Utjecaj CO2 na biljku

Hesi Hempatia Seedstockers Organics Nutrients Herbies Headshop

amneziaHaze

AluGrow
19.04.2014
1.730
2.331
188
Postoji nekoliko varijacija o tome kako biljke poput kanabisa fiksiraju ugljik. Najčešći od njih naziva se C3 fotosinteza. Kanabis i svi drugi usjevi koji imaju koristi od gnojidbe CO2 koriste ovaj put. Strukturno, zamislite unutrašnjost lišća biljke kanabisa sastavljenu od sitnih reakcijskih mjesta naslaganih jedno na drugo, s praznim prostorom i vodovodom između njih. Ta mjesta koriste svjetlost i pretvaraju sirovine u energetski bogate građevne blokove za poticanje rasta biljaka. Građevni elementi koje generiraju ova reakcijska mjesta su jednostavni šećeri, a CO2 je ključni sastojak. Molekule CO2 prisutne u listu moraju se usmjeriti kako bi se osigurala stalna opskrba gorivom za fotosintezu. Odgovor na ovu potrebu je enzim RuBisCO, koji se veže za molekule CO2 i prenosi ih u fotosintetski stroj. Pod koncentracijama CO2 u okolini (oko 400 ppm) i inače povoljnim uvjetima, aktivnost RuBisCO je ograničavajući faktor u fotosintetskoj produktivnosti. To znači da kada temperatura ili intenzitet svjetlosti porastu iznad tolerancije biljke kanabisa, RuBisCO nije u mogućnosti pratiti zahtjeve CO2 za reakcijskim mjestima i višak energije postaje stresan. Dodavanjem dodatnog CO2 jednadžbi pojačavamo aktivnost RuBisCO -a. Češće nailazi na molekule CO2 i može ih učinkovitije prenositi, dopuštajući biljci da poveća produktivnost izvan normalnih granica.

Cirkulacija zraka i unos CO2 u prostoriji za uzgoj kanabisa


Kako RuBisCO troši CO2 unutar lista, više se uvlači kroz difuziju - prirodno kretanje molekula od viših do nižih koncentracija. Da bi ušao u list, dodatni CO2 mora proći kroz male pore nazvane stoma. Budući da se radi o pasivnom procesu, dostupan je samo CO2 koji se nalazi u zraku koji neposredno okružuje list (poznat kao granični sloj). Loša cirkulacija zraka dovodi do ustajalih graničnih slojeva koji se brzo iscrpljuju od CO2. Ovaj je koncept kritičan za maksimiziranje obogaćivanja CO2. Bez ventilatora koji aktivno miješaju i nadopunjuju zrak u dodiru s vašim biljkama, oni će imati nisku razinu CO2, bez obzira na to koliko ima u okolnoj prostoriji. Osim što olakšavaju prolaz CO2, stomami također reguliraju gubitak vode putem transpiracije. Ostavlja bliske stomate kako bi se smanjio gubitak vode, ali time se smanjuje unos CO2. Tamo je suh svijet, a biljke C3 stalno reguliraju stomatalne otvore kako bi uravnotežile unos CO2 protiv gubitka vode. Zbog velikog gradijenta vlage između lišća i okolnog zraka, unos CO2 skup je u smislu vode. Suman Chandra, vodeći autor u nekoliko federalno odobrenih studija o fiziologiji kanabisa, otkrio je da kada se koncentracija CO2 podigne znatno iznad ambijenta, kanabis reagira djelomičnim zatvaranjem stoma. Bez potrebe da ih CO2 tjera na otvaranje, stomaci su prirodno blizu radi očuvanja vode. Ovo je važno iz nekoliko razloga. To znači da se upotreba vode kanabisa, po jedinici površine, može smanjiti gnojidbom CO2. Također čini miješanje zraka još važnijim, jer će djelomično zatvoreni stomati usporiti unos CO2. Konačno, to može dovesti do viših temperatura lišća ograničavanjem transpiracije.


Temperatura i svjetlosni intenzitet

Gnojidba CO2 omogućuje da kanabis uspijeva na višim temperaturama i koristi veći intenzitet svjetla, ali ta dva čimbenika treba razmotriti zajedno. Svjetlost dolazi s više topline, posebno u HID osvijetljenim okruženjima. Oba parametra prenose fotosintetski stroj u viši stupanj prijenosa, a obogaćivanje CO2 omogućuje mu brži i čišći rad. Međutim, čak i uz CO2, prejako pritiskanje svjetlom i/ili temperaturom može vaše biljke poslati u stresne uvjete. Opća preporuka za maksimiziranje gnojidbe CO2 u stakleničkim kulturama je povećati temperaturu rasta za pet do 10 stupnjeva Fahrenheit iznad idealne temperature u odsutnosti obogaćivanja CO2. Za kanabis, to znači da je idealna temperatura cvatnje pomaknuta u sredinu do visokih 31 -ih. Važno je napomenuti da temperatura rasta okoliša obično ne predstavlja temperaturu koju doživljava krošnja biljke. Sobna temperatura u niskim 26c -ima prevest će se u temperature krošnje bliže idealnoj za rast, uz povećanje CO2. Neki sojevi mogu uživati u još višoj temperaturi, ali ne preporučujem da prostor radite iznad 28C, osim ako ne znate da će vaši sojevi reagirati povoljno i ako imate strogu kontrolu nad drugim parametrima okoliša. Budite oprezni pri guranju temperaturne ovojnice, razlika između idealnog i štetnog može biti nekoliko stupnjeva.

Idealne razine CO2 za uzgoj marihuane


Jedan od najžešćih aspekata gnojidbe CO2 u uzgoju kanabisa je odgovarajuća koncentracija CO2. Jedino provedeno istraživanje specifično za kanabis je ovo područje predstavljeno u publikacijama dr. Chandre, gdje je otkrio da je povećanje koncentracije CO2 na 700 ppm rezultiralo trenutnim povećanjem fotosintetske produktivnosti od 38-48 % posto, ovisno o soju. Nažalost, njegovi radovi ne raspravljaju o učincima gnojidbe CO2 pri koncentracijama većim od 750 ppm. Kako se koncentracije CO2 povećavaju znatno iznad okoliša, na zakon se primjenjuje zakon opadajućeg povrata. To znači da stupanj do kojeg dodatni CO2 povećava produktivnost opada s povećanjem ppms -a, što u konačnici doseže točku u kojoj dolazi do stresa u biljci. Kao i kod većine stvari, previše CO2 može imati negativne učinke, što dovodi do smanjenja prinosa i odumiranja lišća na iznimno visokim razinama. Koncentracija pri kojoj CO2 postaje štetan za zdravlje biljaka uvelike varira među vrstama. Rajčice, na primjer, imaju gornji prag od oko 2.000 ppm, dok krizanteme doživljavaju stres pri koncentracijama većim od 1.200 ppm. U nedostatku istraživanja koja bi razjasnila ovo pitanje, moje je mišljenje da naša omiljena biljka vjerojatno pada s više strane kontinuuma, budući da je kanabis visoko produktivna godišnja biljka sposobna za eksplozivan rast. Drugo razmatranje je da s vremenom mnoge biljke C3 ne uspijevaju održati povećanje produktivnosti koju su u početku doživjele gnojidbom CO2. Shvaćanje ovoga seže u RuBisCO aktivnost. Znanstvenici koji proučavaju ovaj fenomen otkrili su da se razine RuBisCO u mnogim biljnim vrstama s vremenom smanjuju kao odgovor na povišeni CO2. To se događa zato što su okolišni znakovi koji potiču proizvodnju RuBisCO potisnuti pod poboljšanim uvjetima CO2. Stupanj aklimatizacije na povećani CO2 specifičan je za vrstu, a nekoliko je studija procijenilo ovaj odgovor pri razinama CO2 većim od 700-800 ppm. U kanabisu bi moglo biti učinkovitije postupno povećavati koncentracije CO2 tijekom ciklusa usjeva, umjesto da ih odmah podignete na najvišu razinu. Kako legalizacija kanabisa nastavlja napredovati i tržišta u pravnim državama sazrijevaju, nadamo se da će se fiziologija kanabisa proučavati u istoj mjeri kao i ostale kulture. Ovim naporima doći će do boljeg razumijevanja kako najbolje koristiti gnojidbu CO2 u uzgoju kanabisa. Do tada, moj savjet je poboljšati cvjetanje u rasponu od 1.200-1.600 ppm, s 1.400 ppm kao dobro pravilo. Ako koristite CO2 u vegetativnoj fazi, ne preporučujem prekoračenje od 800 ppm. Ova razina daje vašim vegetativnim biljkama dobar poticaj i osigurava im da vide značajnu korist dok prelaze u viši CO2 u cvijetu. Ako je moguće, također preporučujem eksperimentiranje s različitim razinama gnojidbe CO2 i postupnim povećanjem koncentracije CO2 tijekom ciklusa cvatnje.

Tekst na engleskom
 

Himalaya

.!. .!.
Urednik
Moderator
10.08.2012
6.116
30.641
2.598
9
Himalaya
www.vutra.org
Jesi procito ovu temu?
 

amneziaHaze

AluGrow
19.04.2014
1.730
2.331
188
Da vecina je tamo , jbg nemogu brisat teme.ajde barem ima ovde malo strucnih naziva i mozda 5% sto nije tamo pisano haha.
Nadam se da necu ban dobit hahahah