Soma Compost Tea / Soma kompost čaj

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
Pozdrav Vutro!

Sljedeći tjedan će mi Soma Sacred Soil biti gotov i ohladiti se, tako da cu ga morati jos jednom zaliti tekućinom, pa ostaviti još 7 dana prije sađenja u njega. Vlaženje zemlje se može odraditi s obicnom (dekloriranom) vodom, međutim, Soma preporučuje, pa ću ja isprobati, osim sto ću u growu koristiti ovaj Compost Tea za zalijevanje jednom tjednom barem, cu ga koristiti i za aktivaciju Soma Soil-a.

Da ne duljim dalje o Sacred Soil-u evo ovdje ukratko o samom čaju te kako ga najbolje pripremiti za biljke. I u kojem omjeru.




transparentan.png
Soma kompost čaj

Prirodna mješavina za izradu vlastitog kompostnog čaja. Može se koristiti kod svakog zalijevanja u cvjetanju za napredne rezultate te punije biljke.
1 kg mješavine ( za 20 litara čaja) kojeg se daje razrijeđenog vašim biljkama u omjeru 1:2.
Kompostni čaj za jake, zdrave i zadovoljne biljke. Zamutite vlastiti čaj i koristite ga za vegetiranje te cvjetanje biljaka.

Čaj se može koristiti i kao hrana biljci zamješana u gornji sloj zemlje.
Sastojci suha mješavina
Prerađevina crva (EWC)
Visoki P Bat Guano
Kako dozirati čaj?
Koristite 50 g mješavine za 1 litru čaja.
Na 20 litara vode osim čaja dodajte

• 30g Soma's Sacred Soil: Black Strap melase (dolazi kao poklon u paketu s čajem)
• Stavite zračni kamen od pumpe za zrak I pustite da mješavina grglja minimalno 12 optimalno 24 sata. Za najbolji učinak čaj koristite neposredno nakon kuhanja.
• Gotov napitak se može razrijediti vodom u omjeru 1 prema 2. (Pola vode, pola čaja)
Kako koristiti
• Za najbolje rezultate koristite Soma’s Compost Tea SVAKI tjedan.
• Savjetuje se da voda s kojom miješate čaj ne sadrži klor.
Čaj je najbolje koristiti odmah nakon što se kuha. Po potrebi se može čuvati najviše 6 sati. Nakon tog razdoblja mikrobakterije će biti manje afektivne.

Evo male sheme kako su oni zamislili samu pumpu. Poprilicno je skupa, medjutim shema je tu pa svatko moze posebno napraviti. Ja osobno imam pumpu za zrak od 200 L / h i nju cu koristiti za bublanje čaja.

Ovdje u temi cu ubaciti kratke videe pripreme i bublanja kada dobijem odgovor od @Vutragenjo možemo li videe uploadati na službeni vutra youtube kanal ili ne. U svakom slučaju, za sva pitanja također, ako ne budem znao sam odgovoriti, proslijedim direkt Somi, pa vratim ovdje odgovor.

Trenutno dostave Soil-a obustavljene za Srbiju Registracija proizvoda u tijeku!
Bosna dostava moguca
1653046266247.png


vutra30-baner.jpg


teabrewer_label_v0001.png

https://sacredsoil.nl/product/compost-tea-kit/
shema.jpg

Gotovu kantu možete i kupit iako nemate volje/vremena bakčati se sa svim. Link je ovdje

https://sacredsoil.nl/product/compost-tea-kit/
https://sacredsoil.nl/product/compost-tea-kit/
shema-velika.jpg
 

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
Nema sta. Meni osobno ce ovo biti preporod i za pluća a i za filozofiju. Čini mi se ne samo Grow filozofiju nego i neke druge koje povlači za sobom.

Uglavnom, da skratim, evo kratko u koracima slike pa nakon toga video. Uglavnom, jedna kašika za juhu je 15g. Ide cca 50g Soma Sacred Čaja po litri vode. Ja sam ovdje stavio 6 kašika, 90g. Uz caj dolazi gratis melasa. Nju sam stavio malom kasikicom u malo tople vode i dobro promiješao prije nego sam nasuo u bokal. Caj možete direktno u bokal/kantu, medjutim onda kasnije se to sve mora cijediti. Ja sam iskoristio jednu vrećicu sto imate na odjelu voće povrće za kupiti. U nju čaj, pa onda nju s čajem u kantu. Ubacite grgljalicu od pumpe i to je to. Na grgljanje jedno 24 sata barem. Ovo sada pravim čaj da mogu zaliti jos jednom Sacred Soil prije nego krenem novi Grow :)

napomena 1: voda koja se koristi za čaj ovdje je od odvlazivaca. Ako nemate neki RO filter ili odvlazivac, istu ovu pumpu iskoristite za grgljanje samo vode kako bi se riješila klora koji ubija pozitivne bakterije.

napomena 2: ovako koncetriran čaj neću razrijediti s vodom nego koncentriranog zaliti u Sacred Soil.

Soma je u narudjbu s čajem ubacio i osim melase hrpu naljepnica, rizli i tacnu ovu. Metalna. Fantazija. Doslovno skoro može na zid :)

ADACC510-4BCC-45E6-94BF-2ACAEACEE4C0.jpeg
F71A60AE-AFC9-4D82-AEFA-D6070AEC7921.jpeg

A862E681-EACB-472F-BDC5-696CD292C121.jpeg
C500847B-8F3E-4233-B8D7-F9B152CEDD81.jpeg
13729590-012A-4E10-A3E8-11F3718E5282.jpeg
26D1724D-C990-4A49-A449-C7286A63D449.jpeg

 

FatOne

Budi dobar, da bi bio sretan!
Poznanik Foruma
09.10.2016
1.642
7.505
258
Od kako smo usli u ovu pricu sa Somom i organik uzgojem. Pokusavam smislit nacin kako najefikasnije kuhat caj u malim kolicinama.
Za velike kolicine ima sistem kao sto je Soma Tea Brewer. Sistem nije teko ni sam napraviti, pola cjene je pumpa koja je u ovom setu 35L/min moze se naci na amazonu, aliu itd.
Ali nama ne treba 20L caja, odnosno 40L dok se razrjedi za zaljevanje jednom tjedno.
Nama treba otprilike 12L tekucine za zaljevanje sto je 6L caja za kuhanje. (2 tegle po cca 20L substrata ili jedna 40L+)

Kolega @Bizzzo je objasnio kako ide priprema Soma Sacred Tea, koji po meni ima vise nego pristupacnu cjenu s obzirom da je provjeren i ne morate sami otkrivat omjere, jer na trzistu ima raznih worm-castinga, isto tako i guano s razlicitim omjerima NPK i raznih dodataka, sto nije lose ako neko odluci radit kompletno svoje cajeve. Ima mogucnosti na trzistu koliko vas volja, jedan od kvalitetnih proizvođača je GuanoKalong ima masu sto praskastih, sto tekucih organskih gnojiva na bazi bat guana, morskih algi, itd (info iz Somine knjige, iskustva na ovom terenu nemam mnogo.)

Ja cu se vise bazirat na tehnicke stvari, i kako sam osmislio svoj sistem. Dakle do 6L max, s time da je moja pumpa slabija jer sam pogrijesio u matematici :D
Zracna pumpa odnosno sama aeracija je jedna na najbitnijih stavki, uz temperaturu vode odnosno okoline.
Minimum koji morate imati je 1.4L/min, dok je preporuka 2.25L/min po litri vode.
Dakle za 6L čaja (12L tekucine za zalijevanje) trebate pumpu od minimalno 8.4L/min, a optimalno bi bilo 13.5L/min. (Iako cu ja radit istu kolicinu za pocetak sa 7.5L/min pumpom sto ce utjecati na vrijeme kuhanja u konacnici vrlo mnogo.)
Treba vam kanister od vode ili jos bolje onu bocu za aparat s vodom (ima ih u maloprodaji nisu nešto pre skupe.)
Par metara crijeva za zrak.
Ovisno o broju izlaza na pumpi sistem da se svede na jedan air stone. Ima raznih velicina i ovi cilindricni mogu podnesti dosta velik air flow, ovisno o duzini. Iako na ovom koji ja trenutno koristim je max airflow 5l/min, a ja ga koristim sa 7.5l/min bez nekih problema ili opterecenja na pumpi. Bubla ko lud :D
Najlaske mi bilo na sliku predociti sistem. pa eto "umjetnicko djelo" iz painta :D
samoposluzni_aparati_za_vodu_cetina_trazimo_lokacije_zagreb.jpg
Sistem sam smislio tako da se ne koriste vrecice kao sto ih Bizzo koristi iz razloga sto cirkulacija samih cestica caja odnosno brzina strujanja istih, utjece na trajanje kuhanja caja koje moze trajati od 12 do nekih 40+ sati ovisno o pumpi i temperaturi. Dok su u vrecicama njihovo kretanje je vrlo malo i dulje im treba da se razgrade, iako je temperatura od cca 24°c drugi faktor koji utjece na rad bakterija i brzinu kuhanja caja.
Razbijao sam glavu kako ubrzati taj proces, smisljam vec par dana razne sisteme aeracije vode i ubrzanja kretanja cestica, reklo bi se da se na greskama uci tako da je meni otislo pola kile caja dok nisam otkrio efikasan sistem, koji mi je doslovno bio ispred nosa.
Okreni kanister na cep, u cep air stone s punom snagom pumpe (jedino je ovdje potreban, jer ljevkasti oblik koji dobijemo sve odradi ostalo.) i prepusti ostatak fizici. Jer cestice caja su teze od vode i stalno padaju dolje, a ludi air stone ih gura nazad gore. I time postizemo ubrzanu razgradnju.
Prvo pricvrstite kanister da se ne preokrene, jer recimo moj vibrira toliko da trese stolic na kojem stoji.
Smjestite kamen na sredinu odnosno u cep, nebi bilo lose da stavite neki sterilan predmet da kamen ne propadne unutra skroz jer onda manje bubla (ja sam ubacio komad crijeva.)
Ulijete vode po potrebi te upalite pumpu (ukoliko nemate neki filter za vodu koji uklanja klor, ostavite preko noci da izbubla vodu i izbaci vecinu klora.)
Nakon vode dodajte sastojke caja, melasu prema kolicini caja koji koristite.
Ja trenutno kuham 2L, stavio sam 6ml melase i 100g caja, te cu sutra dodati jos 6ml melase. (po litri ide 50g i cajna zlicica melase), temperatura u sobi je oko 25°c tako da ce i voda ubrzo bit priblizne temperature.
Evo video kako to izgleda u proto tipu u kanisteru od 3L koji sam nasao skoro pa pored ceste :D

Aeratizirana voda je dobra i kod reguralnog zaljevanja jer je bogata kisikom, tako da se ne ustrucavajte bublat vodu za zaljevanje ako imate pumpu. Samo nemojte zaboraviti na PH vode jer aeracija vode ph podize do 8.4 nekada i vise.
Koristite obavezno neki organski ph obarac da ne ubijete dobre bakterije koje su vam glavni radnici na farmi. (plagron lemon kick, limun, ili organska limunska kiselina) Također koristenje organskog ph obaraca dozvoljava vam da oborite ph na 6 i zbog svoje brze absorpcije ph ubrzo raste i biljka između zaljevanja ima pristup svim mikro i makro nutrijentima.
I zadnja stavka pumpu uvjek drzite iznad povrsine vode jer ukoliko je crijevo kratko doci ce do povratnog tlaka i unistiti pumpu.
 

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.033
15.280
358
Ima za kupit sigunosni ventil,kad netko nije doma,nestane struje,a ako pumpa nije na visini(kako je kolega opisao),stave se ovakvi ventili i onda ste bez brige! Kad je pumpa na podu,voda može uči u samu pumpu... Screenshot_2022-04-03-06-14-41-730_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg .
Poslao buraza po te,retard mi donjeo ove IMG_20220403_061746.jpg . On je mislio,kako su metalni bolji i imaju pipu:lol:
A ovi su samo za zatvaranje jednog izlaza,što meni ne treba, uopće.a ta dva ventila,koštaju ko 6m crijeva i 4 air stona,zajedno!
Ja ču čaj radit u tlačnoj boci od 8l (stane skoro 10l) i tako baca vodu van boce.
Može se koristiti i neka kanta,ali onda se treba pobrinut,da air stone ostane u vodi! Screenshot_2022-04-03-06-28-16-941_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg
Jedan air stone ide u vrečicu sa materijalom,a ostali u vodu. Tako mješa i materijal i vodu!
Za obogaćivanje vode kisikom,ima sad ovaj emmiter,imaju ga neki pet centri i da sam znao šta je,uzeo bi ga.....
@FatOne ,jel ima negdje video,gdje se spominje zašto se diže ph?
Jer , kad stavim malo gnojiva,nebitno koje,ph opada,a zaljevam sa time i nemam problema,a bubla mi cijelu noč,nekad i duže!
 

Prilozi

  • IMG_20220403_061734.jpg
    IMG_20220403_061734.jpg
    354,6 KB · Pregleda: 41
Poslednja izmena:

Palma

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
07.02.2021
270
1.480
143
34
Marac bavim se akvaristikom godinama i ti emmiteri su glupost. Druga stvar zracne pumpe ne obogaćuju vodu kisikom tako sto se mjehurici tope u vodi vec mreskanjem povrsine vode. Pogledaj po akvaristickim grupama i vidjet ces da vecina akvaristia uopce ne koristi zracne pumpe jer imaju namjesten povrat iz filtera da im mreska povrsinu vode.

Pravio sam jucer caj po prvi put i primjetio sam da sva zemlja fino legne na dno, tako da se bez problema moze i bez vrecica za caj.
 

FatOne

Budi dobar, da bi bio sretan!
Poznanik Foruma
09.10.2016
1.642
7.505
258
@FatOne ,jel ima negdje video,gdje se spominje zašto se diže ph?
Nisam nasao nista osim da ga kao postavlja na otprilike 8.4ph, ako je visi navodno ce ga spustiti na tu vrijednost, ako je nizi podici ce ga.
Druga stvar zracne pumpe ne obogaćuju vodu kisikom
Sam pojam aeracije znaci zasicivanje kisikom, zracna pumpa pod tlakom nabija zrak u vodu i time se spaja s vodom tj obogacuje se voda kisikom u toj mjeri da izbacuje van mnogo ostalih tvari.
aeracija.png
Sto se tice akvarija, vecina ljudi ima dovoljno biljaka u vodi gledajuci prema omjeru riba, pa im aeracija nije potrebna. To sto akvaritisti zele je njihova stvar, mi zapravo zelimo to mrskanje i to u sto vecoj kolicini jer doprinosi razgradnji.
Evo nakon 12h kuhanja skuhan je bolje nego prijasnji nakon 24h+,postaje sve gusci, a "caj" sve sitniji, na kraju kuhanja taloga bi trebalo biti 50% manje.
Marac, Ph vjerovatno promjeni zbog toga sto makne sve te plinove i ostalo iz vode pa poprime PH zraka (i guess).
Probaj s vrecicom ali nisam bas bio zadovoljan kako air stone radi u njoj, a i stvarno nije problem uzet u ljekarni sterilnu gazu za cca 2-3€ miran za par godina filtriranja :D Ovako bocu naopacke dovoljno velik air stone da podnosi snagu cijele pumpe i sve leti po vodi, a ostalo fizika radi, i kemija :D
(Isto tako pazite da bude sve sterilno s vase strane, jer sam u jednoj turi necime kompripirao caj i stvorila se neka vrsta pljesni ili neceg sto je izgledalo i doslovno smrdilo na neispravno.)

@Palma Da prostis nije govno nego se pas posro..
Airstone nabija mjehurice ondosno zrak, koij ulazi pre brzo da bi se topio u vodi ali zato uzrokuje ajmo rec nuspojavu odnosno uzburka povrsinu gdje se zapravo voda obogacuje zrakom. Znaci da nema airstona i pumpe treba nam nesto drugo da bi se isti proces odvio. Govoris moje rijeci samo u drugom obliku. Aeracaija vode je prozracivanje vode po definiciji, na koji nacin? nebitno. Pumpa i air stone uzrokuju to, isto tako bi i na druge nacine mogli postici isto ali to nije tema, isto kao ni akvartistika. A u svakom slucaju bublanje vode dode kao vrsta filtracije i svakako doprinosi kvaliteti vode. A cilj posta je bio kako lakse i brze skuhati caj, a ovaj gore je najjednostavniji i efikasniji na male kolicine caja. Nije isto kuhati caj 40+ sati ili svega 20-tak. Skrenuo sam paznju na to sto uzrokuje koje procese i ubrzava sami proces. a ti ides ispravljati nesto sto je zapravo tocno, ali po tvom strucnom gledistu (akvartistika) nije sroceno u pravilnom obliku. Nama nije ovdje bitno kako dolazi do toga bitno je da se to desava. Tebi u akvarijima gdje neke ribe ne vode nemirnu i uzburkanu vodu to nije opcija, ali nama ovdje jest i zaprovo potreba.
 
Poslednja izmena:

Palma

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
07.02.2021
270
1.480
143
34
Do prije koju godinu sam imao 2 kubika akvarija, sada sam na nekih 700-800l i bavim se akvaristikom 10-tak godina, tako da stvarno ne mislim ulaziti u rasprave s tobom jer nemaš pojma o čemu pricas, a i offtopic je. Moj komentar se odnosio na post od Marca o obogaćivanju vode kisikom i da ne baca novce na gluposti.
Inkedkisik_LI.jpg
Screenshot_1.png
 

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
U svakom slucaju imate obojica pravo. Samo trebalo bi jedno 12 postova da dodjete gdje treba. Nema potrebe da se dize tenzija. Obojica dajete ogroman doprinos i hvala Vam za to. :) Mreska se površina momačku kad se moja dva kamena dole potope. Kako kisik dolazi i kako klor ili sta vec odlazi mozda je i manje vazno u detalj jel. Ono sto je bitno da napravimo shemu da dodjemo do toga da idemo u auto modu :D Znaci ono, da imas spremno stalno prakticki caja kad ti treba i da se ni ne trzas oko toga. :D
 

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.033
15.280
358
Gledao sam nekoliko videa(pravi razlog nisam našao) i kod probijanja površine vode,voda iz zraka može povuči plinove(tipa Co²) i jedino mi to ima smisla(to sam jedino našao). Ph ne spominju,samo plinove i kako nije dobro za ribe ili vodu....
Nemojte se svađat oko toga,nije vrijedno. Obojica želite pomoći i hvala vam na tome :thumb:
 

Palma

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
07.02.2021
270
1.480
143
34
Kod probijanja površine voda otpusta co2 u zrak. Co2 spušta ph vode. Dok saturacija kisika podiže ph jer je alkaican.

Npr.u ljudskom organizmu ako je osoba iz nekog razloga pod šokom diše plitko i brzo, ph krvi moze narasti sto je opasno za organizam zato se daju sedativi da bi se disanje smirilo.
 

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
E tako. Znaci, ako gledamo pravilnik, nitko od nas neće kuhati 20l čaja odjednom. Druga stvar, čaj nakon kuhanja treba ili ocjediti ili nekako prije kuhanja napraviti da ne moraš. “Srezat u korjenu”. Tako sam i ja naručio vrećice za čaj. Manje vrećice dimenzija 7x9 cm, primaju cca 25g. Znaci 2 vrećice na 1l čaja. Rasporedim 1kg na 40 vrećica. I kasnije samo kad treba “kuhat” doslovno kao čaj :D
C72AAA01-14A2-4B78-9002-74B8BDE6CF21.jpeg
503CCC9C-9359-462C-AE46-7779D00CEC30.jpeg




503CCC9C-9359-462C-AE46-7779D00CEC30.jpeg C72AAA01-14A2-4B78-9002-74B8BDE6CF21.jpeg

DF2C5A86-0537-4E7E-8963-87988CE53523.jpeg
 

FatOne

Budi dobar, da bi bio sretan!
Poznanik Foruma
09.10.2016
1.642
7.505
258
Idemo nova tura ovaj put kako sam zamislio, samo je ostalo jacu pumpu kupit u buducnosti. I 100 kila caja :D
Balon od vode 19L (dno odrezat brusilicom ili nekom ubodnom pilom najbolje, jer je okrutno tvrda plastika.)
Balon ima za kupit u svakom trgovackom centru cca 5€, pun naravno :D
Tea4 (1).jpg
Ja sam smjestio balon okrenut naopako u kantu, u sredinu balona air stone, i ulio vode (koristim filter vode Aquaphor Moders model 2 za prociscivanje, filterom uklonim 99% klora i ostalih sranja. Radi na principu aktivnog uglja i spuzve neke.) zbog filtera ne bublam vodu prije dodavanja caja nego samo sipam caj odmah nakon uljevanja vode.
Tea4 (2).jpg Tea4 (3).jpg Tea4 (4).jpg Tea4 (5).jpg SomaTea (3).jpg
4L + 200g Soma caja (melasu cu dodat nakon nekih 2h kuvanja dok se malo sve to sjedini samo po sebi.)
Caj cu kuhat nekih 30h, mozda vise ovisi kako ce ici. Koristim ga za zaljevanje soma mixa koji je zamjesan tamo 25.2. nece jos u pogon ali Soma kaze sto dulje stoji to bolje ;)
Pola caja za mix, drugu polovicu cu iskoristit u outdooru za pripremu zemlje u rupama.
 
Poslednja izmena:

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
Odlicno. Kako je proslo sada vec neko vrijeme, javili su mi se ljudi u medjuvremenu s pitanjem STA AKO NEMAM VREMENA DA BUBLAM VODU? ili recimo STA AKO IMAM MALI STAN I NEMAM MJESTA.

1651679337982.png

Tekucina koja se daje u vodu i rijesava se svega sto biljkama ne treba i skodi. Klora, kloramina i ostalih necistoca ili dodataka u vodi. Takodjer dodaje malu kolicinu vitamina B. Preporuka. Ja sam narucio 2.5 litre preparata. Kazu za 25 000 l vode. :) Uglavnom, ako nemate vremena, ne zelite kupiti pumpu ili sta god da je razlog. Evo instant rijesenje :) :)

@Somaseeds

I believe that you have a bucket like this one in your room? / Vjerujem da imas i ti ovakav kanister? :)

Link
 

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
Pozdrav svima. Naime, imamo nove provjerene informacije vezane za slanje ovog proizvoda za Bosnu.

@kiseonik @Brrrrrr su kontaktirali carinsku sluzbu. Odgovor je slijedeci.

"Predmeti do 300 KM vrijednosti kupljeni s internet trgovine ne podlijezu carini ni pdv-u, predmeti do 600 KM koje prevozite sami preko granice ne podlijezu carini ni PDV-u."

Soma Caj koji se salje za Bosnu na sebi nece imati naljepnicu. Zajedno s cajem ce se printati Tehnicka lista koja navodi sastojke samog caja u deklaraciji + racun. U slucaju da se desi da carina trazi toksikolosku analizu proizvoda, kupac bude obavijesten i u mogucnosti je odbiti testiranje. To je dogovor sa Somom. U tom slucaju, Soma ce poslati narudjbu opet ili vratiti novce.