Space Bucket DIY Step-by-Step Tutorial

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
30.11.2013
44
228
33
Pozdrav vutroljupci

Ovo je moj step-by-step tutorial i ujedno moj prvi post na forumu. Odlučio sam se za ovaj tutorial jer nigdje na forumu ne mogu naći ništa vezano za ovu temu (Space Bucket) a vjerujem da bi mnogima mogla biti korisna.
Pa da počnemo

Space Bucket-i su jednostavni za napraviti kod kuće,
i u njima će te moći uzgajati manje kolicine naše
voljene Vutre za puno manje novca nego sa ostalim
setup-ima, jednostavni su i ne treba im puno prostora.


Za razliku od drugih puno skupljih grow metoda za

Space Bucket će vam trebati jako malo ili možda
nikako para jer većinu stvari potrebnih za izradu
istog vjerovatno imate negdje po kući.


Primjer Space Bucketa u akciji ;)
1.jpg
2.jpg
Urod Space Bucket-a
(srednji urod je 20-30 grama, a možete izvuci i do 60 sa vještinama bucket wizarda-a)

3.jpg


Sadržaj:
  • Potrebni materijal
  • Kako napraviti svoj Space Bucket
  • Dodatci i nadogradnje po želji
- Jednostavni sistem navodnjavanja​
  • Savjeti za uzgajanje vutre u Space Bucket-u
  • Najbolji strain za uzgoj u Space Bucket-u
Potrebni materijal

Space Bucketi su jednostavni za napraviti i zahtjevaju svima dostupne materijale. Nećete morati tražiti nista posebno.

Kante 4 x 20l i jedan poklopac
(možete koristiti više kanti, veće kante=veće biljke)

4.jpg

3+ 23-27 watt CFL sa E27 grlima
(više svjetla je bolje ali više svjetla=veća temperatura)
5.jpg
2+ PC venta i jedan 12V adapter
(po potrebi koristite više ventova za bolju ventilaciju)
vent.JPG

Reflektirajuća folija vam nije potrebna ako kupite kante koje su već bijele boje sa unutrašnje strane, ali ako vam se više sviđa sa folijom možete obložiti kante.

Veći produžni kabal

9.jpg

Neku crnu izolir traku da obljepite kante sa vanjske strane tako da svjetlost s vana ne ulazi unutra

8.jpg

Standardni 24-satni tajmer
(mehanički ili digitalni izaberite sami)

10.jpg

Malo žice, ljepila i ostale minimalne alate koje vjerovatno već imate u kući.

To je to!

Kako napraviti svoj Space Bucket

Korak br.1:
Napravite glavni donji dio Space Bucket-a

A.) Izbušite rupe na dnu kante radi drenaže.
Izaberite jednu od kanti koja će vam biti glavna kanta i na njoj izbušite rupe za drenažu, možete koristiti bilo šta da izbušite te rupice bor mašinu, aku mačinu, zagrijani šerafciger, zagrjani ekser itd itd... Rupice su potrebne za drenažu vode kojom će te zaljevati svoju biljčicu. Ja vam preporučujem da stavite neko kamenje na dno prije zemlje radi bolje drenaže i da vam se rupice nebi začepile. Bolja drenaža=Manje problema ;)
rupice.jpg

B.) Po potrebi stavite reflektirajući materijal sa unutarnje strane.
Stavite reflektirajući materijal sa unutarnje strane svog bucketa, možete ga zalijepiti sa bilo kakvim ljepilom ili trakom uz malo strpljenja.
NAPOMENA: Ovaj korak je po želji growera nije potrebno stavljati reflektirajući materijal u slučaju da su vam kante već bijele unutra, i ako se odlučite za stavljanje reflektirajućeg materijala nipošto nemojte koristiti ALU-foliju zbog hot-spotova.

C
.) Obložite vanjsku stranu.
Obložite vanjsku stranu sa crnom trakom ili prefarbajte svoj bucket da ga napravite ligth-proof tako da vam ne pusta svijetlo iz vana unutra (to nikako ne želite).

Korak br.2:
Ventilacija

Izrežite dvije rupe (po jedna na svaku stranu) odgovarajuće veličine za vaše ventove. Moj savjet vam je da izrežete rupe za zicer manje nego što vam trebaju tako kad budete stavljali ventove malo ih pritisnete i oni e fino sjesti unutra jer je kanta elastična i da se savijati, okolo ventova mozete obljepiti opet crnom trakom da to sve fino izgleda. Rupe mozete izrezati zagrijanim ili hladnim nožem. Preporuka izduvni vent stavite pr samom vrhu kante. Kad je su ventovi na mjestu povežite ih na 12V adapter (pazite na amperažu adaptera, adapter od 1A ce podržati 2 ili 3 venta). U slučaju da imate jedan veći i jedan manji vent ja vam preporučujem da veći stavite za ispuh jer vam je lakše izvući topli zrak vani nego pokušavati uvući hladni zrak unutra.
ventilacija.JPG

Korak br.3:
Ugradite svjetla na poklopac

dizajn sijalice.JPG
U ovom dizajnu sijalce su postavljene vodoravno tako da iz njih uspijemo izvući maksimum svjetla za našu biljčicu. Bt će vam potrebna druga kanta odrežete njen vrh na nekih 10-ak cm i izbušite rupe za grla sa strane možete a ne morate zrezati još jednu rupu za dodatni vent u slučaju prevelikih temperatura. Kad ste ubacili grla u rupe odgore stavite poklopac i povežite grla kao na dole prikazanoj šemi.

shema.jpg
Na vrh toga znač na povezane kablove možete staviti još jedan poklopac od kante i obljepti to fno sa trakom da lijepo izgleda a i ne morate ali radi vaše sigurnosti vam preporučujem da to uradite.

