Razmišljanja o uzgoju - važnost objektivnog sagledavanja i put ka rutini

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
U današnje vreme interneta i apsolutne dostupnosti informacija, upoznavanje i uzgoj nama interesantne biljke, trebalo bi da bude neuporedivo lakši nego ljudima pre, recimo, dvadesetak godina kada su mitovi i nagađanja bili mnogo prisutniji nego prava informacija.
A da li je sada zaista lakše?
Iz nekog nepoznatog razloga, od rane mladosti bio sam opčinjen idejom bacanja semenke u zemlju i nekih usputnih pokušaja, koji su, iako na margini, uvek bili deo mog odrastanja.
Naravno, u to vreme ideja o unutrašnjem uzgajanju za mene je bila neshvatljiva, daleka, ali uvek prisutna...na to sam gledao nekako romantičarski; želeo sam da objedinim nagone i motive, da sama biljka i uzgajanje dobiju svoju specifičnu poetiku...i moralo je da prodje više od 20 godina da bih sada na ovaj način mogao da govorim o tome.
Ključna stvar koju sam morao da prihvatim da bih uspeo da uzgojim biljku kakvu sam zamišljao, bila je činjenica da zapravo nemam pojma kako to da uradim.
Neko će reći da sam neverovatno glup čovek kada mi je trebalo više od 16 godina da skontam da je stvar mnogo jednostavnija nego što sam ja želeo da bude...
Danas dodje klinac na Vutra org, otvori dnevnik, postavi par pitanja i dok trepneš eto biljke...ja sam grower! Hm...?
Tu dolazimo do glavnog pitanja vezanog za ovo moje razmišljanje: da li je ono što radim zaista dobro?
Napraviću malu digresiju pa ću se vratiti na to bitno pitanje.
Do slučajnog otkrivanja Vutra org sajta, imao sam uverenje da dosta toga znam o Biljci, ali sam onda, nekih godinu dana pre nego da postanem član, počeo da stičem utisak da se zapravo moram vratiti na fabrička podešavanja i da potpuno promenim filozofiju (koja se do tada zasnivala na pretpostavkama, uglavnom).
Možda sam to negde do sada pisao, ali moj prvi (polu) indoor bio je baš tada kada sam još kao "gost" listao forum, a desio se tako što sam neku veliku "domaćicu" sa terase uneo u praznu prostoriju u potkrovlju i stavio je na sred sobe. U garaži kod ćaleta je bilo mnogo različitih sijalica koje sam iskoristio, povezao svuda oko biljke i svakog jutra dolazio da gasim svetlo...čak je i uspelo...delimično.
Zatim sam se učlanio na forum, kupio seme...smišljao raznorazne opcije, te zamrzivač, ormani, kuhinjski elementi...ovo treba, ono treba....i jeste, većina stvari je uspevala u smislu "kolko para, toliko muzike" , ali morao sam u jednom trenutku da pregrizem jezik i priznam sebi da zapravo nemam pojma šta radim i da su mi pukom srećom neke biljke bolje od ostalih...ali da je sve to generalno prilično loše.
Međutim, toliko je podjednako loših biljaka bilo i kod drugih ljudi na forimu, pa me je ta činjenica dugo održavala u blaženom neprihvatanju realnosti.
Ti drugima govoriš da rade dobru stvar, oni tebi govore i svi srećni i svi u zabludi.
Kritike se teško prihvataju čak i kad znate da su na mestu. Tako se stvori loš standard i kapitulira pred sujetom.
I sada konačno dolazimo do tog ključnog pitanja koje bi svako od nas u jednom trenutku trebalo sebi da postavi: da li je dovoljno dobro to što radim?
Ako iskreno odgovorimo i prihvatimo činjenicu da "lutamo" u growu i da uzalud tražimo opravdanja za "mršave" biljke, za sprženo lišće, loše iskorišćen prostor, bačene pare, tek onda, ako uspemo da odgovorimo i postavimo cilj i pronađemo neku svoju rutinu, koja je uvek dobitna kombinacija, možemo sobom biti zadovoljni bez one unutrašnje teskobe koja nas stalno podseća da ipak to može mnogo bolje.
Ima sjajnih growera i kod svih njih zajednička je jasna ideja i prepoznatljiva rutina kojom dobijaju odlične rezultate iz growa u grow.
Nažalost, mnogi čak i nakon nekoliko godina uzgajanja, nemaju jasnu ideju i žive u pretpostavci da rade pravu stvar, jer im niko iz pristojnosti i prihvatanja niskog standarda, nije nagovestio da nije dobro ako su biljke spaljene još u vegetaciji, da su cvetovi šuplji, a prostor i struja uzalud trošeni. Kod nekih to godinama traje...samo zato što su prihvatili takav standard.
Morao sam da imam užasne biljke, da idem iz krajnosti u krajnost, da bih na kraju prihvatanjem činjenice da to nije ono što želim da vidim, došao do jasne ideje koja je išla uz moje shvatanje priče. Tek poslednjih par godina relativno uspešno tu ideju sprovodim u delo.
-INFORMACIJE I OPREMA KAO MAČ SA DVE OŠTRICE-
Sada dolazimo do jedne druge stvari. Pored dostupnosti informacija, u današnje vreme prilično je dostupna i vrhunska oprema za uzgoj o kojoj je većina nas pre 20 godina mogla samo da sanja.
Nažalost, kao što se informacije, iako prilično dostupne, često jedva koriste u praksi, tako se i vrhunska oprema u mnogim slučajevima koristi svega 20% od realnih mogućnosti.
Mnogi koji znaju šta žele i kako to da naprave, takođe nemaju problem da i sa jednostavnom opremom u improvizovanim uslovima dobiju biljčicu i često 20-ak grama, ali srazmernih uslovima i uloženom novcu. Ti isti bi takođe sa 600w bez problema skidali 600gr i više.
Dok sa druge strane, dobra većina početnika uloži ogroman novac u priču gde sve u boksu izgleda "svemirski" dobro, osim biljaka.
Poslednjih godina tržište je preplavljeno preparatima, djubrivima, supstratima i raznoraznim dodacima koji obećavaju brutalne biljke....ali opet ne ide.
To se naravno retko priznaje, čak i pored očiglednog, jer tako je lakše.
Ali zapitajmo se na trenutak zašto smo posadili biljku?
Zar nije zbog toga da imamo dobar dim i da ga imamo što više?
Čak i da je u pitanju samo zadovoljstvo growanja, čemu onda toliko ulaganja u djubriva, kad može i Plantella...recimo?
Problemi tokom growa mogu da zadese i one najiskusnije. Nekad i češće nego što bi to bilo ko očekivao. Ali to nije ono na šta ovde ukazujem.
Lako je reći da je umerenost najvažnija kada je djubrenje u pitanju, ali veoma je teško uskladiti realnu definiciju umerenosti sa našom iskrivljenom percepcijom.
Primetio sam da se mnogi tokom growa bave računicama, odnosom npk, kelvinima ili tvrdoćom vode, a da, na primer, nisu razmišljali koliko je količina svetlosti uslovljena veličinom prostora a koliko brojem biljaka u tom prostoru.
Nije isto kada ispod 600w imamo jednu i 4 biljke. Logično je da jedna biljka na raspolaganju ima više svetlosti. A to onda menja i logiku potrebe za đubrivom, ritam zalivanja itd.
Ne postoji ista biljka i isti uslovi. Uvek je potrebno prilagoditi se. Zato je mnogo toga napisanog neupotrebljivo u praksi jer su uslovi kod svakog priča za sebe, pa je gotovo nemoguće odrediti, recimo, ritam zalivanja za saksije od 25L.
Samo se praksom stiče osećaj za meru i primarne stvari tokom growa. Samo na osnovu iskustva možemo da shvatimo da grow nije rvanje sa biljkom, već aktivno posmatranje jednog procesa koji traje relativno kratko. I svako kašnjenje ili brzanje sa intervencijama pravi potencijalni problem.
Početak rešavanja svih problema je objektivno sagledavanje stvari i činjenica.
Nikada nećemo osetiti pravu radost berbe, ako stalno pristajemo na "loše"... Jer jednostavno treba da stanemo i pogledamo kako raste. Ako znamo kuda ide, naše je samo da raskrčimo put i čekamo. Svako guranje tera u ambis...
Znam da sam opširan i da razmišljam prilično uopšteno na ovu temu, ali sam takođe ubeđen je suštinsko razumevanje "biljke" pola urađenog posla...tako dolazimo do sigurnosti rutine, a tek tu počinje igra... :razvaljen::
 

Palac

So Fuckin High
Poznanik Foruma
03.08.2015
1.348
10.763
358
Iz crtice u crticu mogu samo da kazem da mi se opasno svidja tvoj nacin sagledavanja. Jednostavno, a sa druge strane korisno I nama koji se ovim bavimo neko vreme ovim sportom,a I ljudima koji tek krecu sa uzgojem.
Mada da bi razumeo crticu treba malo vremena I nekoliko biljaka.
Secam se zamrzivaca, sta mi je uradio sa mozgom....ma nemas pojma :razvaljen::
 

sale82ful

Drug Član
Poznanik Foruma
18.12.2013
2.641
10.741
358
Iz crtice u crticu
Aaaa, moram reagovat', ovo nije barbina crtica.

Prisjetih se ovo sto Kapetan veli:
počeo da stičem utisak da se zapravo moram vratiti na fabrička podešavanja i da potpuno promenim filozofiju (koja se do tada zasnivala na pretpostavkama, uglavnom).
Nevjerovatno identicno sam se našao u ovome, jer, ne ide da odmah imas monstruma od biljke. Prvo treba da sazriješ TI kao osoba, da bi i biljka sazrila u istoj konotaciji.
Što si stariji, imas više grešaka, ali i mudrosti, ako si iole pametan, ne ponavljaš istu glešku.
 

svejedno

Samo da se kotrlja
10.12.2019
520
4.389
163
Na dnu vrha
biti ću toliko slobodan da dodam i svoje viđenje stvari koje me pomalo plaši i odbija od naše zajednice a to je natjecanje, zadnjih godina od kad su čuda tehnike i kemije svima na pladnju svi se nekako samo nadmeću tko ima veći skuplji itd.. nema one čari koju smo mi nekad imali. growanje je prešlo u sport i nadmetanje a to nije bit. lp ugodan dan :respect: :rasta:
 

Infinity

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
21.03.2019
1.753
10.023
358
Zbog tebe sam se učlanio na forum, kao gost sam skonto da želim da mi ti budeš mentor i učlanio se. Al u tom momentu si presto biti mentor:D. Kako god, nije mi žao ni sekunde što sam se učlanio, mnogo toga sam naučio i ništa ne bi mjenjo.
Al ima tvoja duša na ovom forumu, utkana u mnoge tvoje tekstove, i ti si definitivno moj guru:).
Samo nastavi pisat, mnogi učimo od tebe, i budi brutalan sa iskrenošću, jedino tako funkcioniše.
:respect::vutra::rasta:
 

budalin

®
Poznanik Foruma
25.04.2016
2.561
13.696
358
NI na nebu ni na zemlji
Mnogi ce na neki nacin reci ''oplodi me Barba'' :D

Fino zboris i mnogi su po nesto naucili od tebe, tvoji dnevnici bi pojedincima trebali biti jako bitne lekcije za prouciti. Jos je dosta dobrih growera na vutri, da ne imenujemo sad. Ipak godine iskustva su iza tebe samim tim i volja, zadovoljstvo i sve to i na kraju naravno finalni produkt, uticalo je da ti usavrsavas iz dana u dan svoj trud i znanje. Inace, sa svakim je ''poslom'' tako. Ne moze svako ni umjetnik biti, dzaba mu sve da i po cijeli dan crta ako nema dara, a stoji i ona da pocetnik automehanicar zna promjeniti svjecice, filter ulja, skinuti mjenjac, al' generalku radi stara kuka sa iskustvom i mnogo vecim znanjem od pocetnika :)

Na kraju sta sam htio reci, ko hoce, interesuje se, ispunjava ga to sto radi, taj nas hobi, lagano ce steci iskustvo i izvuci maksimum iz biljke,kroz odredjeno vrijeme, dok neko moze godinama growati i ako growa samo iz onog razloga da ima sta da ispusi da ga odradi i da ne daje puno para na ulici lerdijima, od toga nema nista, taj ce uvijek siromasno brati, sto bi rekli, dzakom sijati a kapom iznositi.

Jednostavno, ono sto radis moras da volis da bi radio a da bi napredovao u tome moras da posvetis malo vise vremena i ljubavi prema tome sto radis i krajnji rezultat je obecavajuci.

Zivio kapetane, ti i tvoji postovi :)
 

GoLee

Aktivan Član
04.11.2019
194
942
93
Under the sea
Ovo sam i ocekivao od Barbe. Toliki trud, iskustvo i volja za uspjehom je nenadmašna i mora negdje da se raspali.
Sve to što si grijesio-pa popravljao, izucavao-pa naučio, posmatrao i na kraju složio puzzlu od 1,000,000 puzzli nije bilo uzaludno niti je baceno u WC. Znam da te to pere kao i studente koji ne završe svoj fax, pa ih u kasnim 40im stigne muka, ali cu ti reci TI si mnogo jak covijek (pa i bez faxa) sa tolikim znanjem koje ti niko ne može oduzeti te ga svakim danom još više i više obogaćuješ. CIJENI TO ŠTO TI IMAŠ! Ja ti se licno zahvaljujem na svakoj pomoci koju pružiš neukim ljudima, jer ljudi poput tebe su naš benzin bez kojih ne možemo upaliti. U odnosu na novajlije koji se opremej i piknu sjeme u zemlju pa misle da su uhvatili Boga za muda. (jedan sam od tih ali bar ne krenjam drugima sta trebaju da rade :) )

I ovaj hobby nije nadmetanje vec cisto zadovoljstvo toga sto posjedujemo za svoje privatne potrebe uživanja. Filozofiju koju prosipamo svakim danom u sve vecem broju korisnika dolazi iz samog adrenalina jer smo u tim istim vodama pa su prsti na tastaturi puno brzi od samog razuma sta upravo tipkamo ne razmisljajuci o šteti koja se može dogoditi i to sto smo natipkali zaboravimo u roku dok ispusimo buksnu.

Da li to dobro radimo i kako radimo, da li smo zadovoljni tim sto radimo ovisi o pojedincu na načinu kako vidi i načinu kako gleda na to što radi. :vutra:
 
Poslednja izmena:

amneziaHaze

AluGrow
Banovan
19.04.2014
1.783
2.490
188
Imam veoma nepopularno misljenje ali gledam g/w na kvalitetu growera. Smatram pocetnike sve sto rade <0.5 prosjecne do 1g a sve preko profesionalce.

Al slazem se sa tobom sve dok ne uzivas u growanju i razmisljas kako dobit sto vise to nije to.
Oprema drasticno utjece na kvalitetu growa al takoder neko ima srece pa su mu uvjeti u kuci idealni
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Cyric and 0Marac0