Stop PUŽEVIMA! / step by step

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

No Joke

Predvodnik Krda
Poznanik Foruma
10.09.2012
5.084
17.173
398
42
Tacna
Nema puževa kopača kod nas. Ja već uspješno odoljevam napadima 2 tjedna bez pužomora. Ne razumjem čemu pužomor ako imaš kavez?
 

WeedWizard

true rastaman
29.07.2011
149
900
93
Uplasio sam se ovih sto idu pod zemlju da mi se ne zavuku u kavez.Rupe kad sam kopao po sajtu nasao sam 2-3 napustene kucice pa sam se iscimao da nije to to.Posto ih nema necu stavljati i puzomor.Besmisleno bi bilo.
Kod tebe mozda nema mnogo puzeva,al ja sam u blizini reke.Nisam ih do sad vidjao,ali ce ih biti sigurno
 

No Joke

Predvodnik Krda
Poznanik Foruma
10.09.2012
5.084
17.173
398
42
Tacna
Ako ih nisi viđao sumnjam da će ih i biti. Kad je ovak vlažno vrijeme oni su naj aktivniji. Svaki put kad odem nakupim punu kanticu puževa oko biljaka i furam što dalje al samo naviru. Ovogodišnji su mrcine žešće, ogromni bijeli sa velikim bijelim kućicama. Veći su od vinogradarca koji je kapitalac. Nisam još vidio tak šta, žao mi što nisam uzeo fotić pa poslikao. Puni su vode, a kućice im mekane ful koliko su se namočili. Mislim da su toliko siti da ih uopće ne zanimaju moje biljke, ali vidim da se ukopavaju kraj njih u mekanu kupovnu zemlju, valjda im je toplije unutra. Neka žive kad su miroljubivi, ako se počnu zaebavat onda u akciju. Kavezi sa sitnijim rupicama su sasvim dovoljni, ako nema puževa sada ko što rekoh nevjerujem da te to treba brinuti. Nisu naši puževi letači, skakači, kopači i slično, još mi samo to fali :D. Dok nema potrebe bolje izbjegavat otrov, a s kavezom stvarno nema potrebe ;)
 

WeedWizard

true rastaman
29.07.2011
149
900
93
Ma naravno Joke.Tu ganju uzgajam licno zbog sebe i ja sam protivnik bilo kakvih otrova.Zato sam i pravio kavez nego juce citam po netu nesto o puzevi kad naletim na kopace i ja u fazonu WTF :whato::
Sajt sam pripremio jos pre mesec dana i tad ih nisam video.Nadajmo se da ce tako i ostati posto planiram posle mesec dana vegetacije skinuti mreze jer previse upadaju u oci.
 

No Joke

Predvodnik Krda
Poznanik Foruma
10.09.2012
5.084
17.173
398
42
Tacna
Ne, tako kaže proizvođač, koliko mu vjerovati, to ovisi o vama. Vjerovatno se ispere dio otrova s granula ali je i dalje je djelotvoran i možeš komplet out štitit sa jednim posipavanjem.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Felt

zola

Aktivan Član
11.12.2012
260
604
93
34
Jamaica
Nabavio sam dosta bakarne zice i napravio sam par prstenova od 10-15 zica zajedno ( ako ne i vise ) , ako im bakar bar smeta ovo ce im definitivno smetati :)
 

No Joke

Predvodnik Krda
Poznanik Foruma
10.09.2012
5.084
17.173
398
42
Tacna
Tu sam u tutorijalu nešt malo spomenuo zelenu galicu (željezni fosfat) iliti pripravak od z. galice Ferramol. Ajda pa evo da olakšam svima koji nevole kemijske metode. Kako bi slogan Ferramola rekao;

"Za ljude koji brinu o životinjama i okolišu"

Danas pričam s jednim djedicom koji uzgaja zelenu salatu, i to baš na neobičnom mjestu gdje bi čovjek rekao da se nemože izaći na kraj sa puževima.
I tako priupitam čovjeka kako izlazi na kraj s puževima, on mi veli da ih nema uopće.
Reko kako to, vidim da ih ima u blizini, i velika je vlaga zraka na tom područiju.
I onda mi čovjek reče zelena galica ili granule Ferramola to riješe samo tako.
On što kaže tretira tlo početkom proljeća zelenom galicom na način da je otopi u prskalici i ošprica ledinu. Zelena galica se obično može kupiti u svim poljoapotekama, prvenstveno se koristi kao gnojivo, ali je uz to sve i noćna mora za puževe. Ovak izgleda pakiranje;
zel-gal.jpg Zelena_galica.jpg
Nakon samo jednog tretiranja ovim potpuno ekološki prihvatljivim pripravkom puževima neće biti traga, a potpuno je bezopasno za ljude i životinje, a uz sve to nakon razgradnje obogaćuje zemlju željezom i fosforom.
Kažu najbolje je ošpricati cijeli teren ili je jednostavno posuti u rano proljeće sa prvim toplijim danima jer će se na taj način ličinke puževa potpuno uništiti, i neće tokom cijele sezone poželjet vratiti na to tlo.
E sad, ja znam da je kasno za to, iako nebi škodilo ni sad probati, ali tu ima i odličan EKOLOŠKI pripravak na bazi zelene galice takozvani Ferramol, kažu da ga ima također po svim poljoapotekama, najčešće u ovakvim ambalažama;
Ferramol.jpg ferramol-1.jpg
Trenutno je najučinkovitije sredstvo protiv svih vrsta puževa bez imalo štetnosti za bilje i za ostale životinje koje znaju zalutati na sajt, tipa ježevi, lisice, srne....
Jedan ogroman plus za ferramol je što ga je jednostavno nemoguće isprati i nakon obilnih kiša učinkovitost mu ostaje na 100%.
Korištenjem otrova tipa pužomor, limacid i sl. riskirate i svoje zdravlje a uz to riskirate i živote raznoraznih životinjica koje nastradaju ni krive ni dužne, a i ispiranjem pužomora dobar dio otrova odlazi u podzemne vode, dok određen postotak toksina apsorbira i vaša biljka, koju na kraju krajeva pušimo i stvaramo si nesvjesno podlogu za kancer.
Još jedna stvar koja mi je odvratna kod kemijskih otrova je onaj smrad crkotine koji nastaje masovnim ugibanjem puževa.
Znate ono kad se najedu pužomora, pa pocrkaju u blizini biljke, udari sunce pa se počne širiti smrad ko da je slon crko i usmrdio se.
E tu pojavu korištenjem ferromola će te izbjeći. Vjerujem da ga možda neki i koriste trenutno ni neznajući da zapravo to koriste.
Uglavnom kad dođete u poljoapoteku će vam ponuditi ono šta imaju i nahvaliti to samo da bi prodali.
Bilo nešt ekološki prihvatljivo, odnosno biološko sredstvo ili kemijsko, njima je to isto.
Najviše iz razloga što su prodavači nedovoljno educirani i pomamljivi za vašim parama, tako da se nebi čudi da ga netko koristi.
Feramol se sipa golim rukama;
Slugmaster_ferramol.JPG
Nemate nikakve bojazni da će vam se šta dogoditi, čak i da ga pojedete neće vam biti ništa, a način na koji djeluje na puževe je uistinu fascinantan;
- Puža privlači granula ferramola.
- Jednostavno im je neodoljiv i moraju ga pojesti.
- Nakon što ga pojede uništava mu želudac.
- Istog trena nakon prvog kontakta sa granulom
puž gubi apetit za cijeli život.
- Nakon gubitka apetita puž odlazi što dalje od mjesta
gdje ga je pojeo, zavlači se u zemlju ili gusto raslinje,
te tamo ugiba.

Šta to znači, to znači; nema leševa, nema smrada crkotine, nema štetnog učinka na vas niti na okoliš, 100% učinkovit, odličan i kad se razgradi nakon dugog perioda kao gnojivo za tlo, te ga kiša nemože isprati.

Evo i jedan video o tome, možete si uključiti automatske tiltove ako ne razumjete talijanski, titlovi nisu savršeni ali je razumljivo;

U subotu i ja idem po svoju dozu ;)
Eto toliko, RECI NE KEMIJI i zgrabi FERRAMOL :thumb:
 
02.05.2016
85
230
33
prošle godine sam koristio feramol u vrtu, granule se isperu nakon 2 do 3 kiše, nakon prve izgube zelenu boju, a kad su mokre mlecaste su ali kaj se tiće puževa može ih biti hiljade, ali di je feramol neće biti ni jednog jedinog. kupio sam kilu, ostalo mi je još pola kile za ovu godinu :) btw svog sam nabavio u austriji jer ovdje niko nije imao pojma kaj je to, al može se nać na njuškalu tu i tamo. a kad imaš brdo puževa ko ja oko sebe, vrlo je interesantno vidjeti da su puževi svikud al tamo di je feramol posipan nema ni jednog. pretpostavio sam da kad se granula ispere ostaje na površini tragovi željeznog sulfata pa puževe odvlači od tog mjesta
sa moje strane preporuka
 
  • Sviđa mi se
Reactions: mirogavran

Kanabis_kid

Aktivan Član
24.02.2010
252
361
63
33
Ispod mosta
Taman sam tražio ovakvu temu, baš me zanima bili puževi napali biljke ako bi oko njih posipali čili u prahu..možda probam, al ovo sa zelenom galicom je, čini mi se, savršeno
 

No Joke

Predvodnik Krda
Poznanik Foruma
10.09.2012
5.084
17.173
398
42
Tacna
Neznam kak budu reagirali na to, al vrijedi probati. Neke životinje niti nemaju receptore za ljuto, neznam kakvi su puževi po tom pitanju i gdje su im smješteni ti receptori ak ih imaju. Kod čovjeka su u nepcu i korijenu jezika, dok je kod gotovo svih životinja isto tako unutar probavnog sustava, pa mi sve nekak zvuči da ih to baš i neće dirat. Sve u svemu bliži se out pa ćemo oprobati ;)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Jojoman and hazeri
02.05.2016
85
230
33
Koliko ovo sa limenkom djeluje? Po mojem iskustvu jer sam jedno vrijeme proucavao puzeve zbog uzgoja, njima to ne predstavlja prepreku jer ih stiti njihova sluz... Zbog nje puzevi imaju mogucnost da idu uzduz britve bez da se posjeku, a limenka izgleda na nacin ko i mreza di se uzgajaju, isto je tak savinuta ali puzevi svejedno odu van boxa pa ih se svako jutro treba skupljat... Po meni limenka ne predstavlja prepreku jer u teoriji puz kad se nagne naglavacke bi trebao pasti i ne moze preci ovaj siljasti dio, no u praksi puz ce ostati visiti, sa jednim djelom tijela ce se drzati a sa drugim samo zavinuti i priljepiti na gornju stranu
 

zola

Aktivan Član
11.12.2012
260
604
93
34
Jamaica
Brate svaka prepreka je bolje nego nista , ja sam preprosle godine stavio bakarnu zicu ( umesto traku ) i puzevi su mi u roku od 5 dana pojeli 13 od 15 biljaka, prosle godine sam samo isekao flase ( plasticne dvolitre vina ) zasadio na istom mestu i nisam imao ni jednu pojedeny biljku.