Razmišljanja o uzgoju - nekoliko zabluda koje smo zamalo prevazišli

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
Kada iz ove perspektive posmatram stvari, siguran sam da će se za desetak godina kanabis daleko lakše uzgajati u zatvorenom prostoru i da će biti raznih izjava, tipa: "vidi ove pre deset godina, koliko su nepotrebnih gluposti radili! ".
Tako se i mi često osvrnemo na period iza sa nekim blagim podsmehom, u smislu: pa jbt, stiropor je u jednom trenutku bio alternativa za perlit! Wtf...zbog vizuelne sličnosti valjda na prvi pogled ili...ko zna.
Pošto stiropor nije radio ništa, oni koji su probali, kasnije su sa perlitom imali problem jer on je ipak radio "nešto". Danas ga ima u svim boljim supstratima. Bar gomila ovih "stiroporaca" neće morati da ga trpa u zemlju po slobodnoj proceni...daleko bilo.
Lično sam mešao svašta. Kao ja znam koliko kokosa i perlita na 20L Florabelle, da to bude top...kad su ono postali "popularni" cal-mag deficiti i ph lockovi...
Aha...i to smo skontali. Svaka od tih "home made" mešavina traži svoj ritam zalivanja.
Elem, kad već pomenuh Ph... Kakav je to pakao bio verovati da bez Ph metra uzalud trošim struju i kupujem skupu mylar foliju da obložim orman...pa kao može i lakmus papir, ali ne valja. Ipak ph metar.
Tako piše svuda! Gomila baja sa YouTube prvo pokažu ph metar, pa tek onda saksije...
I tako smo od gotovog počeli da pravimo veresiju: žute biljke, ispiranja, prženja...
Odgovorno tvrdim da sam dosta svojih biljaka umalo uništio ph korekcijama.
Koliko nam je trebalo da shvatimo da je u živoj zemlji, čak i kad ph vode nije savršen, Biljci hrana gotovo uvek dostupna, osim ako je zemlja prenatrpana hemijskim djubrivima, pa dođe do raznoraznih poremećaja ...itd.
Većina nas, čini mi se, ne koriguje ph. Svaka čast onima koji to uspešno rade već godinama, ali neodgovorno je reći da je ph metar neophodan kod uzgoja u zemlji.
Naravoučenije: ne diraj Ph, neće ni on tebe.
Još jedna od zabluda koja je i sada veoma zastupljena, je "blizina svetla, uprkos svemu". Ovo pitanje je svakako malčice osetljivo jer se može protumačiti pogrešno.
Kao i svi početnici, u početku sam se držao napisanog, pa toliko cm lampu od vrhova, te nema veze što je vegetacija, mala biljčica...te istežu se... Itd.
Samo tako sam pržio biljke slušajući druge, a onda sam skontao da ako imaš normalnu mh lampu u vegetaciji, ne moraš njome "pritiskati" biljku. Ona se tada praktično brani i umesto da buja, biljka se bori sa svetlom.
Činjenica što dobija odgovarajući spektar je više nego dovoljna za početak, a zatim i činjenica da u vegetaciji jednostavno ne traži toliko svetla. Niko nema identične uslove i svako mora da pronađe svoju meru, jer od različitih faktora zavisi koliko je biljka sposobna da iskoristi ponuđeno svetlo. Video sam extremno nisko spuštene lampe gde biljke reaguju dobro. Ali zato svakodnevno gledam probleme koji su direktno povezani sa blizinom svetla. Ti problemi se često tumače kao neki nedostaci, loša zemlja, ph...a ustvari, koren problema bude u svetlu.
Čak i u cvetanju, treba vrhovima dati prostora. Jer ono što sam shvatio vremenom je da su mi cvetovi pod extremno spuštenom lampom bili mekši i vazdušasti, čak i manji.
Međutim, to ne znači je prevelika udaljenost lampe dobra, naprotiv. Stvar je u meri i sagledavanju ostalih okolnosti i faktora tokom growa.
Činjenica je da: što više svetla ponudite Biljci, povećava se i potreba za Co2. U skladu sa tim srazmerno i više vode, više hrane...itd.
Dakle, zabluda je da lampa mora biti blizu onoliko koliko je u teoriji predviđeno, već u skladu sa specifičnim uslovima u boxu.
(govorim iz ličnog iskustva i ne postavljam ovo kao pravilo, već kao zapažanje )
Pomenuo sam ovih par stvari jer su mi prve pale na pamet. Ali siguran sam da se već duže vreme ne pridržavam mnogih davno napisanih "rutina".
Činjenica je da se vremenom oslobađamo suvišnih stvari, jer nam iskustvo govori drugačije. Takođe verujem da ćemo za desetak godina imati još jednostavniji pristup.
Ali priznajem da je teško osloboditi se nekih navika, čak i kad iz godine u godinu daju loše rezultate...
Ali pričaćemo još na tu temu...sad je vreme za duvku :razvaljen::
 

huana.meri

Banned
Banovan
30.11.2010
1.110
7.467
258
veliku ulogu kod mladog growera ima opcija da ima mentora ili da sam sklapa sve po logici i pokuša sam...
činjenica je da kod nas ko god te mentorira traži ph vrijednost da zna, pa se tako i učiš...
ja sam baš tvrdoglavo i škrto krenuo prvi grow sa cfl, bez ph, bez čuda, baš sirovo sklepan, i shvatio da se moze i s manje opreme...bez mentora...
ni dan danas nemam ph metar, nikad ga nisam imao, ni vidio u živo....
kasnije sam normalno skurio čuda no brzo mi je bilo jasno da grow mora uhvatiti lauf, nekim biljkama je super, naviknu se na neidalne uvjete, druge nemogu napred ni da su u Voyageru....normalno, ima nas i koji bas volimo mučit biljke svim i svačim, odma nakon 5 pročitanih rečenica nekih novih....
toliko neidealnih indoora sam izvuko, pušio fino, nisam se sekiro.....je da se nemogu taki hedovi mjerit s nekim pro sustavom i shvaćanjem, ali svoje je svoje....
sječam se baš tvojih nekih monstera i kako su se svi čudili, slinili, a ja se patio, gledam svoje male patuljke, pa barbinog monstera.....

ja bi ovdje povukao poredbu sa pčelama, idealnim uvjetima i znanjem o pčelama vs slabim uvjetima za pčele, puno ljubavi, malo opreme, nista znanja....
mnogi su moji poznanici krenuli u pčelarenje, mislili su da kad oni s uloženom lovom, novim pizdarijama, izdaju zapovjed da će pčele na zapovjed ić....nijedan danas nema pčele, čim nije po njihom zamišljenom...svaki organizam, i pčele, i kanabis, su sustavi koji iziskuju razumjevanje, rasponi preživljavanja i davanja blagodati od njih neovisi nikako ni o ph niti o lovi i novoj košnici, kupovnoj matici, prihrani....

Ovisi samo o stanju shvaćanja osobe koja manipulira s njima, ako je komadant panj sa izračunom u kunama, kilama , onda ide sranye...
otprilike smatram da oko 3-4 godine treba osobi da uđe malo u srž nekih kultura, svejedno čega, i Huan je Castanedi držo lekcije tako nešto, ako ne i duže...
čak mi se čini da bolje prolaze leđero početnici upikni i ostavi, gledaj i nediraj, nego ufurani startevi s lovom i maltretiranjem growa sa kemijom svih mogućih vrsta....
ja se sječam da sam trći grow imo baš samopouzdanje neko...
 

huana.meri

Banned
Banovan
30.11.2010
1.110
7.467
258
tzv disanje biljke ne zavisi samo o svijetlu, nego i o posudi i stanju u njoj, korijenu, koji nevidimo...možd malo preširoko za ovdje....presuh zrak samo vec neda biljki da se digne fino nego mlitavi onako....
slažem se s barbom da je kod nas često problem prejako svijetlo....treba svako odradit 2 growa klasika i jedan trenirani, i po meni si položio za dalje sve, samo je pitanje kad ces preterat sa bahatlukom...lol
 

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
@Limvo Likče pitanje nije baš adekvatno postavljeno, jer položaj lišća u odnosu na svetlo je uglavnom uvek isti, ali ti pod tim podrazumevaš na kojoj distanci se nalazi lišće.
Prvo treba da ukapiramo životne faze i potrebe biljke dok prolazi kroz te faze.
Tu slobodno možeš da upotrebiš zdravu logiku: što je biljka veća i "zrelija" više će joj svetlosti biti potrebno.
Najčešći problemi nastaju u ranoj vegetaciji i fazi tranzicije. Vratiću se na to.
Za početak pođeš od nekih standarda koji su utvrđeni za određene lampe. Zatim spoljnom stranom šake postavljenom u visini listova i vrhova, proveravaš da li neprijatno pecka. Ali najbolji pokazatelj je samo lišće, koje gotovo istog dana počinje da se buni ako je svetlo preblizu. Čim se primete bilo kakve reakcije lišća treba svetlo malo da se podigne.
Kao što malopre rekoh, u ranoj fazi vegetacije dok je razvoj korena najintenzivniji, treba malo podići svetlo. Takođe u fazi tranzicije. Biljka je tada zbog zbog čitavog niza promena veoma osetljiva i ne treba je pržiti svetlom. Zato je često početkom svetanja biljka u gornjem delu žuta, spržena i oštećena... :razvaljen::
 

Infinity

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
21.03.2019
1.754
10.027
358
Shvatio sam, odprilike, kad je preblizu, kako reaguje, kako se ponaša. Interesuje me za predaleko svjetlo, da li samo po razmaku između internoda, ili možda i po položaju lišća može da se skonta?
 
  • Love
Reactions: Džoni Snežni

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
Ajde, biće još priče o svetlu u nekim narednim "Razmišljanjima"...sada mi je bila namera da spomenem neke rutine koje su se pokazale kao relativno pogrešne...u tom smislu je blizina svetla stavljena u kontekst. :razvaljen::
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Badi and Nogud

Klarificiranimaslac

Aktivan Član
26.09.2019
78
464
53
Niko nema identične uslove i svako mora da pronađe svoju meru, jer od različitih faktora zavisi koliko je biljka sposobna da iskoristi ponuđeno svetlo.

Ali zato svakodnevno gledam probleme koji su direktno povezani sa blizinom svetla. Ti problemi se često tumače kao neki nedostaci, loša zemlja, ph...a ustvari, koren problema bude u svetlu.

Međutim, to ne znači je prevelika udaljenost lampe dobra, naprotiv. Stvar je u meri i sagledavanju ostalih okolnosti i faktora tokom growa.
Činjenica je da: što više svetla ponudite Biljci, povećava se i potreba za Co2. U skladu sa tim srazmerno i više vode, više hrane...itd.
Dakle, zabluda je da lampa mora biti blizu onoliko koliko je u teoriji predviđeno, već u skladu sa specifičnim uslovima u boxu.


Prije svega, odlican tekst! Slazem se sa svime sto si napisao samo nudim pogled na isto iz geekerske perspektive, dok ti nudis iz one puno vrijednije - prakticne/ iskustvene.
Htio bih se samo osvrnuti na transpiraciju i klimu u boxu. Pore na lišću kanabisa nazivaju se stome, pomocu njih biljka vrsi transpiraciju. Odnosno, putem stome izbacuje gotovo svu vodu koju mi uporno tankamo i kisik kao nusprodukt, a uzima ugljikov dioksid pomocu kojega vrsi fotosintezu. Utjecaj na to hoce li stome biti otvorene ili zatvorene ima metabolizam biljke, ali i okolina (tj. mi). Ako je temperatura u podrucju lista visoka, onda se biljka ubrzanom transpiracijom hladi. Na taj nacin vuce vodu brze iz tla sto nije dobro jer zajedno s tom vodom vuce i nutrijente koji su otopljeni u njoj. Iako je doza gnojiva bila prikladna za tu biljku, prebrz unos ce spaliti biljku.

Mozda bi samo valjalo razlikovati udaljenost kod LED rasvjeti i hpsa. Led koji je preblizu= previse fotona= previse metabolizma! Fotoni su u direktnoj korelaciji s brzinom medabolizma jer oni se sudaraju s kloroplastima, odnosno klorofilom i razlazu molekule vode, na taj nacin zapocinje fotosinteza. Problem kod preniskog hpsa je toplina= przenje po gore navedenom mehanizmu koji je povezan s transpiracijom.

Niska vlaznost i povisenje temperature su obrnuto proporcionalni kolicini transpiracije. Ukomponirajte to s ventilatorima koji najcesce pusu po vrhovima i micu svu vodenu paru i dobijete zacarani krug. Takvi klimatski uvjeti dovode do zabune da je doza nutrijenata prevelika. Direktno gledajuci, vjerojatno nije, ali indirektno putem ovog patoloskog mehanizma ocito je. Zakljucak: dobra okolina je najbolji nutrijent koji biljci mozes dati.

Ako je to tehnicki neizvedivo kao kod mene npr. gdje je zbog centralnoga grijanja i vruce i jako suho, onda je alternativa rjeđa juha za dame. Nisam siguran jesam li 100% u pravu s ponudenim rjesenjima, ali cisto pokusavam povezati moju zbilju i naucenu teoriju.

Slozit cu se, jednostavnost prije svega, ne moze jednostavnije od temelja. Dakle povoljna klima je temelj, a kuca se moza sama dici (u teoriji). Ne znam ni sam vise, trenutacno me vozi dobrano. Zivi i zdravi bili!:razvaljen::
 

The Krle

□Stress Control■
20.11.2019
1.200
8.850
258
44
Timboqtu
Bravo Barbarosa.Pametno zboris i jako mi se svidja tvoj nacin razmisljanja.Imam osecaj sto se vise brinemo i pokusavamo da pomognemo , mi upravo odmazemo.Naravno sve ima svoje pozitivne i negativne radnje ali kad previse forsiras biljku onda je maltretiramo bez veze.Dosta pratim na forumu sta se pisalo i polako dolazim do nekog svojeg zakljucka da i nije tesko uzgajati bilje na jednostavan nacin.
 

Kalpsiz

Ma hajte molim vas
15.04.2019
392
1.923
143
31
Vala kapetane tvoja prakticna jednostavnost je na mjestu.
ja sam prije ekspirimentiso sa domajama onim sjemenkama iz pticije hrane uvjek nesto bezveze nista krenuti.
a u mene mati iz sege stavila konpolju u 1l saksiju na. prozor izrasla u cudo za tako malu saksiju. Sta hocu reci to je biljka kao i i svaka druga. kazu nije ljubav paradajz a u ovom slucaju jeste :bocni:: :thumb:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: mladji referent

mladji referent

Aktivan Član
06.03.2018
297
1.490
143
36
One nam govore, samo sto ne na nasem jeziku. Ali vremenom Sve ih vise razumem. A naravno I ljudi ovde koji imaju dugogodisnje iskustvo su zlata vredni. Kako kazu zanat se krade. Tako I ovde, citanje je zlata vredno. Ja I dalje smatram sebe pocetnikom iako Sam sasvim fino odradio dva growa in I out. Ucimo dok smo zivi I umremo glupi. Ovo radim iz ljubavi a I smiruje me. Sad planiram I muziku ubaciti u grow, citam da to biljkama pase, da bolje napreduju. Probacemo svakako :)
Uzgajam I razno povrce, svaka biljka nebitno koja ima svoju pricu I svoj ritam,sto joj vise ljubavi I paznje posvetis ona ce ti vratiti istom merom.
 
Poslednja izmena: