Slobodna volja

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

artistic

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
26.07.2011
347
1.479
143
Universe
Dobra tema, ali steta, jer ne gledam bez titlova, pogotovo ovakve stvari na kojima moram previse mislit i sa titlovima :D ako ima negdje link da ima sa titlovima stavi :) a i tema kao tema je dobra ;)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: sale82ful

Pustinjak

Banned
Banovan
08.07.2014
65
79
18
čovjek itekako može kontrolirati ono šta misli Ja jesam dakle Ja mislim, a ne obrnuto mislim dakle jesam?
Pas na lancu se može kretati kud god želi,ali samo unutar dužine lanca dakle ima slobodu,ali ograničenu. Čovjek je imao, ima i uvijek će imati slobodnu volju samo je stvar u tome hoće li se zapetljati s lancem ili će ga produžiti do maksimuma. Čovjek prvo postaje uvjetovan osjetilima,umom i inteligencijom medjutim on je puno više od toga,sve kreće od krive pretpostavke da ima dušu umjesto da je on duša koja ima tjelo tako da se čak ni unutar dužine lanca ne može slobodno kretati.
Odlična tema,ali ova muda pod bubrege harris može nekome drugome prodavati.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: sale82ful

zola

Aktivan Član
11.12.2012
260
605
93
34
Jamaica
Ako su tvoje misli produkt desavanja u tvom mozgu koje ti ne kontrolises niti si svestan, kako onda imas slobodnu volju ?
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.198
258
Volja je uslovljena mogucnostima. Po slobodnoj volji mogu sta god hocu, al malo me ovo tijelo u svemu tome koci :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: fulldedarak

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.849
44.457
3.198
Bekaa Valley
vec ga vidim kako levitira
sign_spam.gif
 

Moj put

Aktivan Član
15.11.2014
178
416
63
nemam vremena pogledati film, pa @zola ako ti ne bi bio problem malo detaljnije pojasniti stav koji si zauzeo.
pa naravno da mozak utječe na naše misli, naravno da na naše misli utječu i okruženje, geni, itd.
no, da li jednaku "količinu" slobodne volje ima mentalno zdrava i mentalno bolesna osoba?
znači, slobodna volja kojoj je posljedica donošenje odluka, podrazumijeva mentalno zdravu osobu. slobodna volja je neograničena, ograničen je izbor mogućnosti. svi mi volimo reći kako postoji nebrojeno puno mogućnosti za koje ćemo se odlučiti zahvaljujući sobodnoj volji, no zapravo mogućnosti su ograničene, a granice ovise o našoj zrelosti ili da budem fensi, reći ću granice ovise o našem stupnju razvoja. :D
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.198
258
"Iluzija slobodne volje" - nisam pogledao film, naporno mi je sat i dvadesetak minuta slusati nekoga na engleskom, a nemam ni volje :)

Slobodna volja ili slobodan izbor su nam uvijek na raspolaganju i naravno da od ponudjenog biramo ono sto je za nas najpovoljnije. E sad, sto kaze My Way mentalno slabe osobe su uglavnom sklone da se povinuju tudjoj volji, odnosno, prihvataju tudji izbor kao vlastiti jer su nesigurne u svoj, prihvataju losa rjesenja jer ne uvidjaju bolje.
Slobodnu volju mozemo sprovoditi u svakom trenutku.
Npr., mozemo da spavamo dokle nam se spava, ne moramo pospani ustajati i ici na posao, ali ce to imati lose posledice. S druge strane ne mozemo spavati citavu sedmicu jer nemamo fizicke potrebe za tim.
Imamo slobodnu volju da jedemo ili ostanemo gladni, ukratko sa svojim tijelom mozemo raditi po vlastitoj volji, naravno u skladu sa mogucnostima samog tijela. Ostalo je masta, a tu tek slobodna volja dolazi do izrazaja.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Moj put

mlst

EvilWeed
04.08.2009
207
206
43
35
Nis be!
Poenta predavanja je da nemate kontrolu nad sledecoj misli koja vam dolazi u mozak.
Pricate nevezano za lekturu covek ima odlicne cinjenice na svoju ruku.
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.198
258
Dalo bi se o tome prodiskutovati
Mozak obradjuje dostupne informacije koje prikupljamo kroz zivot, bilo da citamo ili ih licno dozivljavamo i u skladu s tim informacijama planira nase buduce djelovanje koje moze biti raznoliko.
Odluku donosimo sami, po slobodnoj volji, osim ako nismo nauceni da sve bitnije odluke u zivotu prepustamo drugima, sto nije rijedak slucaj.
Slazem se da su misli neukrotive i slobodne, inace bismo bili poput robota koji djeluju po unaprijed osmisljenom programu, bez osjecaja i ambicija.
Izbor pripada nama, a da li cemo licno birati ili to prepustiti drugima opet je stvar licnog izbora ili licne volje.
Mozda pogresno tumacimo pojam slobodne volje. Nekako mi je prirodnije da nam je um uslovljen genetskim i socioloskim predispozicijama te da nad njim nemamo potpunu kontrolu, ali sto se tice volje, tu nam je bas sve po volji, pa cak i kada je rijec o negativnom ishodu jer smo sami tako odabrali.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Moj put

mlst

EvilWeed
04.08.2009
207
206
43
35
Nis be!
Dok mi shvatimo da mozemo da biramo vec je kasno. Izbor se uglavnom svodi na dve strane i eventualno trecu koja ne radi nista. Da smo slobodnu volju ucili u skoli, e to bi mozda bila druga prica. Ovako @Papa Romeo nam na pamet padaju misli koje nam itekako nisu po volji. Licno pokusavajuci da promenim tok iste, javljaju se neke nove jos nebuloznije.
I tako dok uopste biras da li sam da mislis ili da neko misli za tebe, dolazis do toga zasto je takav izbor uopste tu. Znaci da nesto nije bas kako treba, ili je sve bas kako treba da bude. Paradoks i konsantno lutanje u lavirintu. Dok pametni sumnjaju u svoje odluke i svoje misli, u pokusaju da utvrde koja predstavlja pravo Ja, budale bez imalo razmisljanja vec slepo prate prvu "slobodnu" misao.