Vodič kroz unutrašnji uzgoj - by MarcoPolo

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
10.05.2013
13
19
0
56
Dragi Marko prije svega da te pozdraxim te ti zahvalim za vrijeme utroseno za ovaj divni post,pun veoma preciznih i korisnih savjeta.Do sada sam imala velikog iskustva u vanjskom uzgajanju,ali posto vec par godina zivim u zgradi i nisam sama u stanu bila sam prisiljena da se oprobam u unutrasnjem uzgoju sa kojim do sad nisam nesto posebno zadovoljna. Prvih par biljaka sam posijala prije 2 mjeseca biljke su poslije 20-tak dana premjestene u sobu na svijetlo i prozracno mjesto ali kao da se zaustavio rast na nekih 40 cm.Svijetlo mi je skoro non stop upaljeno,dobra zemlja i redovno gnojenje,ali ove dvije kao da ne mrdaju !?
Moguce li je da nemam dovoljno svijetla !? Grow kutak mi je u cosku pokraj prozora pa osim neonske svijetlosti dobija i vanjsku. Imam dvije neonke od po 18w (nemoj me popljuvati ako je malo,ama ovi gdje sam trazila svijetlo preciziravsi da mi treba za cvijece koje ne dobija dovoljno svijetla su mi rekli da neonka od 400w ne postoji te da mi nije potrebno toliko svijetlo te da ce 2 neonke biti vise nego dovoljne !? )
Izvini opsirnost,ali zelim lijepo da se raspitam pa da ne grijesim,a posto smo mi bosanci siroko poznati po inteligenciji bolje da budem i glupa nego da ostanem bez svojih curica koje su mi i lijek izmedju ostalog.Od skleroze do neuroze !? Nadam se da ne smeta malo sale na moj racun !
Da ne zaboravim jos jedan detalj, kutak je 80x50 cirka sa visinom od nekih 1,50 ima dovoljno vazduha pa odatle nedoumica da li da dodajem ventilator,lampe mi stoje otprilike 10 cm od biljaka,jesu li preblizu!? U druge 4 vazne sam prije 5-6 dana presadila vise proklijalih sjemenki,misleci da kad malo porastu iscupam one kojima nisam zadovoljna i ostavim najbolju (dali je ovo greska mislim na naknadno cupanje!?)
Ove proklijale sjemenke su trenutno visoke 10tak cm ama peteljke su zaista visoke i biljke se krive malkice. Jesam li ih preduboko zakopala pa radi toga pustaju toliku peteljku i da li da dodam jos malo zemlje i bolje ih ukopam mislim da pokrijem te duge vratove u vaznama ima jos mjesta za zemlju !?
To su mi trenutno najveci problemi pa bih ti bila zaista zahvalna da mi sto prije odgovoris.Bilo bi mi veoma drago da moze da kontaktirame i razmjenimo iskustva. Unaprijed ti zahvaljujem pozdrav od srca
 
  • Sviđa mi se
Reactions: princs

Blade

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
11.07.2011
2.504
2.929
188
39
Negdje na Balkanu
Poz i dobrodošla na forum.

Imaš premalo svijetla,cak i da nekako izguraš vegetaciju cvijetanje neceš odraditi s tim...potrebna ti je HPS rasvijeta...250w bi te zadovoljilo na taj prostor...ako ti temp ne prelazi 28c zasad netrebaš ventove...al ako staviš HPS + ljeto je trebat ceš ventovima regulirati temp....
U pravilu svaku sjemenku sadimo posebno kako nebi poslje cupali i stvarali stres.
Ove što sto idu u visinu a ne razvijaju se...to je zbog premalo svijetla pa e izdužuju,na kraju ce puknut....ako osiguraš svijetlo možeš ih ukopati u zemlju skroz do listova,preživjet ce.

Ako HPS rasvijetu nemžeš osigurat možda LED 90w bi te zadovoljio,al košta oko 100eu....ako ništa od toga...eventualno phun khurac štednih i neonki..mada to je vec nategnuto.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: jeca33

Bezze_Sa

Cannabis aktivista
Vutra Veteran
16.06.2006
1.581
327
108
Bosnia
Ovo što si navela "problem" oko biljke je upravo to što je rekao Jack-Sparrow a to je da tim biljkama treba svijetla, odnosno nemaju dovoljno pa se izdužuju kako bi u nadi "uhvatile" nešto svijetla. Ne znam ko ti je rekao da tražiš 400W neonku??? LOL? Ali za početak mogu poslužiti. Pošto su ti trenutno pod neonkama, slobodno spusti ih na 4-5cm, ako griju, a imaju i one DayLight (tako se zvale) i one ne griju, i njih možeš približiti biljkama skrooz - 1cm max. (ako tačno ne znaš koje su ti, slobodno ih pipini rukom, ako ne griju onda su to ove "dobre", i odmah spusti neonke što više, nemoj da imaju 24h svijetla, znam da se žuriš i sve to, ali moraju imati neko vrijeme za "odmora", da sam na tvom mjestu, 1h bih im dao bez svijetla, i u tom periodu zaliti, da si od početka sa njima i mogla (da su te nenoke) i sad ne bi se one izdužile, pošto nemaš MH ili HPS, - ne znam kako da završiš sve - OSIM ako imaš balkon, pa da ih krajem 7-8 mjeseca staviš vani, ako imas balkon naravno...i stavi ih na balkon (više svjetla imaju, i kad prođe sunce, ti ih pod neonku ponovo, tako radi do odprilike krajev augusta, onda ih izbaci vani (non - stop) na balkon npr, inače bez žutog spektra boje - nema cjvetanja,
.. ili vidi pa uzmi LED štedne (gomilu... mislim što više to bolje...)

P.S. Ovo uvjiek volim reći, u ovakim situacijama.... biljkama svjetlo - k'o ljudima pare (nikad dosta) !!
 

fat_troll

Aktivan Član
18.09.2012
318
160
43
44
hajde da pitam jedno općenito pitanje, kad vidim da je ovo postala akutalna tema. Ako sam gadno fulao, modovi premjestite post, molim vas.

ako sam složio PC box, i u njega stane jedna dugoljasta tegla od nekih 5.5 litara. 70W HPS.
da li da u tu teglicu stavim 2 biljke, jednu kraj druge, pa ih odvojim nečime, ili da stavim samo jednu, pa nek se širi? Brine me sam obilk teglice, hoće li se korjen raširiti ako je relativno uska i duga? Također, što se tiče prinosa... hoće li 2 manje dati više nego jedna veća? stvarno nisam pametan...
hvala i pozz
 
14.02.2011
28
6
3
32
Bok ekipa, biljke su sad u cvjetanju vec 7. dan i toklo su narsle u vegetaciji da sam mogao i ranije prebacit na cvjetanje jer samo kaj mi krov ne strgaju :) al ima jos neki 10cm lufta. Pitanje galasi da li se moze cvjetanje obavit sad na principu 8 16 ( 8 sati svjetla 16 mraka) da se smanji rast a ubrza cjetanje, ili je to samo moja neka fiks ideja? Hvala
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Meni to nema logike...neće one usporiti rast. Zapravo, iako nisam siguran 100% u to, vjerujem da će se još zbog nedostatka svjetla jače izdužiti :p u svakom slučaju, mislim da neće bit efekta :) Još cca 3 tjedna rastu... i to intezivno :icon_lol:
 

s0va

Aktivan Član
17.01.2013
332
315
63
32
Ako mislis na rezim 12/12, mogu. Mogu od pocetka ako hoces.
 
14.02.2011
28
6
3
32
zlo&naopako je napisao(la):
Meni to nema logike...neće one usporiti rast. Zapravo, iako nisam siguran 100% u to, vjerujem da će se još zbog nedostatka svjetla jače izdužiti :p u svakom slučaju, mislim da neće bit efekta :) Još cca 3 tjedna rastu... i to intezivno :icon_lol:
definitvno si pogodio ovaj intezivan rast, morat cu modificirat box kolko su se raspištoljile :D
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Z&N

WhiteWidow86

Aktivan Član
05.07.2013
61
11
8
44
In smoke :-)
Prije svega da pozdravim sve ove ljude sa foruma koji toliko znaju o voj nasoj dragoj biljkici...

E ovako ljudi ja imam par pitanja sobzirom da mi je prvi put da pokusavam da napravim nesto SIlje za sebe, igrom slucaja sam na letio na par sjemenki koje sam samo onako posadiooo, i vidi cuda pojavise se :)) kad sam vidio da to ustvari raste a kako sto reko da se nisam nikad susretao sa sadzenjem odem i kupim u SHOPU 2 white widow znaci imam te dvije koje su vec stare neznam ni sam koliko i 4 komada malih koje sam sam posadio iz sjemena. Eh ovako se odvija situacija dalje sam sebi sam napravio neki inprovizovani box koji je visine 80cm sirine 60 cm a duzine 1,50m ugradio sam dvije (duge) neonke po 36w / 765 cool day light x 698 meni ovo sve i neznaci puno :).. ako bude neko ko mi bude htjeo pomoci mogu staviti i slike a nadam se da oce. Sad ako mi moze ko sta reci za ovo svjetlo i dali je ok da ubacim jos jedno dvije stedne sijalice radi jace svjetlosti, a naj bitinije od svega toga je sto ove dvije velike imaju sigurno po 50 60 cm vec su dale znake da su ZENKE znaci vec su dosle do svjetla nema im dalje dali je vrijeme da zaustavim taj rast sa prebacivanjem svjetla na 12/12 i dali je moguce postici cvjetanje sa ovom rasvjetom, i jeli potrebno dodavanje nekih NPR stednih sijalica.

Unaprijed zahvaljujem...
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.