Korak br.4:
Zaljepite produžni kabal

Produžni kabal zaljepite na donji dio kante sa koje god vam strane odgovara i njega uštekajte u struju a u njega uštekajte tajmer za svjetla i ventove.

Korak br.5:
Odrežite ostale kante

Uzmite ostatak kanti (koliko god vam je potrebno) i odrežite im vrhove tako što će te na svakom ostaviti bar po 5cm kante da ih kasnije kako biljka raste možete spajati jedan na drugi i s tim povećavati visinu vašeg bucketa (prkazanno na slici ispod). Kako budete povećaval visinu kante obavezno svaki nastavak zaljepite trakom radi propuštanja svjetla.
Produžetak.jpg

Korak br.6:
Light-proof

Obljepite sve najsitnje djelove koje ste propustili sa crnom trakom uzmite malo silikona ili improvizirajete oko vent-ova tako da sto više spriječite ulaz svjetlosti u vaš bucket.

To je to uspješno ste napravili svoj prvi Space Bucket.

Zemlju znači stavljate direktno u prvu glavnu kantu i u nju i sadite. Visinu kante povećavajte po potrebi. Ne morate obavezno koristiti 23-27 watt CFL možete i od 42 watt samo se čuvajte visokih temperatura više svjetla=više ćume isto tako više svjetla=vića temperatura.

Dodatci i nadogradnje po želji

Jednostavni sistem navodnjavanja
Vaš Space Bucket možete nadograditi po želji samo zapalite topa i pustite maštu da odradi svoje kombinacija je milion a ja sam odabrao ovu radi lakšeg zaljevanja biljke.
zaljevanje.JPG
zaljevanje 2.jpg
Znači samo uzmete napravite neki kontejner (flašu, kanister vi zaberite) i zaljepite ga za bucket na njega spojite neki običn ventil i crijevo pružite u bucket da vam ide kružno, ne zaboravite mu napraviti prirodni pad da vam voda može teći dole (ja bih možda i izbušio crijevo uz duž tako da voda izlazi kroz cijelo crijevo al ne morate). Pazite uvjek dok zaljevate radi žica i struje obavezno.

Savjeti za uzgjanje vutre u Space Bucket-u
Zbog ograničenog mjesta uzgoja morat ćete se malo grati sa svojom bljčicom, ja vam preporučujem LST, SUPER CROPPING, TOPIRANJE i DEFOLIACIJU (skidanje listova malo po malo za sporiji rast biljke, nije preporučeno za početnike).

Najbolj strain za uzgoj u Space Bucket-u

Blue Mystic (feminized + autoflower)
blue.jpg

Auto-flowering- Samo joj dajte svjetlo/vodu/zemlju i ona će sama automatski poceti da vam daje cvjet
Feminized- Obavezno feminizirano sjeme možete probati i sa regular ali ne preporucčujem
Tough- Ova biljčica je ekstra otporna na neke porbleme na koje možete naletiti tokom uzgoja iste pravi TOUGH LIFE hehe ;)
Niskog rasta- Ova biljčica je idealna za Space bucket zato što je nižeg rasta
Ultra-kratko vrijeme uzgoja- Ova ljepotica bit će gotova za 2.5-3 mjeseca
Neutralni miris- Za razliku od mngogh ostalih ovaj strain je neutralnog mirisa tokom uzgoja sa flowery mirisnim tragovima
Prelijepa boja- Ovaj strain ima prelijepe nijanse plave boje
blue-mystic-strain-space-buckets.jpg
blue-mystic-about-to-get-trimmed.jpg

To bi bilo to moji vutraši nadam se da vam se sviđa ovaj tutorial keep smokin'

 

t@mara

Aktivan Član
10.12.2013
2.278
5.762
258
9
Šta reći...zanimljivo i sve lijepo objašnjeno,ma super :clap::
Biti će opet jaka konkurencija za nagrade :)
 
30.11.2013
44
228
33
heheh hvala ali ne takmičim se u nagradnoj igri zbog slika :p ali sam ipak objavio tutorial da pomognem growerima koji su u mogućnosti uzgajati neke manje količine koje su im dovoljne, a za nagradnu igru spremam neki drugi tutorial ako ga uspijem završiti do nedelje bude dobro ako ne nema veze bitno je da se ljudi educiraju :D
 

Rancero

.........
Prijatelj Foruma
05.04.2015
581
5.238
233
Vrhunski napisano,do najsitnijih detalja,popraćeno slikama koje govore tisuću riječi,ne znam gdje i kako i mogu li i ja glasat ali ti definitivno imaš moj glas:clap::
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Don Sensi

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
Odrađeno vrhunski. Hvala ti na ovome. Odradio si svoj prvi post kako nije dugo nitko. :) Ja ti skidam kapu i moj :respect: imaš!
 
24.12.2011
35
3
8
Okolo naokolo
Pozdrav , najprije bih se zelio zahvaliti na ovakvom tutorialu jer je bas ono sto mi treba !

Drugo imam jedno pitanje , nisam uspio naci okrugle kante (nasao sam samo od 10l) , vec kante elipsastog oblika i cudno mi to izgleda , pogotovo kada ih stavljam jednu u drugu , pa me zanima da li imas iskustva da li i one mogu da odrade posao ?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru ! :)
 

h0nda

"easy skanking"
Prijatelj Foruma
02.03.2016
2.640
13.727
358
Super napisan tutorial, detaljno nema sta. Nego daj stavi ako imas slike svoje `kante` i biljke koju si uspio uzgojiti tom metodom da steknemo malo vise dojma kako to izgleda!