Rosopas (rusa trava, zmijino mljeko...)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

M a n d o r

Banned
Banovan
12.01.2013
720
747
113
Ako se može vjerovati legendi, rosopas tjera na plač čovjeka koji će umrijeti, a na smijeh onoga koji će ozdraviti.
Drugi nazivi: lastavičina trava, rosopas obični, rusa, rusa trava, trava od rosopasa, trava od žutice, zmijino mlijeko, zmijsko grožđe, žuta trava, žuti rosopas
Latinski naziv: Chelidonium majus L


rosopas01.jpg





Ova se biljka-čarobnica često u narodu smatra fetiš-travom. Ako se može vjerovati legendi, rosopas tjera na plač čovjeka koji će umrijeti, a na smijeh onoga koji će ozdraviti. On zacijelo nije naročito lijep i ne zavarava svojim izgledom. Možda izgleda pomalo boležljivo, možda se čini nemoćnim... No, pogledajte samo toga lažnog slabića kako živo osvaja zidove i rubove puteva: on uspijeva tamo gdje drugi ugibaju. Pravi je biljni dinamit. Uspijeva čak i uz same seoske kuće, šireći svoje perasto razdijeljene listove koji podsjećaju na listove velikog hrasta i otvarajući od svibnja do srpnja svoje žute cvjetove s četiri latice. Bi li itko mogao pomisliti, gledajući ga tako čedna, koliko se vrijednih svojstava u njemu krije? Ne krije li se tolika energija u narančastožutom mlijeku što kaplje iz njegove slomljene stabljike? No, budite oprezni: nemojte ga jesti! Gledajte domaće životinje: one same nikada ga i ne dodirnu; štoviše, čak okrenu glavu kada ga ugledaju. Radi se, uostalom, o opasnom rođaku opijumskog maka i ljupkog turčinka (porodica makovi). Nazvan je brojnim poetičnim imenima: rusa, rusa trava, zmijino mlijeko, zmijsko grožde, žuta trava, krvavo zelje, lastavičja trava. U potrazi sa kamenom mudraca koristili su ga i alkemičari, a zvali su ga coeli donum, "nebeski dar". Paracelsus, slavni srednjovjekovni hermetist, u skladu sa svojom "medicinom znakova", vidio je u njemu "krvavu" biljku, tj. biljku pogodnu za liječenje bolesti krvožilnog sustava, te "žutu" biljku, tj. onu koja može izliječiti žuticu i bolesti jetre. Albert Veliki je tvrdio da "ako se nosi rosopas sa srcem krtice, nadvladat će se neprijatelji i riješiti svi problemi"! Dokle je samo stigao kult rosopasa!
Često se zna čuti kako je rosopas najbolja ili najokrutnija od svih trava; ako se uzima u prevelikim količinama i rosopas može postati opasan otrov. Iako se čaj od ove biljke može piti u homeopatskim dozama, u vrlo malim količinama, preporučujemo je samo za vanjsku upotrebu, u kojoj su već njezina dobra svojstva ionako mnogobrojna.

Kemijski sastav
Sadrži helidonin, homohelidonin, heleritrin, sangvinarin, organsku kiselinu, smolu, eterično (etarsko) ulje i gorke materije.

Ljekovito djelovanje
• Rosopas je diruetičan i purgativan: preporučuje se, dakle, onima koji pate od reume i uloga, te bubrežnim bolesnicima.
• Dobar je za jetru: žutica, upala toga važnog organa ("kemijske tvornice našega tijela"), začepljenje žučne vrećice, nestaju pred djelovanjem ove biljke.
• Djeluje umirujuće, donosi miran san, ublažuje spazme unutarnjih organa. • Preporučujemo ga svima koji loše spavaju, koje muči tjeskoba, astmatičarima, živčanim osobama, onima koji boluju od kroničnog bronhitisa, teških alergija, onima kojima prijeti arteroskleroza i, na kraju, kandidatima za anginu pectoris.
• Rosopas je naročito djelotvoran i kod mnogih drugih bolesti; liječi kronične upale oka, a općenito i sve očne bolesti; odstranjuje lišajeve, liječi kraste na glavi, doslovce rastapa bradavice, žuljeve i kurje oči, ubrzava zacijeljenje čireva.
• U oblozima na želudac i trbuh najbolje je sredstvo protiv glista.
• U obliku kupelji nogu, regulira menstruaciju, te pospješuje pojavu nenormalno prekinute menstruacije...
• Koristi se u mnogim ljekovitim pripravcima u kojima čudesno pridonosi djelotvornosti drugih biljaka.

Berba
Rosopas možete brati gotovo cijelo ljeto: nastojte izabrati one biljke koje tek počinju cvasti. Svi su dijelovi ove biljke aktivni: stabljika, cvjetovi, listovi, plod, a naročito korijen: biljku pažljivo izvucite iz zemlje da se ne slomi i ne izgubi dragocjeni narančasti sok u kojem je koncentrirana većina njezinih dobrih svojstava. Korijen mora biti mekan, ali nikada posve krt i loman; cvjetovi moraju biti mirisni. Biljku sušite u hladu. Od svježeg rosopasa koristite samo sok koji ćete lako iscijediti pritiskom ruke.
Sok se može dobro sačuvati i zaštititi od vlage u staklenoj boci u kojoj se skruti i potamni. Kasnije se može razrijediti, iako malo teže, u mlakoj vodi.

Više o rosopasu
Rosopas raste iz trajnoga podanka, do pola metra visine, pokraj putova i ograda, uz zidove, po ruševinama i na neobrađenu tlu.
Cijela biljka sadrži ljekovit narančasti sok. Vrlo je djelotvorna ljekovita biljka, ali je treba vrlo oprezno upotrebljavati jer je u većim količinama otrovna. Beremo cijelu biljku.
Rosopas je diuretičko i purgativno sredstvo. Preporučuje se onima koji boluju od reume i gihta. Umirujuće je i ublažavajuće sredstvo protiv nesanice, astme, kroničnoga bronhitisa, živčanosti i grčeva u pojedinim organima. Čaj bi trebali piti bolesnici s anginom pektoris i arteriosklerozom. Djelotvoran je kod bolesti jetre, slezene, žuči i mjehura. Otapa žučne kamence. Pijemo ga i protiv gripe, migrene, uremije i visoka krvnoga tlaka. Poboljšava vid i liječi kronične očne upale. Topao oblog od zelenog dijela biljke brzo pomaže kod grčeva u trbuhu i bolova u spolnim organima. Stavimo li biljku na trbuh, otjerat će gliste. Uputa: pola čajne žličice smrvljene svježe biljke prelijemo s četvrt litre kipuće vode. Pijemo jedanput na dan nakon jela.
U rosopasu je otrov helidonin koji sprječava diobu stanica (citostatik!). To koristi kod kancerogenih oboljenja jer onemogućuje naglo bujanje stanica raka. No, OPREZ! U većim količinama izaziva mučninu, povraćanje, proljev. Može nastupiti i smrt ako paralizira centar za disanje. Možemo načiniti tinkturu. Pregršt sitno narezane biljke i korijena namačemo osam dana u pola litre rakije. Uzimamo 3 do 10 kapi na dan kod reume, gihta, hemoroida, vodene bolesti, raka te za želudac.

Ljekovita primjena
U ljekovite svrhe bere se cijela biljka, najbolje početkom ljeta i suši se u hladu. Od svježe biljke rabi se njezin sok.
Rosopas liječi i pomaže kod niza bolesti – čisti krv i pomaže njezino obnavljanje, liječi jetru i žuticu, pomaže kod leukemije; preporučuje se kod probadanja i pečenja prilikom mokrenja, kod hemoroida s upaljenim čmarom, drhtanja udova, zloćudnih kožnih oboljenja i oteklina, kurjih očiju, bradavica i "neizlječivih" lišajeva, uklanja dlakavost lica, nogu i ruku kod žena, liječi sivu mrenu, a pjege u očima potpuno nestanu pa naočale nisu više potrebne.
Svježi sok i čaj imaju baktericidan i fungicidan učinak (protiv patogene gljivice Trichophyton). Daje se i za pojačavanje lučenja žuči, protiv tuberkuloze kože i dr.
1. Bolesti jetre: pomiješati po 20 g rosopasa i trave-ive i po 15 g mente, matičnjaka, dubčaca i turice, pa tri žlice mješavine popariti s 500 g kipuće vode, poklopiti i nakon 2 sata ocijediti i popiti u tri doze pola sata prije jela.
Može se upotrijebiti i ova mješavina: po 20 g rosopasa, trave-ive, kore od krušine (krkovine) i dubčaca i po 5 g mente, matičnjaka, metvice i kamilice; upotrebljava se na isti način.
2. Koleretični i holagogni čajevi (za žuč):
• Po 50 g rosopasa i mente pomiješati i upotrijebiti kao broj 1.
• Po 20 g rosopasa, gencijana, maslačka, mente i cikorije pomiješati i upotrijebiti kao broj 1.
• Po 25 g rosopasa, kičice, mente i smilja; kao broj 1.
• Po 25 g rosopasa, gorocvijeta, sporiša (verbena) i preslice; kao broj 1.
3. Astma, bolovi u probavnim organima: pomiješati po 20 g rosopasa, podbjela, ploda pasdrena (brkovine), turice i dimnjače i upotrijebiti kao pod brojem 1.
4. Sokom ili ekstraktom od rosopasa skidaju se bradavice.

Pripremanje i uporaba
Rosopas je opasan otrov, pa vam ga preporučujemo samo za vanjsku upotrebu. Ali i tada treba strogo poštovati propisane količine.

ČAJ
• 1 čajnu žličicu rosopasa prelijemo s 1/4 1 vrele vode, ostavimo 5 minuta te procijedimo; popijemo toplo. Taj čaj pijemo 2-3 puta na dan kao lijek za slabu jetru i bolesti koje nastaju kao posljedica slabe probave i loše stolice: nečista koža, slab vid i sl. Kura traje 3-4 dana.

ČAJNE MJEŠAVINE
• U jednakim omjerima listovi rosopasa i kadulje (umjesto kadulje mogu se uzeti cvjetovi i listovi bazge): dvije čajne žlice te mješavine preliju se s 1/4 1 kipuće vode, ostavi se 10 minuta i procijedi. Na dan se piju najviše 3 šalice toga čaja, kao lijek koji brzo liječi žuticu i vodenu bolest.
• Po 2 dijela rosopasa i metvice i po jedan dio kima i pelina: 2 čajne žlice te mješavine prelijemo s 1/4 1 kipuće vode, ostavimo 15 minuta i procijedimo. Pijemo na dan po 2 šalice, po potrebi, ili se tim čajem provodi kura u trajanju od 2-3 tjedna, kao lijek za crijevne, želučane i žučne tegobe.
• U jednakim omjerima rosopas, kopriva i lisni pupovi bazge: 2 male žlice te mješavine preliju se s 1/4 1 kipuće vode, ostavi se 5 minuta i procijedi. Na dan se piju po 2 litre toga čaja kao kura za čišćenje krvi i druge navedene bolesti.

NALJEV I OPARAK
• Od listova (za vanjsku primjenu u obliku obloga, losiona itd.): stavite pola pregršti osušenih listova na litru vode.

OPARAK
• Od osušenog korijena: stavite 3 korijena na litru vode (vanjska primjena: lokalne kupelji, masaža...).

SVJEŽI SOK
• To je žuto "mlijeko" biljke; stavite 1 čajnu žličicu u čaj od lipe ili volujka (vanjska primjena: 3-4 puta na dan staviti na bradavice, kurje oči, žuljeve, pazeći pritom da se zaštiti okolna zdrava koža).
• Sve dijelove svježeg rosopasa iscijedimo i dobivamo žuti sok kojim mažemo kurje oči, kvrge od gihta, bolna mjesta od gihta i reume, liječimo kožne bolesti, zaustavljamo rast guše, uklanjamo dlake kod žena s lica i udova.
• Sok se može miješati u jednakom omjeru s rakijom. Tom se mješavinom mažu osjetljiviji dijelovi, pa čak i gornji očni kapci, ali uz najveći oprez. Pri uklanjanju dlaka mora se istovremeno piti na dan još jedna litra čaja od koprive i uzimati kupke od preslice.
• Bradavice koje često viđamo po rukama i koje se s vremenom umnažaju uklanjaju se svježim sokom: svaki dan ih namažemo svježim sokom. Liječenje traje 10 dana, ali i prije ćemo zaključiti da bradavica više nema, kao da su oprane sapunom. Taj se sok može držati u hladnjaku (ne u zamrzivaču) i 6 mjeseci.

