Spajanje sijalica, grla, utikaca...

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Ivory

Aktivan Član
13.09.2008
197
0
0
34
Hej ljudi posto nisam nigdje ovdje naisao na neku temu koja bi se time bavila,predlazem da oni koji imaju iskustva u tome malo pojasne, kako bi se drugi (kao npr. ja ::facesjump: ) mogli snaci u spajanju zica ,grla,sijalica itd...NEMOJTE SE ZA**BAVAT S STRUJOM,OPASNO PO ZIVOT:icon_exclaim::icon_exclaim::icon_exclaim:
Slobodno raspravljajte o svemu vezano uz rasvjetu...

VuTrA Rules pozdrav
 

m4r3

Aktivan Član
05.10.2008
342
40
28
Niodaklevci
2advanced.com
Ovo se odnosi na stedne sijalice i obicne sijalice koje se spajaju direktno na izvor struje bez prigusnica i ostalih karafeka ..

Ev da ja pocnem, ma nema tu neke matematike ...+/- zaboravite, dakle na skoro svakom grlu od sijalice imaju 2 sarafica koji lice na one redne stezaljke ili kleme kako god, jedan kraj kabla(dvozilnog) ide na te redne stezaljke, dakle skinete izolaciju sa obje zice nozicem il skalpelom (moze i zubima al ne preporucujem svakome lol) nekih 5-7 milimetara, zice gurnete do izolacije u stezaljke i zavrnete sarafice tako da se zica fino stegne unutra i da se nemoze lako iscupat.Eh isto tako uradite i na utikacu princip je isti ,dakle sa stezaljkama na krajevima onih banana od utikaca spojite drugi dio kabla isto kao i na grlu.Eh kad ste to sve uradili pozeljno bi bilo da uzmete brifer nadam se da vecina znate sta je to (sarafciger sa tinjalicom) uklljucite to sto ste vec spojili u uticnicu bez sijalice u grlu NIPOSTO DIRATI GRLO RUKOM !bar nijedan metalni dio na njemu, i briferom ispitate onaj pipak koji se prislanja na navoj sijalice, inace imaju 2 pipka jedan je u sredini grla i na njemu treba da bude FAZA a NULA treba da bude na tom pipku koji se prislanja na navoj sijalice, po nekom pravilu crna zica je faza ,plava zica je nula, i treca zeleno-zuta zica je uzemljenje, u nasem slucaju uzemljenje je bespotrebno, eh sad ako brifer gori/tinja na onom pipku koji se prislanja na navoj onda utikac jednostavno okrenite dakle iskljucite okrenete ga za 180 stepeni i ukljucite, i sad brifer nece vishe tinjati jer je na njemu nula.Ovo sa briferom nemorate radit ako vam je komplikovano, al imajte na umu da ce vas struja opalit ako budete dirali navoj sijalice, dok je zavrcete il na neki drugi nacin, et ja sam se potrudio da ovo objasnim koliko dozvoljavaju moje ocajne sposobnosti objasnjavanja :D et to je zasad a jednom prilikom cu napravit tutorial sa slikama ..
 

Ivory

Aktivan Član
13.09.2008
197
0
0
34
m4r3 je napisao(la):
Ma vjeruj da ih ima sto neznaju ni ovo jbg

bolje objasniti nego da neko po prvi put u povijest pogine od """vutre """ hahaha....
Slobodno se raspisete i o prigusnicama,starterima,reflektorima....svemu sta ima veze s osvjetljenjem
 

Bezze_Sa

Cannabis aktivista
Vutra Veteran
16.06.2006
1.581
327
108
Bosnia
Pa uglavnom, najbolje bi bilo kad bi svako svoj ballast uslikao i shemu od tog proizvodjača, pa ako neko naleti na istu da ima.... jer na svakoj prigušnici (ballastu) ima shema, komplet od startera, struje pa do grla... sad samo na vama je da te sve žice spojite kako je prikazano na šemi...
Sad ću ja svoju "okačiti" nadam se da će se vidjeti...

P.S. Obavezno navedite proizvođača i jačinu (W)!!!
 

Bezze_Sa

Cannabis aktivista
Vutra Veteran
16.06.2006
1.581
327
108
Bosnia
rastaMAN^ je napisao(la):
Molim vas stavite par slika kako to da se uradi...
Hvala unapred...

Ne može ti to niko uraditi... jer za svaki ballast je drugačije, čak se neki iako su iste marke, jačina i sve... ali razlika u god. proizvodnje i druga skrooz shema....
Potraži shemu (mora biti) ili daj koji ti je ballast (prigušnica), jer tako jedino ti neko može pomoći. Zar nemaš šemu na ballastu ????
Mora biti.....
 

rastaMAN^

Aktivan Član
24.10.2008
75
0
0
33
Brateeee...ne razumem se uopste u to... :)
A i nisam jos kupio sijalicu... trebam da kupim CFL 200W ...
ako to ista znaci... :)
 

Holsten

Aktivan Član
04.09.2008
70
1
0
33
rastaMAN^ je napisao(la):
Brateeee...ne razumem se uopste u to... :)
A i nisam jos kupio sijalicu... trebam da kupim CFL 200W ...
ako to ista znaci... :)
Brate rastaMAN^ za to ti netreba neko spajanje imas e40 grlo kosta 15 eura *********** naravno i samo zasrafis sijalicu od 200cfl a za hps ti treba spajanje i ostala drndarija.:bis:
 
14.02.2011
9
0
0
43
Hvala ti, je li mi onda najbolje odnijeti grlo u elektro centar i da mi oni to naprave, ili se može i sam? Bojim se da ne uzmem nešto krivo.
 

Sekach

Tekst kojim se isticem
30.07.2010
797
149
63
Ako nisi siguran sa strujom, onda bolje nekome dati 50kn da ti spoji pa si siguran da radi i da neces sebe ozlijediti ili napraviti stetu u kuci... =)
 

Bezze_Sa

Cannabis aktivista
Vutra Veteran
16.06.2006
1.581
327
108
Bosnia
alpha je napisao(la):
Hvala ti, je li mi onda najbolje odnijeti grlo u elektro centar i da mi oni to naprave, ili se može i sam? Bojim se da ne uzmem nešto krivo.
Imaš sve (ama baš sve) na forumu, samo pročačkaj malo teme i postove.... Naći ćeš sve odgovore...

Iii što "sekach" reče, CFL i HPS/MH lampe su različite, nije to isto... CFL-ke nije problem, aa za HPS ti (kao što reče kolega "Holsten") ballast (prigušnica) i starter (propaljivač), ili laički, kao "adapter (transformator)" i na njega ide grlo i lampa a prigušnica u struju, dok CFL-kama (sijalicama) to ne treba...

Ako nisi 100% siguran za montiranje - nemoj pokušavati, bolje daj nekome da ti spoji to sve, ti samo u struju i prt u uho ;)
 

GreenRyder

.....always green.....
Poznanik Foruma
17.12.2010
1.067
1.322
188
....i nek ti na utikacu oznace koja je faza i sa ispitivacem u uticnici vidis koja je faza odnosno tamo gdje ispitivac svijetli i tak spojis, isto jedna bitna stvar.....