Trihomi

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
Tema koja nece pomoci ako idete na test urina,ali ima veze sa thc-om :)

Trihomi Vutre pod elektronskim mikroskopom​



Cvjetovi kanabisa konzumiraju se u medicinske i rekreacijske svrhe na temelju svojstava njihovih specijaliziranih metabolita (kao što su kanabinoidi i terpeni). Metaboliti se obilno proizvode u žljezdanim trihomima ženskih cvjetova, koji predstavljaju esenciju dragocjenog pupoljka marihuane. No unatoč ekonomskoj i medicinskoj važnosti žljezdanih trihoma kanabisa, relativna svojstva i doprinosi različitih vrsta trihoma i dalje su slabo shvaćeni.

Pojam trihom dolazi od grčkog ('thrix', 'trichos', kosa ili dlaka) i čine mali dlakavi pokrov na mnogim biljnim vrstama. Oblik mu se kreće od ravnog ili spiralnog do kuglastog, koji su najzanimljiviji kod kanabisa. Trihomi obavljaju različite obrambene i zaštitne uloge i mogu biti prilično specijalizirani; na primjer, stanice poput dlaka u biljkama mesožderkama koje pokreću zamku da se zatvori na kukcu koji ništa ne sumnja potječu od trihoma.

Biljke kanabisa imaju različite trihome, uključujući kratke šiljaste dlake koje listovima daju grubu teksturu i vjerojatno djeluju kao odvraćanje biljojeda i zaštitnik okoliša. Od najvećeg su povijesnog interesa, međutim, žljezdani trihomi , tako nazvani od latinskog 'glandis' (mali žir), zbog svog zaobljenog oblika.
tricomas_1-910x604.jpg

Trihomi: vrste i rast​

Na ženskim cvjetovima kanabisa opisane su tri vrste žljezdanih trihoma na temelju njihove površinske morfologije: lukovičasti, sjedeći (lat. 'sjedeći') i peteljčki (ili urezani). Lukovičasti trihomi su najmanji po veličini i proizvode ograničene specijalizirane metabolite. Trihomi sesilne konoplje "sjede" na epidermisu na kratkoj peteljci i imaju kuglastu glavu sastavljenu od višestaničnog diska sekretornih stanica i subkutikularne šupljine za skladištenje metabolita.

Za usporedbu, viseći trihomi kanabisa imaju glavu u obliku kugle sličnog oblika, nešto veću, ali uzdignutu nekoliko stotina mikrona iznad površine epiderme koju podupire višestanična stabljika . Relativni doprinosi dviju glavnih vrsta žljezdanih trihoma, sesilnih i onih koji nose stabljiku, kanabinoidnim i terpenskim profilima cvjetova kanabisa i danas su nepoznati. Zapravo, nije jasno razlikuju li se viseći trihomi od sesilnih trihoma jednostavno zbog prisutnosti ili odsutnosti stabljike.

tricomas_2-910x427.jpg

Unutar mjehurića kanabisa​

Kako bi saznali kako ti trihomi djeluju kao tvornice metabolita, 2020. godine kanadski istraživački tim sa Sveučilišta British Columbia objavio je studiju koja opisuje kako žljezdani trihomi kanabisa mijenjaju svoju morfologiju i sadržaj metabolita tijekom sazrijevanja cvijeta . To su učinili testiranjem sorte kanabisa bogate CBD-om .

Kada govorimo o molekulama poput THC-a ili CBD-a iz biljke kanabisa, zapravo govorimo o tim žljezdanim trihomima. Svaka od tih malih 'loptica' je tvornica za proizvodnju prirodnih kanabinoida, terpena i još mnogo toga. Proizvodna linija tih tvornica je skupina stanica koja se zove sekretorni disk : ovaj disk se nalazi unutar kugle, točno iznad mjesta gdje se zaobljena glava susreće s matičnim potpornim stanicama .

Kanadski istraživački tim uspio je dobiti nevjerojatno jasne slike unutar ovih trihoma koristeći multifotonsku mikroskopiju visoke rezolucije , tehniku koja omogućuje prikaz fluorescentne emisije s velikom dubinom prodiranja. Ove su slike pokazale da sesilni trihomi, i na lišću i na čašci (vanjski dijelovi cvijeta koji ga štite i podupiru), imaju 8 stanica u svom sekretornom disku. Nasuprot tome, trihomi s stabljikom imali su znatno više stanica, obično 12-16 .
tricomas_3-910x791.jpg
Studija je otkrila da dodatne stanice u stabljikastim trihomima omogućuju veću proizvodnju kanabinoida i drugih sekundarnih metabolita. Studija je također otkrila da se sesilni trihomi na nezreloj čašci (dolje lijevo) razvijaju u stabljikasti tip (desno) kako biljka sazrijeva . Ista razlika je pronađena u soju kanabisa s visokim sadržajem THC-a, što ukazuje da to nije samo karakteristika biljaka kanabisa bogatih CBD-om.

tricomas_4-910x339.jpg


Suština trihoma: kanabinoidi i terpeni​

Tehnike korištene u ovom istraživanju, koje su bilježile prirodnu fluorescenciju živog tkiva putem pulsirajućeg lasera, proizvele su izvrstan vizualni zapis strukture trihoma kanabisa. Na primjer, na slici ispod, sekretorni disk unutar svake glave trihoma je jasan i oblikovan je poput štruce kruha, zajedno sa sekretornom šupljinom u obliku mjehurića iznad diska. Ova šupljina nabubri kanabinoidima i drugim metabolitima kako biljka raste:

tricomas_5-910x741.jpg
Plavičasta nijansa ovih stanica također je relevantna, budući da je studija otkrila da su valne duljine koje emitira svaka vrsta trihoma uzrokovane njihovim sadržajem kanabinoida. Teal boja na gornjoj slici umjetno je dodana kako bi se istaknuo pojas valne duljine od 420 do 460 nm, koji obuhvaća vršnu emisiju kanabinoida. Istraživači sugeriraju da bi odnos između ove vrpce fluorescencije i dužih valnih duljina (495-540 nm) viđenih u trihomima sesilnog lista mogao biti koristan dijagnostički alat u budućnosti.

No, kanadski tim nije zanimala samo struktura tih bioloških formacija. Kako bi razumjeli kako se razvija sadržaj trihoma , izmjerili su ukupni sadržaj terpena i kanabinoida u nezrelim i zrelim biljkama, otapajući ih u pentanu; a koristili su i iznimno finu staklenu sondu za ekstrahiranje sadržaja pojedinačnih šupljina trihoma.

Rezultati ekstrakcije otapalom pokazali su da kako trihomi sazrijevaju u čašci, ukupni sadržaj terpena i kanabinoida raste . Pred kraj rasta biljke dolazi i do sve veće dominacije monoterpena , lakšeg tipa koji čine eterična ulja i stvaraju jedinstvene arome kanabisa.

Točnije, testni uzorci su pokazali da je povećanje monoterpena potaknuto promjenama u trihomima na stabljici. Studija je također promatrala sesilne trihome iz muških biljaka (koji se obično uklanjaju kako bi se spriječila oplodnja vrijednih ženskih biljaka) i pronašla slično niske omjere mono i seskviterpena .
tricomas_9-910x355.jpg

Postotak različitih kanabinoida u sesilnim i stabljikastim trihomima zrelih čašica bio je sličan, što je sugeriralo istraživačima da se sesilni trihomi u ovom slučaju još uvijek pretvaraju u stabljikasti tip. Nije iznenađujuće da je nedekarboksilirani oblik CBD-a, CBDA ili kanabidiolne kiseline bio najistaknutiji kanabinoid u ovom soju bogatom CBD-om.

Posljednji korak koji je tim poduzeo bilo je pretraživanje svake vrste trihoma u potrazi za genetskim uputama koje dovode do proizvodnje terpena i kanabinoida. Otkrili su da pojedinačni žljezdani trihomi svih vrsta, ali posebno stabljični trihomi, imaju visoke razine gena koji grade i CBGA ("majčinu" molekulu CBD-a i THC-a) i specifičnu CBDA sintazu koja mijenja CBGA u CBDA. Ovi su geni bili češći u trihomima nego u korijenima i pupoljcima kanabisa , kao što se očekivalo.

