THC, UVB i JA

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

NoTrippin

Aktivan Član
26.04.2007
552
80
48
UVB- stoji za ultra violet b?.I kako se te lampe zovu,mislim pod kojim se imenom prodaju?Jel ih itko uopće koristi da zna reći nešto više?HPS je mila majka al ako može bit bolje zašto ne,al to sve pod pretpostavkom da marijuana man zna o čemu govori jer ja prvi put čujem o ovome.
 

elephant0r

Vutra Veteran
17.09.2007
1.495
60
0
39
UVB lampa je totalno beskorisna ako se koristi sama po sebi.

Ima spekatar od 280 do 320nm i opasna je ako se u nju gleda direktno ili ako je koza izlozena toj svjetlosti.

Koristi se iskljucivo kao dodatna svjetlost u boxu (znaci uz HPS, MH). Vjeruje se da uz pomoc tog spektra vec oformljena glava trichoma djeluje kao povecalo i fokusira zraku u centar trichoma gdje pretvara CBN u THC u vecoj mjeri nego sto se to desava bez prisustva UVB zraka.


Iz toga razloga su biljke koje rastu kao outdoor u ekvatorijalnom pojasu daleko vise psihoaktivne po prirodi od onih u umjerenim pojasima gdje je UVB zracenje sunca daleko slabije.

U teoriji bi to trebalo tako funkcionirati.. ja cu vjerovatno uzeti jednu UVB zarulju za reptile i ostaviti ju upaljenu 4-8h dnevno u zadnjem mjesecu cvjetanja.. nemoze skodit, a sudeci po dosad nadjenim podatcima mogla bi uvelike pomoci.. ne da biljka bude "masnija" nego da veci postotak te masti bude upravo THC a ne CBN.

JOS JEDNOM PONAVLJAM OPREZNO SA OVIM SVJETLIMA JER JE UVB ZRACENJE STETNO ZA LJUDE. Ako bas morate u box dok je upaljeno nosite tamne naocale i duge rukave.
 

NoTrippin

Aktivan Član
26.04.2007
552
80
48
Ma to sam i mislio kao dodatak hpsu a ne samo po sebi,pa nebi mjenja hps i za nešto bolje da sad nađu.Nekako mi se neda zezat sa ovim jer volim inače dosta vremena provodit u boksu a sad baš da stavljam naočale i oblačim se bi mi bilo glupo.Ali ako se ne varam i CBN puca al drugačije od THCa,a sa UVB svjetlom bi imali više THCa al manje CBNa pa opet dođe na isto-imamo istu količinu psihoaktivnih tvari.Al bilo bi dobro provest mali experiment i uz hps u sredini u jedan kut boksa stavit malu uvb sijalicu da obasjava samo par biljaka pa vidit razliku.Ajde Elephantore ako probaš ovo izvjesti nas jer je zanimljivo.
 

Tripco

Aktivan Član
23.11.2005
312
99
0
suptropia.4t.com
Sve što ste ovde naveli je uglavnom tačno. Pisali smo već više puta o ovome u okviru "Opreme", ali dodaću još par stvari.
MH lampe, ako im se skine zaštitno staklo emituju određenu količinu UVB svetlosti. Ne pereporučujem, jer ako ih stalno držite uključene možete uništiti biljke a niko do sada nije proverio koja je količina UVB svetlosti koje one emituju na taj način (naročito ako se ima u vidu koliko jačina, tipova i proizvođača postoji).
Nešto sigurnija metoda je korišćenje dodatne UVB fluo lampe. Uglavnom postoje linearne fluo, ali ima i nekih, kod nas nepoznatih, proizvođača CFL UVB, npr. Arcadia. Kao što ste već rekli, mogu se naći u pet shopovima (mahom po specijalnoj narudžbini) kao Reptile lamps. Njih morate povezati ili na poseban timer ili ih ručno uključivati jer, opet, suviše UVB ubija biljke. Dovoljno je samo 2-3 minuta dnevno od jedne 18W linearne fluo i to na razdaljini najmanje 15-20cm od vrhova biljaka. Potreban je izuzetan oprez u radu sa njima jer direktno gledanje u njih može izazvati slepilo (to važi i za MH ako im je skinuta zaštita), a duže izlaganje kože izaziva rak.
Što se tiče posebne psihoaktivnosti koja se dobija na ovaj način, najviše efekta, zbog genetičke predispozicije, ima na već pomenute ekvatorijalne sative, npr. brazilske Bahia (kod KC Brains možete naći gomilu takve genetike), zatim tropske sative, ali bih posebno izdvojio sve sorte, bez obzira na vrstu koje imaju poreklo iz planinskih krajeva veće nadmorske visine, npr. Highland Thai, pojedine Hawaii sorte, Ethiopian Highland (na nju možda i najviše od svih), kao i na Kush i himalajske indike. Naravno, ne mislim samo na Landrace, već i na moderne hibride koji imaju dominatno takve genetike u sebi.
Verujem da su i australijske sative dosta prilagođene takvim uslovima zbog jako istanjenog ozonskog omotača već dugi niz godina unazad (verovatno mnogo duže nego što znamo za to) koje možete naći kod Wally Duck-a.
 

Crass

Aktivan Član
02.12.2007
134
0
0
39
Samo pazite kak je vec covjek reko biljka moze dozivjet sok jel joj dajete vise svjetolosti i drukcije svjestlosti odjednom...
 

elephant0r

Vutra Veteran
17.09.2007
1.495
60
0
39
@NotTrippin Pa i ja se volim muvat po boxu.. zato planiram to izvest na nacin da ovu zarulju mogu palit i gasit izvan boxa. Ako ju i nabavim nece to biti nista spektakularno.. nesto najjeftinije sta uspijem naci za reptile.. vec sam vidio jednu u peveca koja se navodno za pilice koristi, ali nazalost nisam pogledao cjenu i postotak UVB zraka na istoj posto me u to doba ovo nije interesiralo kao opcija.

@Tripco u search sam upisao UVB i kad nije izbacilo nista odlucio sam da i ova tema zasluzuje svoj zaseban topic radi boljeg razumijevanja opcenito kako se stvara THC u biljci, i zasto mnogi od nas preferiraju upravo outdoor high nego indoor high koji biljka daje.
Veliki dio odgovora u toj prici bi se mogao kriti upravo u UVB zracenju koje sunce ima vani i time outdoor biljke dodatno obogati THCom u odnosu na ove indoor.


Samo bi jos htio napomenuti da imam 5 sjemenci "moby dicka" od dinafem kompanije koje cekaju sljedeci grow, i opis te biljke je jedna od stvari koja me navela da malo bolje istrazim UVB tematiku.


Moby Dick
Pris: € 103,77
Antall packageer i pakken:10

Psicoactivity maximal; it combines mental and physical effect, although it predominates the sativa, reason why it is not adapted for nascent. The maximum psychoactive potential gives it in outside, thanks to ultra-violet rayses, where it develops an effect more I settle that in indoor.

It resists the mould well, and it consumes all the fertilizing water, and light that occurs him. The scent level is low, reason why it is camouflaged easily, as long as it does not have 3 meters of height.
MOBYDICK_2003.jpg

* Day of flowering to 12 hours: 60-70
* Flowering in outdoor: From the 10 to the 25 of October.
* THC: Very high (16% - 20%)
* CBD: Low.
* Production: Very high.
* Height in Outside: Up to 3.5 meters.
* Composition: Sativa - It indicates with sativa dominance's.
* Genotype: Haze x White Widow.
* Feminized: yes
 

ganjaPeople

Aktivan Član
27.03.2008
77
2
0
53
eto malo sam danas proučavao malo tu tematiku uvb lampi u uzgoju potaknut ovim filmicem i moram priznati da ću ubaciti tu lampu u box prvom prilikom, uistinu mislim da ne može škoditi... iako su misljenja po netu podjeljena, mislim da uopce nije slučjnost da najbolja trava raste u područijima sa visokim uvb zračenjem. e, i naletio sam na podatak da trava uzgajana pod uvb lampama daje manje ali puno jace budove... sto mislite, koliko bi ih trebalo drzat upaljenima?
 

elephant0r

Vutra Veteran
17.09.2007
1.495
60
0
39
Ja sam mislio to isprobat al eto silom prilika sada nemam priliku. ermm.. da..
enivej.. po meni bi 3x dnevno po 10min bilo dovoljno u cvjetanju, a za vegetaciju mozes jos i manje.. cisto da se navikne..

