teorija ljubavi

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

UserName

Aktivan Član
28.10.2006
104
1
0
39
Uhvatila me neka potreba da zapocnem temu vezanu uz ljubav..Potaknuta nekakvim iskustvima koji u principu ne samo da ne znace nikakvu srecu, nego ne garantiraju ni zdravlje..
Da se primijetiti da danas rijetko tko uopce spominje ljubav, a kamoli vjeruje i prakticira tako nesto.
Ni jedan objektivan promatrac neseg "zapadnog zivota" ne moze sumnjati da je ljubav - bratska, majcinska,.. relativno rijetka pojava i da su njezino mjesto zauzeli brojni oblici pseudo-ljubavi.
Bas se pitam jel greska u tome sto kapital u sve vecoj mjeri upravlja radom; nagomilani predmeti, ono sto je mrtvo, vise vrijedi od ljudskosti, od onoga sto je zivo.
Čovjekova se sreca danas sastoji u tome sto se on "zabavlja"(bjezi od osamljenosti) na nacin da trosi i uzima sve materijalno sto mu se uspije dobro uvaliti.. i sve se svodi na trosenje, razmjenu i konzumaciju.. a ne vidi se da je ljubav jedini zaklon od osamljenosti i na kraju krajeva izraz zrele licnosti..
Prije nekih 50tak godina, vjerovalo se da razlozi nesretnih brakova proizlaze iz cinjenice da se partneri nisu "seksualno prilagodili". Covjek je ignorirao cinjenicu da je istina suprotno od pretpostavke i da ljubav nije rezultat seksualnog zadovoljenja vec obrnuto. Danas kada to "znamo" desava se (sto dokazuju i klinicke cinjenice) da vecina ljudi u sve vecoj mjeri posvecuju zivote neogranicenom seksualnom zadovoljenju s ciljem postizanja nekakve zivotne srece. Ne samo da se ne postize sreca, vec pocnu patiti od ozbiljnih psihickih poremecaja.. Zalosno je to da se u danasnje vrijeme, nekakve osvjestenosti sve svodi samo na beznacajno trpanje sa nula postovanja i jos manje osjecaja.. cemu to?
 

doors_of_perception

Aktivan Član
28.10.2005
1.095
51
0
37
Zašto teorija?

Ljubav ne može bit svrstana ni u sam pojam sebe a kamoli u okove definiranja njezinog značenja.

Umjesto da se bavimo materijalnim pojmovima beskonačno mnogih značenja, bavimo se čistim i jednostavnim osjećanjem nje same. Zar je bitno dobit skup rečenica koje će reć ŠTO je ona?

Toliko toga ne možemo objasnit, izreć, obrazložit, razumijet, upriličit...

Zato osjećajte...jer je ono veće od razumijevanja.



Budite ispunjeni toplinom osjećaja ljubavi...
 

UserName

Aktivan Član
28.10.2006
104
1
0
39
doors_of_perception je napisao(la):
Zašto teorija?


najlakse je reci da je nemoguce razumjeti i definirati ljubav.. kako je onda mozes iskusiti, znati da je to to..?
Koja praksa postoji bez neke prethodne teorije?

Fromm tvrdi da je ljubav "umijece", sposobnost zrelog karaktera. Nesto sto se moze nauciti, neovisno o sreci...

Zasto imam potrebu analizirati ljubav? Zato sto zelim razotkriti danas njezinu opcenitu odsutnost i kritizirati socijalne prilike koje su odgovorne za to..
 

JaSamZa

Aktivan Član
29.12.2006
202
7
0
40
psihonaut.org
Ljubav je sve. I teorija i pojam. I ropstvo i sloboda. Vjerovanje u ljubav je ono što nas čini ljudima. Što nas čini obzirnima i pažljivima. Romantičarima i izgubljenim slučajeva. Radi ljubavi su se vodili ratovi, radi ljubavi su napisane mnoge knjige. Zbog ljubavi se rađa, zbog ljubavi se umire. Ako ste jednom nekoga volili, voljet ćete ga uvijek. To ne umire, nikada. Jer ljubav hrani srce, ona ga jača. On nje srce boli, i njoj se raduje.

Kad prestanete voljeti. Kada ignorirate ljubav. Dok je mrzite, bježite od nje i mislite je pobjediti. Prestajete biti ljudi. Trčati za moći, trčati za novcem i slavom. Glupo je.

Prema ljubavi ne možete trčati. Ljubav se ne može dozvati. Ona se ne odaziva na ime, niti ima brata ili sestru. Ljubav nema majku ni oca. Ljubav je vječna. Svi smo mi plod jedne, iste obične ljubavi. One iste koju mnogi su opjevali. One iste koju su mnogi i proklinjali.

Ljubav zna sve. Sve tajne, želje. Ona vas poznaje duboko u dušu. Ona vidi kroz mrak i tamu. Pogodit će vas ondje gdje najviše boli, ako to želi, ostvarit će vam i najljepše snove. Svemoćna je, i jača od svih. Protiv ljubavi se nikada nemojte boriti, ljubav treba živiti i voljeti. Ispunit srce ljubavi, svima ljubav davati i nikada je ne oduzimati. Vutro, moja bivša ljubavi, pozdrav.

:family1: