** Vodic za vanjski uzgoj / outdoor **

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Tarzan

Aktivan Član
31.05.2013
3.999
6.425
298
109
The Mighty Jungle
Pozdrav, odlucili ste se saditi vani/outdoor? Odlicno! Evo bitnih stvari koje bi trebali znati kako biste sa sto manje problema odradili svoj prvi grow.


Prvo sto trebamo napraviti je nabaviti sjemenke i pronaci mjesto/sajt na koji cemo saditi.


Sjemenke

seed3-horz.jpg

Sjeme mozemo uzeti iz neke „ulicne vutre“ koja nam se svidjela radom, takvo sjeme/vutra se naziva „domacica“ ako to sjeme posadimo mozemo ocekivati i muske i zenske biljke, i nemozemo biti sigurni da ce biljka iz tog sjemena imati isti rad kao i vutra koju smo pusili, ali je i „besplatan“ nacin kako doci do sjemena.

Drugi i puno bolji nacin je naruciti feminizirano sjeme-iz takvog sjemena rastu samo zenske biljke. Na stranicama proizvodaca/banki sjemena mozemo do u detalje vidjeti priblizan rad, velicinu biljke i vrijeme cvjetanja odredene sorte i po tome izabrati sortu ili vise njih koja nam se najvise svidi.


Sajt i priprema sajta

IMG_5010.jpg

Ovo je vjerojatno najbitniji korak u ovom vodicu - pronaci mjesto/sajt na koje cemo saditi. To mora biti mjesto koje je na direktnoj suncevoj svjetlosti tokom cijelog ili vecine dana, nije dobro da bude u hladu jer kanabis ne voli hlad. Prije svega moramo gledati da je mjesto sigurno i da nema mogucnosti da ljudi naidu na nase biljke.

Par dana prije sadenja odlazimo na sajt pripremiti ga za nase biljke, cistimo ga od raslinja, i ako je potrebno kopamo rupe.

IMG_4906.jpg PRIJEPOSLIJE.jpg

Zelimo li saditi u zemlju sa sajta ona treba biti prozracna, ni u kom slucaju nabijena, kako bi se korijen mogao neometano razvijati - zdrav korijen=zdrave biljke.

Ako smo procijenili da zemlja nije dobra za sadnju koristiti cemo zemlju za cvijece. Trebamo iskopati rupe (ponijeti ašov ili sl. alat). Rupe neka budu velike toliko da stane 20l zemlje u njih.

DSC08588.jpg DSC_0113.jpg

Rupe napunite zemljom.

Isprobano dobra zemlja za uzgoj kanabisa: Terra magma, Potgrond H, Compo sana Universal, Plantella Balkonia. Zemlju cete pronaci u vrtnim ili trgovackim centrima. Ako ne mozete pronaci neku od gore nabrojanih, uzmite neku drugu zemlju za cvijece ili univerzalnu zemlju. Ph neka bude 6.5 ili blizu. Izbjegavajte humuse, zemlju za palme, citruse, kaktuse, orhideje itd.

zemlja.jpg


Ako imamo bas nepristupacno tlo, a odlican sajt mozemo posaditi u kante. U tom slucaju kante donesemo na sajt, napunimo ih zemljom i jednostavno presadimo nase biljke iz malih posuda u kante. Ako sadite u kantama morati cete cesce zalijevati jer se i kanta ugrije pa su potrebe za vodom vece.

DSC04509-vert2-vert.jpg 1_4_2013-vert.jpg P7100723-vert.jpg


Hidrogel

DSC_0144.jpg
Na fotografiji vidimo prikaz pripremanja smjese zemlja + hidrogel.

Ako smo na prostoru gdje znaju vladati ljetne suše, ili jednostavno kako bi smanjili odlazak na sajt zbog zalijevanja, dobro je u zemlju zamijesati hidrogel.

-------------------------------------------------------------------------------

-Kada smo nabavili sjeme i pronasli sajt na koji cemo saditi ostaje nam jos sacekati lijepo vrijeme, najbolje je poceti izmedu 4.-6. mjeseca ovisno o vremenu. Ne pocinjite prerano i sacekajte lijepo vrijeme, nestrpljivost nam je neprijatelj.

-Docekali smo lijepo vrijeme i odlucili poceti, vrijeme je da proklijemo sjemenke i nas outdoor moze poceti!


Klijanje

DSC08006-horz.jpg
Lijevo- cim klica proviri mozemo s njom u zemlju, klica brzo raste i sto je duza veca je vjerojatnost da pukne prilikom stavljanja u zemlju.

Sjeme stavimo u vlaznu maramicu/toalet papir, namocimo vodom i prekrijemo drugom polovicom maramice/toalet papira, nemojte staviti sjemenke preblizu jednu drugoj. Tako pripremljeno sjeme stavimo na toplo mjesto (ne vruce ili jako toplo) otvaramo svakih cca 10h i gledamo jel sjeme pustilo klicu, pazimo da se maramica/toalet papir ne osusi. Sjeme ce pustiti klicu za 2-7 dana.

Drugi nacin klijanja je da stavimo sjemenke u casu s vodom i cekamo da puste klicu.

klijanje.jpg

Meni se najbolji nacin za klijanje sjemena pokazao s maramicom.

Dovoljno je svega par mm klice. Kada je sjeme proklijalo vrijeme je da ga posadimo u zemlju.


Sadenje

Dan_1.jpg

Sada su nam potrebne posude, ne prevelike (od casice za jogurt do 3l) u kojima cemo odnjegovati nase biljke iducih 10-20 dana.

Posude napunimo zemljom do vrha, prstom napravimo rupicu/udubljenje 0,5cm i stavimo klicu (bijelo prema dolje-to je buduci korijen) lagano zatrpamo zemljom, stavimo na toplo i osuncano mjesto.

prvo_suncanje.jpg

Zemlju odrzavamo vlaznom, ne smije se osusiti, ne zalijevamo nego koristimo prskalicu dok biljka ne izade na povrsinu zemlje. Kada biljka izade i razvije svoj prvi par listova mozemo poceti s klasicnim nacinom zalijevanja.

Nastavimo zalijevati biljku po potrebi sve dok ne izade 3-5 par listova.

grupnjakd23.jpg

Dobili smo mlade biljke koje su spremne za presadivanje na sajt. Biljke odnesemo do sajta i u vec pripremljenoj zemlji iskopamo rupu velicine posude u kojoj je biljka, stavimo biljku zajedno sa zemljom iz posude i zalijemo. – Radi lakseg presadivanja pametno je da zemlja u posudama bude suha.

DSC_0152-horz-vert.jpg
 
Poslednja izmena od urednika:

Tarzan

Aktivan Član
31.05.2013
3.999
6.425
298
109
The Mighty Jungle
Zalijevanje

DSC_0166.jpg

Biljke je potrebno zaliti jednom u 7-10 dana ako padne kisa priroda je napravila posao umjesto vas, dok je u susnim razdobljima potrebno cesce zalijevati.


Zastita

20140521_172015.jpg

Ako zelimo maksimum iz svojih biljki bitno je zastiti ih od nametnika i od divljaci, jedan od najvecih neprijatelja za nasu biljku je puz – kako se zastititi od puzeva.

Postoje i ostali nametnici kao sto su skakavci/gusjenice i sl. Za borbu protiv nametnika koristimo insekticide, a mozemo koristiti i organske (prirodne) insekticide. Moj savjet je prvo probati prirodno pa ako ne ide tek onda otrovi- ipak cemo mi konzumirati proizvod pa treba paziti.

Divljac- za divljac je najbolje ostaviti malo kose, psece dlake ili se pomokriti, ili neki neprirodan miris (npr. nafta) koji ce ih drzati podalje.


Trening

IMG_6048-horz.jpg

Tijekom vegetacije biljke mozemo „trenirati“ kako bi na kraju dobili vecu kolicinu, ili zeljeni oblik biljke.


Gnojenje

Gnojenje-horz.jpg

Nakon otp. 30-og dana zivota biljke mozete poceti gnojiti, gnojiti mozemo mineralnim i organskim (prirodnim) gnojivima. Najcesce upotrebljavano mineralno gnojivo na nasem forumu je Plantella list-vegetacija, i Plantella cvet-cvjetanje.

plantella_list-horz.jpg

Tokom vegetacije bitno je izabrati pravilno gnojivo-s vecim postotkom dušika (N). Za vrijeme cvjetanja biljkama je potrebno vise kalija (K) i fosfora (P) pa prema tome biramo gnojivo.

Gnojivo dodajemo svako drugo-trece zalijevanje.

Gnojiti mozemo i folijarno- prskanjem preko lista. Taj nacin se koristi tokom vegetacije, folijarno gnojimo ujutro ili predvecer, nikada za vrijeme najjaceg sunca jer moze doci do ostecenja listova (kapljica vode+sunce=efekt povecala).


Vegetacija

sll4-tile.jpg

Nase biljke sada intenzivno rastu i formiraju svoj oblik, potrebno ih je redovno zalijevati, a i gnojiti ako zelimo bolje rezultate.

2.jpg dLoGP6M-tile.jpg zajedno.jpg



Cvjetanje

1.jpg

Cvjetanje zapocinje izmedu kraja 7-og i druge polovice 8-og mjeseca, i obicno traje 7-9 tjedana, ovisno o sorti koju smo izabrali. Nije pametno birati sorte koje cvjetaju duze od 65-70 dana, sredinom 10-og mjeseca temperature naglo padnu, temperature nize od 17C ne odgovaraju biljci i takve dugocvjetajuce sorte tesko dodu do kraja. To se ne odnosi na mediteransku klimu.

2.jpg



Muske biljke

DSC00741-tile.jpg

Muske biljke procvjetaju nesto prije zenskih i VRLO je bitno na vrijeme ih prepoznati i ukloniti. Ako muzjaci oprase zenske cvjetove imati cemo vutru punu sjemenki, a to ne zelimo!


Hermafrodit

HERMIC2.jpg

Moguca je pojava hermafrodita, odnosno biljke s obiljezjima oba spola. Pojava hermafrodita moze biti uzrokovana stresom ili genetski. S takvim biljkama postupamo isto kao i s muzjacima, cupamo ih.
 
Poslednja izmena:

Tarzan

Aktivan Član
31.05.2013
3.999
6.425
298
109
The Mighty Jungle
Zenska biljka

Domacica_divna.jpg

Zenska biljka izbacuje pistile/ „dlacice“ i tu pocinje cvjetanje, biljka luci kristale, cvjetovi se polako formiraju i debljaju.


1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg
Na fotografijama iznad mozemo vidjeti zenski cvijet u razvoju, od pojave prvih pistila do zavrsetka cvjetanja.

MzMvP1W-horz.jpg
Utjecajem vremenskih prilika ili genetike biljke moguca je pojava egzoticnih boja. To nije zabrinjavajuce.


Automatik sjeme

DSC07167.jpg

Dobro je posaditi i kojeg „automatika“ kako bi imali raniju berbu, ako sadimo samo automatik sjeme na jednom sajtu mozemo imati i 2 berbe tokom outdoor sezone buduci da vecina automatika zavrsi za 2-2 i po mjeseca od klijanja do branja. Treba imati na umu da su automatici puno manji rastom od normalnih-fotoperiodnih sorti.


Plijesan

trule.jpg

Postoji jos jedan problem s kojim cemo se mozda suociti, a to je plijesan. Zbog svoje strukture hedovi su podlozni upijanju vode, pa uslijed vlage dolazi do postupnog truljenja i stvaranja plijesni. Mozemo preventivno djelovati i poslije svake vece kise otici protresti hedove kako bi uklonili vodu koja se nakupila.

Plijesan se siri vrlo brzo i u cvjetanju je potrebna malo cesca kontrola biljki kako bi na vrijeme sprijecili nezgodu. Ako je cvjetanje blizu kraja pri pojavi plijesni mozemo ubrati biljku, ako se pak plijesan pojavi u ranijem stadiju cvjetanja dobro je maknuti zarazene dijelove (pri tom paziti da ne dodirnemo zdrave) i naspricati fungicidom.


Berba/Harvest

IMG_4740.jpg

Biljka polako zavrsava cvjetanje i svoj zivotni ciklus, lisce lagano zuti a cvjetovi su vec dovoljno razvijeni i zreli, vrijeme je za berbu/harvest. Ako niste sigurni da je biljka spremna, ovdje mozete dobiti odgovor na to pitanje.


image_zpsa09c700a.jpg
Ovako izgleda zrela biljka, najsigurniji smo ako provjerimo boju trihoma mikroskopom.


Sada nam jos jedino preostaje otrimati nase biljke- ukloniti visak lisca, i ostaviti same hedove.

Pk1TbFe.jpg
Dobro otrimana biljka izgleda ovako.


Susenje

20141020_180103-tile.jpg


Kada smo otrimali biljke stavljamo ih susiti.

Nakon nekog vremena proces susenja je gotov i vrijeme je za probu. Prosli ste dug ali uspjesan put i sada je vrijeme za uzivanje. :cool: Cestitam! :respect:


pWex9KI-vert.jpg 20141014_183540.jpg PB040016.jpg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vodite racuna o vlastitoj sigurnosti, procitajte "pravilnik foruma" a grow si dodatno mozete olaksati pogledom u "zavrsene vanjske dnevnike uzgoja".
 
Poslednja izmena od urednika:

Vutra Samotnjak

VenloNL
Poznanik Foruma
07.06.2010
8.479
43.585
2.598
Svako sjeme pa tako i sjeme marihuane klija kad se stvore uvjeti za klijanje.Znači vlaga i temperatura klijanja.Optimalna temperatura za klijanje je između 19°c - 24°c.
Zato klijamo naše sjemenke u maramicama i sl ,unutar kuće,na toplom.
Kad biljka baci klicu i mi je posadimo u zemlju,u roku od 24 h,neke će i više trebati ... mala biljkica će ugledati svjetlo dana.
Daljnji napredak također ovisi o količini svjetla i temperaturi.Ako je oblačno i hladno .... stagnirat će.
Zato sa vanjskim sađenjem ne treba žuriti :D osim ako biljkama ne pružimo 'umjetni' start pod lampama pa kad dođe pravo vrijeme .... presadimo van.
 

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.849
44.456
3.198
Bekaa Valley
pa uspece drug, al ti moze tek isklijati krajem narednog meseca ili tokom maja, + tako male su prava poslastica za puzeve i razne nametnike, velik broj strada u prirodi. zato je sigurnije presaditi vecu i otporniju biljku na prirpremljeno mesto. dok tebi samostalno isklija napolju ja cu unutra vec videti pol, topirati i revegetirati biljku pre iznosenja. nadam se da sad kontas pricu
 

Tarzan

Aktivan Član
31.05.2013
3.999
6.425
298
109
The Mighty Jungle
ja cu unutra vec videti pol

da ga ne zbuni ovo, power prije out-a drzi u boxu pod lampama dok malo ne ojacaju, i ako ne radi s feminiziranim sjemenom prebaci ih na cvjetanje dok ne pokazu spol, pa ih ponovo vrati u vegu.. selektira samo zenke i nakon nekog vremena idu na sajt outdoor ;)

sigurnije ti je da ih sam proklijes pa nakon 10-20 dana dok malo ne ojacaju nosis na sajt nego da sjeme direkt na sajtu sijes.. to nemoras raditi pod lampama, ja radim na suncu.. ali moras pricekati lijepo vrijeme za to, poz
 

BLONDinaNINA

Holland
11.12.2013
194
528
93
Pa vidi sve to stoji za pre sta su radili,ali to neznaci da je to i najbolji nacin..neosporno da ce nesto od toga i uspeti,ali koliko to ces videti na kraju i sam, i naravno zakljuciti ko je u pravu..jer evidentno je da tim nacinom treba da utrosis vise semenkica..kao sto sam i predhodno rekla ako imas koju vise semenkicu radi tako uspece nesto od toga sigurno...naravno da je pod lampama da startujes mnogo bolje sto ti vec rekao Venlo ali mozes i tako kako si vec zamislio...
 

Dzparanoja

GAD
Banovan
14.04.2014
704
1.036
163
Ja kad je vec otvoreno za komentare zelim samo da uputim sve komplimente i cestitke autoru....elokventno,simplifikovano,odlicno prezentirano,uz fantastican odabir fotografija. Kad god vidim onaj No joke-ov vrh ( izgled dobro otrimane biljke ;) ) podje mi voda na usta. Nadam se da ce ovo biti standard svih najavljenih tutorijala. Sta vise reci osim :clap:::clap:::respect::respect:
 

Dzparanoja

GAD
Banovan
14.04.2014
704
1.036
163
A Brate moj,nije ovo nista strucno....ovo su (po)moderni izrazi...volim ih zato sto su precicni,mada najvise cijenim domace fraze i izraze. Imam predlog,upucujem ga Tarzanu i Poweru,prvom zato sto je autor,drugom jer je najstariji po cinu ;) Predlazem da se svi komentari obrisu a tema zakljuca...vec je pocelo da se ide po starom tragu sa pitanjima...mogu li klijat,ocu li sadit,.,.,ada mozes al ne moras,probaj pa javi,to ti niko ne zna bla bla blaaaa...... stara tema od Green mena je sasvim dovoljno prosirena pitanjima. Ima dovoljno adekvatnih tema za svakojaka pitanja,a ovu ostavimo ovakvu kakva jeste,SAMA SEBI DOVLJNA!!! Predlazem da to bude reper za sve nove tutorijale cija je tema vec obradjena,odmah kljuc,a mi nasu zahvalnost i nase simpatije mozemo iskazati sa jednim LIKE :) Kad Opa Cupa zavrsi temu treninga,jednu otkljucati za pitanja i nove photke ( odluciti izmedju Sidove i OC ) Ovo je samo prijedlog,ali mislim da je ok prijedlog.... da se ne razvlace dobre info na sto strana
 

Tarzan

Aktivan Član
31.05.2013
3.999
6.425
298
109
The Mighty Jungle
tema i je bila zakljucana ali je zbog previse sticky tema u vanjskom uzgoju pala na dno i strasno je pala posjecenost, pri vrhu su teme koje su zadnje komentirane.. i iz tog razloga sam mislio da je dobro da se privremeno omoguci komentiranje dok se ne smisli neki nacin kako je staviti na vrh gdje joj je i mjesto..

edit: jer novi clan kad dode njemu se neda citati vidi 2-3 teme koje su pri vrhu i ako ne nade odgovor pocne pisati pitanja koja su vec odgovorena bezbroj puta, u zadnjih par dana ima dosta takvih pa zato i je sad privremeno otkljucana, tu imaju odgovor na vecinu pitanja pa nek ih malo bode u oci, mozda i procitaju ako im ne bude lijeno :D
 
Poslednja izmena:

Dzparanoja

GAD
Banovan
14.04.2014
704
1.036
163
To treba da rjesavaju administratori (Vutragenjo). Cim se novi clan registruje u inbox treba da dobije linkove sa najrelevantnijim temama (pravilnik,postanje slika,indor grow vodic,OVAJ vodic,trening,prihrana,itd,sve sto je znacajno za buduceg growera) , i da mu se ne ostavi ni malo prostora za lutanje po forumu.....ili neko nesnalazenje. Ovaj tutorijal treba da je prazan,oslobodjen od vec pitanih pitanja,i potencijalne frustracije za mnoge (opet isto pitanje....daj bre citaj malo,ovo ono ;) ) Mislim da sam negdje i procitao da ce se slicno i raditi,mozda je bas Vutragenjo tako nesto i najavio,nisam siguran.
 

Vutra Samotnjak

VenloNL
Poznanik Foruma
07.06.2010
8.479
43.585
2.598
Što se tiče teme,tema mora biti otvorena za sve komentare.I dobro je da je otvorena.Tema je edukativnog karaktera i samo neka se piše u njoj.Svaki novi član može i dobro je da pita šta god ga interesira u vezi sadnje vani,ovdje.Tako će i tema biti aktivna.Uskoro počima :sun2:vrijeme,uskoro počima borba sa krpeljima i komarcima,uskoro počima ouuuutdooooooooooor :D
Naravno,prvo ode na 1 stranicu,na 1 post i pročita sve iz početka. Dosta odgovora će sam pronaći,no uvijek postoji onaj 1 % koji neće znati a mi ćemo mu pokušati dati odgovor.
Naravno,spam i lude komentare ćemo brisati :D
Po meni,moramo se maknuti sa prve stranice jer ima puno slika pa ako netko ima slabiju vezu net-a ... traje dok otvori.

:spliff:Uglavnom,samo pišite,komentirajte,pitajte ... tema je zato i postavljena.
:respect: Tarzane.
 

BLONDinaNINA

Holland
11.12.2013
194
528
93
I ja mislim da bih tema trebala biti otvorena,pa nek pocetnici pitaju..a onom kome je volja nek odgovori a ako nije raspolozen nek prosto ignorise..jer onda hebiga treba sve teme zatvoriti jer na bukvalno svako pitanje koje postoji vezano za uzgoj nase biljke nebitno jer to indoor ili outdoor ima desetine istih odgovora..i nepostoji pitanje a da ovde nema da je vec neko predhodno odgovorio na to pitanje..