Stiropor boks 80x80x160 cm - DIY tutorial

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Pozdrav,
odlučio sam pokazati (što kraće moguće) izradu boksa od stiropora za ekipu koja moja dogrijavati prostor i kojoj svaki stupanj celzijus znači manje brige.

Prva i velika napomena - ovaj boks je namjenjen isključivo za LED rasvjetu, dakle ne CFL ili HPS zbog toga što recimo HPS previše grije i postoji mogućnost za rastapanje stiropora. Stiropor sam po sebi nije zapaljiv, ali je zato rastopljiv.

Druga napomena je da stiropor propušta svjetlost, pogotovo bijeli, pa je potrebno boks unutra cijeli obložiti folijom ili unutra samo na visinu koja treba, a ostalo izvana, odluka je na vama (najbolji test vam bude da upalite blic na mobitelu, stavite sa druge strane stiropora i pogledate koliko svjetlosti prođe kroz stiropor).

Treća napomena je da umjesto stiropora možete koristiti recimo OSB ploče, ako vam treba čvršći boks i koji nije alergičan na zimu, ali isto tako i razne kombinacije poput knaufa, daske, itd itd - odluka je na vama.
Bitno je da svi amateri mogu vidjeti što je bitno da imamo u boksu kako bi on bio praktičan.

Prvo popis osnovnog materijala i okvirna cijena (pisat ću u eurima).

Stiropor 5cm falcani, 9,6 m2 (2 paketa) - 25 e
Letva 5x3x400, 6 kom - 10 e
Razni vijci za drvo, od 5 do 10cm (ovisi kako odlučite raditi) - 13 e
Ljepilo stiropor decolep plus 1,4 kg- 4,5e
Pvc koljeno 125mm pod 90 - 2e
Penosil superfix ljepilo (silikon tuba), ovo je isto za stiropor, nemojte kupovati običan silikon ili slično jer nagriza stiropor - 2e
Vijak za držanje lanca 4 kom - 1,3e
Brtva za prozor 10m - 2,6e
Ljepljiva traka 50m (duct tape) - 2,6e
Decathlone prekrivač za preživljavanje 2 kom - 2,6e (ja ovo nisam koristio jer trenutno nema u dućanu, inače sjajna strana služi kao reflektirajuća folija u boksu, umjesto mylar)
Ukupno: 66 eura

Dakle ja nemam grijani prostor u kojem bih mogao imati bilo kakav boks, pa si moram napraviti neki boks sa boljom izolacijom kako bih ga mogao smjestiti u manju prostoriju koja će biti grijana po potrebi, samo u periodu mraka biljke, dok će pod rasvjetom grijati panel - sistem 20/4, automati.
A i sa stiroporom je veoma lako raditi.

Moja ideja je bila možda kontra normalne logike, ali pošto sam koristio stiropor sa falcom, odlučio sam prvo jednostavno poljepiti si cijeli boks i drugi dan obući u roštilj od letvi.
Ljepilo se nanosi špahtlom, odlično prima za stiropor ali i za drvo. Jednostavno ne morate mazati ljepilo cijelim spojem, dovoljne su točke u razmaku 20cm.
Nakon 24h boks će biti čvrst i recimo ja sam ga prekretao i nije se ništa rastavilo.
Neću ići u detalje koliko ljepila staviti, kako rezati, kako ovo, kako ono. Koristite maštu, znanje, iskustvo, you tube. Moj boks je ispao 80x80x160 unutarnjih dimenzija, i evo kako izgleda postupak ljepljenja - koristio sam traku i čavle da bolje spojim kuteve.

IMG_20201222_192722.jpg
IMG_20201222_192733.jpg
IMG_20201222_220735.jpg

E sad kad imamo ovakav boks, treba ga učvrstiti. Ja sam koristio letve 5x3, možete i štafle, bude još bolje. Cijeli postupak ide da si sad krojite letve po boksu i jednostavno "omotate" tj napravite roštilj oko stiropora. Na letve na svakih 20cm isto nanestite ljepilo za stiropor, i uz sve to još iz unutarnje strane stiropora svaku ploču na jednom mjestu ušarafite u letvu - ako je ploča 5cm, uzmite vijak za drvo 6cm i podlošku. Podloška će se utopiti u stiropor, a sve će lijepo imati kompaktnost.

IMG_20201229_094428.jpg
Ja sam uz sve to - letve dodatno bušio i izvana šarafio vijak za drvo sa jako grubim navojem koji je privukao stiropor uz letvu. Inače ovo ne trebate, to je moja greška bila i gubljenje vremena, tj čitaj prenapušen sam bio. ::listomahanje::
IMG_20201223_182330.jpg
No svakako možete i to napraviti na pozicijama na kojima ne možete stiropor ušarafiti u letvu, tipa kutevi - samo izbušite drvenu letvu, moj vijak je bio dužine 70cm i najdeblji, nanesite ljepilo na rupu na letvi - i kad vijak prođe kroz ljepilo u stiropor - opet će napraviti svoj dio posla, povući će stiropor uz letvu i kad se stegne ljepilo - imate kompaktnu cijelinu.

Bočni pogled
bočno.jpg

Pogled iza
stražnji.jpg

Pogled naprijed
prednji.jpg

Gornje ojačanje (isto je i donje)
IMG_20201223_194521.jpg

Vodite računa da ove unutarnje letve na koje ćemo viješati panel - su sa vijkom dužine 10cm probušene kroz stiropor i pričvršćene za gornje ojačanje (unutarnja letva 3cm + stiropor 5cm + 2cm u gornju letvu okvira) !
Dakle nisu samo poljepljenje za stiropor ili slično, da ne bi netko mislio pa se čudio kako da objesi panel i ventilaciju.
Možete slobodno više ojačati konstrukciju, da bude manje "gibljiva".
Da, još jedna stvar - uopće ne morate ljepiti stiropor. Možete kupiti običan stiropor bez falca, ali onda morate svaku stranu stiropora sa vijcima učvrstiti u letvu, što je puno duži i skuplji posao.
Ovako kad gledate boks - imate drveni okvir u koje je ušarafljen i poljepljen boks od stiropora koji je pak sam od sebe poljepljen i kompaktan. :D:banana_rasta:

Trostruka sigurnost.
Ja sam ubacio kotače da ga mogu preseliti kuda želim jer je lagani za nositi, ali moraju dvoje nositi pošto je fleksibilan. Ups, dvoje ne postoje jer nitko ne smije znati za naš sport, osim bolje polovice. ::listomahanje::

Vrata sam radio kao posebnu plohu 170cm visine i 90cm širine, uopće nisu na pantovima, nego se skidaju. Nažalost njih nisam poslikao u fazi izrade, no kasnije ih budete vidjeli.
Sad ćemo postaviti "light trap", tj pvc cijev da nam svjetlost iz boksa ne izlazi van. Ovo možete i ne morate napraviti, ovisi o poziciji i tajnosti boksa. Na vrhu je mrežica protiv gamadi, odrezana rupa za cijev i cijev poljepljena onim silikonskim ljepilom za stiropor Penosil, jer mi je nestalo prvog.
IMG_20201229_112153.jpg IMG_20201229_112544.jpg

Rupa za ventilaciju i rupa u sredini za struju (u ovu rupu za struju sam ubacio neki okrugli komad kartona i poljepio unutra, pa imam fiksnu rupu).
ventilacija.jpg struja.jpg

Sljedi ubacivanje po rubu diht trake za prozore, samoljepljiva, što deblja to bolja (moja je 4mm), ali na obe strane - i boks i vrata. Dodatno sa malim čavlićima 3cm možete osigurati lajsnu protiv odljepljivanja. Ovako kad zatvorite vrata, unutra doslovno imate vakum (tj nemate), i ventilator će puno bolje vući zrak kroz otvor, ali i niti 1% svjetlosti neće pobjeći kroz rubove vrata.
IMG_20201229_111119.jpg
IMG_20201229_111135.jpg

