Ronjenje s bocama

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Froggy

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
28.07.2009
412
1.001
93
35
www.mrs.com
Dali se itko od vas iskušo u ovoj vrsti sporta?
Ja sam položio prošlo ljeto za 1 zvjezdicu do 20m dubine, i ove godine namjeravam polagati za 2 zvjezdicu. Tečaj je dosta skup, čini mi se nekih 2000kn ali se svakako isplati upoznati ovaj novi neotkriveni svijet..
 

Sulundar

Ready to grow!
19.08.2010
582
194
63
109
da,da..mora da je lud svet,zastrasujuc,ne? Nazalost,ja bih za tolike pare morao carapu na glavu samo da dodjem do mora..
imas li neku sliku u ronilackom odelu ?:spliff:
 

kengue

Aktivan Član
22.02.2012
123
34
28
43
Priroda je napisao(la):
Dali se itko od vas iskušo u ovoj vrsti sporta?
Ja sam položio prošlo ljeto za 1 zvjezdicu do 20m dubine, i ove godine namjeravam polagati za 2 zvjezdicu. Tečaj je dosta skup, čini mi se nekih 2000kn ali se svakako isplati upoznati ovaj novi neotkriveni svijet..

a zamisli boce napunis sa dimom poneses jednu bocu sa zrakom a u jednoj dim, legnes na dva tri metra dubine, ili od volje ti dubina, i duvas pod vodom, samo mjenjas regulatore...
inace sam instruktor:bananica
 

Froggy

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
28.07.2009
412
1.001
93
35
www.mrs.com
kengue je napisao(la):
a zamisli boce napunis sa dimom poneses jednu bocu sa zrakom a u jednoj dim, legnes na dva tri metra dubine, ili od volje ti dubina, i duvas pod vodom, samo mjenjas regulatore...
inace sam instruktor:bananica


Ma da? Evo baš danas bio jedan uron dobar, 30ak metara i oko 30 minuta uživanja bez buke, žamora samo tišina i čari podmorja :D :D
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Vu ing.

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.193
258
Da se malo ozbiljnije posvetimo ovoj temi, posto ronjenje sa bocama nije bas bezazleno. Ja imam dvije ronilacke zvijezde i ispunjavam uslove za polaganje za trecu, pa cu da skrenem paznju na pojavu u ronjenju koja je slicna konzumaciji marihuane, a naziva se "azotna narkoza"
Azotna narkoza ili pijanstvo nastupa na dubinama vecim od 30 metara, pa je razumljivo zasto se ogranicavaju maksimalne dubine zarona sa nizim kategorijama. Moja maksimalna dubina, koju sam zaronio sa instruktorom, je 60 metara i prevazilazi moju kategoriju za duplo :), s tim sto smo se na toj dubini zadrzali nekih 30ak sekundi. Ne mogu vam opisati osjecaj na toj dubini, ali cu pokusati da vam opisem desavanja tokom zarona. Bacamo se sa broda u plavetnilo, vrsimo zadnje pripreme za zaron na povrsini, a predhodno smo isplanirali da se spustimo ili zgodnije reci zakucamo na 60 metara, da bi imali vise vremena za dekompresione zastoje. Tokom poniranja nismo imali problema sa izjednacavanjem pritiska, posto smo utrenirani, ali me je na dubini od 50ak metara pritisak toliko sabio da mi je prsluk sa sve bocom krenuo spadati preko glave, bez obzira sto sam ga na brodu krvnicki zategao. Krecem da ga povlacim nazad na mjesto i dotegnem i tom prilikom mi pada na pamet ideja da taj prsluk, sa sve bocom, okrenem oko sebe kao da preskacem konopac. Naravno da to nisam ucinio, ali mi se ideja toliko dopala da sam se krenuo glasno smijati (koliko je to ispravno nazvati glasnim smijehom sa regulatorom u ustima). Sve je to potrajalo nekoliko trenutaka, koliko nam je trebalo da potonemo tih 10 metara (od 50 do 60) a tada je i instruktor (bio je metar-dva ispod mene) shvatio sta se desava, pa mi je signalizirao da polako krenemo prema gore. Da njega nije bilo ja stvarno ne znam dokle bih ja zaranjao, vjerovatno ne bih ni izronio, uopste mi nije palo na pamet da pratim instrumente. Obuzela me je takva euforija, da sam u potpunosti razumio ronioce koji su pokusavali dati regulator ribicama da malo udahnu. Sve bi to bilo smijesno da nije opasno. Desava se da se ronilac, usled narkoze, dezorjentise, da padne u narkoticki san, da ga uhvati panika, ma 1000 opasnosti. Vrijeme kao da stane, nemate pojma koliko je vremena proslo od pocetka zarona, pa se samim ti izlazete opasnosti da vam ne ostane dovoljno vazduha u bocama za deko zastoje itd. Sve u svemu, shvatio sam samu sustinu opasnosti ronjenja na vecim dubinama i to vam niko nece moci docarati dok to sami ne osjetite.
Eto, da ti kazem da ti ne treba druga boca sa dimovima, smo ti je potrebna veca dubina :)
Kolega, cestitam na polozenoj prvoj zvijezdi i skrecem ti paznju, bez obzira sto su te tome ucili, pamet u glavu! Nikada, ali bas nikada ne idi sam na ronjenje, ali ni sa nekim ko nije malo iskusniji ronilac.
Nadam se da ces imati uspjesnu karijeru i SRETNO!
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.193
258
Naduvah se, sjetih se mora i ronjenja, pa i ove teme, pokojne.
Niko nista! Nema ronilaca medju vutra.orgijasima?
 

