Svjetla za uzgoj, tipovi i intenzitet

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Vrijednosti navedene u tabeli se odnose na 1m2 . Što tu nije jasno?
Osim toga, ima na forumu više dnevnika u kojima je 400W na 0.8x0.8, 600W na 1x1, ima i 1000W na 1,2x1,2 i nisam vidio da ti ljudi imaju problema.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: irieman
10.08.2014
57
55
18
Pozdrav
Jedno teoretsko pitanje ( ne znam možda je neko i probao ) ako se uzme HPS lampa i neka površina između izvora svijetla i vegetacije obojana u određene boje da se pogodi optimalan spektar za rast i bolji CRI (color rendering index) , tako da se iskoristi jaci lumen HPS-a i bolji CRI obojanih ledica?
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Boja svjetla ovisi o valnim duljinama koje emitira izvor svjetla, a nekako mi se ćini da ofarbano staklo (to si mislio?) ne mjenja valnu duljinu.
Ima hps lampi koje imaju premaz na unutrašnjoj strani balona, pa ipak imaju istu temp. boje i cri kao i one sa prozirnim balonom.
Nisam siguran da bi postigao to što želiš...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Stipe

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
Valna duljina se nemoze mijenjat. Mozes ju jedino filtrirat pa eventualno maknut dio spektra koji bi smetao biljkama(tipa UV i green), al neznam kolko bi to imalo smisla. CRI na toplom svijetlu kao sto je HPS ne djeluje bas(ak se ne varam djeluje iznad 4-5000K dok je hps dosta topliji osim dual spekra)...odnosno tesko bi bilo manipulirati iako ne shvacam sto bi mogo promijenit sa CRI u korist biljke.
Kod led-a mislim da se nema apsolutno nista za manipulirati posto svaka ledica emitira tocno odredjenu valnu duljinu (osim bijele).
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Z&N
10.08.2014
57
55
18
https://www.hydrogrowled.com/App_Themes/HGL/imagedb/lightspectrumchart.png proučavam malo valne duljine i te stvari i koliko sam skužio biljka treba najviše plave za rast(400-520 nm) , za cvjetanje crvenu( 610 - 720 nm ) i gledam na ovoj slici da HPS gađa sve osim di treba. Sad ideja je da se sva ta snaga od 1000W HPS-a rokne u određenu valnu duljinu koja ti treba i po nekoj mojoj logici dobiješ biljku na steroidima. Ali ne kužim kako se mijenja valna duljina svijetla? Kaj nije bitna samo boja leće dok svijetlo može biti samo toplo(>3200k), hladno(
 

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
To sto kazes za HPS i spekatar je ok...tj...od zarulje do zarulje varira.
...na zalost ne mozes promjeniti spektar koji je vec emitiran u prostor. Filteri koje ti spominjes samo filtriraju svijetlost tj propustaju boju koju ti zelis. Npr crveni filter (leca kako kazes), ce propustiti samo crvenu boju iz cijelog spektra dok ostali nece biti vidljivi. Ako poredas RGiB filtere jedan do drugoga...ne kraju se nece vidjeti apsolutno nista(bit ce crno ko noc). Blokirat ce cijeli spektar osim UV i IR ;)

Mozes probati taj test kojeg ti spominjes....uzmi zelenu i zutu ledicu...nebitno koje valne duljine dok god je u granicama boje....i stavi npr. plavi filter u cilju "da promjenis spektar" u plavo....na kraju nece proci ni "gram" svijetla kroz taj filter i dok gledas kroz filter izgledat ce kao da je ledica ugasena, a ako stavis zuti filter, vidjet ces da svijetli samo zuta ledica dok ce zelena biti "ugasena". Svojevremeno sam se igrao sa filterima i lampama i ako je kvalitetan filter, nebi smio uopce propustit boju za koju je deklariran.

...primjer....razvijanje fotgrafija se odvija pod crvenim svjetlom.....uzmes obicnu zarulju i ispred nje stavis crveni filter. Ti stime nisi promjenio spektar nego si samo izolirao i propustio crvenu boju iz kompletnog spektra ;)
da rezimiramo....ne mozes filterima promjenit spektar. mozes samo eliminirati nezeljne spektre boja, odn. propustiti samo zeljene boje koje ionako lampa vec emitira.
 

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
Mogu kako ne. Baci oko na prvu stranicu ove teme....o lumenima i tako to.
Warm white za cvjetanje, Cool White za vege fazu. 3 jednih 3 drugih ili cak i vise....i jedna biljka je sretna :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Rodders
11.09.2013
11
1
3
imam box 60x60x120 i imam sijalice osram hql 125w koja proizvodi 6800 lm, koliko mi je sijalica potrebno u boxu i da li mi uopstem ogu pomoci ove sijalice ?
 
05.11.2014
11
2
3
pozdrav... znaci imam box dimenzija 1.2x1.2, i hps lampu od 600w... pa me zanima jel to previse svjetlosti? oce li bit bolje da stavim na 400w?
 

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
Vidio sam da neki ne razlikuju lumene, luxe, kelvine i slične oznake pa sam si dao malo truda to ukratko pojasnit.

Standardno mjerenje svjetla - Lumen i Lux. Mjere se na način kako ljudsko oko doživljava intezitet svijetla baziran na ograničenoj osjetljivosti ljudskog oka u u području Žutog/zelenog spektra (400-700nm). Biljke pak koriste puno širi spekatar da bi obavljale fotosintezu a nazivmo ga PAR spektar (Photo-synthetically Active Radiation) u području 400-700nm.

Jačina svjetla prema ljudskom oku nije krucijalna za fotosintezu, niti energija fotona(varira od boje do boje), nego broj fotona u PAR spektru. Potrebno je oko 8 fotona da poveže jednu CO2 molekulu. Prema tome za fotosintezu je najbitni broj fotona u PAR spektru koji isijava u biljku. Mjera za to je PPF (Photosynthetic Photon Flux) - ukupan broj fotona emitiran iz izvora svjetlosti po sekundi. Također još jedna bitna oznaka je PPFD (Photosynthetic Photon Flux Density), broj fotona koje biljka prima na jednom metrom kvadratnom u sekundi, a mjera je mol ili mikro mol fotona (µmol).

Prije smo koristili luminuous flux u lumenima a sada imamo PPF u µmol/s, isto tako smo imali iluminaciju (osvjetljenje na nekoj površini) mjerenu u lux-ima, a sada koristimo PPFD mjerenu u µmol/m2/s

Žarulje sa velikim brojem lumena nemaju nužno veliki PAR broj. Neke žarulje sa manjim brojem lumena imaju vecu µmol vrijednost.
Također bitna činjenica je da sama PAR vrijednost nije dovoljna za uspješan uzgoj biljaka, nego je usko povezana sa spektrom svijetlosti i PAR brojem u tom spektru.

Objašnjenje oznaka (koje možete naći na žaruljama)

Lumen (lm) - mjerna je jedinica za svjetlosni tok(luminous flux) u međunarodnom sustavu jedinica (SI) i izvedena je iz nekoliko drugih mjera.
U načelu lumen je ukupna količina vidljivog svjetla emitirana iz nekog izvora.
Lux (lx) - jedinica osvjetljenosti (iluminacije) i svjetlosnog emitiranja mjerenog u luminuous flux na nekoj površini a jednak je jednom lumenu po kvadratnom metru. 1 lux = 0.0929 lumena po kvadratnom metru.
Phyto lumen(obično na HPS i MH žaruljama namjenjenima za uzgoj) - Gore je već objašnjeno kako je lumen vezan za osjetljivost ljudskog oka, ali kako biljke imaju totalno različitu osjetljivost na svijetlo i spektar od ljudskog oka puno je lakse i realnije mjeriti iskoristivu "količinu" svjetlost prema biljci u fito lumenima (Phyto lumens). Laički rečeno lumen je količina vidljivog svjetla kojeg naše oko percipira a phyto lumen je količina svjetla koje naša biljka percipira.
Kelvin (K) - Kelvin se često koristi kao mjera temperature boje od izvora svjetlosti. Temperatura boje se temelji na principu da crno tijelo hladnjaka emitira svjetlost/boju ovisno o temperaturi hladnjaka. Crna tijela s temperaturama nižim od oko 4000 K daju crvenkastu boju dok one iznad 7500 K daju plavkastu boju.

Nadam se da su sada neke stvari malo jasnije. U uzgoju biljaka naše oko i njegova osjetljivost padaju u drugi plan a u prvi plan stavljamo simbiozu žarulje/svjetla i naše biljke i ono što ona "vidi". :)


...nisam bio siguran dal otvarat novu temu ili ne posto vec postoji
 
08.08.2014
25
15
3
To te ja pitam Stipe, odlično objašnjeno. Imam pitanjce, radi se o growu u pc toweru dim: d,š,v - 39,19,62 cm unutra je HPS 70W. Dali bi kaj dobil da pored hps-ice dodam još dvije cfl-ke plavog spektra za vege a kasnije crvenog spektra za cvjetanje. Našel sam u trg. centru osramove prek 6000K ali koštaju prek 60 kn kom tak da bi me to došlo više od 240 kn(sve za bolji dim). Ima li potrebe za tim ili da obje faze odrađujem sa HPS i gotovo.
 
18.09.2014
136
96
43
H_I_T_N_O!!
opet tajmer valjda ga namjestim za par dana i onda kad nije namjesteno poslje kad prodje tih par dana onda se on pocne palit kako oce neznam uglavnom trebo se ugasit u 11 ujutro ja sam bio na poslu i doso sam oko 20 i 20 i jos je radilo ... i sad ona se sva jadna skupila neznam nisam ju mogo bas dugo ni gledat srce me bolilo uglavnom ok nis sad sam ugasio ... al sad je vec 23 sad je trebalo vec upalit opet da nije bilo upaljeno cijeli dan ... molim neki savijet rezim mi je na 12/12 i taman je jucer dobila i hesi bloom drugi put pola preporucene doze ... :/ neznam sta bi bilo pametno sigurno je stresana jako ... :/????????????