Vodic za bolesne biljke i nedostatke u prihrani (remake)

Hempatia Soma Seeds Herbies Headshop
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

WEEDetix

₴Ⱨ₳₥₳₦ - VⱤ₳Č - ĐⱤɄłĐ - ⱧɆⱤ฿₳Ⱡł₴₮
Urednik
Grow Support
11.10.2010
3.174
20.960
1.098
34
คภ๔г๏๓є๔ค
OSNOVNI NUTRIJENTI
Posto se javljuju dosta pitanja u vezi pozutelih listova, osusenih listova itd. Resio sam da skupim sve uzroke i resenja na jednom mestu.

Najbolji pH je 6.8 jer tada biljka moze koristiti sve elemente i sva prihranjivanja.

Nitrogen (N) - Azot, Dusik - Mobilni element i makro element

Igra glavnu ulogu u razvoju biljke. Pomocu N biljka stvara hlorofil i vrsi fotosintezu, stvara amino kiseline koje se koriste za proizvodnju proteina.

Nedostatak uopsteno
N je najveci mobilni element u biljci sto znaci da moze da putuje bilo gde u biljci. Nedostatak se najpre primeti na donjim listovima i siri se ka srednjim listovima, najcesce se prvo primeti na najstarijim listovima. I napredovace ka vrhu biljke. Biljka moze biti zelena na vrhua skrzo pozutela na dnu a ponekada skroz donji listovi mogu dobiti i roze boju pored zute.

Nedostatak na listu
Nedostatak Azota i Magnezijuma se ponekada pomesa jer je slican. Nedostatak Azota ce se pojaviti na vrhu lista i napredovati unazad prema zadnjem delu lista. Dok nedostatak magnezijuma se pojavi na celom listu (list pozuti) a vene ostanu zdrave. Znaci ako biljka sporije raste i zute donji listovi kao na slici onda je u pitanju nedostatak Azota.

Nedostatak u cvetanju
Skoro uvek ce biljci zafaliti Azota(N) u cvetanju i donji listovi ce se susuti i zuteti. Nije nista strasno jer biljka se koncentrise na proizvodnju bud-ova. A iz ovih listova izvlaci nakupljene secere.

Previse Azota
Biljka ce dobiti tamno zeleni izgled. Stablo ce biti krhko a korenje nedovoljno razvijeno. Listovi ce se savijati pri krajevima i izgledace kao kandze. Moze da napravi probleme sa kalcijumom.

Uzroci
Previse vode i premalo organskih jedinjenja moze izazvati nedostatak. pH 6.8 je savrsen za N.
Potrudite se da biljke ne budu izlozene prevelikoj hladnoci jer moze usporiti uzimanje N iz zemlje.

Azot i pH problemi
Biljka ne moze apsorbovati Azot ako je pH 4.0 - 5.5. Moze apsorbovati N sa pH 6.0 - 8.0. ALI NAJBOLJE je pH izmedju 6.0 - 7.0

Resavanje nedostatka
Dodati bilo koje hemijsko djubrivo koje sadrzi vise N nego P i K. npr: 30-10-20 ili 7-5-6

Resavanje viska N
Ispiranje zemlje. Na svaki litar posude sipati 3 litra. Znaci na 5L posudu idu 15L. Ako ovo ne pomogne onda kompletni flushing.

Posle dodavanja djubriva biljka ce se oporaviti posle 7dana ali osteceni listovi nece se oporavljati...

Phosphorus (P)- Fosfor - Mobilni element i makro element

Fosfor ima veliku ulogu u razvoju korena i razvoju budova. Igra glavnu ulogu u cvetanju i klasifikovan je kao makro element.

Nedostatak Fosfora uopsteno
Nedostatak fosfora smanjuje velicinu biljke. Ako nedostaje u manjim kolicinama moze usporiti rast. Nedostatak u vecim kolicinama moze prouzrokovati susenje listova koji na kraju otpadnu.

Nedostatak na listovima
Krajevi listova postaju braon i suse se unazad ka stablu i kada dodje do pola braon boja pocinju sa uvijanjem. Ponekada crveno stablo moze biti pokazatelj ali ne siguran jer neke bijke gentski imaju takvo stablo. Veliki donji listovi ponekada dobiju tamno zelenu boju sa zuto ljubicastim sarama i to je skoro siguran znak da nedostaje fosfor.

Previse fosfora
Izaziva nedostatak Cinka i gvozdja i Kalijuma i usporava rast. Tako da su simptomi nedostatak Kalijuma najcesce.

Fosfor i pH
Hladna i mokra zemlja, nizak pH i visok pH, mala kolicina zemlje. Sve to uzrokuje nedostatak pH.

Biljka ne moze apsorbovati Fosfor na 4.0 - 5.5 pH vre. Najbolja apsorbcija je od 6.0 - 7.5 pH vre. A sve van tih granica izaziva nedostatak Fosfora.

Resenje nedostatka Fosfora
Mali nedostatak fosfora u cvetanju nije strasno ali u vecim kolicinama ne treba tolerisati. Nadjubriti zemlju bilo kojim djubrivom koje ima N-P-K vrednost fosfora vecu od 5. Znaci 5-5-8 ili 0-60-40.

Oboleli listovi se nece oporaviti ali ce novi listovi izgledato normalno.

Resavanje viska Fosfora
Ispiranje zemlje. Na svaki litar posude sipati 3 litra. Znaci na 5L posudu idu 15L. Ako ovo ne pomogne onda kompletni flushing.Potassium (K) - Kalijum - Mobilni element i makro element

Kalijum takodje ima vaznu ulogu u razvoju biljke. Dovoljne kolicine kalijuma pomacu biljki da ima dobro i stabilno stablo, bude otporna na bolesti, da uzima vodu, pomaze u fotosintezi. Kalijum je moguce naci u celoj biljki i neophodan je u svim delatnostima biljke vezanim za vodu. Kalijum je neophodan u celom zivotnom veku biljke a najvise u razvoju cvetova.

Nedostatak
Premalo kalijuma u biljkama dovodi do retardiranog rasta listova i do pojavljivanja zutih pega po ivicama listova i uvijanja istih. Biljka ce poceti da raste u visinu i grane i stablo ce biti lako lomljivi. Stariji listovi mogu pokazati crvenkastu boju i uviti se na gore. Veliki (fan) listovi obicno dobiju nekrozu izmedju vena i osuse se i postanu braon i na kraju otpadnu. Stariji listovi imaju drugaciju vise zuckastu boju i takodje se uviju i otpadnu. Ako je biljka u vegetaciji rast ce biti vrlo usporen. U cvetanju se uspori rast budova. Najpre ce se pojaviti tamne fleke po listovima sto je cesto prouzrokovano malom vloznoscu vazduha. Ponekada previse kalcijuma ili niske temperature mogu da budu uzroci.

Previse kalijuma
Moze dovesti do mnogo problema.Ostecenje korena i nedostatak kalcijuma. Cesto dovede do nedostatka Mg, Cinka, Gvozdja... Veliki listovi dobijaju zuto belu boju izmedju vena.

Kalijum i pH
Biljka ne apsorbuje kalijum na 4.0 - 5.5 pH. A najbolje apsorbuje na 6.0 - 9.5 (veci pH od 7 nije preporucen)

Resavanja nedostatka
Dodavanje bilo kojeg djubriva koje ima Kalijum npr 20-20-20 ili 4-6-10.

Oboleli listovi se nece oporaviti ali ce novi listovi izgledato normalno.

Resavanje viska Kalijuma
Ispiranje zemlje. Na svaki litar posude sipati 3 litra. Znaci na 5L posudu idu 15L. Ako ovo ne pomogne onda kompletni flushing.i prevedeni slikovni prikaz :
nedostatak-glavnih-elemenata-png.182035
nedostatak glavnih elemenata.pngSEKUNDARNI NUTRIJENTI
Magnesium (Mg) - Micronutrient i Mobilni Element

Magnezijum odrzava vene listova zdrave kao i strukturu lista. Pomaze u razbijanju enzima i u stvaranju hlorofila. Magnezijum je biljci potreban u velikim kolicinama ali ne toliko velikim da postane toksican.

Nedostatak na listu
Nedostatak magnezijuma je lako utvrditi... Zelene vene a ostatak lista (prostor izmedju vena) zuti. Ali nije bas uvek tako. Ponekada reckavi vrhovi lista izblede i okrenu se na gore. A najmladji listovi postanu bledo zeleni. Ivice ce postati hrskave i lomljive i to se najcesce desava na donjim listovima pa srednjim i na kraju vrhu biljke. Nedostatak najpre se pojavi na vrhu lista a zatim se siri sa leve i desne dok sredina ne postane zuta ili braon. Takav list otpadne a ponekada se uvija na gore pa otpadne.

Nedostatak uopsteno
Visok nivo magnezijuma moze dovesti do stvaranja toksicnih soli i unistavanja listova kao i do nedostatka nekih elemenata kao sto je Calcium (Ca). Do nedostatka magnezijuma moze dovesti previse Calcium, Chlorine ili ammonium-a. Najgori nedostatak magnezijuma je onaj izazvan pH-a problemima. Tada dodavanjem magnezijuma mislimo da resavamo problem a u stvari samo nagomilavamo Mg u zemlji i dolazi do trovanja biljke. Nedostatak Mg utice na prostor izmedju vena samo.

Magnezijum i pH problemi
Mali pH, tla sa previse kalijuma, kalcijuma i fosfora.
Biljka ne moze apsorbovati Magnezijum ako je pH 2.0 - 6.4. Moze apsorbovati Mg sa pH 6.5 - 9.1. Ali se ne preporucuje pH veci od 7.

Resavanje nedostatka Mg
Bilo koje djubrivo koje sadrzi Mg.


Kalcij(Ca) Nemobilni makronutijent


Kalci je još jedan važan element koji pomaže u izgradnji staničnih stijenki,dijeljenjuu stanica,čini stabljiku I grane jačima,doprinosi rastu korijena.Također,poboljšava unos kalija na razini korijena.Kalci se kroz biljku kreće jako sporo I uglavnom je sadržan u korijenu I starijim dijelovima biljke.


Nedostatak kalcija će biti vidljiv I na starijim I na mlađim listovima.Sami rubovi lista će odumirati,vrhovi lista se mogu uviti,rast biljke je usporen.Grane I stabljika mogu postati slabe.Korijen može ostati kržljav što može dovesti do problema sa bakterijama I odumiranja korijena.
Dijelovi biljke zahvaćeni nedostatkom kalcija:Stabljika I peteljke,mlado ili staro lišće.


Previše kalcija dovesti će do nedostatka drugih mikronutrijenata.Kod zemlje koja u sebi ima dosta gline,loše bufferiranog coco supstrata I humusa može lako doći do kalcifikacije istih.Višak kalcija se očituje kroz slabe stabljike koje nemogu nositi teret biljke,bijelo smeđu diskoloraciju između vena lišća.


Kalcij I PH


Zemlja
2-6.4 nedostupan za biljku
6.5-9.1 naljbolji raspon za apsorbciju(ne preporuča se za zemlju PH veći od 7)


Hidro
2-5.3 nedostupan za biljku
5.4-5.8 naljbolji raspon za apsorbciju(preporučeni za hidro i sl. PH 5-6)

Sumpor(S) Mikronutrijent,nemobilni element


Sumpor igra važnu ulogu u rastu korijena,opskrbi klorofila I biljnim proteinima.Kai I željezo,sumpor se sporo kreće po biljci,visoke temperature čine sumpor teže dostupnim isto kao I željezo.Za razliku od Žaljeza,sumpor se ravnomjerno raspoređuje po cijeloj biljci,sa većom koncentracijom u velikim lepezastim listovima.Sumpor je također vrlo važan element u vegetativnoj fazi rasta.


Prvi znak nedostatak sumpora je blijedo mlado lišće.Usporava se rast lišća,lišće može postati lako lomljivo I ostati uže nego je normalno.Može doći do degeneričnog rasta lišća a vrhovi na biljkama u cvatu mogu početi odumirati.Obično se prvi znaci nedostatka željaza uočavaju na kraju lista(kod peteljke)i nakon toga se šire prema sredini I špicu lista.
Od viška sumpora lišće I cijela biljka će ostati malo.Lišće će na vrhovima postati smeđe I odumirati će.Sumpor I PH


2.0-5.5 nedostupno za biljku
6.0- 9.5 najbolja razina PH pri kojoj je sumpor dostupan(ne preporuča se za zemlju PH veći od 7)Hidro I slično


2.0-5.5 nedostupno za biljku
6.0- 9.5 najbolja razina PH pri kojoj je sumpor dostupan(preporučeni za hidro i sl. PH 5-6)
sekundarni-nutrijenti-jpg.183431

sekundarni nutrijenti.jpg
 
Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.