Vidim ima tema za kafu a da li neko od vas uziva u cajevima ? Mogu reci da vecina mojih prijatelja koji vare, takodje uzivaju u ispijanju caja, ne znam da li je to povezano sa travom ili nije, ali svidja mi se "ritual" ili ti kultura caja, nekako mi deluje prefinjenije od kafe (iako obozavam kafu). Pricam najpre o pravim cajevima, a ne o vocnim i aromatizovanim toplim napitcima. Najdrazi su mi crni i zeleni caj. Ove dve vrste koje sam nabrojao mnogi izbegavaju zato sto im ne prijaju, ali iz iskustva znam da se to najpre desava zbog pogresne pripreme. Cajeve treba znati pripremati i paziti koliko dugo stoje kesice u vodi pre nego sto se izvade. Cesto zeleni caj kad se kesica ostavi duze ima ukus na solju kuvanih opusaka
Da bi se to izbeglo, savetujem vam moj nacin pripreme. Kada cekate vodu da prokljuca probajte na neki nacin zagrejati solju u koju cete sipati vodu, ja to radim tako sto prevrnem solju i stavim je na dzezvu pa para zagreva unutrasnjost solje. Kljucalu vodu sipajte direktno na kesicu ili ono metalno zvono ako imate caj u rinfuzu i napunite solju, Prekrite caj tanjiricem kako se ne bi gubila dragocena etericna ulja. Cekate u zavisnosti od toga kakav caj zelite, da li jaci ili slabiji, ali nikako manje od 3 minuta niti duze od 5. Sto duze stoji to je jaci. Kada spremam crni caj volim da dodam i malo mleka koje takodje treba da bude zagrejano na sobnoj temperaturi. Znaci ne direkt iz frizidera, jer sa tim postupkom menjate ukus caja, samim tim i uzitak. Sto se tice ostalih domacih cajeva, svaki caj ima svoj nacin pripreme. Primer kod kamilice, treba znati koliko caja staviti, ako stavimo previse zna da bude gorak i neukusan caj. Kod nekih drugih cajeva duzim stajanjem se neke materije pretvaraju u otrove( naravno u malim kolicinama). Zalfija ako se koristi za pijenje a ne ispiranje usta, trebalo bi da se kuva u kljucaloj vodi barem 1o minuta, a ne da se preliva prokljucalom vodomm.
Vi koji volite da sebi zasladite cajeve, ako koristite med, nemojte ga uzimati sa metalnom kasicicom, jer se vrsi depolarizacija secera i gube se korisna svojstva meda.
Vitamin C se unistava na 80 stupnjeva celzijusa, tako da nemojte ni limun odma stavljati u solju, ostavite da se caj prohladi, najbolje je kad recimo mozete staviti prst u caj i da vas ne pece, tad se stavlja limun. Caj od sipurka koji sadrzi velike kolicine Vitamina C je bezbedno prelivati kljucalom vodom, jer navodno on jedini ne gubi taj vitamin.
Ovog leta sam znao sebi skuvati caj od nane, i da znate jako prija, hladi bolje nego hladno pivo
Za nanu/mentu se veruje da kod muskaraca smanjuje libido, dok kod zena smanjuje maljavost, verovatno zbog toga sto utice na nivo testosterona u krvi.
Eto naveo sam vam neke cake koje ce mozda nekome pomoci. Napisite i svoje predloge kako pripremate caj, i koje cajeve ste probali i koje bi voleli da probate. Pozz voda vri

Vi koji volite da sebi zasladite cajeve, ako koristite med, nemojte ga uzimati sa metalnom kasicicom, jer se vrsi depolarizacija secera i gube se korisna svojstva meda.
Vitamin C se unistava na 80 stupnjeva celzijusa, tako da nemojte ni limun odma stavljati u solju, ostavite da se caj prohladi, najbolje je kad recimo mozete staviti prst u caj i da vas ne pece, tad se stavlja limun. Caj od sipurka koji sadrzi velike kolicine Vitamina C je bezbedno prelivati kljucalom vodom, jer navodno on jedini ne gubi taj vitamin.
Ovog leta sam znao sebi skuvati caj od nane, i da znate jako prija, hladi bolje nego hladno pivo
Eto naveo sam vam neke cake koje ce mozda nekome pomoci. Napisite i svoje predloge kako pripremate caj, i koje cajeve ste probali i koje bi voleli da probate. Pozz voda vri