Ventilatori

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

mr.dr.Smok

Prijatelj Foruma
13.03.2010
1.495
3.538
188
57
Ovi TT ventilatori brzo pocno da lupaju istina.Ako ih ne cistis non stop pocnu da rade ko traktor.I potpisujem trubabuba sto se tice PK ventilatora.Peglaju sto godina bez previse zahtjevnog odruavanja. ;)
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Ma meni će taj Blauberg 125 biti extra, ako sam prvi grow odradio sa kupaonskim Dospelom 100, onda je ovo svemirski brod. Danas krećem raditi posebnu kutiju sa vunom gdje će biti smješten radi izolacije. Upravo se vratio iz grada, ja ne mogu vjerovati da od 4 trgovine sa elektro robom/tehnikom - nitko nema klasičnu alu cijev za ventilaciju.

Jedino napa cijev imaju, ali cijene su oko 55kn/m što je meni preskupo za ovako nešto.

Mislim da ću običnu pvc cijev staviti, pošto imam doma od kanalizacije nekoliko komada.

U biti - u čemu je fora sa tim alu cijevima za ventilaciju? Jer koštaju malo i lagane su ili imaju još neku funkciju?
Ne mislim na izo cijevi, to je jasno da one prigušuju zvuk. (čak niti to nemaju)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: mr.dr.Smok

Black_roots

Preaktivan član
02.11.2019
538
2.634
163
Imao sam i ja takav blauberg pred desetak god. Kad sam ušao u iedan grow shop, bio je izložen PK 125 thermocontol. I kada sam čuo kako radi upola tiše od Blauberga, nisam se dugo premišljao. Naručio ga iz Hempatie jer je tad tamo bio jeftiniji.
Evo ga do dan danas tuče i ne staje. Nedavno sam ga prvi put čistio. Mislo sam ga podmazivati, ali odustao sam kad sam vidio tu na forumu da treba vremena i znanja i alata.
I tako dugo vuče vrući zrak iz cooltubea sa 600w da se nikada nije zagrijao. Staviš ruku na njega...on hladan. Malo se glasnije čuje zujanje dok je na manjoj brzini, ali nebitno.


Ovo ti sa kutijom nije loša ideja...planiram i ja to složiti i staviti vent van boxa, a iz venta izlaz na gornji kat kojeg ću usput i grijati :D
Planiram uzeti malo jači PK 160, ali bez termocontrol opcije jer po meni to nepotrebno, a i diže cijenu ventilatora skoro za duplo. Dovoljno je kupiti neki potenciometar za ventove, naštimaš brzinu i ćao bella.

A te alu cijevi... neznam na koje misliš? Na one alu čvrste za nape ili ove skroz fleksibilne šta svi imaju po boxevima? Ako su ove fleksibilne, zašto ih ne naručiš iz kojega growshopa? Imaš di god okreneš :)
A zašto su bolje nisu bolje...neznam. Znam samo da je lakše rukovati sa njima, da čim su duže da se više čuje strujanje ako su opuštene i nisu napete tj. ravne bez onih kanala kad je opuštena. Samo čim manje zavoja i otpora to bolje ide zrak vanka. I čim je duža to više grije box pa je dobro spojiti sve da nema nekih viškova da vise sa strane.
 
Poslednja izmena:

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Mislim na ove fleksibilne. Neću naručivati 2m cijevi, nema mi to računice (poštarina). Moj silent box će biti dimenzija kao i grow box - širina oko 86cm, dužina 48cm i visina oko 40cm. Na sredini će ići ventilator, sa svake strane komad cijevi i sve će to biti puno kamene vune. Nešto slično sam imao u prvom boxu, ali onda mi je bio kupaonski Dospel 100 odmah u boksu u posebnoj pregradi punoj vune i ništa se nije čulo, osim PC venta za cirkulaciju.

Ne igra to meni nešto bitno, ipak mi je box u garaži u posebnoj prostoriji, ali volim potpunu tišinu (čitaj - duševni mir :D ), a i sviđa mi se ideja da je ventilator u tako posebnoj kutiji - box je oslobođen svega, a ako i trebam do ventilatora - ne ulazim u glavni prostor.

