Urin kao gnojivo?

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
25.10.2007
71
57
18
44
Nisam siguran jesam li na pravom mjestu otvorio temu pa molim nadležne da je premjeste ako sam promašio. Hvala.

Ljudski urin je jedan od najbrže djelujućih te jedan od najboljih izvora dušika, fosfora, kalija i elemenata u tragovima, dostupan u obliku koji biljke savršeno prihvaćaju. Svjež ljudski urin je sterilan i kao takav ne sadrži bakterije. U biti, toliko je sterilan da ga je moguće tako svježeg i piti.

Urea [(NH2)2CO] iz urina postaje amonijak nakon 24 sata i to uzrokuje karakterističan vonj mokraće. U takvom je stanju urin prejak za upotrebu na samim biljkama, ali proliven po hrpi komposta, pobuđuje i ubrzava reakcije u kompostu obogaćujući ga dodatnim sastojcima


Jedan dio urina razrijeđen s 10-15 dijelova vode pogodan je za primjenu na biljkama u fazi rasta. U omjeru 1 : 30-50 za primjenu na lončanicama koje su puno osjetljivije na gnojiva bilo koje vrste. Drveće, grmlje i travnjake možemo prihranjivati nerazrijeđenim urinom, ali iz očitih razloga to ne treba činiti direktnom primjenom preko lišća, cvjetova ili plodova pojedinih biljaka. Dakle, prihranjujemo korijenski sustav.


Tragovi antibiotika, vitaminskih dodataka i ostalih lijekova ostaju u urinu, ali u zanemarivim količinama, pogotovo ako je urin razrijeđen vodom.


Urin je 95% voda, 2,5% posto je urea, a daljnjih 2,5% je mješavina minerala, soli, hormona i enzima. To je krvni nusprodukt, ali usprkos tome što sadrži izvjesni krvni otpad isti nije otrovan.


Tijekom uriniranja zdrava će osoba ispustiti 11g dušika (urea), 1g fosfora (fosfati) i 2,5g kalija.
Ugandski znanstvenik Patrick Makhosi, član ugandske agrokulturalne istraživačke organizacije u Kawandi i stručnjak za tla potvrđuje učinkovitost ljudskog urina kao gnojiva. On tvrdi da će prihrana povrća urinom jednom na tjedan u razdoblju ne kraćem od dva mjeseca uvećati urod barem dvostruko.


Stoga ako želite već pripremljen izvor biljne hrane koji je savršeno prilagođen vašem vrtu, potpuno besplatan, dostupan tijekom cijele godine, a koji uporabom u prihrani biljaka štedi silne količine vode koja ga ispire u toaletima, razmislite o korištenju vlastitog urina.


Zapamtite tri zlatna pravila…
Urinirajte u boce, kante ili slične posude kako biste izdvojili urin i održali ga sterilnim.
Koristite ga svježeg za biljke, odstajali je pogodan za kompost.
Uvijek ga razrjeđujte u omjerima od 10:1 do 50:1 za primjenu na osjetljivom bilju ili sadnicama.

ovo su dijelovi članka jedne nezavisne novinarke sa stranice koja se bavi ekologijom, ima toga još, ali nisam u stanju prevesti cijeli tekst, a koga zanima više, verujem da će pronaći...
 
25.10.2007
71
57
18
44
fukmondo je napisao(la):
odličan prvi post za mnogo starog forumaša;)
pa kad svi stalno ponavljaju "čitaj, čitaj, čitaj", skoro sam zaboravio pisati
icon_wink.gif
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.556
228
Nemam "fetiš" na pišanje, ali vidim da ih ima:rofl:
Zanimljivo za provjeriti, ali ne sada:)
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.556
228
Predugo pušim izgleda pa se ne brinem. Blagostanje je trenutno. Sory hehe. Ne zamjeri, nisam još ni pročitao tekst, i ja sam čovijek:icon_wink:
 
03.07.2009
1.740
2.317
188
osobno da mogu isporva bi ovu kombinaciju...cita sma jednom davno na rollitup-u da je tip u kombinaciji sa gnojem kalifornijskih glisti i urina ima zavidne rezultate a sta je najbolje sve je bilo organski bez ikakvih kemikalija....
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.556
228
Ja mislim da se u ovoj državi ne isplati zajebavati s tim. Ja radije kupim gotovo pa održavam ekonomiju, iako priželjkujem da se sruši. Rijetki su koji imaju prostora za vlastito experimentiranje, ja sam sretan za bilo šta uzgojiti i pušiti.
Stvar čak i ima smisla po onomu šta imam negdje u glavi ali opet, dok nije legalno to je 5 skala iznad mene, a to več treba i bistre glave malo raditi tako da ono...previše za mene:))
Svaka čast za prijevod, ne kopčam iz prve večeras. Rep+:whacky023::rofl:
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
zendramax je napisao(la):
pa kad svi stalno ponavljaju "čitaj, čitaj, čitaj", skoro sam zaboravio pisati
icon_wink.gif