Vrata - moj sistem je da se skidaju "od" boksa, neću puno pisati kako sam to izveo, imate slike, shvatit ćete. Za pričvršćenje sam koristio fleksibilnu gurtnu.
Vi možete složiti na pantove da se normalno otvaraju, ja to nisam htio jer bih trebao više ojačanja od letvi, ovako mi je čist oke. Ako nemate probleme sa tajnosti prostora, slobodno si složite na dva panta i imate normalna vrata za otvaranje. Možda i ja tako napravim, naknadno, ako se ovo pokaže da bude "prenaporno".

IMG_20201229_161458.jpg
IMG_20201229_161447.jpg

Folija - kako sam rekao, stiropor propušta svjetlost. A nama treba reflektirajuća folija da što bolje iskoristimo rasvjetu panela. Cilj je obljepiti kompletni boks sa folijom unutra, ili samo dio sa folijom koji nam bude za visinu biljke, a ostalo izvana neke tapete, ili bilo šta drugo.
Ja sam odlučio koristiti prekrivač za preživljavanje iz Decathlonea, ima reflektirajuću stranu i žutu stranu - no nažalost nema ih sad dostupne. Cijena je bagatelna, 10kn (1.3 eura) je jedna folija 160x210 cm.
Ali kako nemam, iz starog boksa sam skinuo kinesku mylar foliju i dodao običnu kuhinjsku extra strong foliju, ali mat stranu.
Savjet - ovaj kineski mylar je smeće. Svjetlost prolazi kroz njega, tek sam to sad shvatio. Mislim da kuhinjska alu folija bolje služi, iako ima sa njom puno problema sa postavljanjem i sporo ide. No eto, ja sam odlučio sve postaviti radi demonstracije, u grow krećem za 2-3 tjedna, do tad možda i promjenim foliju jer mi je ovo ružno, iako služi svrhi.

Foliju sam točkasto ljepio sa Penosil ljepilom u tubi, cca 30cm malene točkice jedna od druge, i dodatno pričvrstio čavlićima 3cm - blaženi stiropor. :D

IMG_20201229_143339.jpg
Pogled iz rupe od ventilacije, kad su vrata gore.
pogled kroz ventilacijsku rupu.jpg

I to je to, imamo boks spreman da se ubaci još ovo:

1.) Ventilacija koju još nemam. Ali za ovaj boks ću koristiti iz Hempatije TT vent 100 sa regulatorom okretaja.

Na njega ću sa svake strane spojiti 1m izo cijevi za ventilaciju da prigušim zvuk.

Očigledno je da zbog toga vent neće biti u boksu nego van njega.
I naravno filter od ugljena ide u sami boks na cijev.

Napomena - filter ću sam raditi. Ako se pokaže da će filter sam po sebi prigušiti zvuk, neću stavljati izo cijev prema boksu nego samo onih 1m što odlazi nakon ventilatora prema van, kako to svi rade.
Dakle možda mi u sredini boksa gore iznad panela bude ventilator i na njemu filter, a odlaz bude 1-2m izo cijevi radi zvuka, kako većina ima.

2.) Rasvjeta - još jednom, ovaj boks je samo za led rasvjetu.
Pošto nisam radio sa gotovim LED panelima i neću o njima jer nemam iskustvo, ono što sam sam naučio je da za 1m2 prostora morate imati 300w led rasvjete, ali 300w prave potrošnje iz utičnice. Zato kupujte v-tac, philips ili Optonica žarulje, jer sve ostalo što sam mjerio nije bilo ono što piše - tipa 11w neke Čučenčeš žarulje su trošile 9w, dok Philips je čak trošio više.
Za moju kvadraturu od 0,64 m2 treba 200w rasvjete, točnije 192w.
Ja sam koristio gotovi panel od 20 mm željeznog flaha, samo sam ga produžio za ovaj boks.
Panel je sada dimenzije 60x54cm, i vodite računa da su vam žarulje barem 10cm od ruba boksa, čisto radi sigurnosti!

Gore će biti 20 keramičkih grla, pazite si da raspored grla bude 13-15cm jedno od drugoga. I u svako grlo stavite 9-11w žarulje na kojima skinete difuzor i imate gotovi panel.
Fora kod ovakvog panela (osim cijene) je što ako idete sa 300w/m2 - u cvjetanju panel slobodno možete spustiti na 30cm od visine biljaka i neće ih kuriti! To je bitno radi prostora.

U vege fazi panel držite na 50-60cm (tu sam uvijek griješio i držao manje pa su biljke bile nabijene) i koristite duplo manje žarulja, u mom slučaju 100w. Neka prevladavaju 6500k žarulje (hladni plavi spektar).
Kad biljka uđe u cvjetanje, onda stavite preostale žarulje ali od 2700-3000k (topli crveni spektar), no možete i ostaviti koju od 6500k.

Još jedna velika napomena - na 2 mjesta ću staviti dupla grla. Zbog dogrijavanja boksa, ako će trebati.

Led rasvjeta slabo grije, meni je 120w panel dizao temperaturu oko 5C u boksu 40x80 cm. I sad da ne koristite vanjske grijalice za prostoriju u tih 20h (ili 18h) dana, jednostavno kupite si obične stare sijalice 40-100w, ušarafite u grlo i grije bez problema. Ne morate kemijati sa nikakvim glinenim posudama, unutarnjim grijalicama itd.
A i prirodno je da biljka dobiva toplinu odozgo, jer kao i sunce je gore, nije dolje hahahaha.

100W sijalica je meni stari boks 40x80 dizala za oko 10-15C, ovisi o vanjskom vremenu. Pogledajte moj zadnji dnevnik uzgoja. Jer neku grijalicu ispod 400-700w nećete pronači, a još da nju stavljate u boks nema smisla.

IMG_20201230_164509.jpg
IMG_20201230_170452.jpg

3.) Preostaje vam još ventilator za unutarnju cirkulaciju zraka. Do sada sam koristio PC ventove, i koristit ću dalje, ali ovaj put 2 komada, svaki u svoj kut na stražnju stranu boksa.
Ako budete koristili onaj monkey fan clip ventilator - vodite računa da u kutu boksa morate imati jednu vertikalnu šipku, letvicu ili nešto na što se bude taj vent pričvrstio.
Evo link za vent, da vam bude jasnije.

Ja koristim PC ventove, sa žicom 2,5mm2 za struju si pričvrstim za panel i tako vise i pušu, a mogu ih lako preusmjeriti ako treba. A možete ih staviti i u kut na neki manji stalak, svejedno, kako si složite.

Mislim da sam ovime sve obuhvatio.
Ovaj boks će meni biti za 4 auto biljke.

Dakle boks radi po principu da led rasvjeta daje potrebnu svjetlost za rast biljaka (i temperaturu), donja rupa služi da kroz nju ulazi zrak, a kroz gornju rupu ventilator vuče zrak van iz boksa i sa svojim podtlakom uvlači novi zrak na onu donju rupu.

Ventilator u samom boksu (PC) služi da njiše biljke, tj simulira vjetar - što služi prvenstveno da spriječi pljesan, nakupljanje vlage, ali i ojača biljke.

Moj boks se bude nalazio u izoliranom prostoru (vuna 10cm) 120cm širine, 200cm dužine i 200cm visine. U tom prostoru bude konvektorska grijalica, koja će se na tajmer paliti u fazi mraka da digne temperaturu, jer taj izolirani prostor je u jednoj vanjskoj prostoriji koja skoro da i nema nekakvu izolaciju (stara drvena šupa), ali mi je jedina dostupna kao sigurna prostorija.
Tamo na ljeto će ista prostorija dobiti zid od cigle, pa ću imati manje problema, no svejedno zapamtite - ako vam se boks nalazi u prostoriji koja nema grijanje i u kojoj temperatura pada ispod 15C, namučit ćete se sa održavanjem temperature.

Možete grijati unutar boksa, no kad ventilacija vuče svježi hladni zrak - sva teorija pada u vodu. Zato je najbolje grijati prostor izvana. Zato sam i odlučio na ovako malu prostoriju jer ću ju izolirati sa 10cm vunom i jedna grijalica će to grijati ta 4h dok bude mrak. I po danu po potrebi.
A sami boks od stiropora će unutra bolje zadržavati toplinu i bude manje alergičan na vanjske uvjete.

Moja pretpostavka je da kad je ljeto i velike sparine, ventilaciju budete morali pojačati na maks, jer će onda stiropor raditi malo kontra našoj volji, bude pretoplo biljkama.
No kako sam naveo na početku, bez ovakvog boksa mislim da nikako ne bi mogao growati od listopada do svibnja. A sad kad riješim prostor i grijalicu, možemo krenuti.

Eto, ubuduće ću tu nastaviti sa svojim radovima na filteru i ostalim stvarima, pa ako nekome trebaju upute za boks od stiropora, slobodno koristite.

::listomahanje::
 

Prilozi

  • IMG_20201222_192726.jpg
    IMG_20201222_192726.jpg
    150,6 KB · Pregleda: 92
  • IMG_20201222_212142.jpg
    IMG_20201222_212142.jpg
    203,6 KB · Pregleda: 76
  • IMG_20201222_212212.jpg
    IMG_20201222_212212.jpg
    224,4 KB · Pregleda: 71
  • IMG_20201223_185053.jpg
    IMG_20201223_185053.jpg
    167,4 KB · Pregleda: 61
  • IMG_20201223_185111.jpg
    IMG_20201223_185111.jpg
    283,5 KB · Pregleda: 59
  • IMG_20201223_193425.jpg
    IMG_20201223_193425.jpg
    306,2 KB · Pregleda: 56
  • IMG_20201223_200024.jpg
    IMG_20201223_200024.jpg
    131,9 KB · Pregleda: 54
  • IMG_20201223_204308.jpg
    IMG_20201223_204308.jpg
    418,4 KB · Pregleda: 52
  • IMG_20201229_111119.jpg
    IMG_20201229_111119.jpg
    234,5 KB · Pregleda: 50
  • IMG_20201229_111135.jpg
    IMG_20201229_111135.jpg
    195,4 KB · Pregleda: 50
  • IMG_20201229_111248.jpg
    IMG_20201229_111248.jpg
    219,1 KB · Pregleda: 54
  • IMG_20201229_143345.jpg
    IMG_20201229_143345.jpg
    615,8 KB · Pregleda: 73
  • IMG_20201230_164528.jpg
    IMG_20201230_164528.jpg
    409 KB · Pregleda: 87
  • IMG_20201230_170457.jpg
    IMG_20201230_170457.jpg
    583,5 KB · Pregleda: 112

Vutra Dzanki

Naduvani Član
01.11.2019
929
2.592
163
32
Amsterdam
Odličan boksić, ima malo kontra logike što si i sam rekao ali dobro bitan je krajnji proizvod. Ja bih to prvo napravio od nekog čvrstog materijala pa obložio stiroporom, mislim da bi tako bilo dosta lakše. Svakako projekat je super za male pare.
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
O pa koliko ove petljancije uzimaju vremena, to nije normalno. Ugl, ove godine (uskoro) kreću radovi po garaži itd, pa grow tamo više nije moguć. Bude i majstora i svega, stvarno mi se ne razmišlja jel bi tko pitao zašto ormar miriši na vutru, zašto ovo zašto ono hahahha.
Kako sam napravio stiro boks i planirao ga staviti u podrum gdje je 11C, odustao.
Ista priča - podrum mi je ovak 4x4m, nekakve pregrade i prostorije unutar njega nemaju smisla, opet radi mogućih pitanja i svega. Ne volim razmišljanja.

I tako sam prošli tjedan ušao u drvenu prostoriju (hrastove daske) 3m širine, 5m dužine, koja služi za drva, smeće, odlaganje svega.
I nekako "slučajno" je prostorija postala 3m širine - ali 3.8m dužine - pregradio sam 3x1.2 m prostoriju, kao tajni dio za boks - pravi mali labos.

Dakle 3m širina, 1.2m dužina, 2.2m visina - ogradio sa svim mogućim profilima što sam imao doma, navukao najlon na hrastove daske, stavio kamenu vunu (5 ili 7cm, nisam siguran) kao izolaciju i opet najlon na sve to - kako na zidove, tako na strop.
Sad će u taj dio doći ovaj moj boks, što na kraju rezultira da će boks volumena 1m3 biti smještej u izolirani prostor od 8m3.
Konvertorska grijalica je spremna (3x700w), boks je spreman, panel moram spojiti, danas naručio onaj vent iz Hempatije, 2m izo cijevi i dodao si Sweet Skunk auto od sweet seedsa.
Ostaje mi do kraja tjedna spojiti struju u prostoriji, napraviti vrata, spojiti struju na panelu, još 100 sitnih stvari i ako do kraja tjedna dođu menke - prvo ću testirati boks 2 dana da vidim temperature, pa nastupamo!
Ako ova vuna neće biti dovoljna, stavit ću još 5cm.
I nikako da dođe regulator za temperaturu sa ebaya, uzeo sam digitalno do 1500w, služit će mi da uključi grijalicu kad temperatura padne.

Moja šema bi bila da će uz led panel (koji inače slabo griju) biti i 100 ili 150w obična sijalica za grijanje, vent kad izvuće iz boksa taj topli zrak - ispuhat će ga malo iznad ulaza zraka, tako da taj topli zrak stalno (barem malo) cirkulira u boksu (vidio da neki tako rade i nema problema). Također čim temperatura padne ispod 20C u vegetaciji, palila bi se ta konvektorska grijalica da dogrije cijeli prostor ali bi više puhala prema ulazu u boks - senzor bi bio unutar boksa, ne van boksa!

Naravno prostor će imati 2-3 rupe da ipak mimo mojeg otvaranja njega - izmjenjuje svježi zrak.

Nadam se da će zbog male kubikaže prostora i izoliranog boksa - grijalica brzo ugrijati isti i da neću imati da mora raditi pol dana, jer financijski to ode u nebo.
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Ajde napokon je prostorija spremna, poludio koliko posla bilo.Dakle vanjska drvena kucica, ograden prostor sirine 130cm i duzine 300cm, izoliran vunom, i unutra konvertorska grijalica.

Jos moram najlon postaviti na vunu,na par mjesta gdje nedostaje i to je to. Za iduca dva growa ce biti dobro, skriveno je, a dalje cemo vidjeti,jer se prostorija bude zidala. Sve je ucvrceno u tri tocke,pa je sve stabilno i cvrsto,ali ogradeno sa materijalom koji sam imao doma, da nemam troska.

Nesto me muci, grijalica ima 3 stupnja - 750w, 1250w i 2000w.
Na drugom stupnju u sat vremena digne temperaturu sa 1C na 13C, sto je odlicno.
Grijalica ima i regulator koji rucni vrtim, jel to termostat? Trenutno jos testiram, ako se bude iskljucivala ovisno o polozaju regulatora,onda je termostat.

Inace prije mjesec i pol sam narucio digitalno termostat za 60kn,jos nije stigao.Ideja je da sonda bude u boksu u donjem dijelu boksa i da ona ukljucuje i iskljucuje grijalicu,cim padne ispod namjestene temperature.
Nema smisla grijati prostoriju na 25C, jer po dosadasnjem iskustvu kad je u fazi dana bilo 13-15C u staroj prostoriji - toplina panela je odradila ostata da digne preko 20C u boksu.

Vidio sam rucni termostat u Schracku, oko 100kn, vise vjerujem takvome nego kinezu digitalcu.

IMG_20210110_113336.jpg
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Pise u uputama, ipak je termostat...Cak ima opis kako se namjesta hahah

Insert the plug into a suitable wall outlet after turning the
thermostat switch counter-clockwise to the minimum position
and setting the Heater Switches and Fan Switch to “OFF”.
The heater is suitable for operation on an electricity supply
having the same voltage as that show on it’s rating label.
3. Turn on the Heater Switch to “I” (750W) for low heating. Turn
on the Heater Switch “II” (1250W) for medium heating. Turn
on both switches for high heating (2000W).
4. Turn the thermostat knob clockwise to maximum position.
When the room temperature has risen to a comfortable level,
slowly turn thermostat counter-clockwise until you hear a
click. The thermostat will now attempt to maintain the room at
this temperature by automatically cycling on-and-off.
5. To adjust the room temperature, turn the thermostat
clockwise to raise the temperature, or counter-clockwise to
lower it.
6. To turn the heater off, switch off both “750W” and “1250W”
switches.
(Note: There may be trace of odour during the first few minutes
of initial use. This is normal and will quickly disappear. )
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Petljancija...Ovaj put koristim 2x0.75mm2 finizicani i pinove tj zavrsne tuljke od 2.5mm2 - naknap sjedaju pod vijak,tako da ce spoj biti extra.

Sutra kupiti preostalih 6 grla i spojiti.

Problem je sto sam izgubio trecinu vijaka za stegnuti zicu u grlu - valjda kad sam vario profile i selio, pocureli su hahhaha.
Sutra bude divno kad necu nigdje pronaci takve vijke, nisam siguran dali su M4 ili M5.

A i puno sam pazioNE na ravninu profila.

IMG_20210112_211348.jpg
 

Infinity

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
21.03.2019
1.753
10.021
358
Nešto kontam, puno struje troši ta grijalica. Stavi jednu običnu sijalicu od 100W blizu rupe za upuh u boxu, i idi režim svjetla 24/0. Vidio sam mnogo dobrih biljki pod tim režimom. Sijalica će grijati hladni zrak što ulazi, a box će grijati taj prostor. Dobit ćeš neke zadovoljavajuće parametre, a nećeš potrošit puno struje :D
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Ič opšn is open for konsiderejšn ::listomahanje::

Ma ček, laganin, ne živim u polarnim uvijetima, siječanj i veljača su najhladniji, dalje ćemo lako. Jučer sam se (osim sa panelom) igrao sa ovim TT ventom 100 sa regulatorom - odlično radi!
Nemogu vjerovati koliko je tiši (u punom gasu) nego onaj Blauberg 125. Složio vent u boks, izo cijev ga skroz utiša (dok dođe filter bude još bolje), a na pola gasa se već sad ne čuje da radi dok zatvorim boks.
Također testirao grijalicu - radi termostat na njoj. Kad je prostorija bila 10C, vratio sam termostat dok nije kliknuo i ostavio. Iduća dva sata je temperatura bila 10C, palila se tu i tamo, najniža 8. Potrošila je pola kw struje u 2h.
Drugi test je bio preko noći - ostavio grijalicu da se pali 15 min svakih sat vremena preko timera. Ujutro je vani bilo -4 C, u prostoriji 5C. Dakle i to funkcionira.

No kako sam naveo, boks 80x80x160 mi je u pregrađenoj izoliranoj prostoriji 120x300.
Prvo ću postaviti panel, unutra sijalicu 100w, stavit ću cijev na upuh i podići gore blizu ispuha da vuče topao zrak u boks. Vidjet ćemo što se bude događalo, postoji šansa da će boks podići temperaturu prostorije i još samim time što će kružiti topao zrak kroz njega - držati dobru temp u boksu.
Pa ću onda namjestiti grijalicu i složiti da najbolje odgovara.

Neda mi se čekati ožujak za start growa, daleko je to, zalihe padaju. ::listomahanje::
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
@Infinity sad sam čitao par članaka na webu, čak i tu od iskusnih growera - vidim da 24/0 ne može nešto specijalno biti loše za autose.

Čak i dosta stranih članaka predlaže 24/0 tokom zime zbog problema sa temperaturom, neki su radili tako tokom vegetacije pa kasnije kad biljka krene jače cvjetati - prebacili na 20/4 ili čak 22/2 i dogrijavali sa grijalicom, dok neki cijeli životni vijek na 24/0 za autose.

Budem vidio, bitno da znam da je grijalica spremna, da mi se isplatilo izolirati tu drvenu kučicu i raditi taj "tajni" pregrađeni dio gdje se nalazi boks. I pogotovo ovaj stiropor boks, jer po mom iskustvu iz prošlog growa - drveni ormar sa 2cm stiropora se jedna borio sa zimom. Sad će biti puno lakše, nadam se.
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Eto,sve je spremno.
Menke su od petka ujutro u vati, 26-29 C temperatura, sve 4 su se otvorile, dvije malo izasle van.Sutra ujutro idu u zemlju.

Boks je zakon, unutra grije 200w sijalica i 60w u tegli u sredini.Rezim 24/0, vent se gasi 15 min svakih sat vremena, temperatura u boksu 26-29. Zrak na izlazu se mjesa sa ulaznim tako da stalno cirkulira toplina. Grijalica prostorije uopce ne radi.

Potovi su cca 12 litara, uglavnom 40l zemlje sam stavio u njih i jos dobrih par saka morao dodati pa odgovara toj mjeri od 12 litara.

Kroz tjedan dana ce u dnevnik.

Ostaje mi samo jos utisati vent,iako sad radi na minimum i stavljene izo cijevi, sami vent bruji malo. Plan je da cu ga maknuti van boksa u izo kutiju i ove izo cijevi, utisat ce ga jos.

IMG_20210117_195537.jpg
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Ma ne, bas sami vent ima neki zvuk.Usis i ispuh nista kad stavim cijev. Ne sekiram se,to budem iduci tjedan slagao, sad cekam da cure izadu iz zemlje,jucer ujutro ubacene menke nakon sto su se otvorile u vati. :D I cekam da ugledaju dan.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: HARD SOLUTION

HARD SOLUTION

BIO research and support
25.01.2021
243
1.013
93
Najeftinije, tuba silikona, trebalo bi drzati, ako imas kuci probaj na komadicu,, i znaci samo svakih 10 cm ili svakih 5 tanjih, i onda lagano nekom spuzvicom izvuces vazduh, lagano. povuces liniju od vrha do dna.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Misko21

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Jao ovaj boks nece igrati za ljetni grow. Vec sad nemogu spustiti temperaturu ispod 27-28C u vrhovima. Dolje kod korijena je oko 22C. Vent je full navinut, zrak gura van prostorije gdje je boks.
U prostoriji gdje je boks je oko 18C, kad otvorim vrata od boksa tek onda padne na 25C.

Panel je 40cm od najvisijih vrhova, i tu preko dana dode i do 30C.
Instrument kaze 184w.
Sutra mi stize novi mobitel, sa kojim cu moci izmjeriti lukse.
Ostaje mi solucija da smanjim panel na 140-150w i spustim ga nizije do biljaka da zadrzim iste lukse.
Ili da na vrhu boksa napravim otvor, stavim mrezicu protiv insekata i tu da dobijem na prozracnosti.

Ili duplo jaci vent hahah.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Captain Fantastic