Vrijeme berbe Step-by-Step

Hesi Hempatia Seedstockers Soma Seeds Herbies Headshop
30.11.2013
44
223
33
Pozdrav vutroljupci
Evo još jedan jako zanimljiv i koristan tutorial od mene, nadam se da će vam dosta pomoći oko berbe vaše voljene vuve.
(ne znam da li negdje na forumu pstoji post za ovo malo sam tražio ali iako ima ja cu to malo detaljizirati).

Kada ubrati svoju ganju

Sadržaj:
 • Intro: Šta vam je potrebno
 • Prva metoda: Gledajte bud-ove
 • Druga metoda: Gledajte budo-ve pod mikroskopom
 • Sažetak: Tips & Hints
Kada bi trebao obrati svoju biljčicu? To je vječnu pitanje..
Siguran sam da odgovor koji nam svima pada na pamet je "ne uskoro"
Nažalost za nas nestrpljive ljude, berba u ravo vrije je podjednako bitna kao i načn uzgoja naše biljčice. Oberite prerano i izgubili ste snagu i količinu uroda; oberete li prekasno završit će te sa hrpom vutre za spavanje.
Potrebne su vam samo 3 stvari za procjenu idealnog vremena berbe:
 1. Znanje ka ubrat- danas će te ga steći :p
 2. Oko za vizualni pregled- njega vjerovatno imate već odavno :D
 3. Neka vrsta povećala- omogućuje vam lakše vidite trihome, iakno ne 100% potreban s njim možete odrediti kad je savršeno vrijeme za berbu vaše vuve.
Kad smo kod povećala za njih postoji par opcija:
 • Zlatarsko povećalo- Ovo vam je najjednostavnja i najjeftinija opcija koja solidno odrađuje svoj posao.
 • Obična lupa- Ona vam može dati veću sliku i pregled trihoma od zlatarskog povećala, ali isto tako teže je za fokusirati sa lupom.
 • Digitalni mikroskop- On vam je najbolje riješenje za procijenu savršenog vremena berbe. Cijena mu je malo veća ali će vas dovesti lice u lice sa vašim trihomima (zbog mogućnosti povezivanja na PC) za savršeno tempiranje bebe vaše biljčice.
Postoje dvije metode procjene vremena berbe vaših biljčica
Prvo ću vam pokazati prvu metodu određivanja vremena berbe pregledavanjem bistila (bijele dlačice na vašim bud-ovima). Pistil metoda nije ni približno precizna kao metoda pregledavanja trihoma (kristalčići ili sjajilo na vašim budo-vima), ali je dobro mjesto za početi da otprilike možete nagađati koliko vremena vam je još ostalo do kraja.
Sljedeće slike će vas uputiti kako odrediti pravo vrijeme branja budova koristeći 'Pistil metodu'.
Prva metoda za određivanje vremena berbe
Pistil metoda

Nije spremna za berbu
Većina pistila (bjelih dlačica) izviruje pravo prema vani.
Ovo je defnitivno prerano za ubrati!
pistili vani.jpg
Još uvjek nije baš spremna za berbu
Još uvjek čekamo da bar jos 40% pistila potamni i savije se unutra; iako neki pistili počinju da izgledaju zrelo ima ih oko 40% znači još uvjek rano za berbu.
haman gotova.jpg
Otvor prozora za idealno vrijeme branja
Prozor berbe otvare se nakon što je bar 40% pistila potamnilo i uvilo se prema unutra.Biljke na slikama ispod se definitivno mogu obrati, ali još uvjek nisu dostigle svoj maksimum veličine i snage.
jos samo malo.JPG
Spremne za branje
Oberete kad oko 50-70% pistila potamni i uvije se prema unutra za najveće levele THC-a.
Oberete kad oko 70-90% pistila potamni i uvije prema unutra za više smirujući i anti stresni efekt, jer se većina THC-a pretvorila u više relaksirajući CBN.
gotova1.JPG
gotova.JPG
Na nekim strainovima je puno teže procijeniti kad je pravo vrijeme. Različiti strainovi izgledaju različito za vrijeme berbe. Na primjer neki strainovi mogu zadržati većinu svojih pistila bjelima iako su spremne za berbu.

Sljedeće, preći ćemo preko druge (puno preiznije) metode određivanja pravog vremena berbe...

Druga metoda određivanja vremena berbe: Metoda trihoma
(precizna metoda)
Ova metoda je puno precznija od pistil metode.
Sa ovom metodom pregledavate trihome po bud-ovima sa mirkroskopom. Trihomi su sitni kristali po bud-ovima i oni su odgovorni za popularnost naše vutrice! :D
trih.jpg
Trihome koje tražite izgledaju kao male sitne pečurkice. Također će te vidjetii male sitne trihome kao dlačice bez glavice - te nam nisu bitne, ignorirajte ih jer mi tražimo samo ove sa glavicom slične pečurkici (tu se nalazi većina THC-a i ostalih dobrih stvari).
Trihome je jako teško vidjeti golimo okom i zato će vam biti potrebna lupa ili neka vrsta uvećala (navedena u tekstu gore) da bi mogli oristiti Trihom metodu za oderđivanje pravog vremena berbe.
Sažetak vremena berbe Trihom metodom
(trihomi nekih strainova mogu dobiti ljubičastu i rozu boju umjesto tamnu/zlatnu/žutu)
tabela.JPG
Mnogi kanabinoidi u kojima mi uživamo se razvijaju u trihomima. To uključuje THC, CBD, CBN i mnoge ostale.

Sažetak: Tpis&Hints
Ovdje su i neka pravila savršenog tempiranja berbe vutre bazirana na boji trihoma i pistila.
 1. Ako većina pistila "bijelih dlačica" strši i ako su trihomi još uvjek providni onda vam je još prerano za berbu. Berba u toj fazi će prouzrokovati manje količine uroda i slabiju vutru.
 2. Prozor berbe se otvara kad vaša biljka uspori sa razvijanjem novih pistila i kad je odprilike bar 40% istih potamnilo i uvilo se unutra.
 3. Najveći leveli THC-a su kad je velika većina trihoma postala mliječna (gledano pod mikroskopom). Trihomi koji su mliječni imaju najveće levele THC-a i donose nam više euforične i psihoaktivne efekte.
 4. Zatvaranje prozora berbe je kad većina trihoma potamni (najčršće tamna/zlata boja). Tmano/zlatni trihomi prouzrukuju više kao body-high efekt zbog THC-a koji se pretvorijo u manje psihoaktivnu supstancu CBN, koja ima smirujući anti stres efekt. Na nekim strainovia ce nekad narasti i ljubičasti ili rozi trihomi.
 5. Kad trihomi počnu izgledati sivo, prozor berbe se zatvorio i dobit će te pospanu vuvu sa jako malo psihoaktivnih supstanci.
Šta ako ste više za "u vašoj glavi" efekt? Oberite vašu vuvu ranije, kad vam je 40% pistila potamnilo i uvilo se unutra i kad je više od pola trihoma postalo mliječno/providno ili većinom mliječno.
Za najjaču vutru sa najviše psihoaktivnih supstanci, i najveće levele THC-a, oberite kad su gotovo svi trihomi mliječni.
Za opuštajući, anti stresni efekt, čekajte da bar nekoliko mliječnih trihoma potamni (više tamnih trihoma=Više opuštajući efekt). Zapamtite ispravnim kjuranjem vaših bud-ova 2 sedmice do mjesec dana također će vam dati lijepi opuštajući efekt.
Kada uzgajate sami svoju vutru možete tokom faze cvjetanja skidati uzorke sa nje da dobijete odprilike sliku vašeg željenog efekta.
Najteži dio uzgoja za mnoge growere je čekanje pravog trenutka za berbu. Postoji velika vjerovatnoća za mnoge nove growere da će ubrati svoju biljčicu prerano zbog uzbuđenja. Nažalost to najčesče rezultira slabom vutrom i malim količinama uroda. Ako se osjećate uzbuđeni zbog branja svoje vutre radije uberite manje bud-ove za koje mislite da su skoro gotovi, i malo je posušite i probajte a vidite da li vam željeni efekt odgovara. Takvo skidanje bud-ovva će vam pomoći smanjiti uzbuđenje oko berbe.
Kad ste u nedoumici, poslušajte svoj instinkt. Koriteći obe gore navedene metode zajedno će vam pomoći da izaberete savršeno vrijeme berbe, ali na kraju samo VI znate kakvu vuvu želite i kakav vam efekt odgovara. To znači da su čak i najbolje tehnike samo generalne smjernice kada ubrati. Ali srećom sad ste bliže tome da dobijete bud-ove onakve kakve vi zapravo želite.


Eto to bi bilo to raja nadam se da sam vam malo pomogao. Legalize!!!:vutra:

 
Poslednja izmena od urednika:

Rancero

.........
Prijatelj Foruma
05.04.2015
581
5.227
233
I još jedan :clap::. Možda mala sugestija-papaš puno slova pa eto.... ako ti se da pročitaj ponovo i uredi.Imaš moj glas i za ovaj tutorial koji je baš za početnike tj. sve je na jednom mjestu i lijepo objašnjeno.Ajde sad kad te krenulo piši o trimanju,sušenju,skladištenju.Dobro tebi to ide a mi početnici(bar ja):skot::
 
30.11.2013
44
223
33
I još jedan :clap::. Možda mala sugestija-papaš puno slova pa eto.... ako ti se da pročitaj ponovo i uredi.Imaš moj glas i za ovaj tutorial koji je baš za početnike tj. sve je na jednom mjestu i lijepo objašnjeno.Ajde sad kad te krenulo piši o trimanju,sušenju,skladištenju.Dobro tebi to ide a mi početnici(bar ja):skot::

hehe hvala drug bude nešto i na te teme isto ovako detaljno samo dok uhvatim malo vremena, a to sto papam slova izvinjavam se svima konstantno sam ubiven pa nekad promašim slovo i onda ne čekiram ništa prije objave i onda tek kad objavim pročitam i vidim da sam fulao i onda zakasnim na opciju edit jer ja mislim da traje oko pola sata pa zbog toga je to tako hehe kriva je vuva :p
 

Meskalito

Panama lemon
Urednik
Moderator
08.10.2008
920
1.256
163
količinu uroda; oberete li prekasno završit će te sa hrpom vutre za spavanje.
Ovo uglavnom nije problem , vec rano branje gde se ne dostize pun potencijal heda . Ja ih na primer ostavljam dok ne budu skroz tamne pa ostavim jos nedelju dana ;) Ne mora da znaci da ce vuci na spavanje .
Inace , fin vodic ,nadam se da ce ucestvovati u nagradnoj igri
meatballs.gif
 
30.11.2013
44
223
33
Nema veze ako ne prođe za nagradnu igru bitno je da se novi groweri što više educiraju prije svog prvog growa i da izbjegnu neke nepotrebne greške ;)
 
 • Sviđa mi se
Reactions: aezakmi

Bizzzo

-30% popusta na Soma Seeds. Kod: vutra30
Urednik
Moderator
11.02.2008
5.417
20.586
1.218
vutra.org
Vidjeti cemo sta cemo s nagradnom. Ono sto je bio cilj nagradne igre je upravo ovo. Ima jos vremena, mozda ces nesto i sam stići iskemijati. Ono sto sam siguran je da ovo nije zadnji tutorial od tebe. Nevjerovatnom pozitivnom vibrom si me napunio.
 
14.09.2019
15
5
3
28
Cao drugari novi sam clan prvi put sam zasadio i dobio devojcicu al neznam kad da je cupam ako bi mi neko pomogao malo oko toga hvala vam puno
 

Prilozi

 • 20190914_152717.jpg
  20190914_152717.jpg
  202,7 KB · Pregleda: 397
 • 20190914_152655.jpg
  20190914_152655.jpg
  397,5 KB · Pregleda: 393
 • 20190914_152642.jpg
  20190914_152642.jpg
  217,1 KB · Pregleda: 377
 • 20190914_152634.jpg
  20190914_152634.jpg
  218,5 KB · Pregleda: 382
 • 20190914_152620.jpg
  20190914_152620.jpg
  178,6 KB · Pregleda: 378
14.09.2019
6
3
3
29
Zanima me sta mislite koliko jos treba cekati evo slike
 

Prilozi

 • IMG_20190913_134302.jpg
  IMG_20190913_134302.jpg
  370,6 KB · Pregleda: 335
 • IMG_20190913_134257.jpg
  IMG_20190913_134257.jpg
  344,9 KB · Pregleda: 322

hal9000

Banned
Banovan
20.04.2018
39
7
8
35
vrijedno svake hvale, bravo! samo... ispucale mi kapilare na očima - crni tekst na sivoj podlozi pa moram ctrl+a