Substrat

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Eddie

Aktivan Član
07.12.2006
167
9
0
Ne znam da li ovo spada u opremu ali me zanimaju iskustva sa substratima , zemljom za cvece iz prodavnice i sl.
Da li valja recimo klasmann kts substrat na bazi treseta. 80% belog treseta 20% crnog, regulisan ph oko 6 sa dodatkom 1 kg/m3 kemira ferticare p-m djubriva sa mikroelementima. Postoji i varijanta sa 2 kg djubriva ali pise da je to za bilke otporne na so a ne znam kako canabis podnosi visoke koncentracije djubriva. Mozda je bolje dodavati kasnije.
Neko rece da treset ne valja ali fizicke osobine mi deluju dobro, rastresit je i prozracan a ph regulisan pa ne znam sta jos moze biti problem.
Ako neko ima pozitivno ili negativno iskustvo sa nekim proizvodjacem da nas posavetuje dok nije kasno.
 

unknower

buntovnik bez razloga ;)
17.06.2006
882
96
0
Ne spada ovde ali nema veze bice prebacena u Unutrasnje uzgajanje...
Ovaj deo foruma je samo za tehniku a gajenje je u drugom delu

Treset ti je samo kvalitetniji humus.O njemu ne znam preterano tako da je bolje ako odgovori neko drugi jer mozda dobijes kvalitetniji odgovor.

Nije svaka sorta isto zahtevna...ICE trazi malo jace djubrenje koje recimo ne odgovara nekoj sativi.Inace svi dizeli vole malo vise djubriva.

PH je sada 6 ali izmeri ga 2-3 dana nakon prvog djubrenja i videces da nije 6.Pisao sam negde o tome...zavisi sta koristis odnosno djubrivo sa vise fosfora ili kalijuma...PH non stop varira i skoro nikada nije isti...Malo jace djubrenje ce ga sigurno poremetiti...
 

grucho

Aktivan Član
29.04.2005
77
20
0
Koristio sam mesavinu klasmannovih proizvoda (KTS1+substrat2+potground H)+perlit+kokosije djubrivo bez problema,ali ovako u mix-u.Ne znam za sam KTS...
 

Eddie

Aktivan Član
07.12.2006
167
9
0
Koliko sam video substrat2 i potground H imaju nesto vecu kolicinu crnog treseta i djubriva i finiju strukturu (bolje usitnjeno) ali je u sustini slicno sa kts 3.
Ako sam ja dobro razumeo beli treset je nastao od mahovine a crni od drveca i manje je sklon isusivanju. Posto ovaj substrat ima dobar vazdusni kapacitet ( bas je sundjerast, rastresit i ne lepi se u grudve) da li ima neke vece koristi od perlita? Svakako je neophodan sa nekom glinovitom zemljom ali ne znam cemu ovde sluzi.
Za sada mi se cini da biljke dobro podnose vece kolicine djubriva bar kad vidim ovu gruchovu mesavinu. Ako se jos neko bavio sa ovim da iznese iskustva jer osim svetla ovo je druga najvaznija stvar za kvalitetne biljke. Za svetlo je bar lako 250-400 w/m3 hps i to je to.
 

grucho

Aktivan Član
29.04.2005
77
20
0
Pazi sto se djubriva tiche nemoj previse rachunati sa tim sto na deklaraciji neke kupovne zemlje(treseta,substrata..) pise,to nikako nije dovoljno!Za pochetak mozda ali to sto oni stave je malo i biljci je kasnije potrebno jos.Ovo kokosije sto ja koristim je u granulama i treba oko 15 dana da pochne da deluje ,naravno moze se ranije zamesati u zemlju pa ostaviti da stoji pa ce se rastvoriti prije nego zasadis biljku...
Pored ovoga koristim i neka mineralna djubriva.Biljci treba djubriva i to dosta da bi iz nje izvukli maximum ali preterivanjem cemo samo zeznuti stvari tako da OPREZ!
Sto se perlita tiche on uvek dobro dodje...