Upotreba kondenzatora u HPS sustavima

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

EXARP

Aktivan Član
10.12.2006
488
66
48
50
Prilikom obrade rasvjetnih sustava, nigdje se ne spominje upotreba kondezatora. Prema tabeli koju je objavio GE lighting, da bi se smanjila struja (amperaža) sistema, a ujedino i smanjili troškovi predložene su sljedeće vrijednosti:


Watt 50 70 100 150 250 400 600 1000
--------------------------------------------------------------------------------------------
Kondezator 8 8-10 12 20 30 40 50 85

Vrijednosti kapaciteta kondezatora dane su u mikroFaradima. Kondezator mora imati na sebi oznaku da je za 250V +/- 10%.

Glavna uloga kondezatora je ta da smanji tzv. fazni pomak. Fazni pomak nastaje kao posljedica "prolaska struje" kroj tzv. jalovi otpor. Dakle, u našem slučaju iskoristivi otpor je otpor koji stvara žarulja jer od nje dobijamo korisnu energiju (svjetlo u našem slučaju). Ali, na tu žarulju je serijski povezana prigušnica, koja predstavlja tzv. induktivni otpor. Prolaskom struje kroz nju stvara se magnetno polje i energija koja se troši na njoj je jalova energija. Sustav troši više struje radi svladavanja ovog otpora, zj dolazi do faznog pomaka.
Kondezator je tzv. kapacitivni otpor. Kondenzator ima sposobnost "nabijanja" naponom, i takođe je jalovi otpor, ali on fazni pomak "okreće" u suprotnom pravcu od induktivnog. Prigušnica se uvjek spaja serijski, šta znaći da jedan kraj ide na fazu, a iz drgog kraja vodi se na trošilo (žarulju). Kondezator se spaja paralelno (znaći, jedan kraj na fazu, drugi na nulu). Ubacivši kondezator odgovarajučeg kapaciteta paralelno na izvor el. energije, onaj induktivni fazni pomak vratiti ćemo unazad i tako smanjiti jalovo rasipanje energije, dobiti stabilniji sistem i samim time smanjiti jakost struje (amperažu) koju naš sistem koristi. Manja struja = manja potrošnja el. energije.

Vrijednosti nisu krute, ali ako stavimo manji ili veći kapacitet (kondezator) ili nećemo dovoljno "izravnati" tok struje ili u drugom slučaju ćemo previše "izravnati" tok struje (umjesto induktivnog bi imali kapacitivni otpor).

Pomoću kondezatora bi mogli smanjiti račun za struju za nekih 10-ak %, ali ovo sigurno neće biti interesantno kod sustava do 600 W, jer se ne radi o velikim snagama, ali već kod snaga većih od 1000 W mogli bi uštediti primjetnu svoticu.

Eto, pokušao sam ovo opisati bez upotrebe stručnih izraza, dijagrama i proračuna. Iako najvjerovatnije neće biti zainteresiranih za postavljanje kondezatora, nek se nađe i ovo objašnjenje, ako ne zbog ničega, onda proširivanja znanja radi.

Poz
 

EXARP

Aktivan Član
10.12.2006
488
66
48
50
TorcidaSpalato je napisao(la):
Da li se stavljanjem kondenzatora rjesava problem "treperenja" kod HPSa ?

Nažalost ne. Radi se o energetskim korekcijama. Kao što rekoh, lako je za sisteme male snage, ali u sistemima velike potrošnje snage (npr. javna rasvjeta) kondezator igra veliku ulogu u uštedi energije.
 

EXARP

Aktivan Član
10.12.2006
488
66
48
50
hsrt je napisao(la):
Ako ti treperi non stop, znaci da ti sijalic nije u redu


:bong7bp:

Ma vjerovatno je mislio na ono jedva primjetno "treperenje" koje se lako registrira npr. pomoću digitalnog fotoaparata.
 

EXARP

Aktivan Član
10.12.2006
488
66
48
50
TorcidaSpalato je napisao(la):
Upravo to. You read my mind ... :)

A hebiga, struja "teče" frekfencijom od 50 Hz, tj. 50 puta u sek. "promjeni" polove. To ti je ko i kod TV-a. I slika na TV je na 50 Hz, tako da se isti simptomi mogu primjetiti i na TV slici.
 

