Tradicijski "seljački" VS Znanstveni uzgoj

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
13.06.2020
43
216
33
62
Ova tema me ponukala čitajuči razne komentare od sadnje do prehrane za koje ja iako preko 40-godišnji uzgajivać nikad nisan ni ćuja. Ja sijem i sadim na tradicionalan naćin pripremajući zemlju za sadnju mjesec do 2 ranije kako bi ista upila hranjiva. Primjerice isfrežem zemlju sa ovčjim gnjojem ostavim da odstoji tako do sadnje a na dan sadnje opet sa "perunom" neznam kako se to drugaćije zove nek netko napiše "tko zna" dobro okrenem. Posadim stabljiku ,dodam 2 šake fertiplusa "peletirano gnojivo" i to je to. Prehrana u poćetku neki starter kristalon i poslje svaki 15 dana iz bačve u koju sam ovčjeg i kokošjeg gnoja natopija vodom prošle godine uzmem 2 fangle pomješam sa 50 l vode i sa tim zalijen. Sadnice ne gledan, davno me prošlo kad bi zna cili dan sedit i buljit jel se makla koji milimetar taj dan. Otkad sadin opušteno i bez opterećenja one idu u nebesa i problema nikakvi neman. Sve po starinski osin startera jer on jako pomaže svim biljkama u poćetnom razvoju. Predlažem da ako ste u mogućnosti probate 1(jednu) sadit na tradicionalan način a ostale sa svim tim prehranama pa da vidite ima li tu i kakve razlike. Naravno ovo se odnosi na vanjski uzgoj direktno u zemlju. Naravno nisam toliko tradicionalan da ne koristim ph metar koji u poljoprivredi bilo koje vrste mnogo pomaže.
 

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
tvoj pristup je onda znanstveno-seljacki :D
kako seljacki a koristis fertiplus koji je preradjeno kokosje gnojivo, kristalon, starter i ph metar.
ko hoce moze to sve odradit i bez ph metra i umjetnih gnojiva. bas po seljacki. kokosje i ovcje gnojivo je dovoljno za ful grow ko zna radit s tim.
a usporedit to sa "znanstvenim" uzgojom..... je mozda stvar osobnog ukusa. jer se opet vracamo na pricu sintetska vs organska gnojiva.
ja ako iskopam rupu od 100L i natrpam npr mixom potH i kokosa i da imam neogranicene kolicine npr hesija ili canne ili plagrona i vode.... sumnjam da bi ovca i kokos pobijedili. a sad o usporedbi kvalitete bi mogli diskutirati.
 
13.06.2020
43
216
33
62
tvoj pristup je onda znanstveno-seljacki :D
Pa da tako nešto :D , fertiplus koristim radi trave koje ima u izobilju ako bi stavlja kako ti kažeš organsko gnojivo pri samoj sadnji. Htio sam ukazat na to da se biljka jako dobro razvija bez trošenja novaca na razne preparate

@Dvolicni imam tamo nekih slika na vanjski uzgoj sa komentarima, stavim link kad pronađem
https://www.vutra.org/threads/foto-album-galerija-sa-komentarima.8190/page-482#post-692696
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Katica and .i.

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
pa i nisu bas razni preparati. izgleda da ti npr trosis vise od mene iako ja ne koristim nista "seljacki"
ako je outdoor koristim ili plantellu ili yaru. to je to. starteri mi ne trebaju jer ima dovoljno vremena za izrast i bez startera.
ph metar ne treba nikako, pogotovo ne kod "seljackog" uzgoja. ph u outdooru je totalno nepotreban.
ne velim da nisam koristio sve i svasta da isprobam.... ok je to sve, al nije nuzno.
za "znanstveni" uzgoj je najjednostavniji recept, dobra zemlja, velika rupa i provjereno gnojivo. jednokomponentno. za vegu jedno i drugo za cvijet.

pravi znanstvani uzgoj u outdooru bi isao ovako nekako
potovi ili rupe od 500L npr
dobar supstrat
komplet automatsko navodnjavanje sa tankovima i dozatronima(automatski mijesaju gnojivo i ph down na zeljenu brojku).
3 tanka. gnojivo-ph down-voda.
mjerenje ph zemlje u prvoj trecini dubine i prilagodjavanje dozatrona po tome.
vegetacija cim dulje u indooru pa onda van kao vec velika biljka na ostatak vegetacije.

tak imaju slozeno u americi. samo sto koriste rootpoucheve i do par tisuca litara jer ne smiju u zemlju zbog nametnika.
 