Zadnjih 20 dana cvjetanja bi to pojacao 3x1h tijekom ciklusa ispiranja, a onda na samome kraju bi nekoliko biljaka skinuo, a ostale ostavio jos 48h u mraku samo sa UVB lampom non-stop bez zalijevanja i vidio jel ima razlike u potenciji u odnosu na one bez perioda mraka i ekstremne izlozensti UVB zracenju.

Ili ako ti je ovo sve gnjavaza (treba ti i dodatni timer) onda samo ostavis da radi kad god i hps od pocetka do kraja. Naravno pobrini se da imas uvjete za tako nesto i da biljkama nece naskodit.


Al eto bilo bi dobro ako ces to vec radit da na neki nacin probas ispitat jel u dobivenom proizvodu osjecas pravu razliku pazeci pri tome da te ne oplete placebo efekt.
 

ganjaPeople

Aktivan Član
27.03.2008
77
2
0
53
da, mišljenja su podjeljena. ali nitko ne može reći da uvb svjetlo ne utječe na sam rast biljke, nego je pitanje kako utječe i na koju sortu. ko nije a zanima ga ova tematika, nek pročita idući rad: Pate, D.W., 1994. Chemical ecology of Cannabis. Journal of the International Hemp Association 2: 29, 32-37.
link: http://www.hempfood.com/IHA/iha01201.html

a pošto znam da većina vas neće sve pročitati i upotrijebiti malo sive stanice oko tematike evo prenosim vam sažetak i zaključak. ako netko ima problem sa engleskim evo mu i link na online rječnik: http://www.eudict.com/indexHr.php?

i čisto informacije radi:u petshopu na drvinju (zagreb) nemaju uvb lampe u obliku štedne žarulje nego samo neonke raznih veličina proizvođača exo terra, http://www.exo-terra.com/ , koje mi ne stanu u box,. ako itko naleti na takvu uvb lampu bio bih zahvalan da mi javi gdje je to vidio.

"The production of cannabinoids and their associated terpenes in Cannabis is subject to environmental influences as well as hereditary determinants. Their biosynthesis occurs in specialized glands populating the surface of all aerial structures of the plant. These compounds apparently serve as defensive agents in a variety of antidessication, antimicrobial, antifeedant and UV-B pigmentation roles. In addition, the more intense ambient UV-B of the tropics, in combination with the UV-B lability of cannabidiol, may have influenced the evolution of an alternative biogenetic route from cannabigerol to tetrahydrocannabinol in some varieties.

Conclusions

Although the chemistry of Cannabis has come under extensive investigation, more work is needed to probe the relationship of its resin to biotic and abiotic factors in the environment. Glandular trichomes are production sites for the bulk of secondary compounds present. It is probable that the cannabinoids and associated terpenes serve as defensive agents in a variety of antidessication, antimicrobial, antifeedant and UV-B pigmentation roles. UV-B selection pressures seem responsible for the distribution of THC-rich Cannabis varieties in areas of high ambient radiation, and may have influenced the evolution of an alternate biogenetic pathway from CBG to THC in some of these strains. Though environmental stresses appear to be a direct stimulus for enhanced chemical production by individual plants, it must be cautioned that such stresses may also skew data by hastening development of the highly glandular flowering structures. Future studies will require careful and representative sampling to assure meaningful results."
 

