Vecna vutra

  • Nova nagradna igra za sve članove foruma: Growbox izrada - Tutorial. Nagradna igra se završava 31 decembra. Više detalja na linku: Growbox izrada - Tutorial
Hesi Prodavnica Hempatia Organics Nutrients

vutruditu

Aktivan Član
22.05.2005
60
2
0
43
priČa o spomeniku


U junu 2000. godine Mira Marković, supruga tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, dala je da se na Ušću podigne spomenik posvećen žrtvama NATO bombardovanja. Spomenik je nazvan Večna Vatra, a sagrađen je u obliku obeliska na čijem vrhu se nalazi metalna skulptura koja je trebalo da predstavlja vatru. Tu je zaista jedno vreme gorela stalna vatra, ali je to trajalo jedva četiri meseca. Onda je došao 5. oktobar 2000. i neko iz novih vlasti je ukinuo tu vatru, a slova kojima je bila ispisana poruka na spomeniku nestala su.
U međuvremenu je spomenik zaposela neka vesela ekipa, koja ga je ukrasila grafitima. Ima tu i jedna gnevna ilustrovana poruka novim vlastima, koju je potpisao izvesni Balkanski pokret, ali izgleda da je većinu tekstualnog i likovnog sadržaja koji sada ukrašava spomenik uradila ekipa koju metalna skulptura na vrhu podseća na presovanu marihuanu. Tako je spomenik dobio novo ime - Večna Vutra.
Evo kako je to sve izgledalo u februaru 2003.


http://www.harizma.com/lofifoto/beograd/03/vecnavutra/index.php
 

Rade

Aktivan Član
10.11.2006
446
548
93
Bilo bi dobro da je neki ovakav hedic zalutao u moj kraj.