13.06.2020
43
216
33
62
Ja ne stavljam nikakvu dodatnu zemlju koristim ovu iz vrta koja ima ph oko 4.5 što je jako loše Ph namještam dodavanjem vapna 2 mjeseca ranije kako bi odradio povećanje do sadnje ako trebam brže dizanje ph onda dodavam pepeo koji skupljam zimi.Žuti starter koristim za svo povrće nakon što se biljke ukorijene. Da dodam 1 kg kristalon startera je 20 kuna a dovljno je za svo povrće koje sadim zajedno sa 1-3 stabljike mare koliko ja sadim.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: mr.dr.Smok

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
svako ima svoj stil growanja i neke svoje uvjete kojima se mora prilagodit i to je ok
...al opet da sam ja npr na tvom mjestu i da mi je zemlja 4.5ph.... ne bi mi palo napamet muckat vapno i pepeo i pripremat nesto godinu unaprijed. nit bi mi se to dalo radit, nit znam kolko vapna ili kolko pepela....
iskopobi rupe, oblozio rupu da odvojim novu zemlju od stare i nasipo zemlju koja nije 4.5 nego 6-7ph i rijesio sam si sve probleme. ako je kvalitetna zemlja i ako su rupe dovoljno velike....do kraja growa jedino sto ti treba je voda. i to je to.
al kao sto sam reko, svatko ima svoj stil i svoje guste :)
 
13.06.2020
43
216
33
62
Vapno ide nisam siguran jer to ne treba radit svake godine mislim 6 dkg po m2 podizanje ph za 0,5 kad se dobije dobar rezultat to traje nekih par godina pa se obnavlja. Da napomenem ja sam vrtlar sadim i rajčice ,tikvice,krastavce...pa nebi baš za svaku stabljiku moga kopat rupu i dodavat zemlju:D
 

pannonian

Bogu mil, a ni Vragu nije mrzak
16.07.2018
224
1.495
143
Ako ti se da pogledaj što rade uzgajivači divovskih bundeva. Drastično povećanje u masi su dobili kombinacijom organske pripreme i uzgoja sa kasnijim dodatkom mineralnih gnojiva. I folijarnog. Totalni fanatici, luđaci... i znalci. Mislim da bi se za outdoor moglo puno od njih skupiti
 
Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reactions: Frikola
13.06.2020
43
216
33
62
Problem je što meni i ovako previše rastu u visinu i širinu a plastenik je nizak 2.5 metra u sredini a 2 metra krajevi kojeg su već prešle pa savijan grane. Nebi dalje iša sa nikakvom kemijom a dogodine mislin srušit plastenik i radit novi i veći od polikarbonata sa visinom od 3 metra.Inaće nikad baš nikad ne koristim mineralna gnojiva radi ukusa povrća , koristim samo kristalon starter za poćetni rast. Zemlju mješam sa Ovčjim i Kokošjim gnojivom koje je odstajalo bar godinu dana. A tako i prehranu.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Herman Hull

pannonian

Bogu mil, a ni Vragu nije mrzak
16.07.2018
224
1.495
143
Ma ok, čisto kao zanimljivost to navodim. Rade i oni čisti organski sa fenomenalnim rezultatima.
 

Degustator

Aktivan Član
02.11.2010
806
1.750
163
iza dima
Secam se jedne prilike kad sam gajio biljke pored bunara na 10m od kuce.Davno to beše. Doveo ja drugara da vidi biljoze.KLinci bili,nekih 18god.
Dosli mi na metar od njih,on gleda po podu dole,gleda,gleda... kaze, gde su brate??
Ja njega gledam i ne verujem:rofl: Pokazujem mu rukom od dna i polako dizem ka vrhu.
On dize pogled, i dize pogled i dize pogled...Zenice mu se rasirile,oci zasijale,lice pobledelo a vilica oklembesila...onako zaprepascen viknu
TI SI LUUUUUD !!

4 biljoze preko 3,5m ... sastavile jedna uz drugu stoje kao jelke,kao jebene nemani .Samo stajsko na dno rupe i svaki drugi dan šinem po dve kofe vode na biljku,okrenem se i odem.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: trevor

grouchy

theGrumpy
16.08.2013
7.177
23.425
1.098
oblozio rupu da odvojim novu zemlju od stare
ovo i nije potrebno, godinama sadim u istim rupama, izvadim staru zemlju i ubacim novu.
rupe se prakticno pretvorile u (propusne) saksije, odavno :)
to jedino ako bas moras da ih autujes u nekim ekstremnim uslovima, bilo skoro u nekoj temi oko sljunka i sljake.

DSCN0025.JPG DSCN0027.JPG
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.