mr. Gucho

Aktivan Član
30.06.2006
251
17
18
34
pa dajte prijateljiam da se degustira, iste količine i jednog i drugog se stave i puši se jedna jedan dan druga drugi pa opet prva i tako, baš da se vidi dal će primjetit neku razliku između 1i3 dana i 2i4, to bi ja tako napravio
nego više me sad zanima dal bi to moglo bit dobro i za druge biljke tipa salviu, jer pošto ona u područjima mexica ima dosta dobru potenciju, mislim da bi je se moglo u malom boxu nekoliko puta ostavit na tome, a tako mislim i za sve biljke koje su iz toplijih krajeba....
 

ganjaPeople

Aktivan Član
27.03.2008
77
2
0
53
ajd da vam pokazem na sto sam naisao i na cemu temeljim neka svoja razmisljanja o cjeloj ovoj uvb tematici.
pogledajmo malo kako je sve to majčica priroda uredila i kolika je jakost uvb svjetla diljem svijeta:



prikazane su vrjednosti za lijepog vremena jer oblaci blokiraju uvb zračenje. uzmimo za primjer australiju jer je topli predio i vrjednosti su neki max koji se u prirodi postize, a i na grafu ima puno podataka za to područje, pa se lijepo vidi oblik krivulje s obirom na doba dana. primjetite da max koji se postize pada negdje na 470[FONT=&quot] μ[/FONT]W/cm2 a vrjednosti iznad 300 od 9 do 15:30, tj. 6,5h u sredini dana.

pogledajmo sad graf koji prikazuje output jedne uvb štedne lampe u svojevrsnom 2d grafu



jakosti su oko 300[FONT=&quot]μ[/FONT]W/cm2 na 3 incha udaljenosti kolika će i biti udaljenost lampe od biljaka mom micro boxu.

a jakost uv zračenja u australiji iznad te vrjednosti traju od 9 do 15:30 h, znači središnjih 6,5 h u danu.

mislim da nije pogrešno zaključiti da bi i lampu u boxu tako trebalo držati uključenom, središnjih 6 sati u periodu dok je glavna lampa upaljena za neki max maxova ozračenosti uvb-om.. za vrjeme vegetacije mislim da ju nije upoće potrebno držati upaljenim jer se u toj fazi ne sintetizira thc i mislim da nema razloga šokirati biljku bzvze, možda joj samo uspori rast...

ako nekog zanimaju jos neki podaci, puno zanimljivoga o uvb lampama i zračenju sam nasao na http://www.uvguide.co.uk/index.htm
 

DirtyDeeds

Aktivan Član
18.12.2006
415
11
0
Cito sam o tim lampama i da se nebi neko zajebo ako se dobro sjecam 30min dnevno tog svjetla je jednako cjelodnevnom UV zracenju po ljeti.Pažljivo s tim da ne ubijete biljke pa stoga par puta dnevno po par minuta.......
 

ganjaPeople

Aktivan Član
27.03.2008
77
2
0
53
iako pozivam na oprez sa tim lampama i mislim da treba izbjegavati provodjenje vremena u oxu dok je upaljena, mislim da uvb lampe koje se koriste za ljubimce ne isijavaju velike količine uvb svjetla, bar slabije nego sto sunce daje... tj. to ovisi o tipu lampe, postoje ajmo reć profi uv lampe koje se koriste u zološkim vrtovima i koje su dosta jake i opasne, te postoje lampe za male terarije koje ne emitiraju jaki uvb osim u neposrednoj blizini. direktno gledanje u njih bi izbjegavao u potpunosti, bez obzira na jakost. ma uostalom, jednostavno ne ići u box dok je lampa upaljena i problem rjesen.

i da se odmah ogradim od odgovornosti, sve što napišemu ovom threadu je temeljeno na podacima koje sam skupio po netu, i ne mogu garantirati za njihovu točnost, pa tako ni za svoje zaključke. tako da mi netko nebi za par godina tutnuo bolnički račun za rak kože. Ako se itko ikad odluči za ovakav tip lampe nek ju izbjegava što više dok je upaljena.

@okiykiku: pročitaj si ovo ako ikad budeš imao priliku, ja eto nažalost još nisam, ali mislim da bi ti mogla biti zanimljiva. http://press.princeton.edu/titles/7929.html