Razmišljanja o uzgoju - pogrešna upotreba informacija ili problem tokom uzgoja?

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
Često sam ranije provodio sate čitajući tekstove o uzgajanju, gomilao informacije, a ujedno konstantno bio zbunjen u praksi.
Većina početnika slično razmišlja i to je ok.
Problem nastaje ako ostanemo zarobljeni i zavisni od sirovih informacija.
To vodi u doslovno tumačenje, nemogućnost selekcije, a naročito dolazi do izražaja kada dođe do problema tokom uzgoja.
Stvar je u tome, da kada smo početnici često preskačemo redosled i umesto Zašto, mi postavljamo pitanje Kako.
Onda se pojavi neka fleka na listu, pa opet ono "Kako?".
I više nije problem što nismo sigurni kako da pristupimo problemu, već da li problem uopšte postoji.
Navešću jedan banalan primer.
Pre par dana obratio mi se jedan član zabrinut za svoju biljku, jer je na nekih 20 dana do kraja primetio promene na pojedinim listovima, nešto nalik cal mag deficitu.
Dakle, ako bi sad krenuo da rešava taj "problem", izvesno je da bi se upetljao u niz lančanih reakcija i verovatno izašao sa još većim problemom.
Obzirom da u današnje vreme koristimo razne boostere i đubriva, očekujemo da imamo savršene biljke, zelene do berbe, bez ijedne tačkice koja bi kvarila sliku... ali to je prosto nemoguće.
U pomenutom slučaju biljka privodi kraju cvetanje.
I pored toga što je prirodno da lišće lagano umire ostavljajući sav "med" cveću, treba uvek uzeti u obzir i odnos tih makro i mikro elemenata koje smo svesno dodavali. Većina stvari kojima hranimo biljku u drugom delu cvetanja ima dosta Kalijuma, što ume da dovede do slabijeg usvajanja Magnezijuma, zato se na mnogim uputstvima za cal mag preparate preporučuje upotreba u drugom delu cvetanja.
Međutim, ovde je stvar više kozmetičke prirode i uglavnom je samo znak da bi trebalo da se polako isključuje osnovno đubrivo.
Dakle, ovo svakako ne bih nazvao problemom, ali kod neiskusnog čoveka može izazvati zabrinutost ishitrene poteze itd.
Nekad je simptom zaista simptom, a veoma često je samo uputstvo šta raditi dalje.
Imam iza sebe gomilu gluposti koje sam napravio jer sam stalno pitao "kako"? Često još uvek postavljam pogrešna pitanja, ali sam ipak naučio da stanem na loptu i pre toga "kako", zapitam se "zašto"?
Pre izvesnog vremena sasvim nesvesno sam preterao sa preparatom Super thrive.
Već sutradan primetio sam prve znake problema na lišću, nalik cal mag nedostatku. Sutradan je to postalo vidljivije.
I pre nego sam shvatio da sam preterao sa Super thrive, nisam potrčao za dodatnim djubrivom ili cal mag preparatom, već sam dodatno proučio svojstva svega što sam dodao u poslednjem zalivanju. Kad sam došao do Super thrive, pročitao o mogućim problemima i vratio film šta sam uradio, shvatio sam da su simptomi na lišću tek početak ozbiljnih problema.
Jedini lek kod ovakvih "trovanja" je temeljno ispiranje biljke. I na sreću biljka se oporavila nakon nekoliko dana.
Ali ispiranje često nema efekta jer dolazi prekasno, baš iz razloga koje sam gore pomenuo.
Pojavi se problem, čini se da nešto biljci fali; posegnemo za nečim da to nadoknadimo, dodajemo još djubriva itd.
Međutim, sve je već blokirano, biljka ne može da koristi, a dobija još.
Znači na prvi problem dodali smo i drugi, tako da je sada već kasno da prvi problem rešimo ispiranjem, to jest verovatnoća je prilično manja.
U mom slučaju, na primeru koji sam gore naveo, u prvom trenutku pomislio sam da će dodavanje nekog hranljivog mixa srediti stvar.
Verovatno bih zažalio zbog te odluke.
Većina nas poseduje veliki broj informacija, a danas sve možeš pročitati, pa čak o ono što ne treba. To je već stvar selekcije. A samo kroz iskustvo selekcija informacija postane rutinska stvar, što ostavlja prostora da bolje složimo prave informacije i postepeno se oslobađamo od opterećenja potrage za svetim gralom growanja.
Dakle, to što imamo informacije kako, recimo, izgleda cal mag deficit i što imamo gomilu informacija nako nadoknaditi određene elemente, ne znači apsolutno ništa ako ne znamo "Zašto" nam se to dešava u određenom trenutku.
A to znači da bismo prvo trebali da posegnemo za onim skladištenim informacijama koje se "odazivaju" na "zašto", da bi smo uspeli da razumemo "kako?"

Ova priča nije nužno vezana za probleme tokom uzgoja i primere koje sam naveo.
To je jedna široka tema i obuhvata svaki aspekt growa i mogli smo sada da pomenemo i svetlo, temperaturu itd, ali je poenta ista.
Razumem da je početnicima puno toga u glavi, mnogo toga je nejasno, a pogrešna upotreba informacija često dovodi do problema tokom uzgoja; uvodi u začarani krug problema iz kojeg neki nikad ne izađu. :razvaljen::
 
Poslednja izmena od urednika:

Meskalito

Panamamama
Urednik
Moderator
08.10.2008
955
1.439
163
Barba ,svaka ti dala :) Danas je mnogo tesko pocetniku da se ispetlja iz silnih informacija , dobiju utisak da je potrebna pogolema oprema raznorazna i ko zna sta jos ne da bi dobili mnogo i brzo .
Ja sam svoj prvi uspesan grow uradio u isecenoj plasticnoj flasi od coca cole 1,5l , zemlja prva ispred zgrade , cesmovaca , mesto pored prozora u studentskoj sobi
Znalo je da se desi da ostavim biljku out i samo da dodjem na berbu za 5 meseci
Dan danas , ne koristim skoro ista od prehrane osim kvalitetne zemlje , jeste , daleko sam od 1g/W , ali uvek je bio kvalitet pod broj jedan i izbegavanje hemije a ne kvantitet , tako da nemam tu ni najmanji zal .
I da ne zaboravim , najvazniji savet za pocetnike , koji se stalno zaboravlja - Dont Panic !
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.193
258
Meni to sve izgleda kao cjepidlacenje, trazenje dlake u jajetu i vaganje promila.
Razumijem fanaticnost, jbg, kao u svim drugim hobijima koji pretrpe transformaciju iz hobija u opsesiju, pa umjesto opustene zanimacije dobijemo frustrirani profesionalizam od kojeg glava zaboli. Sve to proizilazi iz takmicarskog duha, ko ce vise i bolje.
Za pocetnike su osnove najbitnije, opsta teorija, da znaju kako priroda funkcionise. Ove doktorske disertacije ne vrijede im ni crnog ispod nokta.
Ako ne sjebu koju biljku kroz praktican rad, kao da nisu ni growali.
Nisam upratio vrhunskog growera na forumu, a da je to postao samo zato sto je sve procitao, a nista prakticno nije odradio.
 

He-Man

√-1 <3 π
Urednik
Moderator
31.05.2009
1.569
1.432
188
Eternia
Pobrisane su vam ove rasprave na osobnoj razini jer su totalno nepotrebne u ovakvoj temi.
I ako nekome nije jasna poanta Barbinog posta podebljao i ofarbao sam ključne djelove.

Za pocetnike su osnove najbitnije, opsta teorija, da znaju kako priroda funkcionise. Ove doktorske disertacije ne vrijede im ni crnog ispod nokta.
Ako ne sjebu koju biljku kroz praktican rad, kao da nisu ni growali.
Nije problem početnicima količina i vrsta informacija, problem nastaje kada svo to naučeno znanje krenu upotrebljavati na krivi način i u krivo vrijeme.
U pravu si Papa kada kažeš da su im osnove najbitnije ali svatko kad tad poželi odvesti grow na višu razinu od one na kojoj se trenutno nalazi.
I ne mora to biti fanatizam, opsesija, profesionalizam, ... radi takmičarskog duha ili što ja znam. Razlog je nebitan.

I kada ljudi odrade određen broj growova koristeći samo osnove, i kada im se poneki put sjebu biljke, u jednom momentu će doći do trenutka kada
će se zapitati gdje griješe i kako mogu popraviti te nedostatke u uzgoju. I tad se bacaju na proučavanje materije bez da sami znaju što točno proučavaju.

Ono što Barba hoće reći je da početnici u tom procesu učenja i primjene novih informacija redovito preskaču ekstremno bitne aspekte uzgoja jer im se ne čine toliko bitni i hvataju se za sljedeću najlakšu stvar koju mogu napraviti. A to su uglavnom nepotrebna kemijanja sa gnojivima koja dovode do još većih problema.
Forum i internet su prepuni rješenja na ova "Kako" pitanja ali kod svega u životu ako se već ide u detalje puno su bitnija pitanja "Zašto".
Kada imaš točan odgovor na pitanje "Zašto" onda je iznimno lako pronaći odgovor i rješenje za "Kako".

Problem procesa optimizacije je taj da što više ideš u detalje i veću kontrolu svih segmenata uzgoja to je tolerancija na pogrešku manja.
Jer u tom slučaju da postigneš što optimalnije uvjete u uzgoju, ciljano pomičeš sve parametre prema samim granicama održivosti.
I tu se svaka greška skupo plaća. A početnici u nedostatku znanja na pitanja "Zašto" pomiču sve te parametre napamet i na sve strane.

Da bi se ovaj "problem" ispravio treba promjeniti kompletan koncept učenja i prezentacije informacija o uzgoju.
A to je sve mi se čini sizifov posao.
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.193
258
Forum i internet su prepuni rješenja na ova "Kako" pitanja ali kod svega u životu ako se već ide u detalje puno su bitnija pitanja "Zašto".
Kada imaš točan odgovor na "Zašto" pitanje onda je iznimno lako pronaći odgovor i rješenje za "Kako".
Ako je "kako" ispravno nece ni doci do "zasto" ako govorimo o "kako" obezbijediti dobre uslove za rast biljke, a "zasto" bi bilo ako mi biljka ne raste "kako" treba.
Sam sebi ispravljam mozdane vijuge s ovim :D
Pocetnici nemaju "oko" za uociti pojavu prvih simptoma kada je biljka zedna, gladna, neodgovarajuca zemlja, kada joj je niska temperatura, previsoka itd., a zamisli tek koliko primjecuju nedostatke odredjenih mikroelemenata. Svi vidimo poodmakle posledice, ali pocetak samo iskusni.
E tu vidim problem, da se to iskustvo prenese na pocetnika!
Mislim da nema potrebe komplikovati nesto sto je po prirodi jednostavno. Postoje pravila, mnoga od njih su nejasna dok se praksom ne savladaju, dok se ne shvate kroz proizvodan rad. Pravila su teoretski dio koji je potrebno prvi savladati, ostalo dolazi iskustvom, a sa iskustvom uocavamo da pravila nisu toliko cvrsta, vec da ima i izuzetaka.
Evo jedan primjer problema (prastaj Barba sto ga mecem u tvoju temu) gdje ne postoji "kako" bez obzira i ako utvrdis "zasto"
20200502_144429.jpg
Isti dan proklijale, lijeva se sama cropovala, rascerecio sam je koliko sam mogao da bi desna grana dobila svjetlosti, posto je bila ispod vece lijeve.
Desna biljka ostaje dok se lijeva ne rasiri i zakloni joj svjetlo, do tada joj ostavljam sansu da se trgne, pa da je mogu izbaciti pod sunce i oblake bez straha da je skakavac u zalogaju pojede.