Blade

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
11.07.2011
2.504
2.929
188
39
Negdje na Balkanu
E baš mi drago da je netko pokrenuo ovu temu.....oduvijek sam imao želju savladat ronjenje....međutim imam tu disfukciu....cim zaronim na više od 4-5 m uši mi oce popucat...javi se oštra sekundarna bol...pa u strahu od posljedica vracam se gore....s opremom nisam nikad bio u doticaju..pa neznam bi li i u tom slucaju bilo rizicno po moj sluh
 

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
Bol u usima se dogodi zbog pritisak vode tlaka.Ja sam kao klinac to rjesavao tako da zacepim nos i na tako zacepljen pokusam uspuhati zrak,pod vodm naravno .U tom momentu se tlak izjednaci bol nestane.
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.193
258
MIslim da ovo puno bolje objasnjava desavanja sa nasim organizmom pod vodom i na povisenom pritisku, sa malom opaskom u tekstu koju cu navesti Post Scriptum, iliti Post Copy-Pasteum :)

ŠKOLA RONJENJA NA DAH ZA KLINCE 3.dio
sl3-1.jpg
sl3-2.jpg
sl3-3.jpg
P R I T I S A K

Kada ronite ispod površine, voda koja vas okružuje pritišće vaše tijelo. Tlak utječe na one dijelove tijela koji su ispunjeni zrakom. Zračni prostori u tijelu su sinusi, pluća i uši. Povišeni tlak pritišće vaše zračne prostore.

U ušima možete osjećati lagani pritisak. On će postati vrlo neugodan ako ne izjednačite tlak. Možda ste to već osjetili kada ste ronili po dnu dubokog bazena. Neki ljudi osjećaju pritisak u ušima drugačije od drugih. Ne brinite! Naučit ćete kako izjednačiti tlak, tako da vas neće pritiskati. Ne možete osjećati pritisak u plućima i sinusima jer se oni automatski prilagode.
Vaše uši osjećaju pritisak jer ih voda (koja ih okružuje) pritišće. To uzrokuje rastezanje bubnjića. Preveliko rastezanje bubnjića može jako boljeti, što nije dobro! Da biste izjednačili tlak: zatvorite dišne puteve nosa, te zatvorite usta.

Nježno izdahnite usmjerujući zrak u srednje uho. Osjetit ćete promjenu i možda ćete ćuti “klik”, kao kada se dižete liftom na visoki kat. Važno je da naučite nježno izdisati. Nakon malo vježbe mnogi ronioci mogu izjednačiti tlak gutanjem.
MOŽETE SPRIJECITI PRITISAK U UŠIMA.

Jednostavno izjednačite tlak u unutarnjem uhu u odnosu na okolni tlak. Vježba je najvažniji dio. Kada zaranjate započnite s izjednačavanjem prije no što osjetite pritisak u ušima.

Nastavite izjednačavati cijelo vrijeme dok zaranjate, tj. dok ne dođete do planirane dubine. Uši vas nikad ne smiju boljeti. Ako vas bole izronite, prekinite ronjenje i odmorite se.
sl3-4.jpg
sl3-5.jpg
beq_017.jpg
P O T H L A Đ I V A N J E

Hipotermija je padanje temperature tijela toliko nisko da se tijelo ne može samo ponovo zagrijati. Kada vam je hladno počnete drhtati. Drhtanje je način na koji se tijelo pokušava zagrijati. Ako se tijelo toliko rashladi da ni drhtanje ne pomaže nastupit će hipotermija. Ovo se roniocima može desiti ako ostanu predugo u vodi bez obzira bila ona hladna ili topla.

Najopasnija činjenica kod hipotermije jest da se može desiti a da osoba nije svjesna što se događa. Osoba se može osjećati nespretno i zbunjeno, a drhtanje može prestati jer više nema osjećaja za hladnoću. Pothlađivanje možete izbjeći tako da :

1. Izađete iz vode kada vama ili vašem partneru postane prehladno.

2. Nosite odgovarajuću zaštitu za tijelo kao što je mokro odijelo.

3. Pratite ponašanje vašeg partnera. Izađite iz vode ako vaš partner počne nekontrolirano drhtati ili se čudno ponaša.

Što trebate učiniti ako vi ili vaš partner dobijete hipotermiju:

1. POZOVITE POMOĆ. Pozovite spasioca, policajca, ili neku odraslu osobu da vam odmah pomogne.

2. Skinite mokru odjeću i osušite se. Obucite suhu i toplu odjeću. Popite toplu tekućinu.

ZAPAMTITE: DA BISTE IZBJEGLI HIPOTERMIJU IZAĐITE IZ VODE KADA POČNETE OSJECATI HLADNOCU
H I P E R V E N T I L A C I J A

Disanje je vrlo važno. Za disanje nam je potreban zrak. Zrak sadrži 21% kisika. Kisik omogućava rad srca i razmišljnje. Kada udahnemo u sebe unosimo kisik koji je dio zraka koji udišemo.

U plućima kisik ulazi u krv. Naša je krv kao autobus. Kako autobus putuje, kisik silazi na stanicama i pomaže srcu da pumpa, tijelu da se pokreće, plućama da dišu, i mozgu da misli. Kada sav kisik iziđe iz autobusa, iskorišteni kisik osnosno ugljični dioksid ulazi u autobus i vozi se natrag do pluća.

Kada izdišemo dopuštamo iskorištenom kisiku, koji je sada ugljični dioksid da iziđe iz našeg tijela. Vaš mozak zna kada i koliko udisati i izdisati po količini ugljičnog dioksida kojeg osjeća u plućama. Kada udahnete vaša su pluća puna friškog kisika. Kada se kisik zamijeni ugljičnim dioksidom vaš vam mozak kaže da udahnete. Kada izdahnete ugljični dioksid završava jedan ciklus disanja.

Sa svakim novim udahom započinje novi ciklus. Kako se ovaj proces dešava za cijelo vrijeme disanja, kako možemo disati previše? Kako možemo hiperventilirati?

Hiperventiliranje
je način zavaravanje mozga, tako da on misli da tijelo ne treba disati. Ako hiperventiliramo, ugljični dioksid prebrzo izlazi iz tijela. Bez dovoljno ugljičnog dioksida koji govori mozgu da diše, mozak misli da tijelu ne treba kisik.

Što se može desiti roniocu poslije hiperventilacije? Najvjerojatnije ronilac neće osjećati potrebu za disanjem jer je mozak prevaren. Mozak će prestati razmišljati jer nema dovoljno kisika koji mu je potreban. Kada mozak prestane razmišljati tijelo prestaje dobivati njegove poruke. Tijelo prestaje raditi i dolazi do nesvjestice. Nesvjestica znači da mozak ne razmišlja i da se tijelo ne može pomicati.
Hiperventilacija je opasna za ronioce na dah. Zamislite da zaspite pod vodom. To uopće nije preporučljivo, a još je manje zdravo! Ronioci na dah koji ne znaju za hiperventilaciju se mogu onesvjestiti pod vodom. To se naziva nesvjestica plitke vode, jer se može desiti i u plitkoj i u dubokoj vodi.

Ronioci na dah ne bi smjeli hiperventilirati.

1. Nemojte hiperventilirati. Uvijek dišite normalno.
2. Završite zaron kad osjetite potrebu za zrakom.
3. Održavajte dobru kondiciju i vježbajte. Opustite se i odmorite između ronjenja.

Kako ostati pod vodom duže ako ne smijemo hiperventilirati? Ronioci na dah mogu ostati pod vodom duže jačajući pluća i tijelo vježbanjem. Što više vježbamo ronjenje na dah, to će naše tijelo i pluća moći duže izdržati bez kisika. Kao što vježbanje pomaže jačanju tijela, tako vježbanje podvodnog plivanja i ronjenja na dah jača naša pluća. Naše tijelo ne može odmah postati jako, već je za to potrebno vrijeme.

Zato zapamtite: vježbajte što češće! Ako ne možete ići vježbati na more, vježbajte plivanjem u bazenu ili nekom drugom aktivnošću.

Pametni ronioci na dah znaju spriječiti nesvjesticu plitke vode slijedeći 4 sigurnosna pravila maloprije nabrojena. Zapamtite ta pravila i uvijek ih se pridržavajte bez obzira ronili u bazenu ili otvorenoj vodi. Kada vježbate ronjenje na dah ili plivanje, važno je:
1. Uvijek vježbajte sa partnerom. 2. Zamolite spasioca ili instruktora da vas nadgleda. Recite im što ćete vježbati i raditi.
3. Vježbajte kraće zarone da biste došli do dugih.
4. Uzmite dovoljno odmora između treninga ronjenja na dah.



P.S. Ne cuje se nikakav "klik" prilikom izjednacavanja pri zaronu, "klik" se desava pri penjanju na vecu nadmorsku visinu kada usled nizeg vazdusnog pritiska bubne opne bivaju napregnute iz unutrasnjeg dijela uha prema vani, a do kliktanja dodje nakon gutanja (pokret koji pravimo zdrijelom i korijenom jezika kao da gutamo hranu) a posledica je naglog izjednacavanja pritiska u unutrasnjem uhu sa atmosferskim pritiskom.

Kod ronjenja sa bocam je bitno da od samog pocetka zarona pocnete izjednacavati pritisak, jer ako vas uho zaboli na nesto vecoj dubini 20-30 metara ne smijete naglo izranjati zbog dekompresione bolesti, a o tome drugi put.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: PowerSeed
23.07.2012
36
10
0
40
izjednacavanje tlaka putem navedenim gore, ili valsalvin manevar kako se sluzbeno zove, zapravo otvara eustahijeve tube i dopusta izjednacavanje tlaka u srednjem uhu sa ambijentalnim tlakom. eustahijeve tube obicno ostaju zatvorene kod naglih promjena tlaka, pa ih je potrebno "rucno" otvoriti. problem nastaje ako ste prehladjeni, ili nekad i ako je voda izrazito hladna. kod infekcije otekne tkivo i necete moci vec i na uronu izjednaciti tlak (cime je vas uron gotov, nikako na silu ici dolje, u suprotnom vas na izronu ceka pakao). nekad se kod vrlo hladne vode moze dogoditi slicno, ali obicno kad ste vec na izronu. tada ce izjednacavanje tlaka biti u obrnutom smjeru, i generalno ide bez problema, osim sto se zna kod nekih ljudi zna javiti vertigo - moze biti dosta opasno jer ronilac gubi osjecaj sto je gore a sto dolje, a obicno je tada potrebno napraviti sigurnosni zastanak na prije dogovorenoj dubini (obicno 5 m). u slucaju pojave vertiga, ako se dogadja vama treba brzo izbaciti sav zrak iz jacketa da dobijete negativnu plovnost i uhvatiti se za neki kamen na dnu,konop ili partnera ako ste u izravnom uronu. ovo stvarno nije zafrkancija, vise puta sam se vjesala za ljude koje je mantalo i vukla ih na dno, posebno ako je uron bio do limita tablicno dopustenih vremena.

sto se tice toga da odmah pocente izjednacavati tlak, to je istina izmedju ostaloga i zato sto je u prvih 10 m (10.1 m za morsku vodu, 10.3 za slatku) urona najveca razlika tlaka (sa 1 atm -> 2 atm, dok je iducih deset m sa 2 atm na 3, znaci upola manje). tako vam je najvece opterecenje na uho tu, dok recimo sa 30 na 40m jedva da se i osjeti potreba za izjednacavanjem najcesce.

bitno, neki ljudi imaju kronicno opstruirane eustahijeve tube, takvi se trebaju posavjetovati sa doktorima da vide sto se moze napraviti, ali vidjala sam slucajeve da tome zaista nije bilo pomoci...

osim toga, nisu ono gore navedeno jedini zracni prostori u tijelu, npr ako imate loseg zubara, moze vam se dogoditi da nije plombu dobro zatvorio, te je unutra ostao mjehuric zraka. patnja koju to izazove ljudima je teska za opisati :)) takodjer, ne preporuca se unosenje gaziranih pica prije urona (a posebno ne alkohola ili drugih opojnih sredstava, nevezano sad za zracne djepove), probavni sustav ima svakakve "djepice" plinova, sto moze uzrokovati nelagodu i mucninu tijekom ronjenja...
za ljude koji imaju kronicnih problema sa sinusima, ronjenje obicno pomaze. kod njih su sinusi cesto zatvoreni i puni krvi, sukrvice i svakakvog smeca, u zaronu bude nelagode i boli, kako dolazi do dodatnog komprimiranja ono malo zraka koji je ostao unutra, te se iz okolnog tkiva izvlaci jos krvi. medjutim, u izronu se taj zrak ponovo vraca na svoj pocetni volumen, i sada stvara pozitivan tlak iznutra te najcesce otvara sinus. to izgleda stvarno gadno, dogodi se da ljudi izrone sa maskama PUNIM krvi, izgledaju kao da ih neko kolje, i jos ispusu hrpu toga van, ali nije bolno nego je zapravo korisno i konacno se taj zatvoreni sinus iscisti. znam kronicne bolesnike koji su samo zato isli svako proljece na ronjenje, jer su onda cijelu sezonu bili mirni i bez problema!

ok sad seruckam vec previse :eek:vca
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.193
258
Napokon da jos neko napise neki post na ovu zanimljivu, ali zamrlu temu i to zensko (slab sam na zene, jako)

Vidi se da si iskusna, pa me zanima u kojoj si asocijaciji polagala, ako si polagala. Ja sam pred trecom ronilackom zvijezdom po CMASu.

Ne primijetih te dosad :icon_biggrin:
 
23.07.2012
36
10
0
40
hej Papa :) nova sam tu
ja sam u jednoj drugoj organizaciji, profesionalna kategorija, necu bas pisat sve, pitaj boga tko ovo sve cita a nema nas puno u hr ;)
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.193
258
Moze biti da smo se i sretali, cak :)

U svakom slucaju osvjezavacemo temu, uopsteno, necemo licna iskustva - lako su prepoznatljiva :)
 

Froggy

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
28.07.2009
412
1.001
93
35
www.mrs.com
Ja polažem po SSIu ( Scuba School International ). Sad za drugu zvjezdicu mi treba 4 specialnosti. Do sada sam položio specialnost noćno ronjenje i orjentacisko ronjenje, još imam nitrox ronjenje ( to je ronjenje sa povećanim udiom kisika u bocama ) i dubinsko ronjenje ( 2 urona na 40m ). Planiro sam sad to kad počnu topliji dani obavit pošto ne ronim po zimi jer imam samo odjelo od 5mm.
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.193
258
Dubinsko, nocno, brzinsko, pod ledom, jedno spiljsko iskustvo. Mjesavine nisam koristio jer smo kratko bili na dubini vecoj od 40 m.
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.193
258
Poligon pod vodom. Trazi se orijentacija i savladavanje prepreka, a sve je uslovljeno vremenom.
Interesantno je za individualno i timsko takmicenje