Tea time

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

El_Vato

Aktivan Član
04.02.2011
56
46
18
32
Vidim ima tema za kafu a da li neko od vas uziva u cajevima ? Mogu reci da vecina mojih prijatelja koji vare, takodje uzivaju u ispijanju caja, ne znam da li je to povezano sa travom ili nije, ali svidja mi se "ritual" ili ti kultura caja, nekako mi deluje prefinjenije od kafe (iako obozavam kafu). Pricam najpre o pravim cajevima, a ne o vocnim i aromatizovanim toplim napitcima. Najdrazi su mi crni i zeleni caj. Ove dve vrste koje sam nabrojao mnogi izbegavaju zato sto im ne prijaju, ali iz iskustva znam da se to najpre desava zbog pogresne pripreme. Cajeve treba znati pripremati i paziti koliko dugo stoje kesice u vodi pre nego sto se izvade. Cesto zeleni caj kad se kesica ostavi duze ima ukus na solju kuvanih opusaka :( Da bi se to izbeglo, savetujem vam moj nacin pripreme. Kada cekate vodu da prokljuca probajte na neki nacin zagrejati solju u koju cete sipati vodu, ja to radim tako sto prevrnem solju i stavim je na dzezvu pa para zagreva unutrasnjost solje. Kljucalu vodu sipajte direktno na kesicu ili ono metalno zvono ako imate caj u rinfuzu i napunite solju, Prekrite caj tanjiricem kako se ne bi gubila dragocena etericna ulja. Cekate u zavisnosti od toga kakav caj zelite, da li jaci ili slabiji, ali nikako manje od 3 minuta niti duze od 5. Sto duze stoji to je jaci. Kada spremam crni caj volim da dodam i malo mleka koje takodje treba da bude zagrejano na sobnoj temperaturi. Znaci ne direkt iz frizidera, jer sa tim postupkom menjate ukus caja, samim tim i uzitak. Sto se tice ostalih domacih cajeva, svaki caj ima svoj nacin pripreme. Primer kod kamilice, treba znati koliko caja staviti, ako stavimo previse zna da bude gorak i neukusan caj. Kod nekih drugih cajeva duzim stajanjem se neke materije pretvaraju u otrove( naravno u malim kolicinama). Zalfija ako se koristi za pijenje a ne ispiranje usta, trebalo bi da se kuva u kljucaloj vodi barem 1o minuta, a ne da se preliva prokljucalom vodomm.
Vi koji volite da sebi zasladite cajeve, ako koristite med, nemojte ga uzimati sa metalnom kasicicom, jer se vrsi depolarizacija secera i gube se korisna svojstva meda.
Vitamin C se unistava na 80 stupnjeva celzijusa, tako da nemojte ni limun odma stavljati u solju, ostavite da se caj prohladi, najbolje je kad recimo mozete staviti prst u caj i da vas ne pece, tad se stavlja limun. Caj od sipurka koji sadrzi velike kolicine Vitamina C je bezbedno prelivati kljucalom vodom, jer navodno on jedini ne gubi taj vitamin.
Ovog leta sam znao sebi skuvati caj od nane, i da znate jako prija, hladi bolje nego hladno pivo :) Za nanu/mentu se veruje da kod muskaraca smanjuje libido, dok kod zena smanjuje maljavost, verovatno zbog toga sto utice na nivo testosterona u krvi.
Eto naveo sam vam neke cake koje ce mozda nekome pomoci. Napisite i svoje predloge kako pripremate caj, i koje cajeve ste probali i koje bi voleli da probate. Pozz voda vri :)
 

Vutra Samotnjak

VenloNL
Poznanik Foruma
07.06.2010
8.479
43.585
2.598
dolazi zima a sami time ispijat ćemo čajeve :thumb:

gotovo cijelu prošlu zimu sam nakon pljuge u većini slučajeva kuhao čaj od kamilice :)
ponekad sa medom,limunom...predobro

a volim i one voćne,poput tropico i te sheme :)
 

Big L

B.I.G.
Poznanik Foruma
11.09.2009
1.841
2.187
188
Brooklyn NY
Ja zeleni radim sa vodom koja NIJE proključala, ali ono, vruća je, jer se preporuča 70 stupnjeva za zeleni čaj, i ako želite da vas "digne" onda držite vrećicu 2-3 minute, a ako želite opuštanje pustite ju 5-6 minuta (podsjeća na trihome i kada ubrati haha), i ono najbitnije, zeleni čaj se pije BEZ IČEGA , ni šečer, ni med, a pogotovo ne limun.

Najbolji mi je onaj u zelenoj vrećici neobrađeni kineski, dakle to je čaj za procjeđivanje a ne u malim vrećicama.