Eddie

Aktivan Član
07.12.2006
167
9
0
Tu postoji neki fazon da kad se koriste dve sijalice pomeri se faza na jednoj tako da kad se na njoj povecava intenzitet svetla na drugoj pada pa kompenzuju jedna drugu. To je zanimljivo u prostorijama gde borave ljudi da ne bi smetalo ocima.
 

bozga

Ninja poljoprivrednik
Poznanik Foruma
08.07.2007
906
550
113
Ne sjećam se
Vidim ovo je malo stariji thread, ali mene je baš zanimao kondenzator... Informativan thread, ali možda bi bilo dobro da se ubaci također i način na koji se spajaju žarulje?
Ja sam imao nekih problema pri spajanju...

Boz:sun2:
 

Inq

Vutra Veteran
12.08.2006
996
137
0
Vidim ovo je malo stariji thread, ali mene je baš zanimao kondenzator... Informativan thread, ali možda bi bilo dobro da se ubaci također i način na koji se spajaju žarulje?
Ja sam imao nekih problema pri spajanju...

Ima tema o tome... pogledaj sticky temu propratna oprema .
 

Stoner

Aktivan Član
11.12.2006
856
285
83
24
Moj prvi reflektor je bio od philips-a original sve prigušnica starter i reflektor sve u jednom. i kad sam ga otvorio unutra je bilo sve ljepo spojeno ali sa kondenzatorom.
Reflektor je bio za 430 W Son-t agro . Nisam siguran za manje reflektore no ako su oni u philipsu to stavili očito je to doprinosi jer sumnjam da bi stavljali nešto što i nije skroz potrebno. S druge strane moj Cool tube radi bez problema i bez kondenzatora no da budem iskren i nisam gledao koliko mi troši Hps-ka zapravo i neznam kako bi samo nju izolirao i pratio koliko struje troši bez kondenzatora.
Sve u svemu ja sam za to da se kondenzator stavlja.:icon_lol:
 

EXARP

Aktivan Član
10.12.2006
488
66
48
50
Stoner je napisao(la):
. S druge strane moj Cool tube radi bez problema i bez kondenzatora no da budem iskren i nisam gledao koliko mi troši Hps-ka zapravo i neznam kako bi samo nju izolirao i pratio koliko struje troši bez kondenzatora.
Sve u svemu ja sam za to da se kondenzator stavlja.:icon_lol:

Ako imaš unimer, spojiš ga u seriju sa sustavom i izmjeriš kolika struja teče krugom. Snaga = struja X napon (P=I x U). Ovako dobiješ ukupnu snagu. Još bi trebalo UxI pomnožit sa cos fi (fazni otklon) ali nit ga znamo, nit je nesto posebno bitan.

I ja se slažen da bi trebalo stavljat kondezator. Ne radi potrošnje, jer nisu naše lampe neki mas-potrošaći, ali u svakom slučaju zaštitili bi prigušnicu od nepotrebnog pregrijavanja, a najvažnijw - produžili bi radni vijek sijalici (kvantitativno i kvalitativno).
A ja nikako otić kupit kondezator koji je nekih 30-40 kn.
A šta'š...linčina :eek:hno:
 

dehhiher

Aktivan Član
05.04.2007
90
0
0
48
koliko sam video kod OSRAMa preporucuju 45micro Farada za 400W, a 25microF na 250W i chini mi se na 150 takodje.
Mislim da je jako vazno, posto sam u svim shemama u vezi sa HPSom uvek video isprekidanom linijom kondenzator, a moze da radi bez njega, nashao kod filipsa da sa kondenzatorom stepen iskoriscenja ide do 90, dok bez nj. ispod 80, automatski se kalem vishe greje a imamo i manje lumena.
Ako moze neko od elektronicara da pomogne, chini mi se da je to ona struja koja se stvara u kalemu a kondenzator se puni i prazni da bi je kompenzovao i stabilizovao, uh davno je to bilo, elektonika I, drugi razred sred. elektrotehn. skole.

E sad ako ima i onih sa gotovim sistemima, morali bi da imaju kondenz, bilo bi dobro samo da ocitaju koji sistem ima koji kondenzator.

----------------------------------------------------------------------------------
EDIT:
KORISTI PRETRAGU
post prebačen
----------------------------------------------------------------------------------
 
16.07.2012
38
7
0
43
EXARP sve pohvale za objasnje ! :)
prema tvom textu nisam mogao sebi slikovito da docaram kako da vezem kondezator u vec postojecu semu prigusnice i upaljaca?