TOP 15 knjiga po vasem izboru

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Kanabis_kid

Aktivan Član
24.02.2010
252
361
63
33
Ispod mosta
Miguel de Cervantes - "Don Quijote" (Don Kihot)

Radi se o liku koji čita puno viteških romana i nakon nekog vremena odlučuje i sam postati vizetom, te sa svojim štitonošom Sancho Panzom kreće u brojne avanture i pustolovine u težnji za istrebljenjem zla u svijetu. Vrijeme radnje: 17.st.
 

Abstrakt

Aktivan Član
08.05.2014
72
302
53
Nisam prelisatao predhodne stranice i da li je neko naveo ove knige. Nisu romani inace, vise su spiritualne, metafizicke i ezotericne.

Neal Donald Walsh - "Conversation With God"
Tri knjige u strpane u jedno ebook izdanje. Ko ima volje neka procita, iznenadice se odgovorima "Boga" :) nije nesto klasicno sto bi se dalo zamisliti.
Ja licno sam se jako smejao od cudjenja tokom citanja. Odusevljen sam bio prostorom za razmisljanje kasnije.

Jon Peniel - "The Lost Teachings of Antlantis and the Children of the Law of One"
Prva knjiga koja me je zadivila pricom. Ostao sam sa kezom na licu i dubokim zadovoljstvom nakon zavrsetka. Prosto me je vukla nakon 3 meseca da je procitam ponovo i isti sam osecaj imao.

Jiddu Krishnamurti - Questioning Krishnamurti.
Ne znam koliko je ko upoznat sa delima Krishnamurtija, ali nema nikakve veze za Hare Krisna religijom-sektom (ne znam koji im je status).
Krishnamurti se smatra mozda i najznacajnijim misliocem 20og veka. Knjiga je zapravo njegov razgovor sa piscima, svestenicima, doktorima, naucnicima na filozofsko-duhovnom nivou.
Sta god da procitate od njega necete se pokajati, ovu knigu sam naveo cisto kao jednu. Inace ima oko 70ak dela za zivota. Zadivljujuce :)

Deepak Chopra - "The seven spiritual laws of success"
Knjiga je sjajna, vrlo kratka, oko 50ak stranica sa vrlo jasnim objasnjenjem sta je sve potrebno za generalni vid srece jednog ljuskog bica. Odlicna!

Ukoliko nekome trebaju ove imam ih kao ebook
 

Pustinjak

Banned
Banovan
08.07.2014
65
79
18
Nedavno sam pročitao roman
Zima u Lisabonu- Antonio Munoz Molina
lijep roman za čitanje, svijet jazza,ljubavna priča...

sad čitam Šrimad Bhagavatam 2. pjevanje
-maha pura priča o različitim bićima s različitih planetarnih sustava koji su predstavljeni kao božanstava zbog tehnološkog napretka i mističnih postignuća težnja se stavlja na hindu božanstvo Višnua i put bahti u 2. dijelu Šukadeva Gosvami dolazi do Gange gdje kralj Parkisita posti čekajući neizbiježnu smrt okružen raznim risijima,mudracima,različitim bićima s različitih planeta koji su mu došli iskazati poštovanje on se pita o čemu bi čovjek na smrti trebao razmišljati, šta raditi,čemu težiti kako najpovoljnije napustiti tijelu. Šukadeva kao sin Vayasadeve i potpuno oslobođena osoba iznosi transcedentalno znanje koje čovjeka na smrti treba znati.
Srimad Bhagavataman je omiljena purana Vaišnava (hare krišni)

u zatvoru sam pročitao djeca s kolodvora zoo
-najzanimljivije mi je bilo spominjnje klinika za odvikavanje u kojima su 'operirali'
scientolozi s svojim metodama ispiranja uma,tko zna šta tek danas rade, osim što muzu paru...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Sativa Diva

Sativa Diva

miljenica bogova
23.04.2012
1.517
5.238
258
- Tragedija lišća / Bukowski - poezija

- Brisanje. Raspad / Thomas Bernhard

- Hladnoća. Izolacija / Thomas Bernhard

- Otok snova / Damir Miloš

- Cesta / Damir Miloš

- Smetlar / Damir Miloš

- Užasna djeca / Jean Cocteau

- Majstor i Margarita / Bulgakov

- 1984 / Orwell

- Vaga s anđelima / Jasna Melvinger - poezija

- Anđeo u ofsajdu / Zoran Ferić

... ima ih još.. mnogo dobrih..
 
