Ventilatori

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

iSensation

iSensation
Poznanik Foruma
24.08.2009
1.815
1.807
188
Dobra ventilacija je bitna za uzgoj zdrave biljke - ustvari, jedna je od najbitnijih faktora. Drugacije receno, ako nemate dobru ventilaciju
u vasem box-u biljke bi mogle umrijeti!
Ventilacijom se kontrolira kvaliteta zraka, CO2, toplina i vlaznost u box-u.
Kako bi postigli da je u vasem box-u kvalitetan zrak, morate osigurati dovoljan protok zraka (izmjenu zrak). Potreban protok zraka ce varirati ovisno o temperaturi izvan box-a. Kako bi postigli dovoljan protok zraka, preporucam da nabavite dobre ventilatore. Ventilatori ce vam pomoci u stvaranju potrebnih uvjeta u box-u. Cirkulirajuci, zrak ce se izmjenjivati i mijesati, te ce vam ventilator dati kontrolu nad sljedecim faktorima:


TOLPLINA
Jedna od osnovnih svojstava ventilatora su da smanjuju temperaturu, koja se vrlo brzo akumilira u indoor uzgoju zbog malog prostora. Idealna temperatura u prostoru za uzgoj bi trebala biti u rangu izmedju 21-28°C kad su svijetla upaljena. Kad je noc, treba ciljati da temperatura ne padne za vise od 5°C. Ozbiljno bi mogli ugroziti zdravlje vase biljke ako dozvolite da temperatura padne ispod ili poraste iznad tih granica.


VLAZNOST
Kad su svjetla upaljena gledajte da vam je vlaznost zraka izmedju 40-75%. Visoka temperatura i prevelika cirkulacija zraka moze utjecati na relativnu vlaznost. Visoka temperatura smanjuje vlaznost - stvarajuci lose uvjete za biljku. Ovaj problem se najvise javlja u ljeto, pa bi trebali koristiti neki ovlazivac zraka.
Ako vlaznost u box-u padne vrlo nisko (ispod 40%) uzrokovat ce da mladi listovi postanu manji; dok ce se veci listovi "zamotati" po rubovima, osusiti i otpasti. Vazno je reci da ce takav stres usporiti rast vase biljke ili ce zakrzljati. Ovakav stres je ocigledniji na mladjim biljkama. Velike, starije biljke prirodno podizu vlaznost u box-u.

Kroz zimske mjesece je mala vjerojatnost da cete trebati ventilator kako bi regulirali vlaznost, vec cete ih vise koristiti za regulaciju temperature.
Zrak u box-u se ne izmjenjuje tako cesto kad je zima, pa tako biljke prirodno podizu vlaznost. Medjutim, prevelika vlaznost moze proizvesti savrsen prostor za razvoj gljivicnih bolesti. Biljke su osobito osjetljive kad ugasite svijetlo i temperatura se spusti, a vlaznost se poveca. Ustvari, neprimjerena ventilacija je glavni uzrocnik vecine gljivicnih bolesti.

Neka svjezi zrak tece i mozete zaboraviti na gnile vrhove. :)


CIRKULACIJA ZRAKA
Ugradnja dodatnog ventilatora u box za vrijeme zime je jedan od nacina za jednaku distribuciju CO2, za regulaciju vlaznosti i temperature.
Ovaj dodatni ventilator bi bio namijenjen mijesanju zraka unutar box-a.


VENTILATORI
Ima puno razlicitih tipova ventilatora, a ovdje cemo objasniti o ventilatorima za cirkulaciju i izmjenu zraka. A isto tako cemo se dotaknuti teme kako s dodatnom opremom poboljsati ventilaciju.

Ventilator za cirkulaciju/izvlacenje zraka
Ovaj ventilator je kritican dio ventilacije box-a. Sposoban je da izvlaci toplinu i vlagu iz box-a. Medjutim, kako bi izvukli maksimum iz ventilatora, morate se uvjeriti kolika je potrebna kolicina zraka koju ventiilator mora izvuci. Kako bi utvrdili koliki vam je ispuh potreban, jednostavno pomnozite dimenzije box-a (m2) sa 125 = xxx (m3/hr).
Primjer: 1. Box 3m × 2m = 6m2
2. Potrebna protocnost zraka => 6 × 125 = 7500m3/h

Jednom kad ustanovite koliki protok zraka trebate, nabavite ventilator s najblizim stupnjem protocnosti zraka. Za primjer, "RVK200 L1" bi bio potreban -> ovo je neki ventilator koji navode u teksu

Medjutim, cesto, ali ne i nuzno, je potreban i ventilator za upuh zraka. Preporucamo da s ispusnim imate i ventilator za upuh. Kad ne bi imali ventilator za upuh, vas ispusni ventilator bi mogao imati 25% manju ispusnu snagu od njegove navedene vrijednosti. Kad hladniji zrak ulazi u box, vazno je osigurati da se taj zrak dobro pomijesa za toplim. Mjesanje zraka ce pomoci minimizirati negativne efekte hladnog zraka na vase biljke.


NACINI POBOLJSANJA VENTILACIJE

1.
Mozete smanjiti potrebnu ventilaciju tako da modificirate box. Na primjer, ako upotrijebite ventilator koji ce hladiti zarulje, izbjegnut cete da vam toplina generirana od zarulja ulazi u prostor gdje je biljka. Oni isto tako smanjuju vjerojatnost "hotspot-ova" omogucujuci priblizavanje zarulja biljkama. Biljke ce vam, isto tako, bolje iskoristiti CO2.

2.
Postavite ulazni ventilator skroz dolje, dijagonalno nasuprot ispusnog. Zapamtite, ispusni ventilator mora biti sto je vise moguce. Ovako postavljeni ventilatori ce dozvoliti da svjezi zrak procirkulira kroz cijeli box, a ujedno "pokupi" za sobom topli, vlazni zrak. Kod postavljanja ventilatora koristite dijelove namijenjene tom ventilatoru kako bi izbjegli vibracije.

3.
Kako bi postigli preciznu kontrolu klime u box-u, bilo da je ljeto ili zima, isplati se uloziti u termostat. Pravilna izmjena zraka je kriticna za dobar uzgoj.
Medjutim, ventilatori na vecim brzinama stvaraju dosta buke sto nekad zna biti problem! Kombinirano zajedno, kontrola brzine okretaja i termostat, ce vam omoguciti kontrolu nad kolicinom izmjene zraka po satu. Vazno je regulirati protok zraka i nije isto da li je ljeto ili zima, pa s ovim mozete samnjiti ili povecati promjenu zraka u box-u. Ventilatori ce se konstantno vrtjeti na smanjenoj brzini, samo malo ispod pune brzine, ako ih ukljuci termostat.

4.
Ako je buka veliki problem, razmislite o upotrebi "aukusticnih kanala" (zvucno izolirane cijevi). Te cijevi smanjuju buku skoro za trecinu. Otprilike 1m sa svake strane ventilatora je potrebno kako bi dobili najbolji efekt. Upotreba prigusivaca je isto dobar nacin smanjenja buke. Prigusivaci omogucuju upotrebu jace ventilacije u malim prostorima, korisni kad imate puno zarulja, a trebate jaku ventilaciju. Za najbolji efekt pricvrstite prigusivace na obje strane ventilatora. Ovo ce smanjiti buku za 2/3.

5.
Odredjene sorte kanabisa stvaraju jak miris. U kucnom uzgoju ce vama usjev mirisati odlicno, ali gosti se s tim nece sloziti. Profesionalan karbonski filter spojen na ispuh ce pomoci kod tog "smrada". Izmedju 90-95% "smrada" ce ukloniti, sto znaci da cete moci uzgajati sto zelite. Ali je vazno spojiti pravi filter na pravi ventilator. Ti neugodni mirisi imaju vrijeme "zadrzavanja" koje mora proci prije nego se kompletno apsorbiraju. Pa tako, 750m3 ventilator ce trebati 750m3 filter. Nemojte pokusavati koristiti filter s manjim kapacitetom, nece raditi kako bi trebao!!Nadam se da ce vam ovo pomoci malo bolje shvatiti koliko je dobra ventilacija vazna!
U tekstu su svi dijelovi "brand-new-iz-ducana", ali to ne znaci da mi ne znamo npr. sloziti svoj filter! :icon_lol:
Tekst je preveden s: http://www.aquaculture-hydroponics.co.uk/admin/web-inf/uploads/documents/ventil-bound.pdf

Jos bi dodao dio s tipovima ventilatora i karakteristikama, ali bi isto tako da i vi podijelite iskustva, sto koristite, kako funkcionira itd. Ipak je ovo vutra.org, sajt s puno iskusnih grow-era. :respect:

Peace!
 

hazeboy

Aktivan Član
05.07.2011
100
16
18
37
Dobar tekst.ja sam racunao izmjene zraka na onaj nacin da u roku od 3 min sav zrak treba biti izmjenjen.to me malo zbunilo.a ovo da pomnozis kvadrate sa 125 je dobar i jednostavniji nacin.ja imam sve turbinske ventove na boxu(600w,120x120x200)CT-495m3,upuh-298m3 i ispuh-365m3.(znam da omjeri nisu dobri,ali valjda nece skodit)zadovoljan sam sa snagom,al to mi ne vrjedi kad prostorija u kojoj se nalazi box zna dosegnut po vrucinama i 40.uz prjenosnu klimu u boxu uspijem zadrzat 28-32.cuo sam da omjer upuh ispuh treba bit 1/4.
 

iSensation

iSensation
Poznanik Foruma
24.08.2009
1.815
1.807
188
CK cijevni ventilatori
ck-cijevni.jpg

Tip CK je centrifugalni cijevni ventilator, proizvodi se u promjerima od 100 do 315mm. Kompaktan je, velikog kapaciteta (od 200-1800m[SUP]3[/SUP]/h) i može svladati velike padove tlakova kroz duge dionice kanala, te sve to uz vrlo prihvatljiv nivo buke. Broj okretaja se može kontrolirati tiristorskim ili transformatorskim regulatorima. CK ventilatori su otporni na vlagu i dozvoljeno ih je montirati u vlažnoj i zagušljivoj okolini. Kad se ugrađuju u kanale svi ventilatori imaju zaštitu IP44. Ovi ventilatori se ne smiju koristiti za zrak u kojem ima dosta čestica prašine, čađi, masnoća ili slično.

Radijalno-aksijalni linijski ventilatori
mixvent.jpg

MIXVENT TD je linijski radijalno-aksijalni ventilator kojeg karaterizira veliki protok zraka pri visokom statičkom tlaku uz generiranje minimalne buke.
Dodatna prednost MIXVENT TD ventilatora je ta što standardno dolaze i u dvobrzinskim varijantama (osim modela 4000 i 6000). Svi motori su pogodni za regulaciju brzine tiristorskim ili transformatorskim regulatorima, a mogu bit isporučeni sa ugrađenim “Timerom”-MIXVENT TD-T (1-30 minuta).
Poseban dizajn kućišta MIXVENT TD i montažnih konzola, omogućuje da se motor i rotor umetnu ili izvade bez potrebe za demontažom cijelog sklopa s cijevi. Takav dizajn čini održavanje i samu instalaciju jednostavnijima. Mixvent-TD ventilatori se vrlo lako mogu montirati sa po nekoliko komada u paralelni (TD-Twin) ili serijski spoj (TDx2, TDx3), ovisno o potrebama, čime se regulira željena karakteristika bilo protoka, bilo tlaka zraka.

CAB
cab.jpg


CAB ventilatori su centrifugalni zvučno izolirani ventilatori s naprijed zakrivljenim lopaticama. Posebno su dizajnirani za uporabu u ventilacijskim sustavima u kojima nivo buke ima posebnu važnost kao što su uredi, knjižnice, javne ustanove, restorani, kafići i sl.
Kućište ventilatora proizvedeno je od visokokvalitetnog pocinčanog čelika, a unutrašnjost kućišta je oblijepljena negorivom zvučnom izolacijom melinex (tip M1) debljine 50mm. Sama izvedba kućišta omogućuje održavanje i servisiranje te pristup motoru i radnom kolu bez skidanja ventilatora s kanalnog razvoda ("quick-fix"). Svi motori su "zatvorenog" tipa i imaju mogućnost naponske ili frekventne regulacije broja okretaja.

HCM-N
hcm-n.jpg


HCM-N plastični aksijalni ventilatori dizajnirani su da zrak odsisavaju direktno iz prostora. Svi tipovi su namijenjeni postavljanju u prozore, zidove ili slično. Ovi ventilatori nude fleksibilno rješenje za ventilaciju renoviranih građevina gdje je ograničen prostor za ugradnju. Primjenjuju se za ventilaciju kuhinja, kupaonica i komercijalnih prostora. Proizvedeni su od plastične mase injektirane u kalup. Imaju klasu II izolacije,dvostruko su izolirani i svi modeli imaju ugrađen uređaj za zaštitu od pregrijavanja.

SILENT
silent.jpg


SILENT – 100 i 300 nude najniži nivo buke na tržištu od svih ventilatora za odsis kupaonica.
Svi modeli uključuju kao standardnu opremu:
– Nepovratnu zaklopku
– Tinjalicu (indikator) da ventilator radi
– Jednofazne motore 230V/ 50Hz
– Kuglične ležajeve
– Anti-vibracijsko postolje ("silent block")
– Klasu II električne izolacije
– Zaštitu IP45
– Sigurnosni termo-prekidač
Maksimalna radna temperatura za SILENT ventilatore je 40°C. Klasični ventilatori za odsis emitiraju sve vibracije prema okolini, dok SILENT ventilatori, zahvaljujući konstrukciji motora na anti-vibracijsko postolje "silent block" koje sprječava prenošenje bilo kakvih vibracija, upijaju te vibracije i smanjuju prenošenje buke. Zahvaljujući tom i postižu buku od 26.5dB i s razlogom nose naziv najtiših ventilatora za odsis kupaonica. Kad ventilator nije u funkciji nepovratna zaklopka sprječava ulaz zraka u prostor te također izlaz toplog zraka iz prostora. Kad je ventilator u funkciji zaklopka se otvara i dozvoljava prolaz zraka.

EVO I NEKIH CIJEVI:

Aluconnect je skup proizvoda koji obuhvaća fleksibilne aluminijske cijevi, posebno konstruirane za izvedbu instalacija ventilacije klimatizacije i toplozračnih grijanja. Sastoji se od aluminij/poliester laminata sa ugradbenom spiralom od opružnog čelika.
aluconnect.jpg


Isoconnect je skup proizvoda koji obuhvaća fleksibilne aluminijske cijevi, posebno konstruirane za izvedbu instalacija ventilacije klimatizacije i toplozracnih grijanja.
isoconnect.jpg


Pvcconnect je savitljiva poliesterska cijev presvučena PVC-om, te ojačana čeličnom spiralom. Posbno je konstruirana za izvedbu instalacija ventilacije klimatizacije i toplozračnih grijanja.
pvcconnect.jpg


Semiconnect je savitljiva aluminijska cijev. Posbno je konstruirana za izvedbu instalacija ventilacije klimatizacije i toplozračnih grijanja. Takoder ima široku primjenu u različitim granama industrije.
semiconnect.jpg


Ima puno razlicitih vrsta ventilatora i cijevi za odvod zraka. Ovdje sam naveo samo neke koje, po mojem misljenju "mi" najvise trebamo!

EDIT: Hvala hazeboy!
 

iSensation

iSensation
Poznanik Foruma
24.08.2009
1.815
1.807
188
Duzina x sirina = metara kvadratinih
Metara kvadratnih x 125 = jacina ventilatora potrebnog za taj prostor (kolicina zraka koju on izvlaci na sat).
A zakaj su uzeli 125, e to nisam nasao.... Ako nadjem, postam!
 
  • Sviđa mi se
Reactions: shila

Sekach

Tekst kojim se isticem
30.07.2010
797
148
63
Tebi rep+ za trud...

A sto se tice racunice...i meni tu nesto ne stima... Ne muci me tih 125 koliko me muci da je racunica samo kvadratura ne uzimajuci u obzir visinu boxa...pa ispada da treba isti vent za box visok 50cm i 250cm...
 

$DoLaR$

Aktivan Član
16.06.2011
489
36
0
39
ide širina x duljina x visina x recimo 20 ...i dobit ćeš koji ventilator ti treba za prostoriju.... a 20 je broj izmjena zraka u boxu u jednom satu ...znači cijeli zrak mjenja svako tri minute.....možeš ti i manje ali ja sebi računam 20
 

iSensation

iSensation
Poznanik Foruma
24.08.2009
1.815
1.807
188
$DoLaR$ - 20 izmjena zraka je pogodno za vrijeme zime jer biljka vlazi svojim zelenilom box, dok je po ljeti potrebna 3 puta veca izmjena zraka na sat. Ta racunica bi mogla proci.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: visimir

mr.dr.Smok

Prijatelj Foruma
13.03.2010
1.495
3.538
188
57
Točno tako visina x širina x visina dobješ kolko m3 ima box.
Profiči gledaju da izmjene zrak unutar boxa svake 3 min.Šta ispadne da bi trebalo pomnožiti dobijene m3 boxa sa 20 puta unutar sat vremena pa se dobje koji ti vent treba.Al mi ne trebamo težit takvom savršenstvu pa je dovoljno da se zrak promjeni svakih 5 min.Šta bi došlo da m3 boxa pomnožimo sa 12 i dobjemo vent koji nam treba za box.
I još nešto!Izmjena zraka nema veze sa godišnjim dobima.To nam treba zbog svježeg zraka za naše biljke.A da godišnja doba utječu na klimu unutar boxa je istina.Al utječe jer nam boxovi nisu izolirani da na njih ne utječe vanjska klima.I zato šta zrak ne uzimamo iz nekog prostora di je uvjek ista temperatura i vlaga.Znači da po ljeti če trebat malo jači vent da stigne ohladit.Al nikako nebi trebalo ič ispod toga da se zrak unutar boxa izmjeni svakih 5 min.
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.555
228
Ja sam zadnji grow ventilaciju odradio tajmerom da 15 min radi a 15 ne. Bilo je jako stresno i patile su ali nije moglo drukčije. Nikad više. Ovo šta Smok piše zaista bi se trebalo držati toga.
 

iSensation

iSensation
Poznanik Foruma
24.08.2009
1.815
1.807
188
Dobro kaze Smok. Ali i ventilacija, kako je i napisano u tekstu, sluzi i za odvodnju vlage iz boxa. A svi znamo da je ljeti vlaga opcenito veca, dok je zimi vlaga mala i suh je zrak. Pa ventovi u zimi vise sloze za regulaciju temperature, dok ljeti imaju kljucnu ulogu u otklanjanju viska vlage, kao i regulaciju temp.
 

mali_1.3

Aktivan Član
09.09.2011
230
24
0
30
ja san nasa termostat za inkubatore, koji se moze prikljucit na ventove i održavati željenu temperaturu u boxu i možeš namjestiti neka odstupanja od desetinke stupnja do 10 stupnjeva, cijena 50€

izracuna san da mi za ispuh trba vent od 250 m³/h tako sto moj box ima tocno 2m³ (100x100x200) i pomnozin sa 125, a kao da je vent za upuh "nepotreban" i ako ga nemas vent za ispuh radi 25% slabije neg sta bi trebao biti, za moj slucaj 187.5 m³/h + sta mi ne treba vent u boxu za mješanje zraka jer mi ne ulazi hladni...sad san ja razmišlja bili bilo dobro onda staviti samo ovaj turbo vent od 325 m³/h i ako gubi 25% onda radi sa 243.5 m³/h sta je za moj box odlicno ?
 

RastaBird

Aktivan Član
19.03.2011
88
1
0
43
Kupio sam vent od 190m3/h za box od 50x50x110cm za žaruljicu 150 xD...jel moze biti previse izmjena zraka xD, jer ja ću imati jedno kakvih 10 izmjena u minuti....mislim da cu staviti karbonski filter u boxu i na kraju cijevi, da probam zagušiti čudoviše od venta.....:rofl:
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.361
5.538
298
Bit će ti jak :icon_lol:
Svakako složi i filter. Stavi ga van boxa, jer će ti previše mjesta oduzeti ako unutra staviš. Filter će ga dosta oslabiti, pogotovo ako staviš da upuhuje u filter umjesto da izvlači zrak kroz njega. To je još jedan + ako ga staviš van boxa :) Meni je za 150W hps u slićnom boxu bio dovoljan 95m3/h, ali bez filtera.
 

RastaBird

Aktivan Član
19.03.2011
88
1
0
43
Heheheheh baš se veselim 150-etici i sa starom sam se vec posvađo oko 3 growa, a svaki put je bilo staro oko tjedan dana, tako da sam bezveze izbaco 4 8 miles high-a mala i 4 sadhu, svaki put jer me je tolko izjebala u mozak da sam ju skoro gađao teglama...malo offtopic jbg
Kolko si ti izvlacio gramosa iz 150w :D?