Samostalno navodnjavanje u outdooru, guerrila style

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

SimasZg

Aktivan Član
27.10.2008
500
57
0
38
Evo kao što naslov kaže: "sistem automatskog zaljevanja, odnosno navodnjavanja biljke...guerrila style"
Moja specifična situacija me natjerala da tražim po internetu načine kako maksimalno reducirati odlaske na sajt i nošenje vode jer smo tada izloženi največem riziku.
Uglavnom, vješanje bidona i crijeva okolo po drveću mi je neprihvatljivo iz očitih razloga.
Našao sam par zanimljivih linkova i unatoč mojem solidnom poznavanju engleskog jezika, nisam shvatio baš najbolje sistem kako funkcionira...
Biti cu slobodan okačiti linkove..

Earth holes: A experiment in Guerrilla irrigation - International Cannagraphic Magazine Forums
http://www.seattleoil.com/Flyers/Earthbox.pdf

Tražim nekakvo rješenje, s obizrom da cu sa outdoorom krenuti tek u 6 mjesecu, u zabiti bez vode...teški krš, zemlja crvenica, kamenjar, svojstvo zemlje za zadržavanje vlage-nikakvo, nepostojanje nikakvih izvora i riječica u blizini...jedini izvor vode mi je kilometar-dva udaljen dom, gdje sam izložen konstantnim pogledima ratobornih i neprijateljski raspoloženih susjeda...uglavnom, opcija nošenja bidona sa vodom, ma i u sitne jutarnje sate ne dolazi u obzir...

Ovo mi se čini zanimljivim...koliko sam shvatio...dvije posude jedna u drugoj, odvojene su propusnom pregradom

3497adx.jpg
8we9.jpg
29lmveo.jpg
2a7ij5j.jpg
inrcrd.jpg
25p4ete.jpg
21jaj50.jpg
 

SimasZg

Aktivan Član
27.10.2008
500
57
0
38
Hidrogel cu staviti...ali on nije zamjena za vodu...svejedno treba zaljevati...

jednostavno mi je problem jer nemam uvjeta za natočiti 50L vode i neprimjećen otici na sajt, ne želim ovisiti o padalinama, koje su rijetke....
 

hendrix&frusciante

Aktivan Član
22.10.2011
113
62
0
30
Dobra je metoda,samo je komplicirana,a i dosta materijala ode na to...A i ako netko moze do sajta dovuci tolke "kutije" neopazeno i napunit ih,moze bome i vodu par puta,jer je ovo dosta glomaznije od boca nekako_Ona druga metaoda sa 1. linka mi je nekako izvedljivija i prakticnija(tub & bucket),al opet mi se hidrogel cini boljom opcijom,sto financijski sto prakticno :)
 
05.03.2012
19
12
0
32
ovo sto si stavio linkove je sistem kao tacna ispod saksije..u tacni se zadrzava voda,i kroz rupe na dnu saksije zemlja upija vodu..samo sto je u ovom slucaju tacna veca :)
iskopate rupu 3m x 6m,dubine 10-15cm i rasirite najlon,da strci 20-ak cm van rupe sa svih strana,poredjate saksije sa rupicama na dnu po "bazenu",mozete distancirati saksije ciglama ili ...,kisa ce se zadrzavati,a mozete i da sipate vodu u "bazen" i sve biljke ce biti "nahranjene".. :)

http://s13.postimage.org/6lq9vuyxz/image.jpg

http://s15.postimage.org/4pxiku5x7/image.jpg
 

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.849
44.456
3.198
Bekaa Valley
da, to sa piljevinom isto moze biti zanimljiva opcija, vidjam na pijacama sadnice vocki koje se drze samo u vlaznoj piljevini, nedeljama...
 

Blade

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
11.07.2011
2.504
2.929
188
39
Negdje na Balkanu
Ovo za piljevinu zanam zadržava vlagu+sprijećava drać da raste oko bilja,gdje god je piljevina ne propušta ništa da raste kroz nju
 

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.849
44.456
3.198
Bekaa Valley
ne znam kako bi ispalo da se piljevina izmesa malo sa zemljom, da li bi to smetalo korenu iz nekog razloga, vlagu bi sigurno drzalo. nisam probao :( samo dumam
 
04.12.2011
6
13
3
40
Ja sam uspesno koristio metodu automatskog navodnjavanja kanapom (wick watering). Ovo sam koristio u indoor growovima ali ne vidim razlog zasto ne bi radilo u outoor varijanti. Ja sam jedan od proslih grow-ova ceo izgurao a da ni jednom nisam zalio biljke.

Ako izgooglate wick watering videcete otprilike o cemu se radi ali ja sam malo modifikovao tu metodu tako da ova moja mislim da je jos prihvatljivija za outdoor.
Ovako sam ja pravio taj sistem za navodnjavanje:
navodnjavanje kanapom.png
Pogledajte prilog 1170
Prvo, dok se puni saksija zemljom, u spirali se zatrpa kanap. Bolji je sinteticki da se ne bi razgradio i bolje je da je napravljem od sitnijih vlakana. Treba kanap oprati pre upotrebe da ne bi ostale neke kiseline ili boje u kanapu od prerade. Iznad zemlje se ostavi dovoljno kanapa da moze da stigne do flase (kanistera, balona) sa vodom i da moze da se spusti do dna flase (da bi mogao da upije vodu i sa dna). Na zatvaracu flase se napravi rupa precnika kanapa. Tu treba voditi racuna da rupa ne bude preuska (jer nece dobro vuci vodu) i da ne bude presiroka (jer ce tu iparavati voda). I to bi bilo to. Naravno flasu napuniti vodom i ovaj sistem je gotov.

Mozda ovo nekom izglega naivno ali verujte da radi. Ja nisam verovao dok nisam probao. Voda u kanapu savladjuje visinu bez problema, iako su i flasa i saksija na istom nivou (znaci flasa nije uzdignuta zbog slobodnog pada). Kanap ce izvuci i zadnju kap iz flase. Kljuc je u kapilarnom protoku, i kako se zemlja u saksiji susi ona kroz kanap vuce vodu. Sa ovim sistemom zemlja mi je bila uvek idealno vlazna, ni natopljena ni suva, i po listovima nikad nisam primetio nikakve simptome nedostatka vode, iako kazem, nikad nisam zalio kroz ceo grow.

E sad, ja sam probao da u tu vodu rastvaram djubrivo. Medjutim to djubrivo ne moze da stigne do korena jer kanap deluje kao filter, i onda za malo da upropastim sledeci grow tako sto sam vec korisceni kanap zatrpao u novu saksiju sa mladom sadnicom. Dok ja nisam skontao sta je, biljcica za malo da uvene. Pokazivala je simptome preteranog djubrenja iako je nisam djubrio uopste. Kad sam sakontao sta je, izvadio sam kanap i biljka se brzo oporavila.

U outdoor-u, ja mislim da flasa (balon, kanister) moze da se zakopa pored biljke i da se ostavi samo grlic da viri (koji opet moze da se plitko zatrpa da se ne bi video). Ja bih kanap provuko kroz stranu flase (negde pri vrhu bih izbusio). Ukoliko hocete da sto redje obilazite biljke predlazem da zakopate dva ili vise rezervoara.

I JOS JEDNA STVAR: U vodu treba rastvoriti 3-4 supenih kasika hidrogena od 6% na 4 litra vode da bi se sprecio razvoj algi. Ovo nisam probao ali sam negde procitao. Ja sam koristio vodu sa cesme koja ima hlora pa tih problema nije bilo. Kontam da bi u prirodi tah hlor brzo ispario pa bi bilo potrebe. Ali opet alge nece da se stvaraju ukoliko nema svetlosti tako da mozda i nema potrebe za tim hlorom.

I to je to. Kazem, provereno u indooru a mislim da ce raditi u outdooru sasvim ok. Nemam fotke da potkrepim tvrdnju, ne slikam growove od kad sam lezao 6 meseci zbog marihuane koju sam, kao i uvek, uzgajao samo za svoje potrebe.

LEGALIZUJMO!!!
 
04.12.2011
6
13
3
40
Hvala chovek. I ja veoma cenim tvoj trud i entuzijazam. Prilicno dugo se bavim kanabisom i uzgojem, trudicu se da me ima vise kad treba nekome savet ili pomoc.

RASpect!
 
06.01.2011
4
1
0
41
Pozdrav!

Živim na jednom otoku negdje na Jadranu:sun2: i jedino čega ima u izobilju je kamen i sunce, pa sam primoran koristiti neku vrstu navodnjavanja. OP je naveo u drugom linku EARTHBOX sustav koji mi se čini kao idealno riješenje mojih problema: Tlo sa ekstremno puno kamena ili jako kiselo zbog crnogorica te kronični nedostatak vode (pogotovo sa trenutnom sušom).
Ono šta sam ja naumio je napraviti Earthbox sustav od starih kanti od 25 litara. 5l volumena ode na spremnik za vodu, a preostalih 20 na zemlju. Mislim da je to dosta vode za barem 7 dana, a i dovoljno zemlje za cijeli grow.
Znam da je muka isusova prebaciti sve to do sajta, ali ovako ili onako bih morao teglit par kanti i zemlju, a da ne govorim poslije zajebanciju sa zalijevanjem u mojim uvjetima.
Kako se vama iskusnijima čini ovo?
 
20.04.2012
19
2
3
33
Pozdrav , imam par pitanja u vezi ovog sistema pa ako mozes odgovori a i ostali koji znate, hvala unaprijed
:)

Je li bitna debljina konopa ?
Rupa na zatvaracu mora biti otprilike iste debljine kao i konop ?
Na youtube linku iznad i googlajuci okolo sam vidio da se obicno na boci izbusi desetak rupa , ali kako je ovo tvoj modificirani sistem ne treba se busiti rupe nego samo napuniti bocu i povezati sa zemljom u spirali ?