Zalijevanje

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
20.06.2014
1.394
3.958
188
Otok Jabuka
www.zdravakrava.hr
Suho korijenje drage nam biljke, uvijek je loša stvar. Ako se zemlja osuši, biljka će klonuti. Kada su biljke smještene u zemlju ili u drugi medij, biljke treba zalijevati kad vam se čini da medij gubi vlagu. Ako čekate da se osuši potpuno prije zalijevanja, to će oduzeti vrijednost vode od koje bi biljka mogla imati koristi u procesu rasta, čak i ako ne izgleda kao da će klonuti ili uvenuti.

Količina vode i učestalost zalijevanja ovisi o nizu faktora, uključujući veličinu biljke, veličine spremnika, razini korijena, sobne temperature, vlage te fazi rasta.

-Veće biljke trebaju više vode.
-Veće posude treba zalijevati manje intenzivno.
-U većim temperaturama treba više vode.
-Viša vlaga zraka zahtijeva rijeđe zalijevanje.
-Tijekom krajnje faze cvatnje, biljke će koristiti manje vode.


Tijekom vrućih ljetnih dana, zemlja ima tendenciju da se brže suši, i zato treba promatrati i zalijevati prema potrebi. Kompost i perlit mogu pomoći držati vodu u tlu dulje vrijeme.

Ako je tlo prekriveno nekom vrstom malča, voda će isparavati mnogo porije. Piljevina, kompost, sijeno, suho lišće, novine, pa čak i tepisi biti će efektivni.


Natopljeno korijenje (prezalijevanje)

Simptomi: Lišće će klonuti (ali neće biti uvenuto) s nezdravim i umornim izgledom a rast će se usporiti na puzanje (ako i to).

Problem: Biljke koje pate od prezalijevanja će razviti anaerobne uvjete (tj. stanje u kojem nema kisika). Kisik obično dolazi iz zračnih džepova između čestica tla. Kad korijenje nema adekvatnu opskrbu kisikom, ono ne može funkcionirati kako treba i na kraju će izgubiti potenciju. Zbog toga, korijeni su mnogo više osjetljivi na patogene.

Postoje tri moguća uzroka utapanja korijenja u zatvorenom prostoru.

-Prečesto zalijevanje i zemlja ili drugi medij ne može ispustiti višak vode.
-Rupe za drenažu ne postoju ili su začepljene.
- Čestice u tlu ili drugog medija su premale i ne dopuštajući da voda prođe kroz njih. (Da biste to provjerili, zalijte zemlju. Nakon zasićenja, višak vode bi trebao izlaziti. Mikseve iz kojih voda polako otiče su teksture koje su previše zbijene).


Rješenja: Provjerite da li vaša posuda ima rupe za drenažu. Ako ih nema, samo izrežite neke rupe na dnu posuda s nožem, bušilicom i slično.

Ako su čestice u vašoj zemlji previše nabijene, samo polijevajte vaše biljke rjeđe. Grublje, prozračnije teksture treba koristiti ako planirate presađivati vašu biljku.


Prerijetko zalijevanje: uvenule biljke


Simptom: Biljke rastu polako i venu.

Rješenje: Ovo je jednostavno - samo zalijevati biljke. Ako su uvenule, ne koristite gnojivo obogaćeno vodom jer to može uzrokovati još više problema. Umjesto toga, koristite neobogaćenu, ali pH-prilagođenu vodu.

Ako je količina vode samo taman dovoljna za održavanje biljke, rast će očito usporiti. No, to može biti teško prepoznati na prvu. Biljke će doživjeti nagli rast čim počnu primati obilnije zalihe vode.

Pusa svima :*
 
Poslednja izmena:
20.06.2014
1.394
3.958
188
Otok Jabuka
www.zdravakrava.hr
budite dobri malo a :) ide ide evo lako vama zajebavat kad imate za trubu.
@PowerSeed potrebno mi je da se link ne mijenja radi bannera za drugu temu a kako sam prvo počeo bannere sređivat trebala mi je tema "voda" tako da idemo redom samo lagano.
@stipe pa neću samo profurat kroz google translate haha
 
Poslednja izmena:

Detox2Old

Aktivan Član
21.11.2012
176
424
63
33
evo,tema zalijevanje,pa imam pitanje...

Pošto prvi put radim grow u posudi od 19 litara,zanima me kako zalijevati...

Naime 7.12 sam zalio biljku full puno(negdje sigurno 6L vode-previše),te sam onda 11.12 na savijet CilI -a pognojio s Planetla listom-10ml na 1.5L vode.Tada mi je bilo zadnje zalijevanje. Vjerujem da bi sada opet valjalo pognojit,no zemlja je još uvijek super mokra te me strah da neutopim biljku.
Jel moram još čekat da se zemlja posuši,ili da zalijem s malom količine vode?
 

StokaGodine

ko pod drugim jamu kopa nos
03.07.2014
216
247
43
38
Cekaj da se posusi..nekad treba vise nekad manje..
Ne kuzim pitanje, ako je zemlja mokra zasto bi zaljevao? Jer ide po rasporedu?
Zaljevanje? Zdrava trava svaka cast na entuzijazmu i trudu ali sto je sljedece..
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Stipe

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
Ne zaljevas dok je zemlja mokra. Cekaj da se skroz osusi. A kad ces gnojit, to ce ti biljka rec. Obicno svaki drugi put. To kaj pise jednom tjedno....to nek te ne brine ;)
Stoka...sori na dupliranju....al postovi kasne i tvoj ili tudji post vidim tek kad vec napisem :D
 
  • Sviđa mi se
Reactions: StokaGodine

BLONDinaNINA

Holland
11.12.2013
194
528
93
druze zlivanje je bas jednostavna stvar.. i sve jedno je da li je u posudi od 5l ili u tvom slucaju od 19l isti je princip svuda,samo sto tu od 19l zalivas sa vise vode nego od 5l valjda ti je to jasno...jao,jao.. a princip vec recen mnogo puta,zabijes prst u zemlju i ako je suho zalivas...i moras uvek cekati da se zemlja lepo osusi i tek onda da zalijes kako treba,a ne to sa malo vode non stop dolivati..
 

StokaGodine

ko pod drugim jamu kopa nos
03.07.2014
216
247
43
38
Kazem ti svaka cast na trudu i uputama pocetnicima to i je cilj ovoj foruma.. :)
Mozda je problem u meni jer ja ne kuzim kako neko ne moze to ne znati, u biti ne treba znati to je cista logika..
Valjda misle da sto vise zaljjevas to vise raste.. ;)
Tipa koliko litara zemlje ide u pitar od 10L.. Skoro pa ista stvar..

P.s. Pogledaj pitanje gore od detoxa pa mi reci da je pomogla ova tema?
 

Detox2Old

Aktivan Član
21.11.2012
176
424
63
33
Ma znam da se zalijeva kada je suho,samo što će meni trebat više od 2 tjedna da se ona prosuši bar malo.Zadnji put sam gnojio malo,tj zalio sam samo s 1.5L vode koja je imala 10ml plantele list,što nije full doza,pa me strah da biljka to nije požderala u 7 dana.

Full doza bi mi bila negdje 4L vode i 30ml P.List ,a ja sam sada stavio samo 1.5L vode s 10ml,jer sam se bojao da ne utopim biljku zato što sam je zalio 7.12 bez gnojiva(a trebao sam s gnojivom),tako da sam je morao zalit s gnojivom bar malo.

nadam se da kužite.
 

StokaGodine

ko pod drugim jamu kopa nos
03.07.2014
216
247
43
38
Nema te sto biti strah ona ce pokazati kad joj treba hrane ne treba te to brinuti uopce..ako ne vidis po njoj da je gladna nema potrebe je gnojiti pod mus..
Kuzim te ali nemoj zuriti ni s vodom ni s gnojivom..samo mozes problema imati..
Ja imam biljku staru 40 dana zalivena je dvaput, i to s vodom cistom.. Jer je zemlja vlazna biljka izgleda zdravo i nema potrebe nista raditi..
 
  • Sviđa mi se
Reactions: CilI and Detox2Old

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.539
298
Ja jedini apstiniram izgleda
No sikiriki, ima nas još. Proteklih 2 tjedna sam se lomio i bio tolerantan, a sad ste svi naebali kad više nemam zelenjave :D

On topic, da ne ispadne da spamam :D
Zaljevanje je jedna od stavki oko koje se najviše griješi u uzgoju. Na žalost, nema preciznog recepta. Svatko mora sam naučiti kad i koliko. Netko ima malo više smisla za uzgoj, pa ne radi greške oko toga, a nekome treba napisat okvirno, al džabe to, kad malo tko čita ;)