
0
39
Energetska učinkovitost s rasvjetom

U tipičnom stambene ili poslovne rasvjetne instalacije, 50% ili više energije je izgubiti od strane zastarjela oprema, neadekvatna održavanja ili neučinkovito korištenje. Spremanje rasvjeta energije zahtijeva bilo smanjenje potrošenu električnu energiju od izvora svjetla ili smanjenje duljinu vremena izvora svjetla uključena.

"Relamping" znači zamjena jednog svjetiljka za drugi za uštedu energije. Možete odlučiti da rasvjete viši ili niži kada relamping. Ali budite sigurni da je novi žarulje lumen output odgovara obavljaju u prostoru i odgovara učvršćenje specifikacijama.

Relamping sa žarnom niti čvora

Primjerice, za uštedu energije od 60% do 75%, mnoge žarulje sa žarnom niti se može zamijeniti CLF. Općenito, 60 W žarulja može se zamijeniti s 11 W CFL. Pri odabiru CFL: Uzmi od prihvatio distributera ili dućana, poznatiji napraviti u Indiji, sastavni Balast (čok) je bolje, ako je igla tip, odaberite tip 4 pin. BIS trag u gušenje je znak odobravanja za gušenje. Elektronski balast troši 2-4 W a elektro-magnetskih prigušnica traje 6-10 W. Ako elektronski balast, provjerite simbol (H) što ukazuje na nisku harmonijsko izobličenje.

Relamping fluorescentne svjetiljke

Zajednički 40-W i 75-vat žarulja može biti zamijenjena sa štedne žarulje od 34 W i 60 W, odnosno. Štedne žarulje za manje uobičajene fluorescentne svjetiljke su (26 W PMS) također dostupna. Ako trebate zamijeniti prigušnica u fluorescentne svjetiljke, razmislite o korištenju jednog od poboljšane sorte. Novi prigušnica elektromagnetska smanjiti gubitke balast, učvršćenje temperatura, potrošnja u vatima i sustava. Budući da rade na hladnjak temperaturama, traju dulje od standardnih elektromagnetske prigušnice. Elektronske prigušnice rade na vrlo visoke frekvencije koji eliminira treperenja i buke. Oni su čak i učinkovitiji od poboljšana elektromagnetske prigušnice. Neki elektronskih prigušnica čak i dopustiti te za rad fluorescentne svjetiljke na prekidač za kratka svjetla prekidač, koji se obično ne preporuča s najviše fluorescents. Provjerite simbol (H) što ukazuje na nisku harmonijsko izobličenje

Poboljšanje kontrola rasvjete

Rasvjeta kontrole su uređaji za uključivanje i isključivanje svjetla na ili za njih zatamnjenje. Najjednostavniji tip je standardni ugriz prekidač. Ostale kontrole su fotoćelije, vremena, senzore popunjenosti, i dimmers.

· Snap prekidači, koji se nalazi u brojnim područjima zgodan, olakšati za ljude u velikim, zajednički prostori za isključivanje svjetla u neiskorištenih područja.
· Fotoćelije uključite svjetla i isključivanje u odgovoru na prirodne svjetlosti razinama. Foto-stanice prekidač svjetla na otvorenom u sumrak i off u zoru, na primjer. Napredni dizajn postupno podići i niže fluorescentno svjetlo razine s promjenom dnevnog svjetla razinama.
· Mehaničkih ili elektroničkih satova vrijeme se automatski uključiti i isključiti unutarnji ili vanjski svjetla za sigurnost, sigurnost, i zadatke kao što su janitorial rad.
· Crank vremena, koji su proljeće-driven i slično starim pećnica vremena, ograničenje svjetla na kratko trajanje gdje je potreba za svjetlo kratak.
· Posjed senzora aktivirati svjetla kada je osoba u tom području, a zatim isključite svjetla nakon što je osoba lijevo. Oni su popularni za površine koje se koriste rijetko, kao što su skladišta. Oni također nude sigurnost prednosti u odnosu na kontinuirani rasvjeta: kad odjednom svjetla dolaze, oni su uplašiti uljeza i upozoriti stanovnike i susjedi kretanja u području.
· Dimmers smanjiti snagom i izlaz sa žarnom niti i fluorescentne svjetiljke. Dimmers također povećati vijek trajanja žarulje sa žarnom niti bitno. Međutim, zatamnjenje žarulje sa žarnom niti smanjuje njihovu lumen output više od svojih snagom. To čini Žarulje sa žarnom niti manje učinkovit kao što su oni zatamnjene. Regulacija fluorescents zahtijeva posebne zatamnjenje balaste i žarulje držači, ali ne smanjuju njihovu učinkovitost.

Dnevnog svjetla

Danjeg svjetla znači korištenje dnevnog svjetla za unutarnju rasvjetu. Moderne zgrade dizajniran za danjeg svjetla obično koristite 40% do 60% manje električne energije za rasvjetu potrebe nego učiniti konvencionalne zgrade. Sunčevog svjetla i dnevno svjetlo su besplatni i lako dostupni (vrijeme sunčan dan u podne, razina svjetlosti na različitim mjestima-otvoren travnjak-30000 luxa ili iznad, učionica sa prozore otvorene -.. 400 luxa, s prozorima-160 lux S 4 cijev svjetla u noći-100 luksa.
 
28.07.2011
6
4
0
39
Zagađenje s fluorescentne svjetiljke

Svi fluorescentna svjetla također sadrže male količine žive, i kratkotrajan radioaktivnog materijala. Zbog tih opasnih materijala, da ne bi trebali izvatkom izgorjelih žarulja u dvorištu. Merkur, antimon, krom, olovo sve će curiti u vodi za piće-i, rijeka, jezera i sl. što je opasno. Bacite ih s drugim kućnim opasnog otpada poput baterija, otapala i boja na zajednice određena drop-off point za pravilno zbrinjavanje od strane panchayat ili korporacije svjetlo od fluorescentne svjetiljke bez odgovarajuće zračenja štit sadrže vrlo male% od UV zraka štete puni oči. Ne koristite Cijevi / CFL bez odgovarajuće štitove.

Rasvjeta Održavanje

Održavanje je bitno da rasvjeta učinkovitost. Razine svjetla smanjuje s vremenom, zbog starenja i prljavštine na lampi tijela, svjetiljke, a sobe površine. Zajedno, ovi faktori mogu smanjiti ukupni rasvjete za 50% ili više, dok je i dalje svjetla crtanja punoj snazi. Sljedeći osnovni prijedlozi za održavanje može pomoći spriječiti ovu.

· Čisti tijela, lampe, i leće svakih 6 do 24 mjeseci brisanjem prašinu. Međutim, nikada ne čistiti sa žarnom niti žarulja dok je uključen. Vode učinak hlađenja će razbiti vruće žarulja.
· Zamijenite leće, ako se pojave žute.
· Očistite ili prefarbati male sobe svake godine, a veće sobe svaka 2 do 3 godine. Dirt prikuplja na površinama, što smanjuje količinu svjetla koje reflektiraju.
· Razmislite o skupini relamping. Zajednički lampe, pogotovo sa žarnom niti i fluorescentne svjetiljke, izgubiti 20% do 30% svojih svjetla nad svojim vijek trajanja. Mnogi stručnjaci preporučuju rasvjeta zamjenjuje sve svjetiljke u sustav rasvjete odjednom. To štedi rada, drži osvjetljenje visoka, i izbjegava naglašavajući bilo prigušnica s umiranja svjetla.
 

Sekach

Tekst kojim se isticem
30.07.2010
797
149
63
Google translate sucks i ne mogu se natjerati da procitam tekst kad izgleda kao da kinez zvace slova i pljuje ih na papir...

Ako si vec htio napraviti nesto dobro za forum, onda si se trebao potruditi lijepo prevesti tekst da bude citak... :S
 
28.07.2011
6
4
0
39
Što je temperatura boje žarulje?

Boja izvora svjetlosti podrazumijeva složen odnos različitih faktora, koji su važni u određivanju pravo izvor svjetlosti za vaš vrt. Prednost Metal halogenih lampi je da oni pružaju visoko kvalitetne, oštre bijela svjetlost u različite boje temperaturama koje zadovoljavaju potrebe mnogih različitih korisnika.

Korelacioni Color Temperature (CCT)

Prvi čimbenik u odabiru boja svjetla je kako bi se utvrdilo da li vam je potrebna topao ili hladan izvor svjetla. CCT, izražen u stupnjevima Kelvina stupnjeva, odnosi se na stvarni toplinske temperaturu. Ako ste ikada vidjeli komad metala pri zagrijavanju, znate da kao metalni dobiva hotter, to je promjena boje. CCT Ocjena HID i fluorescentnih izvora svjetlosti pokazuju kako topao ili hladan izvor svjetla. Na primjer svjetiljka s CCT od 2700 Kelvina smatra toplo, s CCT od 4200 Kelvina se smatra neutralnim, a jedan od 6000 Kelvina smatra cool.

Spektralna distribucija energije

Kada pogledate na izvor svjetlosti, što vidim vidim jednu boju, ali vi ste zapravo vidjeli tisuće nijansi. Kombinacije različitih valnih duljina svjetlosti čine boje koje vidimo. Relativni intenzitet različitih valnih duljina koriste se za utvrđivanje izvora svjetlosti indeksa uzvrat boja (CRI).

Uzvrat boja indeks (CRI)

CRI je pokazatelj svjetiljke sposobnosti pokazati pojedine boje u odnosu na standard. Ova vrijednost se određuje iz usporedbe žarulje spektralna distribucija u odnosu na crno tijelo u isto temperature boje. Izvora svjetlosti, kao što su metal halogenih lampi, su ocijenjeni s CCT, međutim, CCT ne daje nikakve informacije o kvaliteti boje. Za to, CRI je također potrebno. Općenito, veći CRI rejting svjetiljka, bolje različitih boja će se pokazati.

5K - 7K Kelvina: Snažan plavo svjetlo Promiče gust rast. Idealno za brzo fazi rasta biljaka. Uvelike poboljšava svi-okolo rast biljaka kada se koristi sa super visokim izlazom, visokotlačne natrijeve ili 3K toplo metal halogenih lampi.

4. 2K - 4200 Kelvina: Cool bijela Fluorescentna Može se koristiti kao supplimental plavim osvjetljenjem kada se koristi sa 3K izvor.

4K - 4000 Kelvina: Neutral Metal halide najbolji singl izvor za rast biljaka, proizvodnju kraći, bushier rast od 3700 Kelvina i reprodukciju boja. Koristi se u opće biljka rasvjete.

3. 7K - 3700 Kelvina: Mekše Metal halide (obložene) Ovaj obložena lampa se koristi u cjelini postrojenja rasvjetu i za brži rast od 4000 Kelvina proizvodi.

3K - 3200 Kelvina: Toplo Metal halide Najviša fotosintetski aktivnog zračenja (PAR) vrijednost svih HID rasvjete za sve faze rasta biljke. PAR W račun za prehrambene vrijednosti svjetla i izravna mjera svjetlosne energije za photosythesis.

2. 7K - 2700 Kelvina: visokotlačne natrijeve svjetiljke redder boje miješati, koristiti za razmnožavanje, procvat, dodatne emisije stakleničkih rasvjeta
 

SimasZg

Aktivan Član
27.10.2008
500
57
0
38
https://forums.vutra.org/unutra%9Anje-uzgajanje/207-svetlo.html

Pohvale za trud, ali neznam koliko je potrebna ova tema jer ih ima jako puno vec na forumu na tu temu...

evo cak sam ti ih htio i naci, ali nisam se mogao snaci vise....stvarno ima sve i svašta (ne govorim tebi :)

Moderatori ce se stvarno jedan dan morati uloviti posla, jer ima toliko duplih i nepotrebnih tema, da svatko novi tko dojde na forum...mora citati mjesec dana dok ne pohvata ono dobro i ne skuži ono loše....

Sorry na opasci, jbg..dobronamjerna je
 
12.11.2015
58
108
33
Vecer , Dali se hps lampa(vega/cvjetanje) moze koristiti u kombinaciji sa lampom za cvjetanje kod slucaja cvjetanja ? momentalno nemogu naci, ako ima tema izvinite me onda , hvala i pozdrav
 
12.11.2015
58
108
33
neznam tocno koja je lampa onda kod mene, uglavnom je za oba perijoda, ja je koristim sada za vegu, a koristit cu i za cvjetanje, a vidim da imaju lampe iskljucivo za cvjetanje, pa onda dali se to moze tako koristit zajedno ?
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.