Mikroskopski posao koji otvara mnoga vrata​

Što ovaj rad dodaje našem znanju o uzgoju kanabisa? Prvo, da su pod ultraljubičastim svjetlom trihomi na stabljici odavali briljantnu plavu boju i sadržavali veliki i prepoznatljivi disk stanica u obliku pita. Manji sesilni trihomi , koji nemaju stabljiku, odavali su crvenu boju, imali su manje sekretorne diskove i proizvodili su manje mirisnih terpena. Stoga se ultraljubičasto svjetlo može koristiti za praćenje zrelost trihoma i informiranje o optimalnom vremenu berbe.
tricomas_8-910x355.jpg

Drugo, jedinstvena kombinacija mikroskopskog, analitičkog i genetskog rada koju je sintetizirao kanadski istraživački tim razjašnjava proces rasta i molekularne putove koje kanabinoidi i terpeni slijede, dopuštajući daljnji opseg za pročišćavanje tih procesa i time povećanje prinosa. prinos i kontrolu neželjenih ishoda za medicinski ili rekreacijski korisnici kanabisa . Nakon tisuća godina rada ljudi s ovom biljkom, istraživanje poput onog Sveučilišta British Columbia i kolega pokazuje da smo sada bliže nego ikad ostvarenju punog potencijala ove biljke .

I treće, da je pri pregledu znanstvenog napretka, koji se ovih dana često koncentrira na najnovija genomska otkrića ili druge obrade velikih podataka, lako podcijeniti vrijednost vizualnih pomagala za naše razumijevanje mikroskopskog svijeta. Detaljnost i jasnoća slika proizvedenih ovom studijom pomogli su drugim akademicima, a nadamo se i široj javnosti, da razumiju središnje generatore kanabinida i drugih ključnih molekula u kanabisu.

terpenos_7-910x734.jpg

Elektronska mikroskopija kanabisa kao estetska vrijednost​

Bez sumnje, spektakularna priroda ovih slika snimljenih elektroničkim mikroskopom zavela je druge istraživače koji su također plovili olujnim nanometrijskim vodama kako bi pokazali svu ljepotu kanabisa s fundamentalne točke gledišta. A od svih primjera dostupnih u svijetu, 'Cannabis: Marihuana under the Microscope' Teda Kinsmana daleko je najunikatniji.

Na tržištu preplavljenom knjigama o uzgoju, arhivama i istraživanjima kulture kanabisa, rad koji je uredio ovaj izvanredni profesor na Odsjeku za fotografske znanosti na Rochester Institute of Technology u New Yorku predstavlja marihuanu kao nikada prije. bio viđen : kroz skenirajući elektronski mikroskop ili SEM (Scanning Electron Microscope), kako bi se izbliza pogledalo lišće, sjemenke, pelud i trihomi.

terpenos_8-910x914.jpg

Skenirajući elektronski mikroskop ima široku primjenu u raznim područjima industrije i znanosti jer je jedan od najsvestranijih alata za snimanje i mjerenje. Fotografije proizvedene ovom tehnikom posebno su cijenjene zbog velike dubinske oštrine i izvrsne rezolucije, oba reda veličine bolja od svjetlosnog mikroskopa. Ali slike koje daje SEM su crno-bijele , a pojedinačne slike sadrže informacije u samo dvije dimenzije. Međutim, boja je nešto važno za nas ljude; I to ne samo s estetskog gledišta, budući da se naši mozgovi oslanjaju na boju (i stereoskopski vid) kako bi ispravno percipirali objekte.


tricomas_10-910x540.jpg


Kad je Kinsman dobio svoje SEM slike, mogao ih je poboljšati bogatim bojama kako bi bile privlačnije. Zapravo, svaka slika počinje crno-bijelo i mora se ručno obojiti . Ted boji trihome kanabisa koji sadrže THC u svijetlu boju kako bi se istaknuli: "Biram duboke boje jer pokušavam učiniti znanost vizualno uzbudljivom i privlačnom općoj populaciji." Evo videa o radu Teda Kinsmana:


Iako je Kinsmanova knjiga objavljena 2019., 2014. drugi je istraživač već stavio nogu u Flandriju slika kanabisa dobivenih pomoću skenirajućih elektronskih mikroskopa . Kao što možete vidjeti u još jednoj bitnoj knjizi: 'Kanabis pod mikroskopom: Vizualno istraživanje ljekovite Sative i C. Indice' od Forda McCanna, knjiga koja također predstavlja mikroskopske slike kanabisa u svoj njegovoj raskoši.

Kao i gore, vrijedi imati na umu da marihuana zapravo nije tako svijetle boje kao osvijetljeno božićno drvce. Velik dio fotografija je u lažnim bojama jer, kao što je slučaj s većinom slika skenirajućim elektronskim mikroskopom, računala se koriste za poboljšanje i isticanje određenih značajki kako bi ih se lakše proučavalo. Međutim, rezultat je još uvijek prilično impresivan, kao što se vidi u ovom primjeru, samo jednoj od 170 fotografija u knjizi, koji pokazuje da znanstvenici, barem u laboratoriju, gledaju na marihuanu vrlo drugačije od nas, uzgajivača ili korisnika.

tricomas_11-863x1024.jpg

Slike i reference:

  • Žljezdani trihomi kanabisa mijenjaju morfologiju i sadržaj metabolita tijekom sazrijevanja cvijeta. Samuel J. Livingston, Teagen D. Quilichini, Judith K. Booth, Darren CJ Wong
 
Poslednja izmena:

Cyric

~ Pa ćemo vidit
Poznanik Foruma
01.03.2009
737
5.167
233
Dalmacija
Da, hvala na nesebicnom djeljenju znanja i informacija. Ja osobno dok nisam dosao na ovaj forum, kanabis sam gledao skroz drukcijim ocima, doslovno je bilo bitno samo duvat i naduvat se. Kada sam dosao tu, morao sam “formatirat” svo “znanje” o kanabisu koje sam imao i pocet ucit iz pocetka. A tek uzgoj…covjece kakva terapija za psihu… Ovaj forum i vi ljudi dragi ste mi otvorili oci na kompleksnost ove nase mezimice i obozavam skupljat informacije i ucit o ovom cudu evolucije koje nas veze u ovu predivnu zajednicu. Hvala Opa ❤️
 

h0nda

"easy skanking"
Prijatelj Foruma
02.03.2016
2.640
13.732
358
El moguce da s donje strane fun listova isto postoje trihomi, nemaju onu ko peteljku nego samo kuglicu. Po gornjem videu disu tipovi trihoma bi ispalo dasu bulbous trichomes, ali nisam znao da ih ima i s donje strane fun listova. To bi objasnilo zasto maslac i ostali mixevi sa liscem imaju neku potenciju. Nisam mogo bolje uslikat al kuzi se. IMG_20230509_143541.jpg i kad udemo dublje:D
IMG_20230509_144452.jpg
 

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.986
34.300
2.598
Mozda bi bilo dobro malo nadopuniti temu...sad o trihomima manje vise svi znamo kada trebamo brati,ili mislimo da znamo hahah....
ajd da vidimo sta kazu strucnjaci..

Sta kazu boje trihoma ?
Kada je to biljka na vrhuncu maksimalne potencije..odnosnio sta se to tocno dogadja u posljednjih nekoliko tjedana..tako da mozete brati po specificnoj vrsti ucinka koji preferirate .

Vrijeme berbe jedan je aspekt uzgoja koji se nažalost prerijetko uzima u obzir, inače groweri jednostavno nema strpljenja čekati tih nekoliko dodatnih dana kako bi osigurao maksimalan sadržaj THC-a.

Neki sojevi su najbolji ako se uberu prije vrhunca proizvodnje THC-a , dok je druge najbolje ubrati nakon.

COs1_trichs_D64_007-273x300.jpg
Evo što Robert Clark kaže u svojoj knjizi The Botany of Cannabis , o trihomima i što nam govore:

Mjehurići smole izgledaju bistri jer se još uvijek proizvodi svježa smola, uglavnom iz glave stanice trihoma.

U ovom trenutku proizvodnja THC-a je na svom najvećem vrhuncu, a razina CBD-a ostaje niska i stabilna, jer se molekule brzo pretvaraju u THC, a sinteza THC-a nije bila dovoljno dugo aktivna da bi se mogle formirati visoke razine CBN-a, što je rezultat razgradnja THC-a svjetlom i toplinom.

Proizvodnja terpena (aromatičnih molekula) također doseže svoj maksimalni vrhunac i cvjetni grozdovi su tada prekrasno aromatični.


Mnogi uzgajivači preferiraju berbu nekih svojih strainova tijekom tog vremena kako bi proizveli vutru sa jasnim i cerebralnim psihoaktivnim učinkom.

Možemo misliti da u ovom trenutku niske razine CBD-a i CBN-a dopuštaju visokoj razini THC-a da djeluje bez sedativnog učinka.

Što sve ovo znači?

Kada uzgajate Indica hibride, osim ako ne želite završiti nokautirani na kauču, najbolje je berbu obaviti kada su glavice trihoma potpuno formirane, ali prije nego što počnu tamniti i poprimati jantarnu boju.

Ovisno o tome koliko dugo određena sorta sazrijeva, može trajati samo pet dana ili čak dva tjedna.

Pustite li Indicu da cvjeta predugo, možete dramatično utjecati na njezin okus i učinak.
S hibridima kod kojih dominira Sativa, želite biti sigurni da su sve glave trihoma savršeno oblikovane i da je oko 30% njih jantarne boje.

Dopuštanje biljci da više cvjeta može smanjiti okus, a berbi može nedostajati potencijal, s vrlo malo stimulirajućeg ucinka. Postoje, međutim, određene iznimke koje moram spomenuti-haze sorte imaju tri različita razdoblja berbe, od kojih svi vrlo kasno cvjetaju.

O prinosu još nismo govorili, jer ako ste u trećoj fazi sazrijevanja cvijeta s potpuno formiranim trihomima, onda možemo pretpostaviti da je većina sojeva dosegla svoju konačnu težinu.

Uvijek će postojati neke varijacije, ali možete upotrijebiti donja pravila koja će vam pomoći u procjeni najboljeg razdoblja žetve za vaše biljke, na temelju trihoma:

Amber-300x200.jpg vrijeme za berbu


1) Savršeno oblikovane, ali još uvijek jasne glave trihoma pružit će vam čišći, okrepljujući užitak s manje sedativnog učinka; ovo je najbolji period berbe za teške sorte Indica.

2) Savršeno oblikovane glave trihoma postaju lagano zamućene ili mliječne; ovo je vjerojatno najbolje vrijeme za berbu većine hibrida koji su danas dostupni.

3) Savršeno oblikovane i potpuno zamućene ili mliječne glavice trihoma, s najmanje 30% boje jantara; ovo je općenito najbolji period berbe za kasno sazrijevajuće Sative kao što je Haze. Ovo je također odlično vrijeme za berbu kada se biljka koristi za pravljenje hašiša.

Uzmimo za primjer Jack H. ubran nakon 56 dana; svi su trihomi još uvijek vidljivo bistri, a vrlo malo njih postaje mliječno. U ovom trenutku ima vrlo stimulirajući "up" učinak i proizvodi uznemirenost "u glavi". Tada imam dobar vizualni osjećaj, a okus limuna je vrlo kiseo.

Ista biljka, sa samo dodatnim tjednom cvatnje kako bi se pomaknula na 63 dana; trihomi su postali mliječno bijeli i dobar dio njih, između 30 i 50%, je tamno jantarne boje, s bojom bliskom Coli

. A-13day32a-300x282.jpg
30ak dana cvjetanja

Ubran u ovo vrijeme, high će biti težak i zagušljiv, a kiseli limun je zamijenjen slatkastim mirisom fermentiranog limuna .

To je gotovo primjer biljke koja se bere prekasno, ali to činimo kako bismo imali koristi od ljekovitih svojstava koja ima u ovoj kasnoj fazi.

Pogreška koju biste trebali pokušati izbjeći je berba prije nego što su trihomi u potpunosti formirani ; većina uzgajivača koji slijede gore navedena pravilabrat ce kada vecina trihoma bude mljecna.

Berba prije ovog razdoblja proizvest će vrhove koji su manje snažni, sadržavat će manje eteričnih ulja i terpena, a vaša će berba imati pkus sijena, čak i ako je pravilno osušena i sušena.
Još jedna dobra metoda bila bi berba nekih od najzrelijih pupova, koji su često oni na vrhu biljke, ili glavni pupoljci.

To će omogućiti da više svjetla dopre do donjih dijelova biljke, preostali pupoljci će tada brže sazrijeti, a također će dobiti na veličini i gustoći.
stay high.

Izvor alkemija
 
Poslednja izmena: