samoodrziva metoda guerilla growa

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
08.12.2007
19
0
0
39
Vidija san prije jedno tjedan dana negdi na forumu bila je neka prica o vanjskom uzgajanju i idejama i sistemima kako rjesit navodnjavanje, koje je obicno problem..i evo sad san uvatija vrimena, pa da podjelim nesto savama..
Ovo mi je isprica prije par godina jedan poznanik, da tako sade na jednom brdu u dalmaciji, nije vazno di sta..al mi se ideja ucinila dosta perspektivnom..
I da odma kazem nisan je nikad isproba, neda mi se bavit vanjskim, a i neman neko dobro misto, a i paranoja me od zakona (koji je poludija u zadnje vrime)..

Znaci ovo je metoda za samonavodnjavajuci, samoodrzivi sistem «divlje» sadnje, najzanimljiviji za koji san cua dosad, a i nije kompliciran.

Potrebno je naravno misto za sadnju, bacva, kanta, kada ili nesto takvo (najzgodnije su one ogromne metalne kante za naftu, benzin, ulje ili sta vec), neka mreza plasticna ili metalna (nije nuzna, moze se improvizirat nesto od granja), plasticna cjev (da je malo visa od kante koju koristite) i cep za istu. I mlada biljka koju zelite uzgojit. I naravno volja..

Postupak je sljedeci. Iskopa se rupa u zemlji, ili ako zivite negdi u krsu nađete skrapu (rupa odnosno procjep među stinama) i u nju smjestite kantu. To bi bilo najbolje napraviti sad zato jer ce do ljeta bit jos kisa koje ce van olaksat posal, da nemorate nosit vodu za punit kantu.. Znaci kad ste kantu smjestili, triba je napunit vodom do vrha ili skoro do vrha. Na vrh kante stavite mrezu, ili improvizirate mrezu od grana, i nakraju stavite malo lisca ili trave da van zemlja nebi upadala u kantu kroz rupe na mrezi. Sada stavite uz rub kante cjev tako da bude malo uzdignuta iznad dna kante i da malo viri iznad povrsine zemlje i zacepite je da se nebi napunila smecem. Nakon toga tu mrezu zatrpate kvalitetnom zemljom, ne u predebelom sloju. Donesete biljku koju cete uzgajat i zasadite je u tu hrpu zemlje iznad kante. Biljku je potrebno redovito zaljevat i njegovat dok se ne zakorjeni na tom mjestu i dok korjen dodje do mreze. Nakon toga brigu o biljci preuzima kanta..

Unutar kante vlaga se podize kako voda isparava i cjelo vrijeme vlazi mrezu odnosno dno zemlje (gdje se nalazi korjen) i opskrbljuje biljku potrebnom vodom olaksavajuci vam posal i reducirajuci potrebne obilaske biljke. Cjev sluzi za provjeru vode, po principu kako se provjerava razina ulja u autu (znaci gurnete stap i vidite kolika je trenutna razina vode), a u slucaju da se kolicina vode drasticno smanji, kroz cjev je nadopunite..
I to bi bilo to..

Istina da je potrebno iskopat rupu za kantu, dovuc kantu i vodu, sta ima posla, al jednom kad to napravite ona je tu i nece nigdi pobic (samo je pripiturate nekom temeljnom ili necim da sprjecite koroziju), tako da je to investicija i u iduce godine..

Evo san i ilustrira ideju da bi je bolje svatili..




Eto, nadam se da sam nekome pomoga, i bija bi zahvalan ako ko krene sta sa ovom metodom da sve lipo poslika i napravi neki dnevnik uzgoja pa ga okaci ovdi da vidimo kako izgleda u praksi..
 

balcan_smoke

Vutra Veteran
01.03.2006
1.836
493
108
voda sam po sebi radi i mijenja se stalno
iskreno nisam pročitao cijeli post
ali po slici
to bi bilo održivo samo kao hydro
jer zemlja će sa kišom propadati u vodu i eto raznih microorganizama,bakterija i sl.
jedino da joj dio korijena ide u zemlju a jedan dio u vodu
ali u toj vodi mora biti raspršivač vazduha kojeg pokreće mala aqva pumpa
opet ta pumpa mora na solarnu energiju
ako ne bude sunca par dana korijen bi se ugušio,ne može ni tako

ček da nacrtam provjerenu varijantu
tako sam ja prije ..uf al se omatorilo :vb_kez:



kap po kap najbolji sistem
ako nekome treba u detalje neka napiše podatke
pa mu slažem sistem
:facesjump:
 
15.02.2008
9
0
0
44
bok..
nisam skužio sliku dal je to neka flaša odrezana pa u nju pada kiša i ak se ne varam crjevo je vodi do biljka.izgleda jednostavno samo malo pojasni balcane...
 

balcan_smoke

Vutra Veteran
01.03.2006
1.836
493
108
flaša nema dovoljno vode da drži 4 biljke
bidon bure plastično ili slično
tu dopunjuješ sistem
ili ako možeš napraviš od lima sliv do burenceta da se puni kišom