Meni će ispuh opet biti van kroz zid iza garaže gdje mi je polje.
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Zatvorio kutiju, neka 62dB bez izolacije. Danas ću vidjeti što ću dobiti kad sve natrpam. Moram spojiti nekakvo pvc koljeno pod 90 jer će kutija biti na vrh boksa i vući će zrak odozdo. I na kraju sve napuniti kamenom vunom. Vent je pričvršćen na stiropor 4cm, tako da nije skroz na podu. Kutija je širine oko 60cm, u planu je još jednu od 50cm spojiti uz ovu na mjesto gdje ide izlaz ventilatora - ta druga kutija je visine i širine cca 20x20cm i dužine 50cm, i idealno će služiti da glumi izolirani "tunel" kroz koji vent ispuhuje zrak. Ako se ovo pokaže da će prigušiti jako ventilator, niti neću gurati zrak van prostorije nego u prostoriju.

Tri pitanja:

1.) Da li filter sa aktivnim ugljenom također nešto priguši "usis", tj onaj zvuk baš na mjestu početka usisa?

2.) Po ovome, meni će ventilator gurati zrak van iz boksa na istoj strani ormara gdje je i upuh, a sve je to u kutu prostorije. Mislim zrak cirkulira kroz cijelu prostoriju, no nadam se da ovo neće imati veze što će možda na usis doći neki postotak zraka koji je već izašao iz boksa.

3.) Jel se ti ventilatori uopće griju? Da ne bi bilo požara u ovoj kutiji. :)
 

Prilozi

  • IMG_20200914_190841.jpg
    IMG_20200914_190841.jpg
    175,2 KB · Pregleda: 66

Slavol Žižek

od dzabe do max 100 eura na ebay klajnezajningen
Poznanik Foruma
28.11.2018
1.170
3.912
188
1) Da.
2) Koliko ja znam, ventilator bolje radi kad vuče nego kad gura. Imao sam upuh i ispuh na istoj strani, nisam bio zadovoljan, nije bila dobra cirkulacija.
3) Ne griju se.
 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Oke onda, za preostali zvuk u boksu kod "ulaza zraka" u cijev za ventilaciju će se pobrinuti filter za miris, super!

Kako misliš "gura"? Pa meni će upuh biti na cca 10cm od poda, ispuh gore na cca 170cm. Naravno da je moguće da dio zraka što izbaci vent da će se opet uvući u boks, jedino problem može biti ako će vent izvući kakve nametnike (recimo) i odmah opet uvući ako nešto od toga dođe do upuha.

Nekako mi se ne buši zid kao zadnji put, imam dojam da ako u istoj prostoriji bude i ispuh - da će možda i temperatura u boksu biti stabilnija.
Ugl, danas ide punjenje vunom i razna testiranja da vidim kako se najmanje čuje.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Black_roots

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Ekipa ništa od ovoga. Jučer stavio hrpetinu vune i jedan cijeli jastuk sa punjenjem u kutiju - turbina se onako dosta stiša u kutiji, ali ulaz i izlaz se stvarno i dalje užasno čuju. Smontirao sam ju na box, buku na ulazu bi možda još prigušio sa filterom ili dodatnim prigušivaćem, ali na izlaz sam čak 2m flex cijevi zakačio i od toga dobih metar u drugu kutiju i vunu - i dalje to buči!

Doslovce nebo i zemlja nasuprot Dospelove stotke za kupaonu.

Iako mi je box u sporedenoj prostoriji, nemogu si priuštiti ovakvu buku jer ipak sve mora biti nečujno. Ostajem i ovaj grow vjeran kupaonskom ventu, možda ostavim stari, možda bubnem novi, jučer je sve pripremljeno za njega, cijevi, izlaz na staru rupu van prostorije, izolacija, barem znam da neću imati probleme sa prevelikom snagom i velikim oscilacijama temperature u boxu što će mi biti dosta bitno tamo u 11. mjesecu.

A ovaj blauberg ide na prodaju jbg, šta ću sa njime.

Ne kažem da on nije dobar, stvarno ima zavidnu snagu i odlično vuče, mislim da je on za puno ozbiljnije boxove i poslove gdje ne mora biti sve full silent, a za ovaj moj novi od 0,4m3 i dalje će Dospel za kupaonu biti dobar.

I na kraju nije mi jasno kako mogu deklarirati istu razinu buke sa taj Blauberg i Dospel, veze sa vezom nema.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Black_roots

satarush

Aktivan Član
11.07.2019
215
767
93
hm, ne znam, ja s bukom na blaubergu uopce nemam problema, ali ni iskustva sa drugim proizvodima.
S obzirom na deklaracije imao je najmanje decibela pa sam ga i uzeo zato, a s obzirom na potrebe, spojio na prvu brzinu i tako vozi puni grow...
Doduse ja imam 0.8x0.8x1.8 m box koji je u odvojenoj prostoriji, u toj prostoriji se definitivno cuje (ipak je to turbina), ali opet , ocekivao sam da ce biti glasniji.
Jace su se culi viparspectra paneli kad se njihovi ventilatori za hladenje upale.
u toj kutiji sigurno ces imat zvuka svakako s obzirom da karton i nije nesto kao zvucni izolator, ali slazem se, vjerojatno ce i kupaonski odraditi posao za tu kubikazu prostora, samo ne znam hoce li on imat opterecenje i cijevi na sebi kroz kojece provoditi zrak, oni bi mogli izgubit dosta snage tako.
Za suzbijanje buke koju prouzroci zrak u fleksibilnim cijevima, dosta pomazu aluflex cijevi sa zvucnom izolacijom (vunom).
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Zigfrid

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Ma odustajem, ići će na burzu ovaj ventilator. :D
A sebi ću uzeti očito novi kupaonski Dospel ili Blauberg i neka piči. Nemam nešto puno cijevi sad, složio sam opet da direktno bude postavljen na vrh boksa i tako izvlači, a zrak gura kroz cca 40 cm cijevi fi 110 spojene na koljeno 45 i jedno koljeno pod 90, i direktno gura van iz prostorije.
Bitno je da prije ventilatora nemam ni cijevi ni koljena, da tu ne gubi snagu. A ovdje na izlazu neće, ipak sam stavio i nešto širje cijevi (110 umjesto 100, i zadnje koljeno je 125 promjera).

Opet ću ići na razne gelove zbog mirisa (više iza garaže), filter nula bodova.

Sviđa mi se jer sam opet vrh boksa skroz pregradio i njemu se nalazi izolacija da utiša buku ovog ventilatora. Prvi grow se ovaj vent uopće nije čuo, nego samo PC za mješanje zraka.

Ovako je bilo u prvome, sad će biti slično samo je veći ormar i ima puno više izolacije.

 

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.347
258
Jel PC vent smije raditi na 5V sa napajanja (crvena zica)? Slabije mi puše i to mi sad treba.
I ako mi je PC napajanje 300W, i na njemu radi samo ventilator sa potrošnjom od 3w - da li toliko stvarno i trosi napajanje ili pc napajanje uvijek daje punu snagu van?
 

serviser

mumijev drug
Poznanik Foruma
05.09.2019
712
4.467
163
Jel PC vent smije raditi na 5V sa napajanja (crvena zica)? Slabije mi puše i to mi sad treba.
I ako mi je PC napajanje 300W, i na njemu radi samo ventilator sa potrošnjom od 3w - da li toliko stvarno i trosi napajanje ili pc napajanje uvijek daje punu snagu van?
Samo potrosac izvlaci snagu, izvor sam od sebe ne daje nista.:thumb:
 

Igorče

Član iz separea.
Poznanik Foruma
14.04.2016
966
3.761
163
42
Kolege,upravo sam pazario neki vent na buvljaku IMG_20201016_131310.jpg ,novo je. Mogu li njega da koristim za manji box ,ali bih napravio i filter. Box je 50x40x100. Ili da nabavim jos jedan ,pa da ih spakujem jedan pored drugog i povezem da zajedno duvaju U filter,spolja?
 
  • Sviđa mi se
Reactions: 0Marac0