Najbolje piće poslje vode. :)
 

El_Vato

Aktivan Član
04.02.2011
56
46
18
32
aham, pecem cajne kolaci i igram samo Bridz :p
a five o'clock tea, pa još sa mlijekom?


Ja zeleni radim sa vodom koja NIJE proključala, ali ono, vruća je, jer se preporuča 70 stupnjeva za zeleni čaj, i ako želite da vas "digne" onda držite vrećicu 2-3 minute, a ako želite opuštanje pustite ju 5-6 minuta (podsjeća na trihome i kada ubrati haha), i ono najbitnije, zeleni čaj se pije BEZ IČEGA , ni šečer, ni med, a pogotovo ne limun.

Najbolji mi je onaj u zelenoj vrećici neobrađeni kineski, dakle to je čaj za procjeđivanje a ne u malim vrećicama.


Najbolje piće poslje vode. :)

mozda mislis na Oolong ? taj jos nisam probao. Nedavno sam probao Irish cream, i mogu reci da bi oni koji vole nescafu, mogli i taj caj probati, ali obavezno sa mlekom :) to je inace aromatizovan caj sa aromom Irskog viskija :) Prosle godine mi je ortak iz Engleske doneo njihov caj PG Tips, kesice su u obliku piramide i zaista se vidi razlika u kvalitetu caja. Sad mi nijedan caj nije ravan njemu :( Sadrzaj kesice bolje pluta i treba slobodno da pliva u piramidi i na taj nacin se ispusta vise arome, a ne kad je spljosteno u kesici i nigde ne mrda. Jos kad pogledam ove neke low budget cajeve, vidim da je to sve samo prah, i nikakvog ukusa :( Bolje je jedno popodne pogotov sad se moze ubrati divlja nana, koja uveliko cveta kao i nasa draga biljka :) Smotati sebi par buksni, ranac i pravac priroda i beremo trave za caj :) Nanu mozete odmah svezu potopiti u kljucalu vodu i pricekate da se ohladi i imate super napitak :) Interesanto je da kod nane caj poprima sasvim drugaciji ukus kad se ohladi, meni licno vise odgovara hladan, i nekako me smiri, da ne kazem dozivljavam trenutni zen :)
 

hotnspicy

Aktivan Član
22.07.2012
172
401
63
33
u Italiji sam kupio caj od Marokanske mente i neki Te Liquirizia..30tak grama od svakog..fino fino fino..mogu stavit slike ako nekog zanima :)
 

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.849
44.456
3.198
Bekaa Valley
danas malo za promenu, gunpowder green tea ;)

346um3o.jpg


1zpi3r8.jpg


http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=146#historyuse

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/green-tea
 

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.849
44.456
3.198
Bekaa Valley
potrazi u prodavnicama zdrave hrane, makrobiotike, apotekama i sl. oolong tea i green tea, jos bolje ako mozes da nadjes white tea... vidi sta imaju, cesto bude odlicnog japanskog, kineskog ili ruskog caja
 

Bassman

Aktivan Član
07.10.2013
516
1.403
163
34
Ja trenutno pijem caj i reko da pogledam forum :)
Ubrao ove godine melisu, posusio cijele listice i tako ih
stavljam sa smedim secerom i limunom.Navodno jako dobar
za smirenje, a i okus mu je odlican.
 

doc_doc

Aktivan Član
13.12.2013
91
103
0
chai chaj mi je dobar, volim caj zimi ali volim piti caj bas po ljeti. napravim ohladim i cirkam za osvjezenje! moze mlako, netreba ledeno ali to nema veze sa ''ledenim cajem'' koji je kao za osvjezenje a znate svi vi koji pijete, treba napraviti pravi caj za osvjezenje
 
  • Sviđa mi se
Reactions: El_Vato

El_Vato

Aktivan Član
04.02.2011
56
46
18
32
Mozda je kasno ili nije, ali lipa lepo mirise, pa stoga run to the hills i nadjite to prelepo drvo, uberite cvetove zajendo sa listicem "zelenim perom" i stavite na susenje, u tankom sloju na neko prozracno mesto u hladu, treba da bude suvo tako da se mrvi po prstima.. i onda skladistenje u teglu ili staniclu... caj je inace odlican za mnoge probleme, neki od njih su nesanica i nervoza... znaci kombinacija neke Indice i caj od lipe, spavacete kao beba :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Big L

vetar

drug član od 2008
26.05.2014
138
122
43
rtanjski, caj za laku noc, kantarion, maticnjak, nana, kamilica,lipa
maticnjak i ne mogu vise da kucam sta pijem :D