MJEŠAVINA
• Za čišćenje i protiv glista: dobro promiješajte jedan žumanjak, malo vode i šećera s jednom čajnom žličicom svježeg soka (vanjska primjena: mazati na trbuh, ujutro i navečer).
• Protiv bradavica i kurjih očiju: mažite ove neugodne i bolne kožne izrasline sljedećom mješavinom: u čašu vode stavite namakati mali list rosopasa (zajedno s dva lista krkavine, te nekoliko cvjetova runjavice, dimnjače, trputca i divljike).
VINO
• Od rosopasa, za čišćenje i smirenje: stavite močiti 12 sati 3 osušena korijena u litru dobroga, slatkog, bijelog vina (vanjska primjena: masaža, trljanje).
• U 1/2 1 bijeloga vina stavimo 50 g svježeg rosopasa (zajedno s korijenom) i ostavimo 2-3 sata. To vino popijemo polagano, u malim gutljajima kao lijek kojim uspješno liječimo žuticu, žuč, jetru i bubrege.

VAGINALNE KUPELJI
• Protiv neredovitih menstruacija, sterilnosti, frigidnosti, upala maternice: iste količine kao u prethodnom pripravku.

KAPI ZA OČI
• Protiv očnih bolesti: stavite 2 čajne žličice svježeg ili 1 čajnu žličicu skrutnutog soka u čašu obične vode ili ružine vodice.
KUPELJI RUKU I NOGU
• Stavite malu pregršt osušenih listova i korijenja na litru vode (dva puta na dan). Kupeljima ruku i nogu (listovi i stabljike rosopasa) liječimo alergije, artritis, aterosklerozu, infarkt, celulit, urtikarije, bolove u želucu, bolesti jetre, te reumatizam. Za liječenje akni, lišajeva, ekcema, herpesa, povišenog tlaka, migrena, facijalnih neuralgija, išijasa, uremije ili bolesti prostate, upotrebljavajmo samo listove.
• Oparkom rosopasa pravimo kupelj i ostajemo u kadi 20 minuta. Tim kupkama liječimo drhtanje udova.
NAPOMENA: Pri korištenju rosopasa strogo se moramo pridržavati propisanih količina.


čini mi se kao jedna od dobrih alternativa što se tiče biljnih ljekova...
 

marley trix

Aktivan Član
23.05.2012
69
72
18
33
ja sam prije 5-6 god imala problema sa ocima,zapravo smetala mi je svjetlost strasno,ljeti nisam mogla izaci vani bez cala,navece kad gledam tv bukvalno "skiljim".Isla sam po doktorima vise od 6 mj i nisu mi nista pomogli,sve sto su mi rekli jeste da imam neku bakteriju u ocima,davali mi masti,kapi al nista.I na kraju kao kazu oci su ti previse svijetle(plave)pa ne mogu da odbijaju svjetlost.
a meni je to bilo stasno lose kad ne mogu normalno gledati i odem kod nekog cikice i kaze mi za rosobas.2 puta sam stavila u jedno oko i 1 u drugo i proslo me.samo je losina sto straaasno pece,ja sam jedva izdrzala par puta,sviju mi mislila sam da cu umrijeti.
Al zato sad imam oko sokolovo hihihihi :b_cyclops:
 

Terabapuno1

Banned
Banovan
12.04.2016
1
0
1
30
Isla sam po doktorima vise od 6 mj i nisu mi nista pomogli,sve sto su mi rekli jeste da imam neku bakteriju u ocima,davali mi masti,kapi al nista.????


Ali