  • Sviđa mi se
Reactions: crnorizac
21.06.2015
3
10
3
33
E, ljudi, znam da ce vam se svidjeti, cak i onima koji ne vole citati, "Ljepsi kraj" (nema kad nije napusen il' nadrogiran u cijeloj toj prici, ali to je samo mali djelic) od Bekima Sejranovica. Imam u PDF-u 3 njegove knjige, pa ako ko hoce, slobodno tajpi.
 

publicenemy

Xemurai Billionaire High Till I Die
26.04.2009
278
1.237
143
Los Angeles, California
Top 15 knjiga? Hm...

- "Rat i Mir" od Tolstoja, jednostavno genijalno na svim razinama
- SF serijal knjiga "Foundation Series" od Isaca Asimova
- "Ilijada i Odiseja" ali prozna detaljna verzija od Gustava Schwaba
- Harold Robbins sa nadahnjujućim romanima za megalomanske sanjare :D
- od Dana Simmonsa "Hyperion" SF trilogija
- od Lois McMaster Bujold zbirka SF romana "Pustolovine Milesa Vorkosigana"

Ovo su knjige koje bih mogao pročitati svaku sto puta :D
 

21 gram

Aktivan Član
08.04.2008
146
666
93
In the magic forest
Izdvojiti samo 15 knjiga iz nekoliko stotina koje sam pročitao bilo bi jako teško. Pre bih mogao izdvojiti 15 pisaca... Čitam jako puno, sada ne onoliko koliko sam čitao ranije, ali i dalje je to bar 10ak knjiga godišnje.
Za Sajam knjiga u Beogradu, svake godine štekam pare, kao za more, i onda odem tamo sa flašicom vode, sendvičima, beležnicom i hemijskom i ceo dan provedem obilazeći halu po halu, štand po štand, zapisujući cene i naslove, da bi se na kraju vratio i pokupovao ono najinteresantnije. I naravno, koliko god novca da sam spremio, uvek zafali bar malo. To je ujedno i jedina prilika kad kupujem knjige. Ponekad doduše, ako tražim neki konkretan naslov, prečešljam i Internet u potrazi za nekom polovnom knjigom, a jedno vreme sam i prodavao knjige, pa su mi bile i tu dostupne. U biblioteku ne idem godinama, ali zato moji kod kuće imaju porodičnu biblioteku sa preko 2000 knjiga. Naravno, nisam ih sve pročitao, ali mnoge i jesam.
Kao klinac sam posebno mnogo čitao, a takođe i kasnije dok sam radio neke poslove koji su se uglavnom svodili na sedenje i čekanje mušterija. Danas najviše čitam na putovanjima. Putujem često vozom, a ko je putovao po Srbiji vozom znaće o čemu pričam. Vreme tu čudno protiče i dobro je imati knjigu sa sobom.

Čitam različite vrste literature zato što me razne stvari interesuju. Beletristika, klasici, popularna nauka... Ovo poslednje pogotovu u zadnjih par godina. S tim u vezi, možda bi neka knjiga koja je ostavila najjači utisak na mene bila Brajsonova "Kratka istorija bezmalo svačega". Sjajna knjiga i sjajan pisac. Knjiga je puna zanimljivih podataka o svetu koji nas okružuje i otvorila mi je prozor ka potpuno novoj vrsti literature kojoj sam se posle toga posvetio. Inače, Brajson je jedan sjajan, zabavan pisac, sa britkim smislom za humor te toplo preporučujem i ostale njegove knjige koje su za razliku od ove uglavnom neke vrste putopisa (ali jako zanimljivi za čitanje).

Kad sam kod popularne nauke morao bih dodati i još jednu knjigu na koju sam sasvim slučajno nabasao pre nekoliko godina, a koja me je toliko fascinirala da sam samo o tome pričao mesecima. U pitanju je "Fermaova poslednja teorema", fantastična priča o matematici i matematičarima. Totalno jebeno ludilo! Eto šta je ta knjiga. Brojevi... ma to je toliko uvrnuto... uhhh. Pročitao sam je više puta, brzo se čita, ne treba nikakvo predznanje iz matematike, ono najelementarnije možda i zanimljiva je čak i svima nama koji iz matiša nismo imali više od trojke.

E sad bih ja mogao da nabrojim još 13 knjiga iz ovog žanra koje iskreno preporučujem za čitanje, ali ću se ograničiti i reći da je dovoljno pročitati nešto od Hokinga za one koje interesuju fizika, svemir i šta se to uopšte dešava svuda oko nas. Takođe, ovde u Srbiji postoji jedna izdavačka kuća - "Geopoetika"... pored toga što imaju odličnu beletristiku (Lu, Oster, Genis, Bergman, Pamuk, Murakami, Gorder, Barns...) imaju u čitavu jednu ediciju koja se zove "Ekopoetika" gde se mogu naći neki zaista fenomenalni naslovi koji se tiču ekologije i uopšte odnosa čoveka i prirode. Oni su mi omiljena izdavačka kuća. :)

Što se tiče nekih klasičnijih pisaca tu su nezaobilazni Hese, Kafka, Orvel, Vajld... od filozofa, naravno, Šopenhauer. Zatim latinoamerički pisci: Borhes, Kortasar, Markes, Ljosa... Kortasar mi je verovatno omiljeni pisac gledano sveukupno. Obožavam njegove priče.
Kad pomenuh priče, tu je Edgar Alan Po, majstor horora.

Lično se nikad nisam pronašao u nekim spiritualnim učenjima, ali daleko od toga da nisam čitao. Ipak, oduvek mi je više ležao Bukovski od Kastanede ili H.S.Tompson od Ošoa. Toliko o tome. :)

Takođe, posedujem popriličan broj knjiga koje se bave psihoaktivnim supstancama i njihovim uticajem na čoveka i društvo. Neke su čisto edukativnog sadržaja i više kao priručnici iz hemije, a druge su opet antropološke studije. To takođe volim da čitam.

Od novijih pisaca pored već pomenutog Lua (u čijoj sam se knjizi "Dopler" potpuno identifikovao sa glavnim junakom), tu je Palahnjuk, Parsons takođe nije loš...
Za ljubitelej trilera "Ime ruže" od Eka, verovatno najbolja knjiga tog žanra koju sam pročitao.
Od domaćih pisaca Pavić i Kiš pod obavezno. Ko ne voli debele knjige nekć uzme od Pavića "Unutrašnju stranu vetra", istripovana je skroz.
Od Pekića sam čitao samo "Besnilo" i to je jedan prebrutalan horor, obavezno štivo za sve ljubitelje tog žanra.

Izdavačka kuća "Kiša" ima fenomenalne knjige vezane za prirodu i odnos čoveka nekad i sad prema njoj, dosta knjiga o američkim Indijancima, plemenima u Africi, običajima i sl... Od njih sam prošle godine uzeo nekoliko knjiga i sve su odlične.
Izdavačke kuće "Clio", "Paideia" i "Lom" takođe imaju odlične naslove.

Joooj, toliko toga ima... Ni ne mogu se svega setiti. Za raspoloženje naravno, "Autostoperski vodič kroz galaksiju", a takođe i knjige od Efraima Kišona, lagane, zabavne (sličan humor kao kod već pomenutog Brajsona).

Sad sam se već smorio od kuckanja, možda nekad nastavim sa preporukama... Za kraj, naravno jedna dečija knjiga, i to ne bilo koja... knjiga koju sam pročitao rekordnih 11 puta i znao sam gotovo čitave delove napamet... "Orlovi rano lete" od Ćopića. :D