Vidjali smo pocetnicke biljke visoke po 25 cm, a tek prvi par listova izbacile.
Tema je ok za filozofirati, vjerovatno sam se zato i ukljucio, al daleko je od bilo kakve pomoci pocetnicima. Osim ako pod pocetnike ne svrstavate sve koji nisu profi level :)
Stay High
 
  • Sviđa mi se
Reactions: H2O888 and .i.

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
Osim ako pod pocetnike ne svrstavate sve koji nisu profi level
Joooj, Papa, Paaaapaa... :zvezda::Svi koji treba da razumeju-razumeće. To nema veze koji su "level", kako kažeš.
I da raščistimo oko pojma "početnik".
Obraćam se onim početnicima koji već znaju da se biljka zaliva, da treba svetlo i cikluse svetla; koji već znaju šta je fotosinteza i koji se generalno ne snalaze sa svojim OSNOVNIM znanjem ili ga pogrešno upotrebljavaju, kao što je i @He-Man u postu gore objasnio.
Ne smatram da treba da se Obraćam onima koji su došli na Vutra org po lekcije iz srednje škole. Međutim, čak i za takve na forumu ima tema koliko hoćeš...
Zato se i zovu "Razmišljanja o uzgoju" ovi moji tekstovi i namenjeni su ljudima koji su već "u growu" i žele da to unaprede. Prosto je.
E tu dolazimo do onog Kako i Zašto. I lepo što si pomenuo Osnove, jer je to Zašto, o kome pričam, upravo znanje o tim osnovama.
A mnogi preskaču to Zašto (upotrebu osnove, znanje iz srednje škole) i prelaze na ono Kako. (kako da dobijem 600g, kako da izađem iz problema, kako da hranim i čime...itd)
Ja godinama pratim boljke koje muče uzgajivača i povremeno napravim osvrt na određene pojave, postupke ili probleme...
Smatram da svako iz toga može nešto da izvuče, od početnika do iskusnijih kolega.
Uzgajivače koji ne žele da unapređuju i nadograđuju svoj grow, niko silom ne tera da čitaju.
Moju filozofiju uzgoja i pisanje dokumentujem i kroz Dnevnike uzgoja.
Mnogo je onih koji su se pronašli u toj priči i unapredili svoj grow. Tako sam i primetio da pisanje ima smisla.
Nekima se ta filozofija ne dopada i to je ok.
 

He-Man

√-1 <3 π
Urednik
Moderator
31.05.2009
1.569
1.432
188
Eternia
Ako je "kako" ispravno nece ni doci do "zasto" ako govorimo o "kako" obezbijediti dobre uslove za rast biljke, a "zasto" bi bilo ako mi biljka ne raste "kako" treba.
Sam sebi ispravljam mozdane vijuge s ovim :D
Sad si još i mene zbunio sa ovim :D
Al nemoj da mi ko Vojko V koristiš "kako" kao sinonim za zašto pa da se zbunjujemo u krug :joint2:

Ako ćemo stručno i jednostavno; imamo akciju > reakciju, tj. uzrok > posljedicu
Puno ljudi dobro prostudira posljedice i načine kako se odnositi prema istima bez da shvaćaju uzrok i sve ono što je prethodilo toj posljedici.

Lako je reći uzgoj je jednostavan i treba samo pratiti osnove osnova i sve će biti u redu.
To je možda istina ako se radi o vanjskom uzgoju, ali indoor je sasvim druga priča.
Stavljanjem biljke u box doslovno mijenjamo apsolutno sve uvjete koji su sada isključivo na nama da ih reguliramo.
Prelazi se iz okruženja u kojem imamo "neograničenu" količinu svjetla, zraka, zemlje, vode, u sistem kojeg gradimo iz nule.
Iz samoregulirajućeg sistema u ovaj gdje ništa nije regulirano osim ako mi to ne učinimo.

Znači sve mora biti dovoljno dobro da bi mogli imati relativno bezbrižan uzgoj.
Vani je većina toga sama po sebi dovoljno dobra i intervencije i problemi mogu biti minimalni.
Unutra je sve podložno većim pogreškama u samom startu. I ovisno o problemu dolazi do multipliciranja sranja u manjoj ili većoj mjeri.

Pocetnici nemaju "oko" za uociti pojavu prvih simptoma kada je biljka zedna, gladna, neodgovarajuca zemlja, kada joj je niska temperatura, previsoka itd., a zamisli tek koliko primjecuju nedostatke odredjenih mikroelemenata. Svi vidimo poodmakle posledice, ali pocetak samo iskusni.
To i je ovaj problem o kojem Barba priča.
Početnici nemaju dovoljno znanja i informacija o tome zašto je došlo do podmaklih posljedica iako ih mogu prepoznati.
Jer da imaju onda do podmaklog stadija u većini slučajeva ne bi niti došlo jer je sve regulirano kako treba unaprijed.
I s ovim pitanjem zašto trebaju ići puno dublje unatrag.

Zašto su mi listovi ili biljka ovakvi/onakvi; zato što je došlo do lockout-a, jer fali nutrijenata, jer ima viška vode, jer ima manjka, jer ...
Tu ih većina staje kada dobiju ovakve jednostavne odgovore i prebacuju se na ono Kako dalje, kako popraviti stanje.
A ustvari trebalo bi kopati još unatrag; Zašto je došlo do lockout-a, zašto fali nutrijenata, zašto ima viška vode ....
Ići u rikverc sve dok odgovor na pitanje zašto postane nebitan za problem kojeg pokušavamo riješiti.


Feynman je dobro opisao pitanje zašto u ovom videu o magnetima =)

Ja npr. mogu napisati da je optimalna razina CO2 u boxu oko 1300ppm, neki početnik to može pročitati i odlučiti tako optimizirati svoj grow.
Ono što će dobiti je da mu sve biljke pocrkavaju ekspresno, a ako drži loše sklepan box u sobi onda se i njemu crno piše. :D

Taj podatak je o toj količini CO2 je potreban jedino nekom tko ima apsolutno sve ostale parametre boxa poštelane na optimum.
Znači količina svjetla, ventilacije, cirkulacije i temperature zraka, tlaka zraka , vrste supstrata, vlažnosti ...
Dovoljna je jedna stvar koja odstupa od predviđenog da stvari krenu kaskadno odlaziti u tri pm.
Mislim da nema potrebe komplikovati nesto sto je po prirodi jednostavno. Postoje pravila, mnoga od njih su nejasna dok se praksom ne savladaju, dok se ne shvate kroz proizvodan rad. Pravila su teoretski dio koji je potrebno prvi savladati, ostalo dolazi iskustvom, a sa iskustvom uocavamo da pravila nisu toliko cvrsta, vec da ima i izuzetaka.
Jednostavno je samo ako se želi imati "normalan" grow i "normalan" prinos. Tada je najjednostavnije držati se neke zlatne sredine i općenitih preporuka i ne komplicirati previše. Pravila ne da nisu čvrsta nego su totalno fleksibilna, ali samo ako se radi o normalnom uzgoju.
Problem je što ekipa želi rezultate koji odskaču od normalnog i posežu za naprednim informacijama i ekstremnim metodama a bez potrebnog dubljeg predznanja o svemu.

Ne može se voziti ekstremni downhill sa BMX biciklom i bez znanja i proučavanja staze.
Mislim može, ali u velikoj većini slučajeva to će završiti tragično. :D
A jedna stvar poteže drugu, pa tako ni svo znanje svijeta ne vrijedi pišljiva boba ako ne postoje uvjeti da se iskoristi na odgovarajuć način.
Đaba nekom da poznaje svaki zavoj Nurburgringa ko i cestu u svom selu ako će na stazu doći u Opel Kadetu sa 53 konja :D
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.193
258
Nema sta, sve sto si napisao oslikava bogato znanje i iskustvo, to je ono sto je do nas.
Dodao bih samo to, da nam je dzaba svo iskustvo svijeta, ako biljka ima losu genetiku.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: matijas and Mo1