** Vodic za vanjski uzgoj / outdoor **

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
10.05.2021
26
9
3
47
Dodajete li djubriva koja sadrze magnezijum, cink,kalcijum,mangan i ostale mikronutrijente ukoliko nema potrebe za njima? Mislim da li valja tretirati biljku sa njima kao sto recimo ide plantela?
 

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.033
15.280
358
Mislio si tzv.mikronutrijente/microelemente...kakve su to jagode, koje uzgajaš?
S placa:)
Moraš naučit što je NPK, što aditivi/boosteri, koji sadrže mikroelemente ili ti ostale elemente, koji su potrebni, ali u manjim količinama. NPK ima svako gnojivo, samo se razlikuje u omjerima. Npr.za vegetaciju mora imat više dušika, pa 5-2-4, a za cvat, manje dušika, više PK(Fosfor i kalij) npr. 2-5-6, a microelemente neka gnojiva imaju, nekima se dodaje uz bazno gnojivo. Bazno gnojivo ti je gnojivo sa NPK(plantella list i cvet) .A ove druge elemente, pogotovo Kalcij i magnezij, treba davat, pogotovo u tranziciji, jer biljka tada vuče najviše hrane. Te stvari moraš pročitat, jer teško je i pomoći, ako ti govorim stvari, koje ne razumiješ. Polako, ako te to zanima, naučiti češ bez problema!
Ovo kombiniranje kupovnog gnojiva i domačeg gnojiva, ako ne znaš, što radiš, bude pogubno. Iskreno, to ni ja nisam proučavao!
Nutrijenti 101
Stisni na nutrijente i pročitaj, barem prvu stranu, biti če ti puno jasnije!
Plantella vrt ti je dobar proizvod! On nije NPK, ali sadrži večinu mikroelemenata, koje si nabrojao!
Za jagode se malo šalim. Da ne shvatiš krivo!
Sretno :thumb:
 
Poslednja izmena:
10.05.2021
26
9
3
47
Jagode su kao jabuka, veruj mi
Jasno je meni ovo sto ti govoris, nego sam svuda na forumu citao da daju samo plantelu list i cvet i da je dovoljna, niko nigde nije spomenuo nijedan proizvod sa ovim mikroelementima koje sam nabrojao. Vidim da si napisao da biljka u vegetaciji zahteva kalcijum i magnezijum jer tada vuce najvise hrane, znaci da pored plantele treba dodati jos neke aditive koje sadrze te elemente.
 

serviser

mumijev drug
Poznanik Foruma
05.09.2019
712
4.467
163
Dosta zavisi i od zemlje koju koristis. Mozda nema ni potrebe za dodavanjem mikroelemenata. Zato ljudi u outu kopaju rupe i sipaju kvalitetniju zemlju (npr potgrondH) i tako smanje rizik da nesto zafali pored osnovnog NPK.
Ako vec koristis plantelu onda uzmi i njihov kalcijum za paradajz pa ubaci dozu-dvije u tranziciji. Posto i taj preparat ima malo azota, ne moras ga davati zajedno sa osnovnim gnojivom (list ili cvijet), nego negdje izmedju. Za Mg obicno koristimo epsom sol (1g/l) takodjer u tranziciji. Njega mozes naci u apoteci.
Kolega ti je vec spomenuo BioVrt, odlican za generalno popravljanje stanja u zemlji na bazi ekstrakta algi i bakterija.
Ima i Plantela Vita, vitaminska bomba, pogotovo iz B skupine, vrlo znacajne u fazi debelog cvjetanja, takodjer puna mikroelemenata.(ovo je jako, pa oprezno s tim).
Uzmi i Slavol, jeftin i koristan (vrlo smrdljiv:) preparat na bazi bakterija kojeg mozes (a i ne moras) koristiti svako zaljevanje.
 
10.05.2021
26
9
3
47
Slavol sam koristio svako zalivanje, bilje su vec u cvetanju tako da za sada dajem floris cvet(nije bilo plantele) i mislim da ce da odradi posao. A zemlja... negde je potgrond h a negde neka bezimena, jbg prvi je grow, znam za sledeci put da ide samo dobra zemlja. U Srbiji se ne moze naci ni vrt ni vita od plantele. Najveca muka je kad u apoteci pitaju za sta ti treba :D
 
  • Sviđa mi se
Reactions: TikTak92
01.07.2021
2
2
3
Pozdrav relativno sam novi ovdje, preletio sam ovu temu kompletnu od prve stranice i jos dosta njih. Evo jedno amatersko pitanje, sezonske su zasad u redu, al tek sam jucer nabavio 2 automata navodno northern lights. Već su jučer ujutro u saksije stavljeni, e sad zanima me ako već oni ne izbacuju previše količine onda mi nema razlike između zemlje vani ili poveće saksije od npr 30litara...? Jedino što ću u saksiji češće zalijevati al prinos će biti sličan? Hvala unaprijed
 
  • Sviđa mi se
Reactions: TikTak92
01.07.2021
2
2
3
Hvala puno na brzom odgovoru! Još jedno pitanje koje sam zaboravio, ako su automatik northern lights jel ima šanse da pri presađivanju dožive stres pa postanu muške ili hibridi šta već...hvala unaprijed
 
Poslednja izmena od urednika:

Infinity

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
21.03.2019
1.753
10.026
358
Postoji uvjek šansa da pohermi poslije presađivanja, al je dosta veča vjerovatnoća da neće ni osjetit. Bitno je da se suhne zemlja prije presađivanja, lakše izvadit biljku iz male saksije.
Uvjek je bolje kopat rupu u zemlji nego koristit saksiju u vanjskom uzgoju. Al može i saksija:)
 
09.11.2012
7
34
13
29
Pozdrav sa slovenjje
Imam i ja jedno pitanje za vas a nisam znao gdje da ga stavim...
Po nekolikih godina i ja sam posadio jedno divno ruzico... DP shaman femnilizirano seme
A sad mi se cini da imam sjeme u cjetima...
Hvala za pomoc...
Lp.
 

Prilozi

  • 20210914_185341.jpg
    20210914_185341.jpg
    481,6 KB · Pregleda: 72
  • Sviđa mi se
Reactions: RAOZA.