:thumb:
Rep+ :spliff:
Prvi post je dobar i svakako koristan za one koji žele na potpuno prirodan način i bez velikih troškova uzgajati svoje biljke.Možda bi bilo dobro ovu temu malo razraditi detaljnije,jer vjerujem da ima zainteresiranih.
To naravno osobno ne bih prakticirao i čisto praktičnih razloga,jer uzgajam isključivo unutra,ali za outdoor je ova informacija itekako vrijedna :respect:
 

Etajglecha

Aktivan Član
24.02.2009
160
23
18
30
ma to je bre super. ima da pisam na koju god saksiju naletim :))) makar bilo i indoor, jer ako ima rezultate zasto da ne. sta, i onako ih ispiras oko dve nedelje pre cap cap. a brate pisacka nije otrov, jeste da ima sranja u njoj, ali ne mozes umreti, cak i dobro dodje ako si u nekoj pustinji oko tebe nigde vode u krugu od 100km, ma brate gutao bi ko lud, ako zelis da prezivis naravno hehehe

e a posto sam ja glupson, i brojevi i matematika mi idu lose, zamolio bih nekoga da mi pojasni:

1:20 koliko ja kapiram to znaci da na 1 litar urina ide 20 litara vode. jel da??? i kako da znam da li da stavljam 1:10,20,30 ili 50.

mislim da je ona REDshica negde napisala da ide 1 : 20 samo mi potvrdite i odmah cu isprobam.
Hvala and pozzzzzzzzzzz
 

Vutra Samotnjak

VenloNL
Poznanik Foruma
07.06.2010
8.479
43.585
2.598
Jednom mi jedan stari grower reče....''ma samo se popišaj oko nje,slobodno...''
Ma reko'...''neću,hehe''....i nisam nikad....nekako mi to bljack:icon_lol:
 
25.10.2007
71
57
18
44
I meni je isprva ovo bilo čudna, ali nikako odbojna ideja. Napominjem da mi nije bila namjera propagirati upotrebu urina na Biljci, to se ne spominje u uvodu teme već je naglasak na ostalim biljnim vrstama. No isto tako neću biti ni protivnik ideje da se prihranom pomoću urina uzgaja cannapiss. :icon_biggrin:
Neki postovi su me potaknuli na dodatno istraživanje i evo još informacija.
Osim već navedenog ugandskog stručnjaka za poljoprivredna tla koji tvrdi da se ovom metodom gnojidbe značajno povećava urod (kukuruz), tijekom zime 2007/08 finski su znanstvenici (sveučilište Kuopio) prikupljali urin iz ekoloških WC-a po privatnim kućama te ga skladištili na temperaturi 45 F (7,2 C) slijedećih 6 mjeseci istovremeno ga testirajući na bakterije i mikrobe. Nakon toga su urin pomiješali s drvenim pepelom iz kamina (valjda iz tih istih kućanstva?) i došli do zaključka da je mješavina urina i pepela jednako dobra, ako ne i bolja od uobičajenih kemijskih gnojiva.
Subjekt njihovog istraživanja bila je (pazi sad!) rajčica, paradajz, paraždnik, pomidora ili kako već volite nazivati meni osobno jako dragu povrtnu biljku o kojoj isto tako postoje zanimljive teorije, ali o tome nekom drugom zgodom, na nekom drugom forumu, možda.
Daklem, našli su 20 hrabrih osoba koje su se nakon berbe rajčica hranjenih konvencionalnim gnojivom i onih gnojenim mješavinom urina i drvenog pepela, izjašnjavale o okusu rajčica koje su konzumirali. Ispitanici nisu imali favorita, sve su rajčice bile podjednako ukusne.
Isti je tim stručnjaka radio istraživanja s urinom i nekim drugim biljkama s podjednako uspješnim rezultatima. Gnojeni su krastavci, ječam i kupus za kojeg sam našao podatak da je gnojen urinom urodio 64 kg većim urodom od kupusa tretiranog kemijskim gnojivima no nisam našao podatak o površinama testiranih usjeva, ali iz studije proizlazi da je godišnja količina urina koju ispusti jedna osoba dovoljna za uzgoj 160 glavica kupusa.
Tvrdnje o valjanosti prihrane bilja urinom potvrđuju još neki svjetski znanstvenici, o tome je pisao i Washington Post, a studija je objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry u jesen 2008.
Mišljenja sam da je gnojenje urinom prikladnije za outdoor, ali mislim da je i u unutrašnjem uzgoju primjenjivo no svakako u oba načina treba biti oprezan. Osoba mora biti relativno zdrava, nikad ne gnojiti čistim urinom, uvijek ga razrijediti, ja osobno (hipotetički) ne bih išao na omjer manji od 15:1 u korist vode s time da bih pratio kako biljka prihvaća prihranu i prema tome bih omjer prilagođavao svakoj pojedinoj biljci.
Urin nikada stariji od jednog dana, čist, bez drugih izlučevina,dobro skladišten, razrijeđen u adekvatnom omjeru, tretirati samo korijenski sustav i mišljenja sam da ne bi trebalo biti problema. Na kraju krajeva, pred žetvu se uvijek ispire, zar ne?
Još jedna natuknica; navodno je PH standardnog urina oko 7, ali se naravno mijenja u zavisnosti o prehrani davatelja ili ispuštatelja , hehehe. Fali mi pojam. Normalna dnevna količina se kreće od 1-2 litre, ako urinirate manje od 4 dl ili više od 2,5 l – idi bre, leči se!
Oprostite na iscrpnom (ljepša riječ za predug) postu.
Mislim da će mi se mjehur rasprsnuti, pozdrav!
 

crobigg

Aktivan Član
01.12.2011
91
27
18
34
Pozdrav ljudi, evo moj prvi post jupiii!
Već VAS dugooo pratim kao "slučajni" prolaznik, bilo je vrijeme da se regam i da ja pomognem koliko mogu zajednici :icon_smile:

back2topic:
Ovih dana tražim po youtubeu načini uzgoja biljaka kakvih sve ima, svašta našao i evo upravo otvorim ovu temu pa reko ajde da malo dopunim :)
Već se dugo zna da su fekalije odlične kao gnojivo, normalno treba znati određeni omjer kako se biljke ne bi spržile, kako koje...
Ima jedan veoma zanimljiv način uzgoj biljaka, hidroponsko uzgajanje ribama. Već imamo hidroponsko uzgajanje i upoznati smo s time, no ovdje imamo naprednije uzgajanje. Pošto je tema urin kao gnojivo, onda se ovo nadovezuje na fekalije, izmet.
Pretraživao sam forum i nisam našao nigdje da se to spominje, ako je netko već to naveo pod drugim imenom, ispričavam se.
Ovaj uzgoj biljaka je zanimljiv jer koristi riblji izmet kao gnojivo potrebno biljkama. Može se reć da je ovo 2 u 1 uzgoj, jer uzgajate biljke i ribe istovremeno. Biljke "otpadnu" vodu i hranu daju ribama kojima to paše, ribe ispravljaju pH vrijednost vode i samim svojim organizmom i fekalijama obogaćuju vodu svim potrebnim sastojcima za brz i masivan rast te znatno veći urod biljaka. Voda iz ribnjaka se opet vraća u posude s biljkama, biljke uzimaju vodu, minerale, itd i opet onu "otpadnu" vodu pumpa šalje natrag ribama i tak u krug. Ribe normalno hranite, no ne puno jer ih voda od biljaka također hrani. Pošto mi je film tek u preuzimanju, ne želim ići u detalje tak da sam ovo objasnio onak zdravo seljački. Ispod se nalazi link na youtube-a kako to izgleda, a sad tko voli na torrentima ima video materijala istog naziva :) Eto, stoga koga zanima, može si pogledati video, kupiti (LOL) ili posuditi :D (skinuti....)

[video=youtube;bCV7DABEz20]http://www.youtube.com/watch?v=bCV7DABEz20[/video]

Eto podjelio sam s Vama informaciju koja je i meni friška pa možemo zajedno pratit i komentirat ovaj način uzgoja.


Također ima:
[video=youtube;btUZBk8G1xk]http://www.youtube.com/watch?v=btUZBk8G1xk[/video]
ali to je hidroponsko uzgajanje bez riba, ajmo reć standardno, samo lik objašnjava malo detaljnije i neke tajne.


E sad ako ima tko da bi s ribama probao vutru uzgajat, svaka čast :D ili možda već je. :fishing:
U svakom slučaju, sretan uzgoj!! :vb_wave:
 

Holyherb

Banned
Banovan
13.02.2012
6
1
0
37
Jednostavno pruži ljubav i pažnju i to ćeš dobit nazad.Imao sam svakakve sotre i da ti kažem,najjači dim bila je domaja pogledaj post Mučnina i povraćanje u groblju...Sve sorte su kopije dim je svaki različit a pišanje po biljci je tvoj izbor...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: gea

peskafondo_420

Aktivan Član
06.02.2012
58
4
0
39
Ne mozes samo jednu fekaliju isticat, sta je sa ostalim nusproduktima kakvu oni imaju upotrebu?:kackepieksen:
 
10.03.2012
1
0
0
30
Mozeli neko na ovo odgovorit i mene zanima ovaj omjer. Nisam ga shvatio. mada mislim ako je 1:20 da ide 1l Urina ,a 20l vode :D
Ako je Grill Bear ( nadam se da nisam promasio ime ) uspio prezivit od svog Urina zasto ne i biljka, ako je zdravo za nas zasto ne i za njih :D
Al to je moja nekaa teorija ipak sam ja Amater :D
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.