Zakon o posjedovanju narkotičkih sredstava u BiH

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Niggga

Banned
Banovan
10.03.2018
13
23
13
33
Iz BiH sam, i realno gledano imao sam komšiju koji je pao sa tri grama vutre i dobio 9 mjeseci,a neki dan čitam reper Sajfer pao sa 5kg vutre i eno pustili ga.Pa ako neko može da nađe nek postavi koji je zakon u BiH koja je min i max kazna za posjedovanje neke veće količine oko 30-40 grama
 

karamela

Aktivan Član
21.03.2018
133
510
63
37
@Niggga vozdra brate. ::listomahanje::

Kažnjavanje ovisi o mnogim faktorima kao što su - da li je osoba imala dosije, bila na uvjetnoj i sl. Generalno u Zakonu o Srprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga ne stoji ništa konkretno o kaznama. Koliko ja vidim, ako nisi od ranije poznat policiji, tj. ako nemaš uvjetne, vjerovatno slijedi novčana kazna.
pogledaj na ovom linku temu o slučajevima iz BiH - https://www.vutra.org/threads/krivično-dijelo-priveden-radi-posjedovanje-1g.16481/

Ono što znam je da su, iz sudske prakse, interpretacije sulude. Tako se može desiti da dođe do procjene da je neko ko je uhvaćen s 3g optužen za zloupotrebu i stavljanje u promet, te omogućavanje uživanja u opojnim drogama. Nigdje do sada nisam našla informaicije o količini koja se smatra posjedovanjem za vlastitu upotrebu i gdje slijedi onda novčana kazna. jarane, krećemo se u strogoj ilegali i sudske prakse uglavnom nisu naklonjene konzumentima, gleda se da se što više love iz džepa izbije i da se kriminalizira svako živ ko bude uhvaćen.
Ja sam za legalizaciju korištenja kanabisa u medicinske i rekreativne svrhe. prijedlog zakona od strane komisije za legalizaciju i nadzor korištenja kanabisa u medicinske svrhe je ušao u proceduru, tj. nacrt zakona je predat Vijeću ministara u BiH prije nekih godinu dana. Dok to dođe na red i u praksu, dosta ćemo se načekati. Trenutno je kanabis kod nas uvršten u Tabelu 1 - Zabranjene supstance i biljke zajedno sa najtežim drogama.

Evo ti i link za zakon - https://www.pravosudje.ba/vstv/faces/pdfservlet?p_id_doc=10721

pozdrav od sugrađanke :wave:
 

Niggga

Banned
Banovan
10.03.2018
13
23
13
33
E ovo je doslo da Bog sačuva,ne možeš više ništa.Pozdrav za tebe
 
Poslednja izmena od urednika:

TEHACEOSAURUS

Aktivan Član
29.12.2006
221
455
63
Balkan
Neki dan cujem da su nekom liku kod nas u BiH na carinskom pregledu poste nasli 3 paketa sjemenki, nepoznat tacan broj)! Isao na razgovor kod kantonalnih inspektora, dao izjavu kao osumnjiceni i ni habera vise o tome! Ima jedno pola godine da je to bilo, a bas me zanima sta ce uradit s njime, jer paketi nisu nikad stigli do njega, to mi nije jasno, sto ne pustise da ih uzme i onda ga pratit lagano, al nisam milicija pa nemam pravo glasa!
Jel netko citao zakone i sve, sta ako te nadju sa sjemenkama?
 

TEHACEOSAURUS

Aktivan Član
29.12.2006
221
455
63
Balkan
Kako mislis, nista od citanja zakona ili ako te nadju sa sjemenkama onda apsolutno nista ti ne mogu?
Mislim da imaju razlog za pretres, a to je bogami svasta, nema ko sta nema po kucama! :D:D!
Ustvari, kako on rece, nisu nsli kod njega uposte, nego na njegovu adresu i ime naslovljeno, pa carinici skinuli!
 

misko123

m@lo pom@lo
07.01.2016
94
612
83
47
Kako reče onaj u nekom domaćem filmu"ja prodajem strumpfe i ostale me se stvari ne tiču"ali hebiga švabe ga o5 nalupase:zvezda::.Tako da svašta se može desiti:crazyd:
 

TEHACEOSAURUS

Aktivan Član
29.12.2006
221
455
63
Balkan
Ma sve je to OK, ali lik je drzavni sluzbenik, javili mu na posao, izjava u muriji, izjava na poslu, komplikacija do bola!
A ako uzmu izjavu kao od osumljicenog jel imaju neki rok da podignu optuzbu ili da jave da se prekida istraga?
 

karamela

Aktivan Član
21.03.2018
133
510
63
37
Ma sve je to OK, ali lik je drzavni sluzbenik, javili mu na posao, izjava u muriji, izjava na poslu, komplikacija do bola!
A ako uzmu izjavu kao od osumljicenog jel imaju neki rok da podignu optuzbu ili da jave da se prekida istraga?

Kao prvo, u zakonu se ne spominju nikakve sjemenke već samo - biljka i - ko uzgaja biljku... Druga stvar, u praksi dokazivanja da je nešto nedozvoljena supstanca, zaplijenjena materija mora ići na testiranje kako bi se ustvrdilo da je nešto to na što se sumnja da jeste. zato oni uvijek u zapisnicima navode - zeljasta materija koja asocira na opojnu drogu tu i tu. nakon što se testiranjem ustvrdi da se radi, npr. o kanabisu jer sadrži thc i ostale kanabinoide, onda tek oni mogu nekoga teretiti za posjedovanje i sl. Dakle, ovo sa sjemenkama nema smisla i to što su mu uradili javljanjen na poslu i sl. može komotno da ih tuži jer - nema dokaza da je on doista naručio tu robu jer nije primio paket i zato što se donio zaključak prije samog dokazivanja da je nešto opojna droga. Oni znaju da od toga nema ništa jer sjemenke po sebi ne sadrže psihoaktivne supstance. koriste ovo da vrše pritisak i ucjenjuju ljude i eventualno dobiju informacije o izvoru i sl. Moj savjet je da kažeš drugu da se konsultuje s advokatom i informiše o zakunu i njegovim pravima koja su se ovim postupkom jasno ugrozila. I još samo da dodam - mislim da će istraga biti prekinuta i da neće doći ni do kakve optužnice jer za to nema nikakvog osnova. svejedno, opet kažem, njegova osobna prava su narušena i neka se posavjetuje s advokatom i eventualno pripremi opomenu pred tužbu jer on za to ima osnova. sretno i javljaj nam kako se stvari razvijaju.