Wembley u mom ormaru

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Kenny Dalglish

Aktivan Član
15.03.2011
378
690
93
Nakon par tjedana čitanja i učenja vrijeme je da se sprovede u djelo naučeno, da se vidi iz prve ruke koliko se teorija razlikuje od prakse. Dakako, ovo je moj prvi grow i iskreno očekivanja nisu velika. Neću lagati i reći da ne očekujem ništa što se tiče gramaže na kraju ali nekako mi je puno bitnije samo iskustvo što ću ga dobiti kroz idućih par mjeseci. Već ovih proteklih tjedan - dva od samog smišljanja box-a, slaganja istoga te do klijanja mojih ljubimica me je ispunilo neopisivim zadovoljstvom, tako da nemogu ni zamisliti kako ću se osjećati kasnije kad to sve poprimi malo ljepši i veći oblik. I zato bez obzira kakav će biti završetak ovog mog dnevnika, ovo sigurno nije moj zadnji grow a valjda će biti nešto i od ovoga da se ima šta zadimit na zasluženom godišnjem odmoru :smoke18:. Eto to je što se tiče očekivanja od ovog grow-a.

Plan je bio sljedeći. Posaditi par domaćica ( sjeme što sam godinama odvajao od različitih vrsta što mi je dolazilo pod ruku, jer sam znao kad tad da ću se upustiti u ove vode) te stjecati praksu na njima, vježbati LST i slično. No plan je odmah pao u vodu jer od 10-tak sjemenki nisam uspio niti jednu da mi proklija ( ništa čudno jer su neke sjemenke stare i više od 5 godina), tako da sam se prebacio na provjerene stvari. Prvo sam s jedne nizozemske seedsbank naručio Caramelicious seeds, no odmah nakon narudžbe sam našao brdo negativnih komentara na netu o samoj seedsbanki pa čak i o samoj vrsti ( hebiga neiskustvo što se nisam prvo detaljnije informirao) tako da sam odmah napavio plan C. Sa ovog našeg sajta sam naručio dvije vrste, i to sve vrlo brzo riješeno tako da je već nakon 5 dana sjeme bilo u zemlji. U međuvremenu su mi stigle i sjemenke i nizozemske ( bez ikakvih problema u poštanski sandučić) tako da sad imam sjemena za najmanje 3 godine s obzirom na uvjete koje posjedujem ( jer dobio sam još i 20 free seeds iz nizozemske). Pitanje je još kvalitete tih sjemenki iz nizozemske no to ću morati na jesen provjeravati, jedva čekam :cool44:

No da se vratim na temu odnosno sami dnevnik. Ovo su neki tehnički parametri što se tiče samog grow-a, box-a i slično:

BOX - 45 X 55 X 160 - ormar, ne baš prekvalitetan ali poslužit će ( nadam se da će izdržati sve moje nestručne radove na njemu)

SVIJETLO - 6 x 23 W Phillips štedne svaka po cca 1500 lumena - 4 plave i 2 crvene. Planiram veći dio vegetativne faze odraditi s njima a u pripremi je 150 W HPS za zadnji tjedan-dva vegetacije i cvjetanje. Trenutno su biljčice u nekoj međufazi od 20-4 kao prelazak sa 24 satnog svjetla na 18-6 kao što većina preporuča.

VENTILACIJA - 2 PC ventilatora 92 mm, jedan za upuh dolje i jedan za ispuh gore. Trenutno sam maknuo onaj za upuh i stavio ga na tegle da puše po biljčicama. Kasnije ću još dodati par ventilatora no moram vidjeti na koji način ću složiti HPS pa ću se prema tome ravnati. Kao što rekoh ormar nije baš najstabilniji, tako da svako novo bušenje i rezanje izaziva veliki stres njemu a bogami i meni :icon_biggrin:

TEGLE - od 11 litara 25X25, odmah stavljene biljčice u njih. Znam da mnogi preferiraju manje tegle i presađivanje, no kako sam posadio feminizirano sjeme svjesno sam se odlučio na ovu opciju.

ZEMLJA - Terra Magma. Stim da sam se zajebao pa uzeo jednu onu za kaktuse ( nepitajte kako) uglavno skužio tek kad sam je otvorio. Probao sam jednu biljčicu u njoj potjerati ali već 2 dana nakon klijanja nakon što su na krajevima listića poprimili po meni neku čudnu ljubičastu boju presađeni u normalnu Terra magmu, možda malo paranoično ali hebiga ...

VODA - Iz pipe ( zagrebačka), PH neznam. Nisam se odlučio na kupovinu PH metra, netko na forumu je napisao da redovito koristi iz zagrebačkog vodovoda nakon što odstoji i da nema nikakvih problema ( čini mi se Che lowrider) pa sam se odlučio tu malo kockati. Ako zatreba ( zlu netrebalo) nabavit će se i to.

TEMPERATURA I VLAGA - pod upaljenim štednima mi je između 27-30 C i 35-45 % vlage, po noćnom modu ne spušta se ispod 20 C a vlaga je otprilike uvijek ista. Malo mi je nepraktičan home made reflektor ( he he može se to i tako zvati :)) za štedne kasnije kako biljčice budu rasle vjerujem da će se i protok zraka poboljšati a nabavit ću i malo veći ventilator koji će puhati po njima. Uglavnom pazim da mi temperatura ne prelazi 30 i vlaga da se ne spušta ispod 40, bar približno tih parametara se držim.

GNOJIVA - zasad još ništa, najrađe bih cijeli grow odradio bez ičega. No čitajući tuđe dnevnike i iskustva vidim da je to preoptimistički, nabavit će se ili hesi ili plantela list (cvijet) kasnije. Zasad samo imam 3% peroksid te "sera -" za PH ( no to ionako nespada pod gnojiva). Peroksid planiram koristiti jednom tjedno i to već od 2-og tjedna vegetacije a "sera -" je više tu preventivno, nadam se da mi neće trebati

VRSTA - I zadnje ali ne i najmanje bitno :icon_biggrin: SJEMENKE. Posađene 2 feminizirane Wembley, obje su bacile klicu i nikle kroz 2-3 dana bez ikakvih problema. Karakteristike možete vidjeti na http://www.cannabis-seeds-bank.co.uk/pyramid-seeds-wembley/prod_707.html ( nadam se da ovo ne spada u reklamu :icon_mrgreen:) Već je bilo dnevnika s ovom vrstom tako da vjerujem da je većina upoznata ( znam da ja nisam, uostalom nisam niti sa jednom vrstom)

Evo i par slikica kako to sad izgleda. Biljčice su stare 5 odnosno 4 dana.


Na boxu planiram još dosta raditi, pogotovo od idućeg tjedna kad budem slagao HPS. Moram još riješiti i pitanje potpunog mraka prije cvjetajuće faze, također i ventilaciju te neki reflektirajući materijal postaviti ( već su nabavljene auto folije, više zbog toga da svjetlost ne ide van nego da reflektiraju) no barem neće biti dosadno. Kada gledam ta mala zelena bića kako se pune energijom i životom i rastu iz dana u dan sve mi je lakše.
Eto toliko za sada od mene, kasnije će biti više slikica kad bude bilo nešto za konkretno za slikati, probat ću na tjednoj bazi stavljati novosti i nadam se što manjem broju problema, no otom potom. Ispričavam se na podužem prvom postu, kasnije ću se truditi biti što kraći sa više slika. Vjerojatno sam nešto zaboravio napomenuti no nije bitno, ako se sjetim napisati ću.

Htjeo bih samo iskoristiti priliku i još jednom pohvaliti forum i sve aktivne članove. Pročitao sam brdo postova, nagledao se prekrasnih dnevnika uzgoja, i trenutno ima par fenomenalnih dnevnika za pratiti... Nemam druge riječi za vas nego imate moj naklon do poda. Sve što me zanimalo sam našao i puno još toga pride, a tek sam zagrebao malo po površini foruma :thewave:

Do čitanja :wave:
 

zuz1

Aktivan Član
12.07.2010
274
54
28
36
odlično prezentiran pocetak dnevnika :thumb:
vidim da prebacujes kao s 24/0 na 18/6 između toga neka međufaza..
kazes da tako vecina preporuca,ja mislim da ce ti svi iskusniji reci da ides 18/6 odma pa poslije cvjetanje 12/12
manje stresa,a to znaci i manje hermija
također bi mogao poslije malo i ventilaciju nadograditi recimo na ispuh staviti neki malo slabiji wc vent..
ostalo sve 5
evo ti odma jedan rep+ za dobar pocetak sretno u nastavku :icon_biggrin:
 

SimasZg

Aktivan Član
27.10.2008
500
57
0
38
Dobro nam došao i sretno sa uzgojem... lijepo prezentiran grow :thumb:


p.s,

Izrađujem sličan ormar i imam problema sa stabilnošću, pa sam ga pojačao sa kosturom od drvenih letvica i riješio problem...nije skupo, par kuna deblje četvrtaste letvice i mali čavi..bolje da u startu to riješiš..

peace
 

Sekach

Tekst kojim se isticem
30.07.2010
797
149
63
Nema smisla da puno serem, odlicno si se pripremio, lijepo prezentirao, ostaje mi samo da ti pozelim srecu i uzgoju... =)

Pratiti cu tvoj napredak i naravno rep + za trud... =)
 

mr.dr.Smok

Prijatelj Foruma
13.03.2010
1.495
3.538
188
57
Htjeo bih samo iskoristiti priliku i još jednom pohvaliti forum i sve aktivne članove. Pročitao sam brdo postova, nagledao se prekrasnih dnevnika uzgoja, i trenutno ima par fenomenalnih dnevnika za pratiti... Nemam druge riječi za vas nego imate moj naklon do poda. Sve što me zanimalo sam našao i puno još toga pride, a tek sam zagrebao malo po površini foruma

zadnja rečenica zaslužuje rep+
 
  • Sviđa mi se
Reactions: SimasZg

iSensation

iSensation
Poznanik Foruma
24.08.2009
1.815
1.808
188
E, bas ste dobra rulja! :) Svaka vam cast!
A, dnevnik cu pratiti. Nemas sta, dobar pocetak, samo naprijed! :)) evo ti rep+
 

Jelen

Aktivan Član
13.12.2010
85
8
0
43
Pozz i srecno dalje!
Vidim da nam je grow slican. Preporuka za ventilaciju: vent za izbacivanje vazduha gore, za ubacivanje dole. Ja sam imao mali problem sa temp pa je tako resen. Preporuka za stabilnost boxa: alu profili za gipsane ploce, nekoliko komada u nekoliko coskova i stvar bi trebala biti resena. I preporuka za vodu: gledaj da je prokuvas. Posle prokuvavanja sipaj u serpu po mogucnosti sa tamnijom unutrasnjoscu, kad se ohladi i prespes je vidi sta ce ostati u posudi i bice ti jasno zasto prokuvavanje. Sa peroksidom mozes poceti vec posle 10ak dana, mozda da ga malo vise razblazis (3ml/1l), velike su saksije i treba korenu malo da se ojaca. Rezim svetla 18/6 odma, meni su bolje napredovale nego pod 24/0.
Strpljenja imas, malo paznje i koncentracije i to je to.
Nek su ti prsti sto masniji :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Z&N

Kenny Dalglish

Aktivan Član
15.03.2011
378
690
93
born_to_be_green je napisao(la):
E, bas ste dobra rulja! :) Svaka vam cast!

Ovo potpisujem, svaka vam čast :sun2::sun2:

Hvala na lijepim željama i savjetima, no ljudi ovo je tek početak, prvi mi je grow treba vidjeti kako će to izgledati nakon, tjedan, dva, mjesec ...

Čisto mora biti jer mi je ormar u dnevnoj sobi blizu prozora. A ormar i nije toliko nestabilan, nego imam u spavaćoj ona prava dva masivna čvrsta, ormara tako da ovaj izgleda kao dječja igračka naspram njih. No vjerujem da će izdržati još koji manji ventilator bez beda, ako ne onda ću poslušati savjet i učvrstiti ih sa alu profilima ili letvicama.
I poslušat ću savjet, od danas sam striktno na 18/6 rasvjeti. Još se to moram dogovoriti sa svojim kolegom timerom. Dok ja drumom on šumom, ali naćemo se mi negdje kad tad inače :vb_smash:

Ovo je tako rana faza da nema smisla detaljno izvještavati na dnevnoj bazi, ako neće biti nekih problema ( a nadajmo se da neće iako se i iz svakog problema da nešto naučiti) Kako ide ona poslovica: Glupi ljudi uče na svojim pogreškama a pametni na tuđima. Lako za reći ...
Javim se za par dana sa novim slikama kad se još nešto zazeleni a dotad :watchplant:

I jedna za kraj: čuvajte pohvale i repove ( to još nisam stigao proučiti šta to točno znači - više su me zanimale ove praktičnije stvari) za kraj ako će biti kraja, a sada su mi potrebniji savjeti i kritike.

Do čitanja :wave:
 

Jelen

Aktivan Član
13.12.2010
85
8
0
43
Samo polako i strpljivo. Iz prilozenog se da videti da ce biti nesto :) Kazes da je box pored prozora. Pa mali problem u najavi koji ce se pojaviti i kod mene uskoro, temperatura. Kad napolju opici 40c bice svega (pogotovo kod mene s obzirom da imam 13 stednih u boxu). Razmisljam vec neko vreme kako to resiti ali mi nista ne pada na pamet (osim nekih varijanti sa starim friziderom ali se pravi kao da ovo nisi procitao :D ). Evo da ovo ne ubacujem i u moj dnevnik probacemo to resiti u tvom :)
 

numero uno

Aktivan Član
22.04.2010
62
0
0
35
svaka cast dobar dnevnik!!ja bi samo dodao da vodu iz pipe ne stavljas kupi limunsku kiselinu i na 1.5l vode stavi malo vise od prstohvat nje da spusti ph na 6.5!!sretno
 

numero uno

Aktivan Član
22.04.2010
62
0
0
35
ako nista od oka onda imas u pet shopu za 44kn tekucinu za mjeriti ph!!!tocno a jeftino
 

Kenny Dalglish

Aktivan Član
15.03.2011
378
690
93
Mali update nakon 6 dana :icon_smile:

Uzeo sam tekućinu za PH u pet shopu, iako to nije najtočnije dovoljno je točno da ustanovim da mi je PH odstajale vode bliže 8 nego 7,5. Zadnja dva zalijevanja uspio sam spustiti PH sa serom minus ali mi je trebalo pun kufer ( 12-13 kapi na litru) da spustim PH na oko 6,5. Zadnje zalijevanje prekjuče sistem je bio sljedeći: prokuhana voda, profiltrirana od kamenca, dodano 5 ml 3% peroksida na litru te spušten PH sa serom minus. Tog principa ću se ubuduće držati stim da ću peroksid nešto rjeđe koristiti i u nešto blažem obliku ( recimo svakih 10-tak dana sa 3 ml na litru) a PH ću probati spuštati limunom od idućeg zalijevanja, malo me strah toliko dodavati sere minus jer ipak je to razrjeđena sulfatna kiselina.


Što se drugih stvari tiče, sve po planu i programu zasad
Temperatura rijetko prelazi preko 30 C, uglavnom je oko 27-28 pod upaljenim svjetlom, u noćnom modu se ne spušta ispod 21 C
Vlaga puno oscilira, uglavnom je između 30 i 40 %, u noćnom modu zna se popeti i do 70-tak % no to je vrlo kratko vrijeme
Režim svjetlosti je 18-6, stim da je tih 6 sati noćnog moda usred dana zbog mogućih nadolazećih temperatura. S timerom sam se sprijateljio, radi ko urica ...

I to je to, biljčice napreduju sporo ali sretno. A kad su one sretne onda sam i ja :sun2::sun2::sun2:. evo slikica



Malo me buni što jedna ima uske i dugačke listove, a druga kratke i široke. Kako je riječ o istoj vrsti jel moguće da napočetku jedna baca više na sativu a druga na indicu. Navodno u karakteristikama sjemena Wembley je 80-20 omjer indice naspram sative.

I to je to, ovaj tjedan ulazi još ventilatora u box, idućeg tjedna stavljam 150W HPS ( sve je spremno samo još mozgam kako da riješim prigušnicu. Mislio sam je držati na ormaru, no nakon pročitanih tekstova vidim da to baš i nije najpametnije s obzirom da se toliko grije)

Lijep pozdrav i do čitanja .... :leafblunt:
 

Osiris

Aktivan Član
05.10.2010
117
12
0
39
www.nisambashinformatickipismen.com
problem s grijanjem prigušnice bih ja riješio sa tubicom termo paste i pasivni kuleri za pc. jeftina, a zamišljam si da bi bilo efikasno. cijela investicija nekih 30ak kn...
i jeftinije, ako imaš kakvu stari komp za rastavit i skunit pasivce sa chipseta i procesora.
ili kupit nove, pa ti je onda investicija nekih 50ak kuna.
 

dinosaur

Aktivan Član
14.02.2011
422
66
28
44
Savet ; u box ubaciti pc napajenje, i vuci venta na 12 v koliko ti treba, a samim tim da hladi i prigusnicu i upaljac

plan 18/6 ti je odlicno podesen, jos ako si suncana strana i ja cu tako :)
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.