Naš Hobi je pomalo opasan i rizičan, ako imate potrebu da stavite video nadzor iz xy razloga bilo da samo promatrate biljku ili da vidite dali vam se ljudi/životinje motaju tu.
A ne možete da kupite profi nadzor koji je poskup.
Evo kako sam ja to riješio:
Hardware;
kamera obična kako zovu i skype kamera, komp, laptop,tablet, ili stariji mob. sa android sistemom.
(šta imate već)
Software; za komp, "yawcam"
Link za download:
http://www.yawcam.com/
program je besplatan, ukoliko hoćete više kamera onda skinete i "ManyCam"
Link:
https://manycam.com/
Ok tutorijal prvi je za komp
Pa će vam na kraju to izgledati ovako:
Ok, nije samo to, Dakle odete li na link vaše kamere možete to gledati isto sa Bilo kog kompa, ili mobitela iz mozille ili chrome, druge nisam probao. Of corse koji imaju pristup internetu.
Link moje kamere je:
http://192.168.1.22:8081/
Možete staviti šifru da vam svak ne vidi to, i naravno radi samo dok je komp upaljen i program radi.
Program ne zauzima mnogo "snage kompjutera" iliti ne vuče mnogo c.p-ua
Program ima brdo mogućnosti.
cijelo vrijeme on slika i snima te sprema u komp video i slike sa danom datumom a možeš i napisati preko slika šta hoćeš i svakakvih opcija još.
Ali nas zanima ono osnovno.
Nisam uspio slati slike na net (video ni neću nek ga sprema zato što bi mi stalni upload usporio mrežu)
Možete odrediti broj slika koje želite da vam spremi, kvalitetu kao i da briše stare slike itd....
Kako program koristi stari oblik file protokola, "ftp" nisam to uspio preko njega
Već instalirate "dropbox"
www.dropbox.com
Tu se registrujete i dobićete 2 gb prostora kao free korisnik.
Sasvim dosta za slike.
Ok u programu namjestite putanju za slike da vam ih sprema u "dropbox" folder.
On će automatski da ih uploada na vaš dropbox.
Pa će vam to izgledati ovako:
Naravno bez toga "preview" okvira.
to možete gledati preko linka vaše kamere.
Ok sad malo o postavkama programa.
Znači kad instalirate "yawcam" dobićete jedno jednostavno sučelje:
Uključite što želite
Znači "file"- da vam sprema fajlove, Ftp- nemojte jer je zastario transfer file protokol i jako mi ga teško dobiti
Zato će poslužiti dropbox.
HTTP- ako oćete da gledate live sa drugog kompa ili moba ili šta već sve danas ide na net.
Stream- ako oćete da strimate video preko fejsa ili youtube ili nekog drugog servisa koje dozvoljava yawcam.
Probao na fejsbuk i radi.
Motion, obavezno uključite- tada vam dodatno slika i snima to je detektor pokreta, znači kad nešto muda pred kamerom on to posebno spremi, tj. označi "Mouvment"
Možete kad tako nešto primjeti uključiti i zvuk okidača ili staviti sirenu, pošto ima na izboru samo dva zvuka za to moraćete skinuti neki koji vam više odgovara i staviti u folder.
Ok kliknite na "settings" pojaviće se prozor prva dva polja služe da izaberete svoju kameru,
donja skroz stavka Edit settings otvara postavke.
ovako;
Tu navedite da vam falove sprema u dropbox mapu kopju će ovaj automatski da uploada,
Ako ne želite da vam uploada nemojte u tu mapu ili zaustavite sinkronizaciju.
(U donjem desnom uglu na simbol dropboxa kada je naravno dropbox pokrenut).
Imate i interval slikanja slika meni je stavljen na 30 sekundi.
ok dalje.....
pod opcijom "pasword" možete napisati neki nick i šifru da vam svak ne vidi gore navedeno pregledavanje uživo, recim,o ako otvorite link moje kamere gore naveden, tražiće vas šifru da gledate.
Trenutno šifra nije stavljena.
Što je još bitno?
Motion to je ono što vam rekoh, znači ako nešto mrdne on će to dodatno slikati i označiti.
U prvoj konzoli kliknite "window"
i izaberite "Motion detection"
Ovako:
pojaviće vam se ovaj prozor desno u kom možete namještati osjetljivost i sl.
Kao i akciju koju želite da izvrši
slija:
Tu kao što vidite namještate gdje da vam spremi, dali da se čuje zvuk okidača, do koliko slika tj prostora da vam sprema,itd...
Ove druge opcije koju su tu na slici isključene nidsam uspio dobiti, to da šalje poruku i sl.
Za to služi dropbox, koji će mi na meil poslati sve promjene u mom boxu.
Onda možete uključiti neki od programa za poštu koji će vas obavještavati ili ako koristite gmail uključite obavijesti za radnu površinu ili se snađite na drugi način.
Problem, kod običnih kamera je noćno snimanje. Zato sam bolje rezultate noću dobio sa starim mobitelom sa androidom i kamerom of corse.
Ok to bi bilo za sad to, sve probleme pišite ovdje.
Da ne obrađujem opciju po opciju.
Ako vas zanima i za druge gore navedene uređaje, pisaću ako ne da se tu ne gnjavim.
Pozz društvo.
A ne možete da kupite profi nadzor koji je poskup.
Evo kako sam ja to riješio:
Hardware;
kamera obična kako zovu i skype kamera, komp, laptop,tablet, ili stariji mob. sa android sistemom.
(šta imate već)
Software; za komp, "yawcam"
Link za download:
http://www.yawcam.com/
program je besplatan, ukoliko hoćete više kamera onda skinete i "ManyCam"
Link:
https://manycam.com/
Ok tutorijal prvi je za komp
Pa će vam na kraju to izgledati ovako:

Ok, nije samo to, Dakle odete li na link vaše kamere možete to gledati isto sa Bilo kog kompa, ili mobitela iz mozille ili chrome, druge nisam probao. Of corse koji imaju pristup internetu.
Link moje kamere je:
http://192.168.1.22:8081/
Možete staviti šifru da vam svak ne vidi to, i naravno radi samo dok je komp upaljen i program radi.
Program ne zauzima mnogo "snage kompjutera" iliti ne vuče mnogo c.p-ua
Program ima brdo mogućnosti.
cijelo vrijeme on slika i snima te sprema u komp video i slike sa danom datumom a možeš i napisati preko slika šta hoćeš i svakakvih opcija još.
Ali nas zanima ono osnovno.
Nisam uspio slati slike na net (video ni neću nek ga sprema zato što bi mi stalni upload usporio mrežu)
Možete odrediti broj slika koje želite da vam spremi, kvalitetu kao i da briše stare slike itd....
Kako program koristi stari oblik file protokola, "ftp" nisam to uspio preko njega
Već instalirate "dropbox"
www.dropbox.com
Tu se registrujete i dobićete 2 gb prostora kao free korisnik.
Sasvim dosta za slike.
Ok u programu namjestite putanju za slike da vam ih sprema u "dropbox" folder.
On će automatski da ih uploada na vaš dropbox.
Pa će vam to izgledati ovako:

Naravno bez toga "preview" okvira.
to možete gledati preko linka vaše kamere.
Ok sad malo o postavkama programa.
Znači kad instalirate "yawcam" dobićete jedno jednostavno sučelje:

Uključite što želite
Znači "file"- da vam sprema fajlove, Ftp- nemojte jer je zastario transfer file protokol i jako mi ga teško dobiti
Zato će poslužiti dropbox.
HTTP- ako oćete da gledate live sa drugog kompa ili moba ili šta već sve danas ide na net.
Stream- ako oćete da strimate video preko fejsa ili youtube ili nekog drugog servisa koje dozvoljava yawcam.
Probao na fejsbuk i radi.
Motion, obavezno uključite- tada vam dodatno slika i snima to je detektor pokreta, znači kad nešto muda pred kamerom on to posebno spremi, tj. označi "Mouvment"
Možete kad tako nešto primjeti uključiti i zvuk okidača ili staviti sirenu, pošto ima na izboru samo dva zvuka za to moraćete skinuti neki koji vam više odgovara i staviti u folder.
Ok kliknite na "settings" pojaviće se prozor prva dva polja služe da izaberete svoju kameru,
donja skroz stavka Edit settings otvara postavke.
ovako;

Tu navedite da vam falove sprema u dropbox mapu kopju će ovaj automatski da uploada,
Ako ne želite da vam uploada nemojte u tu mapu ili zaustavite sinkronizaciju.
(U donjem desnom uglu na simbol dropboxa kada je naravno dropbox pokrenut).
Imate i interval slikanja slika meni je stavljen na 30 sekundi.
ok dalje.....
pod opcijom "pasword" možete napisati neki nick i šifru da vam svak ne vidi gore navedeno pregledavanje uživo, recim,o ako otvorite link moje kamere gore naveden, tražiće vas šifru da gledate.
Trenutno šifra nije stavljena.
Što je još bitno?
Motion to je ono što vam rekoh, znači ako nešto mrdne on će to dodatno slikati i označiti.
U prvoj konzoli kliknite "window"
i izaberite "Motion detection"
Ovako:

pojaviće vam se ovaj prozor desno u kom možete namještati osjetljivost i sl.
Kao i akciju koju želite da izvrši
slija:

Tu kao što vidite namještate gdje da vam spremi, dali da se čuje zvuk okidača, do koliko slika tj prostora da vam sprema,itd...
Ove druge opcije koju su tu na slici isključene nidsam uspio dobiti, to da šalje poruku i sl.
Za to služi dropbox, koji će mi na meil poslati sve promjene u mom boxu.
Onda možete uključiti neki od programa za poštu koji će vas obavještavati ili ako koristite gmail uključite obavijesti za radnu površinu ili se snađite na drugi način.
Problem, kod običnih kamera je noćno snimanje. Zato sam bolje rezultate noću dobio sa starim mobitelom sa androidom i kamerom of corse.
Ok to bi bilo za sad to, sve probleme pišite ovdje.
Da ne obrađujem opciju po opciju.
Ako vas zanima i za druge gore navedene uređaje, pisaću ako ne da se tu ne gnjavim.
Pozz društvo.
Poslednja izmena: